icon

Zvyknete ponocovať kvôli upratovaniu po deťoch?

11. aug 2025

Mamky ktoré máte malé deti: tiež ponocujete a doháňate všetko večer/v noci, keď vám deti spia? Ja pri malom nedokážem spraviť cez deň nič, stále sa mu musím venovať, ak zoberiem vysávač, začnem variť, žehliť hocičo začne veľmi plakať a potom všetko musím doháňať v noci, bežne som hore do polnoci/jednej :( uz mám pocit ze nezvládam takto.

Strana
z3
rorino
12. aug 2025
@anonym_autor

Muž zvykol tiež popratať, ale má často nočnú, a ja sa potrebujem zobudiť do “čistého”.. A za deň sa u nás dokáže spraviť taký bordel a špina, že keby k nám prišla sociálka tak mi zoberú dieťa 🙈 a to rána začíname s poriadkom! môj syn je extrémne akčný, len kým som na wcku dokáže premiestniť 10 vecî z rôznych izieb, chce sám jesť/piť, všetko rozliate, rozsypané, potom do toho vstúpi beží a roznesie po celom byte, kopí sa mi riad lebo keď sa pustím do umývania riadu začína rev a chce aby som sa s ním hrala.. ja sa s ním rada hrám, venujem sa mu,chodíme často von, ale aspoň nejaký čss denne by som potrebovala aby som mohla priebežne pratať..

@anonym_autor veď upratuje spolu,aj tak sa dá dieťa zabaviť.Nech ti pomáha utierať,keď rozleje,čistiť papučky,keď do rozliateho stupni a hračky ukladajte pred spaním spolu.A občas ho nechaj aj porevat,mesiac hneď okolo neho,vydiera ťa😉

anonym_b8b777
12. aug 2025

Prečo by mal byť problém upratovať počas dňa?ved aj dieťa nech vidí ze co sa deje okolo domácnosti,ja to mám tak od narodenia môjho.je len o tom co si dieťa zvykne a vidí
.. a v prvom rade je to aj užitočné a náučné domáce aktivity.. aj zapájať a hrať sa na upratovanie samozrejme podľa veku-veď normálny život

tiezjedna
12. aug 2025
@anonym_40296e

@anonym_autor Áno, samozrejme. Upratovala som, žehlila, prádlo povešať, navariť. Je to bežné. Robí to tak väčšina žien, ale tu sa nepriznajú.

@anonym_40296e čo to je za somarinu, väčšina žien to určite nerobí... Žehličku som naposledy držala v ruke asi pred rokom. Variť stíham normálne, takmer každý deň. Upratujem priebežne. Vysávam tiež, mám menší tyčový vysavač zaparkovaný pri linke. Pracholapky nevedieme, nemáme v obývačke žiadne poličky a podobné hovadiny... Riad umyje umývačka, prádlo vyperie práčka, vysuší sušička. Keby mi malo vybratie riadu/prehodenie prádla/poskladanie prádla zabrať pol dňa, tak to by bolo asi niečo sakra zle. Takže nie - nikdy v živote som neponocovala kvôli upratovaniu. Príde mi to úlet.

anonym_b8b777
12. aug 2025

A to som na dieťa sama a nikto nepomáha, jasné ze nestojim pri sporáku 3 hodiny...no dieťa sa učí pozorovaním ,zapájaním a prípadne na co sa zabúda aj sa vyhrať samo co je dobré na tvorivosť fantáziu..a hlavne my budujeme zvyk s niečím sa hráme najprv upraceme a potom ideme s niečím iným sa hrať

mircalla
12. aug 2025

Nie, upratujem po veceroch odkeky chodim do prace tak max do 22 hod. Vsak mas jedno dieta. To denne upratujes dako hlbkovo? Ze jeden den tak spina, ze by dosla socialka? Asi dost dramatizujes, take bezne upratovanie netrva dlho - riady, dlazka, pozbierat veci. Pokial denne vysavas cely byt, umyvas pohlady, kupelnu, wc, utieras prach, tak to mi nepride normalne robit to denne

sidicek
12. aug 2025

Ano, poznám také zeny, ale úprimne ,su neschopné ,poznám ich dosť dobre a nie je to len môj názor, proste bez systému, bez schopnosti určit si priority a svihnut si ,deti nezvladnute ,vsetko robia za nich ,lebo chudatka nevedia .Poradím ti ,výber si z kamošiek taku, co dieťa a domácnosť zvláda a uč sa od nej.

anonym_40296e
12. aug 2025
@kp7333

Na akcne deti plati len jedno: zobrat von na cele doobedie, nech sa poriadne vybehaju. Ked su vonku, aspon nerozhadzuju vnutri. A potom pocas poobedneho spanku som zvykla upratovat. Alebo ho po zobudeni vezme von otec a ty sa mozes venovat sebe a domacnosti.

