icon

18-ročný syn - študent ide svojim bratrancom za krstného. Mám kupovať darček?

rachel978
9. aug 2023

Som rozvedená, žijem sama s 2 synmi - 9 a 18 rokov.
Môjho bývalého sestra má dvojičky 3 roční chlapci, idú ich dať teraz pokrstiť a môjho 18 ročného syna zavolali za krstného. On ešte študuje na strednej škole.
S bývalym raz vychádzam, raz nevychádzam.
S jeho sestrou som veľmi vzťahy nepestovala, ale aj ked sme sa rozviedli, tak mi písala, ako je rada, že jej deti majú takú tetu ako som ja. Beriem všetko s rezervou, ved 20 rokov mohla so mnou vzťahy pestovať. Nie teraz po rozvode.
Exmanžel so svojou sestrou nevychádza skoro vôbec. Často sa hádajú a zvyknú byť pohádaní aj mesiace.
Deti ku svokrovcom aj k dvojičkam chodia pravidelne, ja si skôr držím odstup, kadečo sa stalo v minimulosti a aj ked sa teraz zdá že vzťahy sú v pohode, radšej som opatrná. Bavíme sa normálne aj so exmanželovou sestrou aj so svokrovcami, ale ja sa snažím byť opatrná a všetko beriem s rezervou.
Bývalý platí na obe deti 300 eur, všetko im zabezpečujem ja, všetky výdavky hradím ja, prakticky on sa o nič nestará. Financie raz má, raz nemá, ako kedy, s výživným často mešká.

Teraz ide o to ako sa postaviť ku darčeku ku krstinám pre dvojičky.
Syn je študent, tak na darčeky peniaze nemá.
Exmanžel neviem ako sa k tomu postaví, vzhľadom na vzťahy so sestrou.

Exmanželova sestra zvykla sem tam kupiť mojim deťom nejaké oblečenie, ale nič veľkého, drobnosti, mne to bolo prakticky jedno, ved čo kupi kupi, čo nekupi nekupi, neriešila som to nikdy. Nikoho povinnosť to nie je.

A teraz mám ja niečo kupiť ku krstinám?

Ja sa veľmi krstin nechcem zúčastniť, aj ked neviem či ma volať nebudú. Ja nechcem ísť, predsa len exmanžel ma priateľku, ona neviem z akého dôvodu stále na mna žiarli aj ked my sme 5 rokov po rozchode. K bývalému nič necítim, je to pre mna uzavretá kapitola v živote.

Strana
z2
zuzana76
9. aug 2023

@beata_k ja som ako 19 rocna bola krstna mama bratrancovi, to je v poriadku, ze je mlady

simca06022011
9. aug 2023

vybrali si za krsneho dieta, tak musia ratat s tym ze o daroch mozu snivat. Ja nie, netrapila by som sa nicim extra. KEd tak by som povedala exovi, nech to zabezpeci. Je to jeho sestra. Celkovo nerozumiem preco si vybrali bratranca za krsneho a ci vobec sa vas ako rodicov na to pytali, alebo ako k tomu prisli.

betulinka1
9. aug 2023

@rachel978 ja by som zavolala ex a dohodla sa s nim na postupe. Ci je ochotny prispiet, kedze jeho syn ma ich za krstného jeho synovcom. Normalne by som povedala, ze mi to nevychádza. To iste tej sesternici. Ze ako si to predstavuje a co mas zabezpecit. Ak sviečky a košieľkou, tak to by som brala ako dar lebo aj to stoji peniaze. Mozno by som dokupila detsku bibliu alebo rozpravky, maju bezne v kresťanských obchodoch. Osobne by som si to presla priamo, lebo si nemyslim, ze nieco extra očakávajú od študenta strednej skoly. Ja keby som oslovila študenta, tak poviem, ze nechcem od neho nic. Predpokladam, ze on jediny ma sviatosti a nemaju nikoho ineho na krst. Nezabudni, ze este slusne oblecenie musis kupit pre syna ak nemas. Aj to je výdavok.

rachel978
autor
10. aug 2023

Syn mi už povedal podrobnosti ku krstu, včera sa ich dozvedel od svokry.
Krstný otec bude len on, krstnú mamu dvojičky mať nebudú.
Nemajú koho zavolať, takže to beriem tak, že aj môjho syna zavolali len preto, kedže ex sestra dlhodobo žije v UK.
Darček svokra povedala, že nechce žiadny od syna.
Tak som sa rozhodla, že kupim nejakú drobnosť, aby neprišiel s prázdnymi rukami,
páči sa mi čo navrhla @mamina7070

o oslave neviem nič.

dakujem za rady všetkým.

