icon

Aké dary a povinnosti sa očakávajú od krstnej?

katuskaqz
22. jan 2015

Ahojte, dnes ma zaskočila moja sesternica s tým, že ma požiadala, aby som bola krstnou mamou ich dieťaťku (je to dievčatko) , ktoré sa narodilo len pred pár dňami. Naše deti pokrstené nie sú, nejako sme to neriešili a chceli sme nechať na nich, nech sa rozhodnú sami, keď budú rozumnejší
preto absolútne netuším, čo to všetko obnáša - od rôznych povinností, až po to, aké dary sa od krstnej mamy očakávajú - ocením každý tip, ďakujem 😵

Strana
z3
anula106
23. jan 2015

Akoze nechapem,ako tu pisete,ze autorka je asi neveriaca,ze ako moze ist na krst za krstnu ??!!!! To o akom krsze sa tu jedna? Ak sa nemylim,krsti sa "prevazne" v kostole a pritomni krstny rodicia musia splnit ze maju vlatny krst,prve svate prijimanie a birmovku. Bez toho sa nemozu/nemali by sa stat krstnymi rodicmi.... Pred krstom by sa malo ist na poucenie-pripravu na faru. Ja som krstna kamaratkynym dvom dceram. Oslovila ma ako slobunu,vtedy som pracovala v Rakusku. Ocakavala dary z kazdeho turnusu,na sviatky a tak. Pri prvom dietati som jej kupovala vsetko oblecenie pre babo do krstu,nausnicky,kosielku s menom dala vysivat,kcet s hrackami,nocnik,plienky a kopec oblecenia. Pretoze tak jej to povedala mama a pna mne. Pri druhom som sa miernila a kupila som co som uznala za vhodne. Ona si zapisovala vsetko aj potom darceky na kazdy sviatok. Vrcholne traaaapne pre mna! Jej najvacsou tuzbou,kym bola mamickou na MD ,bolo,aby sme sa navstevovali,aby ma deti poznali. Bola som tam casto. Jej deti troskudrastli,ona pracuje,ja som na MD a mam dva deti,cakame tretie. Darceky uz dievcatam nekupujem,kedze furt som mala pocit,ze im su prd platne,lebo uz niesu z Rakuska.. Teraz na vianoce som jej napisala,nech mekupuje nic nasim chlapcom,ze ani ja nekupim,pretoze sme mali krizu s peniazmi,tak sa "urazila",ze ason navstivit by sme sa mohli. Samozrejme,ze sme sa nenavstivili...To je tak. Jej plany,ked bola sama na md sa rozplynuli tym,ze uz pracuje,ma iny zivot,kym ja som ta,ktora mukari doma s detmi....co uz,ludia zabudaju ☹.... Ale som sa rozpisala 😉

radoslava25
23. jan 2015

na to aby si sa ohla stať krstnou mamou mala by si žiť kresťanským životom a viesť k tomu aj svoje krstňa...v prvom rade musíš mať ty krst, prijímanie, birmovku a svadbu v kostole (vyžaduje si to farár na fare, kde sa krstí...)a čo sa týka darov, poradiť sa s rodičmi, či niečo kupovať alebo dať peniažky...
u nás pri malej mi bol krstný brat,ktorý žije s nami v dome, tak keď som si už počas tehotenstva niečo kupovala pre malú tak mi dal peniaze, že on nevie čo ma dávať, mladý chalan tak pomohol takto dokopy cca 100 Eur..
krstná mama (bratova sestra povedala že u nich je zvykom že krstná mama kupuje oblečko a všetko od krstu) ale my sme už v podstate všetko mali ona kúpila súpravičku na oblečenie , náušnice a krížik... tortu robila babka kedže pečie...
podla mna to nie je o daroch a všetko v rámci fin. možností

irin12
23. jan 2015

Som krstna a darceky konzulutujem s rodicmi, ale svoje krstna vidim iba 1-2 razy v roku, takze ten vztah idealny nieje, lebo zijeme v zahranici a moj synator mal nedavno rok- takze vsetku pozornost, volny cas venujem jemu. Krstni rodicia by mali mat deti alebo aspon velmi radi deturence, bez toho to nejde. Som krstni rodic ale nie perfektny. 😖 dietatu nerobi radost drahy darcek, retiazka na rucke v perinke ale tepla naruc, objatie a staly usmev 😀