@kp7333 Niektoré deti sú také,že čím viac behajú, tým sú akčnejšie. A niektoré cez deň nespia od roka/roka a pol 🤔🧐

majlo1234
12. aug 2025

Ja urcite nie, som leniva gazdina. Ale stale si myslim, ze vacsina zien aj tuto to robi, pripadne kmita cez den. Pretoze proste nasa generacia je stale ta, ktorej sa vtlkalo, ze dobre dievcata sa musia starat o vsetko doma. Ale tuto to napise maloktora

mircalla
12. aug 2025
@majlo1234

Ja urcite nie, som leniva gazdina. Ale stale si myslim, ze vacsina zien aj tuto to robi, pripadne kmita cez den. Pretoze proste nasa generacia je stale ta, ktorej sa vtlkalo, ze dobre dievcata sa musia starat o vsetko doma. Ale tuto to napise maloktora

@majlo1234 Ja to tiez nerobim, to upratovanie po praci mam obcas. Nechcem stravit cely zivot upratovanim a nezit

sara07
12. aug 2025
@kaca222

@sara07 vydierať plačom? Koľko máš rokov, 70? Som myslela že nikto súdny už dnes túto volovinu nezadrie

@kaca222 nerozumiem otázke a ani čo riešiš

to chod vysvetlit pani učitelkám ked človek počuje rev celé doobedie však si zvykne
neviem prečo to hrotíš je rozdiel ked dieta plače lebo sa neciti dobre,komfortne ,niečo ho bolí atd a je rozdiel vynucovat si pozornosť celý den , program je len podla neho čo pri autork je
skus najskôr ked máš potrebu takéto perly písať rozmyšlat

cinky16
12. aug 2025
@anonym_autor

má rok a pol

@anonym_autor 1,5 rocné dieta by sa mohlo prehrat trosku same

kristina210
12. aug 2025

Od začiatku sme si s mužom v rámci možností delili domáce práce. Máme dom, dvor, záhradu - prišiel čas, kedy viac práce musel robiť vonku, a mne čo sa dalo som spravila, čo nie, počkalo na ďalší deň, venovala som sa malému, čo sa mi dalo som popri ňom urobila, čo nie, nezbláznila som sa za to. Základ bol navarené jedlo - vyberala som rýchle a jednoduché, oprané - však práčku naložiť a vyvesiť je to najmenej, žehlenie - žehlila som len to nevyhnutné a zvyšok som jednoducho dočasne žehliť prestala, vysávala som a utierala prah keď spal, zvyšok som dohnala po víkendoch, keď muž nepracoval a bol s malým...nikdy som kvôli tomu neponocovala. Nemala som všetko tip top ako som bola zvyknutá, ani ešte nemám, ale je to obdobie, ktoré rýchlo prejde a sa utrasie...poľav zo svojich nárokov na domácnosť a nevyčerpávaj sa po nociach...prešli sme si kadečím - malý nespáč, náročnejší, silný reflux, nemocnica, v 1.5 roku dolámaná noha a neviem čo všetko ešte...nepreháňaj sa a drž si energiu na dieťa, náš má 2 roky 2 mesiace - s odstupom času si niektoré miľníky ani nepamätám, lebo som chcela mať všetko ako pred pôrodom a teraz tak trochu ľutujem, lebo to obdobie už nevrátiš, rastú deti rýchlo a naozaj je to obdobie, ktoré prejde. A vieš čo, teraz robíme všetko spolu 🫠 vysáva so mnou, nakladáme práčku, vešiame spolu a on zdobí štipcami prádlo, zo schodíkov so mnou hádže zemiaky a zeleninu do hrnca, utieram prach a on so svojou akože tiež, potom sa hrá niečo sám, vyberáme spolu čo pobalíme do batohu na vychádzku, trhám burinu a on ju odráža na svojom fúriku, a podobne ... proste, sprav si po svojom priority, venuj sa dieťaťu a užívaj si to, nech budete prechádzať čímkoľvek...raz ti odíde z domu, budeš mať porobené všetko a pozerať sa na stenu, že čo s načatým dňom 😀

kp7333
12. aug 2025
@anonym_40296e

@kp7333 Niektoré deti sú také,že čím viac behajú, tým sú akčnejšie. A niektoré cez deň nespia od roka/roka a pol 🤔🧐

