Aké pečivko a koláčiky pečiete na Vianoce?
Podelíte sa ?
Ja s laskou spominam na detstvo ked sme pekavali u starkej, cela rodina, aj my deti sme pomahali, nikto nas neokrikoval ako to bude vyzerat, aj chlapi sa obsmietali, hlavne kostovali 🙂 Strasne je mi luto ze toto uz nie je mozne. Vzdy sme mali kopec druhov, kazdy lubil nieco ine a starka plnila priania vsetkym.
Moje najoblubenejsie boli orechove suhajdy a kosicky, ale uz nikdy sa tak nepodarili ako so starkou...
zienky aj trstinovy cukor sa da upalit na karamel ? minule som skusala pod kapustu ale nebola to typicka karamelova chut...mozno som mala dlhsie...
@lavieenrose nie každý, asi závisí od druhu a výrobcu
@jukov kupujem pravy z mauricia ci z kade to je..
@jukov nechcem pokazit grilaz asi pojdem na istotu a kupim biely :D
@lavieenrose keď robím karamel, aj ja radšej používam biely cukor, odskúšala som viac druhov hnedého, ale v každom my niečo vadilo - nebolo to ono
Ja si pečenie užívam.Tento rok to budú orechové ovalky,linecke,shuajdy,kokosove ule,parížske rožky,laskonky,vanilkové rožky a možno aj medovy
tým, že u nás každý rok na 2.Sviatok vianočný sa stretne celá rodina (malá časť rodiny - snami 17 osôb), ešte pečiem aj pre rodičov, máme toho viac a rôzne - vanilkové rožky, medvedie labky, perníčky, linecké, pudingové pečivko, Raffaello guľky, punčové guľky, zamatová roláda, punčové rezy a jedna torta (pre oslávencov, traja oslavujú narodeniny +,- 2 dni)
Zienky rada by som sa spýtala, či robievate Snehové gule (lopty). Poprosím recept.
@kopeccc nebolo to adresované mne, ale posielam recept na zamatovú roládu, je síce efektná, na môj vkus príliš krémová, ale niekto má také rád:
https://www.mimibazar.sk/recept/24826/zamatova-...
@cusik ahoj,ja robim. Nad parou slaham bielka so stipkou soli a krystalovym cukrom (pomer na jedno vajicko davam 50g cukru) slaham cca 10min,sneh musi byt pevny a musi sa urobit spicka kt nepadne hned fole. Nalamem oblatky,premiesam so snehom a mokrymi rukami tvarujem gule kt polejem cokoladou
@lavieenrose Z bieleho cukru je karamel lepší, mne sa z trstinového neosvedčil.
@petulda333
Ďakujem ale ja som myslela iný koláč.
Kakaove cesto, biely krém. Vykrojit kolieska, spájať po dve krémom. Krém natrieme aj po obvode a obalíme v kokose. Vrch poliat čokoládou
@cusik Neviem, či si myslela tento recept:
Kakaové cesto:
8 vajec, 25 dkg hladká múka, 35 dkg práškový cukor, 1 PL kakao, 1 kypriaci prášok, 7 PL teplej vody.
Cesto:
Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom a postupne pridáme 7 PL teplej vody. Kakao, kypriaci prášok a hladkú múku premiešame a postupne pridáme do peny zo žĺtkov. Vyšľaháme vaječné bielka a opatrne primiešame do masy. Masu rozdelíme na 2 časti, pečieme na 2 plechoch. (ja zvyknem na 180 stupňoch, cca 25 minút, ale to závisí od rúry)
Krém:
5 dkg hladkej múky, 4 dl mlieka, 20 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor
Vymiešame maslo, vanilkový cukor a cukor. V mlieku rozmiešame hladkú múku do hladka a potom uvaríme hustý krém. Necháme vychladnúť a zmiešame s maslovým krémom.
Z upečeného cesta povykrajujeme kolieska a 2 kolieska zlepíme pripraveným krémom. Krémom natrieme aj boky. Natreté kolieska a obalíme kokosom. Na vrch nakvapkáme čokoládovú polevu.