lenickamajchrakova
23. jan 2015

Ja som krstnou a nejaké veľké dary neriešime... Ku krstu sme sa trošku pľasli po vrecku, kupovali sme náušničky, urobila som plienkovú tortu(plienky, osuška s menom, umývací gél, avirily a detské púdre) a kúpili sme pár dupačiek a zateplený overalček. Na Vianoce sme kúpili sadu dupačiek a podbradníčkov. Byť krstným nie je o daroch je to skôr o tom prístupe k dieťatku. Ja sa snažím svoje krsniatko navštevovať aspoň raz za dva týždne a vždy sa mu plne venovať nech ma pozná a nezabudne na mňa 🙂 Keď bude väčšia tak to bude iné ... Chcela by som si s ňou vytvoriť taký vzťah ako moja krstná so mnou.. Časté návštevy a keď som mala ísť na prázdniny tak jedine ku krstnej :D + darček krsniatku je príjemný bonu, ale určite nie nutnosť :D My malej kupujeme hlavne preto, lebo to robí radosť nám ju parádiť :D

ester79
23. jan 2015

@fra Nuz ano, je to absurdne. Na druhu stranu si myslim, ze taketo krsty " z povinnosti" neriesia rodicia kvoli tomu, aby sa vsetci najedli a slusivo obliekli, ale skor aby babky, tetky a stryne dali pokoj, neohovarali a nedopielali pri kazdej prilezitosti, kedy uz "to chuda babatko pohanske pokrstite". Viem z vlasnej skusenosti, ake je to neprijemne. A preto neriesim. Snad prejde par generacii a rodicia sa budu moct rozhodovat tak, ako im kaze zdravy rozum, bez natlaku rodiny a okolia. A keby aj nie, su v rodinach a v krajinach aj vaznejsie problemy.

janulik2008
27. jan 2015

Poviem tk takto. Mama je krstna mojej sesternici a bratrancovi. N mrstiny dostal maly vybavu kksielka dupacky perinka vsetko spojené s krstoM A ESTE x veci ktore z krtom nesúvisí. A nenapisem to teraz zo žiarlivosti ale tolko koľko moja mama posielala im balíkov tu neprišiel mozno tak jeden ... a pritom je to moja krstna. Vzdy kedprisli ssa im kupovalo. Nam skoro nikdy ic nedoniesli a ak tak pouzite takze je to na tebe

timea7
27. jan 2015

podľa mňa ani tak nejde o to, či dostane dieťa retiazku za sto eur, alebo za viac, či menej, ale aby tu bol pre
neho človek, na ktorého sa to dieťa môže v prípade, že tu jeho rodičia nebudú, alebo mu nebudú môcť pomôcť, obrátiť. V našej rodine sa tiež dáva niečo zlaté - hodnotné pri krste, aby to ostalo na pamiatku, či už retiazka, retiazka na ruku, každý podľa svojich možností. A darčeky na meniny, narodeniny, Vianoce, k maturite tiež tak. Moji krstní rodičia deti nemajú, tak darčeky od nich boli vždy hodnotnejšie, snažíme sa im to vracať takým spôsobom, že im nahrádzame ich vlastné deti -pozveme ich na večeru, keď majú výročie sobáša, ak sú v nemocnici, alebo chorí, tak sa o nich staráme a pod. Ale ak sú krstní rodičia, ktorí majú tri deti a žena je na MD, nemôže od nich očakávať nikto dary, ktoré by ukracovali ich vlastné deti.

lubmo
27. jan 2015

nasmu su krstni nasi kamarati, ktorych sme vyberali hlavne podla duchovnych kriterii, ked sme sa ich spytali, tak prve co, ze "jasne, darceky" uz neviem presne v akom kontexte - bolo to zo srandy, potom sme si normalne povedali, ze dary necakame, ze nam ide o to duchovne, malemu dali ku krstu hodnotnejsiu hracku a aj ked pridu doesu nejaku drobnost, ale vysvetlili sme im dost razne, ze nam o to nejde... ale zas krstna ma vkus, kupi take mile veci, tak mi to nejako neprekaza 😀 ale ide hlavne o duchovny priklad a toho su si vedomi 🙂

lubmo
27. jan 2015

jaj a este k zositku, moja mama ho mala ked som sa vydavala, u nas na dedine sa predtym nosia peniaze - akoze susedia a tak - a potom rodina tym co donesu tak dava z kolacov, je to celkom fajn zvyk, tak si pisala, aby vedela, komu ma dat (su ludia, co by sa brutaaal urazili keby zabudla) a tak si aj napisala sumy, aby maa prehlad, kolko sa asi dava (z jej kamatok deti som sa prva vydavala, tak ona predtym nenosila) nie v style zeby musela potom dat presne tolko ale aby vedela ci sa dava 5 alebo 100 🙂 a tiez ked isli na svadbu do rodiny tak sa ma pytala kolko sme od tej rodiny dostali, ked som sa vydavala lebo to bola taka rodina ze by boli schopni sa urazit (netvrdim, ze by sa urcite) keby to bolo menej alebo co...