@anonym_40296e neexistuje, aby 1.5 rocne dieta poobede nespalo, aj keby som ho mala uspat v kociku. V tomto veku je to dolezite pre jeho zdravy vyvin a nervovu sustavu. Treba sa naucit neskakat tak ako dieta piska - zaviest pevny rezim a ucit ho samostatnosti. Deti v tomto veku uz skusaju hranice.

tiezjedna
12. aug 2025
@majlo1234

@majlo1234 som ročník 79, vtĺkalo sa to do hlavy aj mne. Ale mám svoj rozum a svoj prístup k životu. Moja mama nevedela pochopiť, že u nás manžel napríklad sám od seba povysáva, hneď na mňam "ježiši, vezmi mu to z ruky a urob to ty", alebo že prečo on prebaľuje deti, prečo ich kúpe... uspáva.... 😂Tak som jej vysvetlila, že u nás to chodí inak. No dlho to nevedela pochopiť.

majlo1234
12. aug 2025
@tiezjedna

@majlo1234 som ročník 79, vtĺkalo sa to do hlavy aj mne. Ale mám svoj rozum a svoj prístup k životu. Moja mama nevedela pochopiť, že u nás manžel napríklad sám od seba povysáva, hneď na mňam "ježiši, vezmi mu to z ruky a urob to ty", alebo že prečo on prebaľuje deti, prečo ich kúpe... uspáva.... 😂Tak som jej vysvetlila, že u nás to chodí inak. No dlho to nevedela pochopiť.

@tiezjedna ja som o desat rokov mladsia a u nas detto.🤣 Neviem, hadam uz ta dalsia bude trosku viac zrovnopravnena.

anonym_213f3f
12. aug 2025

Napis ako vyzera vas deň, čo kedy robis, kolko toho za den stihas/nestihas, že musis byt takto doho hore a upratovat. Dieta mam podobne stare, tiež prilepok, pišti ked chcem niečo urobiť ale teda mam uplne bohato času aby som všetko stihla a oddýchla si.
Tu máš pre inšpiraciu kedy kolko ja upratujem pri tak starom dietati.
- snazim sa upratat priebezne, nenechat veci pohodené ale dat ich na miesto
- práčku zapnem aj pri dietati, je pri mne, snazi sa “pomahat” s pradlom, niekedy pišti, neriesim. Povešam alebo hodim do sušičky aj pri ňom.
- keď zaspi na obedny spanok, čo spi asi hodinu tak zatial navarim (nevarim nič zlozite), stihnem aj upratat kuchynu aj si oddychnut
- obyvacku s kuchynou vysavam denne, lebo tu je bordel vždy, to sa dá aj pri dietati, tak je mi za zadkom. To je ale zalezitost 5 minut, nič strasne čo sa nedá stihnut
- ked zaspi tak spraceme s mužom cely dom, rozdelime sa, jeden kuchynu, dalsi obyvacku a kupelnu, trva nam to mozno 20 minut a oddychujeme
- žehliť nežehlím, kupelnu umyvam 1x do tyzdna, stihnem to buď počas obedneho spanku, alebo ked je s muzom, alebo ked zaspi na noc, to iste s umyvanim zeme
Čo ešte robiš navyše?

basska_b
12. aug 2025

Nie, ja som vecer uplne nepouzitelna. Upratujem popri detoch, alebo ked ma dojst nejaka navsteva, privstanem si 5:30 a potom berem deti von, aby nenabordelili 😄 takisto pomoze aj muz

natalka13
12. aug 2025

Aku hroznu spinu z coho narobis pocas dna? Upratala som cez jeho obedny spanok.