Ja mám tento recept od svokry a robievame ho dosť často. Moja mamina ho robieva tiež, akurát robí krém kúsok inak. Uvarí 1 puding s príchuťou bielej čokolády, maslo a cukor zostáva. Mne z neho vychádza cca 28 ks.
@lavieenrose tak na tvojom prispevku som sa,tak smiala, ako cukrarku odviezla sanitka, ze po 15 minútach v krci a,zachvatoch smiechu moj manzel musel odist prec z izby, lebo som mu to chcela prerozpravat, ale nedalo sa a stale nie som toho schopna, revem od smiechu..dakujem ti, mam super naladu 🙂
Ja robievam kremes, medove rezy,kokosove rezy v oplatke, nepecenu cokoladovu roladu, grilaz, medovniky, zo slaneho subto bryndziaky a slimaky. Ahojte
Baby, tato vasa debata sa neda citat, uz som otvorila mega balenie Toffifee 🤣. A do polnoci daleko...
😉👍🎂
@kopeccc robím podľa tohto receptu (už ani neviem odkiaľ mám ), tým že je v ňom puding, nieje také maslové
Zamatová roláda
INGREDIENCIE
6 ks vajce, 5 PL práškový cukor, 3 PL kakao, 1/2 KL prášok do pečiva
PLNKA
500 ml mlieko, 1 ks smotanový puding, 1 balíček vanilínový cukor, 8 PL cukor, 250 g zmäknuté maslo, 2 PL kakao
POLEVA
150 g čokoláda na varenie, 80 ml smotana na šľahanie, 80 g maslo
POSTUP
Elektrickým ručným šľahačom miešame bielky s cukrom dovtedy, kým nebudeme mať hustú bielu zmes. Do zmesi potom po jednom zašľahávame žĺtky. Pridáme aj kakao. Nakoniec aj prášok do pečiva a všetko poriadne premiešame dohladka. Cesto potom vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Sledujeme, ak je cesto upečené skôr, treba ho vybrať. Pri dlhšom pečení sa príliš presuší a pri rolovaní by praskalo. Cesto po dopečení ešte horúce zrolujeme a necháme vychladnúť.
Zatiaľ v hrnci z 1/2 litra mlieka, práškového pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Ten hneď prelejeme do vychladnutej sklenenej misky. Aby sa počas chladnutia netvorila na povrchu kožka, prikryjeme puding potravinovou fóliou. Do vychladeného pudingu vmiešame maslo. Časť pudingu s maslom dáme do druhej misky. Prisypeme kakao. Je dobré predtým ho preosiať, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek. Poriadne premiešame, aby sme v kréme nemali hrudky. Vychladnutú roládu rozrolujeme a celú potrieme svetlým krémom. Potom na svetlý krém nanesieme kakaový krém. Roládu opatrne zrolujeme a dáme na chvíľu do chladničky schladnúť
Medzitým pripravíme polevu tak, že smotanu, čokoládu aj maslo rozpustíme. Roládu prenesieme na mriežku. Celú ju oblejeme čokoládovou polevou a opäť dáme asi na 15 minút do chladničky. Následne ju celú ešte raz polejeme.
Ja peciem linecké ( macie oci ), orechove kosiky, kokosové gulky, puncove rezy, a ak bude este cas tak by som chcela vyskusat sviezenku.
A baby je jedno ci pecene doma ci kupené cas vianocny treba stravit s rodinou a uzívat si tie krásne sviatky bez hádok. 🎁
@rdi nemám ziadny recept no robim ich takto :
Piskoty a keksi Marína alebo Indian pomleté zmiesam s maslom, kakaom, cukrom ( pr.) a bud rumom ( ja kvoli synovi pouzivam iba arómu ) urobim z toho masu ked je sucha pridaj maslo alebo este kusok rumu ochutnaj ci je dost sladka pre vás vytvor gulky a obal v kokose. 🙂

@bnov tak DM by som mohla omrknut 😀