zaza218
27. jan 2015

ja som krstna,vtedy som bola este slobodna,tak som jej kupovala vsetko.....teraz mam 3 deti,a kupujem jej na narodeniny,meniny a vianoce...mojim detom krstna kupila na krstiny dievcatam nausnice a chlapcovi retiazku, tiez byva v zahranici a kupuje im na narodeniny,meniny a vianoce a stale mi zavola ze co ma kupit

bejbika
27. jan 2015

čo sa dáva ku krstu chlapčekovi ...... ????

mandrewa
27. jan 2015

ja som krstná bratrancovmu synovi a keďže ma o to, aby som bola krstná poprosili keď som mala 16 rokov nekupovala som nič, ale moja mama kúpila náramok, na ktorom je z jednej strany vygravírované meno a na druhej dátum krstu. Osobne si myslím, že je to o pomoci a o vedení dieťaťa k viere. Keď bolo moje krsňa malé opatrovala som ho keď bolo treba a teraz ho doučujem cudzí jazyk; na narodeniny a meniny upečiem tortu a dostane nejaký menší darček ako knihu. Čo sa týka viery nechodíme do kostola každú nedeľu, ale keď ideme zoberiem ho niekedy so sebou na detské služby božie.

kochanka
27. jan 2015

My sme kupovali sviečku a košielku na krst tortu a vibračne lehátko

miku1
27. jan 2015

@katuskaqz Kupovali sme košielku a sviečku, dali sme peniaze a nejaký darček k tomu. Moje dcérky dostali od krstných rodičov náušničky + nejakú drobnosť (hračku) k tomu, a samozrejme zaobstarali košielku a sviečku.

lenusskaa
27. jan 2015

ja by som sa opytala priamo rodicov, co treba.. pre male som ako krstne vybrala muzove netere, prva - krstna starsej vtedy este studovala, druha - krstna mladsej mala tesne po skonceni skoly.. vecicky ku krstnu ako sviecku, kosielku, oblecko, perinku som si obstarala sama, ony dali malym do daru nausnicky (chceli dat, nie preto ze by som to od nich cakala).. nosia malym aj nejake drobnosti na narodky, meniny, Vianoce.. krstna starsej malu napr min rok na meniny miesto darceka zobrala na zmrzku - ja som bola rada, ze mam chvilu kludu a mala bola spokojna tiez 🙂

majulino
11. feb 2015

@eeffka som z trebisova a som krstna 3 detom na vychode a 4 v ziline. No to co pises som nikdy nepocula a nezazila.

eeffka
11. feb 2015

@majulino pridi do Kosic, to budes "koukat" 🙂

najnovsia story s mojou kamoskou co je krstna mojej mladsej dcere. Spolu sa bavime na zvykoch, co sa "MUSI" a pod... naposledy po Vianociach sme si boli sadnut, ja jej podavam tasku darcekovu pre jej dcerku, ona mne akoze pre krstna, dalsie kamosky ze cot o robite? ja zo srandy ze vymiename si obalky, haha / hihi..... pridem domov vyberam oblecko z tasky a vypadla obalka...mi zamrzol usmev.
jej volam ze co t ma byt, ona je krstna ona musi... ziadna stara baba, mlada zena

hanka_april
11. feb 2015

@katuskaqz necitala som predchadzajuce odpovede, ale ocakava sa,ze bude viest diet vo viere (aspon u nas o tak je, som evanjelicka) a som krstna sestrinym detom a ona mojmu a vzdy sme sa dohodli, ze kupime sadu spevnikov (spevnik, funebral a pasie) a tortu na oslavu po krste a potom sme dali aj do obalky kazda kolko uznala, ale musim povedat, ze obalok bolo vzdy vela (stari rodicia, surodenci manzelov) tak ani neviem a ani ma nezaujima kto kolko dal - ale u nas financie nie su problem, takze je to jedno....
myslim, ze ked sa jej narovinu spytas, ze co by si mala/co by chcela, tak ti povie....