natalka13
12. aug 2025
@anonym_8036e4

@anonym_autor prepáč, ale dieťatko je postihnuté? Ak nie, tak je najvyšší čas ho začať učiť, že nie je stredobodom vesmiru. Nie, nemusíš mu robiť animátorku od rána do večera. Keď začneš variť a on mrnčí, tak sa s ním rozprávaj, ale pokračuj v činnosti. Super je učiaca veža, nech ti pomáha, daj mu hrniec, varechu a pod. Neexistuje, aby mi dieťa vylievalo alebo rozsýpalo jedlo po byte. Jedlo sa jedine za stolom, alebo v stoličke, keď sa trepalo dolu, jedlo som odložila. Veľmi rýchlo pochopilo, že inde jesť nedostane, žiadne behanie po byte s piškóto a chrumkou po byte. Piť dostane, počkáš až sa napije a odložíš tak, aby nedočiahol. Hračky budú tam, kde si ty, čiže kuchyňa, obývačka alebo sa hráte v jeho izbe. Nikde inde hračky vláčiť nebude, kľudne aj zamkni spálňu a detskú, ak sa hrá v obývačke, Pred odchodom von, pred spánkom spolu hračky poupratujete. Dokážu to deti v jasliach, zvládne to aj tvoj. Čím viac budeš vońku, tým menej bordelu bude dnu. A nezabudni, že revanie nebolí, je to u neho prostriedok k dosiahnutiu cieľa. Bude teraz ťažké odúčať ho od toho, že začne revať a ty okamžite prestaneš a ideš sa s ním hrať. Rozprávaj mu kľudným hlasom, naučí sa. A manžel keď ide na nočnú, nechaj ho vyspať choď s dieťaťom von, keď sa vrátite, dáš dieťaťu obed, poobede pôjde spať a keď sa vyspí, daj ho otcovi , nech idú von a ty zatiaľ upraceš a navaríš na ďalší deň. Prídu z vonku, večera, sprcha a spať. A máš upratané, navarené a ak muž nejde na ďalšiu nočnú, tak máš čas aj na neho. Stačí si to len zmenežovať, máš jedno dieťa, čo myslíš, ako to zvládajú maminy dvojičiek, troch detí s mužom na týždňovkách?
Do polnoci alebo jednej po polnoci som upratovala vo výnimočných situáciách, choré dieťa aj muž, alebo dieťa zvracalo a pod. Aj to si myslím, že po polnoci to nebolo nikdy

@anonym_8036e4 ale toto co popisujes dnesna "respektujuca" vychova nepovoluje😂

autor
12. aug 2025
@anonym_213f3f

Napis ako vyzera vas deň, čo kedy robis, kolko toho za den stihas/nestihas, že musis byt takto doho hore a upratovat. Dieta mam podobne stare, tiež prilepok, pišti ked chcem niečo urobiť ale teda mam uplne bohato času aby som všetko stihla a oddýchla si.
Tu máš pre inšpiraciu kedy kolko ja upratujem pri tak starom dietati.
- snazim sa upratat priebezne, nenechat veci pohodené ale dat ich na miesto
- práčku zapnem aj pri dietati, je pri mne, snazi sa “pomahat” s pradlom, niekedy pišti, neriesim. Povešam alebo hodim do sušičky aj pri ňom.
- keď zaspi na obedny spanok, čo spi asi hodinu tak zatial navarim (nevarim nič zlozite), stihnem aj upratat kuchynu aj si oddychnut
- obyvacku s kuchynou vysavam denne, lebo tu je bordel vždy, to sa dá aj pri dietati, tak je mi za zadkom. To je ale zalezitost 5 minut, nič strasne čo sa nedá stihnut
- ked zaspi tak spraceme s mužom cely dom, rozdelime sa, jeden kuchynu, dalsi obyvacku a kupelnu, trva nam to mozno 20 minut a oddychujeme
- žehliť nežehlím, kupelnu umyvam 1x do tyzdna, stihnem to buď počas obedneho spanku, alebo ked je s muzom, alebo ked zaspi na noc, to iste s umyvanim zeme
Čo ešte robiš navyše?

@anonym_213f3f No podobne to máme, ak je muž večer doma a nemá nič na práci.. ale veľakrát som s ním celé dni sama a týka sa to práve týchto dní. Jednoducho keď som s ním sama doma, mám problém zvládať jeho aj domácnosť :( ja viem sama že som neschopná, zároveň sa snažím no nejde to tak ľahko.. možno je to aj o tom, že viem upratovať len tak, ak mám kľud.. čo pri dieťati teda nejde, ani čo sa týka zbežného upratovania. Lebo dajme tomu chystám sa vyložiť myčku, poutierať linku, odložiť veci, vyčistiť kávovar, pretriediť chladničku - povedzme úkol na 15-20 min. Ale viem že budem pri tom 3-4x vyrušená a nechce sa mi do toho púšťať. Poviem si, že spravím to keď zaspí.. lenže toto si poviem pri všetkom, a nakoniec sa mi všetko nakopí na večer..

letfenixa
12. aug 2025

Nie, neupratovala som po nociach. Od synovych 13 mesiacov som pracovala, takže večer som bežne zaspala pri uspavani.
A pomáhal mi so všetkým, nech to vyzeralo ako vyzeralo.