tanyag
10. aug 2023

@mamina7070 Len ešte by trebalo zistiť, či majú aj Albi pero 😁 lebo ak nie, tak tie knihy im budú na nič 🤔

rachel978
autor
10. aug 2023

@tanyag diky pozriem

tanyag
10. aug 2023

@rachel978 Ak chceš, mám úplne novú knihu, detská biblia, moja dcéra ju dostala, ale my nie sme veľmi veriací, tak je nám na nič...rada ti ju darujem za poštovné, ja som ju prelistovala, je to vážne krásna kniha, úplne jednoducho napísana, formou "rozprávky". Ak chceš, napíš mi súkromnú správu a večer ti viem poslať aj fotky.
Myslím, že by to mohol byť pekný a vhodný darček.

zuzkaemmka17
10. aug 2023

@rachel978 u nas krstni rodicia kupuju uz aj sviecku a kosielku, ktora sa priklada na perinku, taktiez ruzencek, mozno by prave to stacilo

rachel978
autor
11. aug 2023

@tanyag ok ďakujem
Napis ti spravu. Ďakujem

samimami777
11. aug 2023

Nejde o tvoje vzťahy s nimi ale o synove. Hovoríš že k svokrovcom chodieva pravidelne aj k dvojčatám takže má s nimi asi omnoho lepšie vzťahy ako ty a má ich rád. Preto keď ich má rád a teší sa na to byť krstný otec tak by som darčeky pre synovo dobro kúpila a bolo by mi 3 krát jedno či ja ich mám rada alebo nie. Predstav si ako by sa syn hanbil keby prišiel s prázdnymi rukami ... Ako sama hovoríš , je študent takže sám im nemá ako kúpiť. Napísala by som bývalej švagrinej čo dvojčatám má syn priniesť (samozrejme v tvojich finančných možnostiach) a poslala. Ak majú s nimi synovia dobré vzťahy nevidím dôvod na nich prenášať vlastné negatívne pocity .

believe3589
11. aug 2023

@rachel978 prepáč, ale ja celkom nechápem prečo by mal byť Tvoj syn krstný deťom sestre tvojho bývalého? Chce to aj Tvoj syn? Asi nemá koho dať, ale príde mi to zvláštne...

rachel978
autor
11. aug 2023

@believe3589
Syna to prekvapilo ale nerobi mu to problem
Dvojicky ma rad, sú to jeho bratranci.
Ano nemaju koho dat ale ja tiez nie som proti.
Su rodina, aj ked ja som rozvedena s ich otcom.

h2
11. aug 2023

@believe3589 Žeby preto, že je to jeho teta a on je jej synovec? Jej deti sú jeho bratranci. To, že sa jej brat rozviedol so ženou, neznamená, že jeho deti už nie sú jej príbuzní.

h2
11. aug 2023

@tanyag To je od teba veľmi pekné gesto, dúfam, že autorka to využije, je to pekný darček a od krstného, ktorý je študentom a nepracuje, je aj vhodný. 👍

tanyag
11. aug 2023

@h2 Ďakujem 😊 mám od autorky správu, ale nie som doma, takže neskôr jej určite fotky pošlem a uvidíme, či sa jej kniha zapáči 🙂

believe3589
11. aug 2023

@h2 a bude krstný aj deťom svojho brata? Čo keď príde k tejto situácii? Krstný by mal byť otec tohto chlapca - on je brat ženy, ktorej deti budú krstiť.

believe3589
11. aug 2023

@rachel978 ak by sa niečo stalo rodičom týchto detí, budete sa o deti starať? To je iba otázka, nemusíš na to odpovedať...

h2
11. aug 2023

@believe3589 Otec toho chlapca, čiže brat ženy, ktorá ide krstiť, nemôže byť krstným otcom, lebo je rozvedený. Krstný rodič sa nemá o deti postarať, keď sa niečo stane rodičom. To je všeobecne rozšírený blud. Nevidím dôvod, prečo by ten chlapec, pardón, má 18, takže dospelý muž, nemohol byť krstným otcom detí svojej vlastnej tety.

rorino
23. aug 2023

@sissy27 super napísané👍

anjelikdianka
23. aug 2023

@rachel978 My sme mali krst dvojičiek nedávno.Krstná mama synčeka je 17 r.dcéra mojej sestri a povedala som že žiadné darčeky nechceme,mali sme iba obed v reštike my a krstný rodičia.Aj tak sestra nakúpila pre obe detom jednu hračku a oblečenie.Od krstného otca sme dostali 100 eur v obalke.Podla mňa by ste mohli tiež jednu hračku a nejaké oblečenie kúpiť a zabaliť to do darčekového koša.Aj v Pepcu,Kik,Tesco sú pekné veci a nie sú veľmi drahé.

Strana
z2