hanka_april
11. feb 2015

@katuskaqz mozno keby si specifikovala, akeho ste nabozenstva, alebo ci je to len formalne (moj muz ma krstnu a nie je krsteny 😀 ) tak by sa ti dalo konkretnejsie poradit.....

rainee
11. feb 2015

Najlepsie asi je dohodnut sa priamo s rodicmi, co ocakavaju od krstnych a kto co kupi (kosielka, sviecka, torta) nech to nemaju potom dvojmo 😉 Nejake drahe dary by som urcite neriesila, ale zase zalezi od fin.moznosti.
Dcerka dostala od krstneho retiazku a od krstnej bicyklik, vsetko ostatne okolo krstu sme si zabezpecovali my. Inak su skor formalni krstni, vidime sa par x za rok a nic od nich ani neocakavam.

ena1903
11. feb 2015

Inac ja uplne suhlasim s @eeffka - tu na vychode je to mnohokrat este vzdy brutal. My ked sme uvazovali o krstnych, zistovala som si, co sa zvykne davat, lebo MM mi tvrdil tke neskutocne pribehy o daroch a sumach, ze som sa s nim hadala, ze to nie je mozne. Ale viacere kamaratky mi potvrdili, ze aj oni to zazili - ze krstni nakupuju NENORMALNE vela darov a davaju NENORMALNE vela penazi a vsetkeho mozneho a ze sa to v podstate ocakava. A najviac ma dojala svagrina, ktora nam menovala, co vsetko dali krsnatu (podotykam, maju 2 male deti a priemerne prijmy) - zratane to vyslo tusim okolo 400 EUR!!!!!!! Mna skoro vystrelo, zvlast, ked spomenula, ze na krst nosili okrem vsetkeho pre dieta a torty este aj kopu flias alkoholu!!! To akoze kde ostala podstata?! A potom som videla darceky, co kupili pre to dieta na 1.narodeniny - 2 obrovske tasky napchate oblecenim, viacero drahsich hraciek, tortu, peniaze a neviem, co este. POdla mna je to nenormalne, ale tu to tak fakt na dedinach este funguje. Tak som si to vyjasnila s MM aj s nasimi rodinami a krstnymi su moje dve sestry, ktore maleho lubia, su s nim casto a darceky kupuju z lasky a v norne. Na krst to bola sviecka, kosielka, krasna kremova decka a kolotoc nad postielku. Na Vianoce a sviatky sa s nami poradia a kupuju to, co maly potrebuje.

slavicek5
12. feb 2015

No už tu toho bolo veľa povedané. Od duchovných hodnôt až po materiálne. Samozrejme, že každý niečo očakáva že krstná mama donesie, a treba vedieť čo sa patrí. oblieka sa celé bábo, ak je to dievča kupuješ náušnice, plus výbavičku pre bábo, tortu a krstnú košieľku. Ak ti môžem poradiť tak mne sa hneď táto zapáčila https://www.facebook.com/babybabosk/photos/pb.5... Kupovala som ju krsniatku a vyšila som sama na to meno aj dátum krstu, ten golierik v bohate stačil, čiže už žiaden obrázok. Tak plienkovú tortu som kupovala a tak isto aj kresielko, lebo obaja s manželom sme boli krstní takže nás to vyšlo poriadne draho.

sednaja
21. feb 2015

@katuskaqz Nenechaj sa odradiť hlúposťami o tom, kde je aký zvyk. Ja som pôvodne tiež z okolia KE a neviem nič o brutál drahých daroch - ani o tom, že keď sú krstní manželia, tak sa majú zdrať z kože.
Naša krstná sa nás pýtala - pri každom sviatku sa pýta. Oblečenie do krstu, ani inú výbavičku nik neriešil. Pri druhej nám priniesla náušničky, sviečku aj košielku. pri prvej sme to všetko mali, tak sa musela vynájsť 😀 ..opýtaj sa, aby nakoniec nemali dvoje náušničky. A pre inšpiráciu - obe naše kočky dostali darčekovo balenú niekoľkoročnú 7*metaxu s etiketou ich fotky a údajov z narodenia. ....... snáď ju nikdy neotvoria 🙂
Čo sa darov týka, tak počas roka sú to narodeniny, meniny, vianoce.......všetko je na dohode a možnostiach.
Krstná by z cirkevného hľadiska mala viesť k viere. Ale ako je to aj u nás - je to len formalita. Naši krstní dokonca podľa niektorých kňazov ani nespĺňajú podmienky 😀 a predsa sú krstnými 😉

Strana
z3