radacak
12. aug 2025

@anonym_autor nie a ani nemôžem aj keby chcem ...ja ,, musím,, spať s malou inak je strašný rev
Takže keď zaspí (uspim)mám tak 10 minút aby som sa ,,dopravila,,do postele🙈

jana_eyre_2
12. aug 2025

Áno, keď som mala prvé dieťa tak som mala pocit že robí taký bordel a ja nemám na nič čas že som upratovala večer.. potom sa mi narodilo druhé dieťa a aj tretie.. a vtedy som pochopila, že s tým jedným dieťaťom som mala doma krásne čisto 🤪 a je to tak do dnes.. keď pozerám fotky keď bolo jedno malé ditko čo vyťahovalo hrnce, nebol to bordel.. zo svojich nárokov som veľmi znížila, upratujú síce už aj deti, ale to neznamená že to nejako vidno.. a večer už urcite neupratujem, večer spím a upratujem keď prídem z práce..

anonym_213f3f
12. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_213f3f No podobne to máme, ak je muž večer doma a nemá nič na práci.. ale veľakrát som s ním celé dni sama a týka sa to práve týchto dní. Jednoducho keď som s ním sama doma, mám problém zvládať jeho aj domácnosť :( ja viem sama že som neschopná, zároveň sa snažím no nejde to tak ľahko.. možno je to aj o tom, že viem upratovať len tak, ak mám kľud.. čo pri dieťati teda nejde, ani čo sa týka zbežného upratovania. Lebo dajme tomu chystám sa vyložiť myčku, poutierať linku, odložiť veci, vyčistiť kávovar, pretriediť chladničku - povedzme úkol na 15-20 min. Ale viem že budem pri tom 3-4x vyrušená a nechce sa mi do toho púšťať. Poviem si, že spravím to keď zaspí.. lenže toto si poviem pri všetkom, a nakoniec sa mi všetko nakopí na večer..

@anonym_autor nie si neschopná. Skús prečisiť dom od blbostí- pretrieď hračky ak ich máte hromadu. Kúp také koše na hračky do ktorych všetko nahádžeš. Skus, čo pomáha mne: nechce sa mi nič, tak si poviem že idem upratat 20 veci v kuchyni; alebo si nastavim časovač 5 minut a vtedy upratujem. Často ma to namotivuje a upratujem dalej ked uz vidim kolko toho ubudlo. Moj muž tiež zvyčajne dorobí až keď dieťa uspím, takže v tomto ťa chapem.
A asi sa len musis naucit upratovat aj ked nemás klud, v tom bude chyba. Tak bude pišťať, nemusis hned skákat ako píska, musí sa naučiť počkať. Ale zalezi od teba, ak ti to vyhovuje upratat vecer naraz tak nič nemen. Ja chcem mať klud, preto to robim priebezne.

ravehami
13. aug 2025

Skus mu dat handru nech akoze utiera skrinku a tak 🙂 urob mu z toho hru a pomoze ti 🙂

ravehami
13. aug 2025

A doplnim, preco by si mala byt neschopna? Na to ani nepomysli 🙂

nevenka
13. aug 2025
@basska_b

Nie, ja som vecer uplne nepouzitelna. Upratujem popri detoch, alebo ked ma dojst nejaka navsteva, privstanem si 5:30 a potom berem deti von, aby nenabordelili 😄 takisto pomoze aj muz

@basska_b 5:30 je normalny cas na vstavanie u nas, ja by som asi musela vstav o 4 rano, aby som daco spravila, ked decka su hore o pol 6 🤣

nevenka
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no tak toto robim naozaj za pochodu, to sa inak ani neda. Keby si nebola anonym, poslem Ti fotku linky, ako aktualne vyzera a co? Daky sopel ma obchadza, tak si idem oddychnut na par min. k malej, starsi je v pieku vonku a 2 takmer pubertiaci sa hraju na x boxe. Ale mycku pojdu napratat oni dvaja, len aj tak musim niektore veci ja, poprekladat a tak. Ale ucia sa. Naozaj niet miesta, kde by si nieco polozila, milion omrviniek z kadecoho, nedorobene palacinky, pokydane z cesta po carnej doske, linke. Balila som tych starsich, teda toho 4,5 rocneho, tych starsich len skontrolujem, ci maju vsetko. Ideu k starkym chalupu na par dni. Take lietanie, jedno cez druhe to je. Ale si hovorim, ze raz mi ten chaos a neporiadok aj chybat bude...Vdaka za to, ze su tu...😊

Strana
z3