icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

evkasus
1. feb 2013

@zoyuska Nikto pokial viem tu nenapisal toto: "by tam sedel 24h denne 7 dni v tyzdni,uz staci ne?a nie odsudzovat tych co tam nechodia"

To uz je iba zla interpretacia a domyslavost. Ja neodsudzujem nikoho, kto nechodi do kostola a verim, ze aj ostatne baby, co tu prispievaju. Iba sa tu snazime obhajit, preco je pre nas chodenie do kostola dolezite a prinosom. No to nase presvedcenie beru niektori ako osobny utok....to by sa zmenilo iba ak by sme aj my prestali chodit do kostola.
O tom sme kazdy iny. Ja si mylsim, ze chodenie do kostola je pre zivot podstatne ty napriklad nie. Ale neodsudzujem ta.

irriss
1. feb 2013

@ajsenz
k prispevku v 10:49hod.
Myslim, ze prave Tobe bych nabidla "VELKOU" knihu, ze bys ji ocenila.. : Ctyri dohody ..
rekla bych, ze tyto 4 DOHODY,podrobne popsane v knize.. pokud uzavreme v sobe a se sebou..jsou vice nez jakekoliv jine kazani na Svete.. 😉
Ve čtyřech dohodách odhaluje don Miguel Ruiz zdroj omezujících názorů, které
nás připravují o radost a vedou ke zbytečnému utrpení... 😉 🙂
preji krasne cteni🙂

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska No to si teda veľa nevidela. Zisti si to. Šiel.

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala aj tak PEKNY PRIKLAD DAVAJU

zoyuska
1. feb 2013

@evkasus VSAK MI VYSVETLI TEDA AKY PRINOS???? na to kostol a starych ,ohovaracnych ludi nepotrebujem.....no to je prinos do zivota teda ano

bambulala
1. feb 2013

@billam ale niekto ti ich tam dal, alebo si na základe niečoho na ne prišla. Ak sa zamyslíš nad zdrojom, možno to pomože ku chápaniu ľudí s inými postojmi nevravím s lepšími ani s horšími. jednoducho s inými.

evkasus
1. feb 2013

@zoyuska pokial tu budes sypat nadavky a urazky tak to straca zmysel. Ja som ti odpovedala aj bez nich.

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska aký príklad? Dospelí ľudia maju predsa svoj vlastný postoj a ten odovzdávaju svojim deťom. Neberú si príklad od niekoho s kým nesúhlasia. To potom by dávali zlý príklad média, ktoré s oblubou dávajú v správach všetky kriminálne činy čo sa stali, len aby nám to podsúvali, možno preto správy nie sú pre určitú vekovú hranicu rovnako ako filmy kriminálky horory a tak. Dospelí človek sa vyberie a správa sa podla svojho presvedčenia a ak je inteligent aspon trošku tak neberie iným ich presvedčenia ani ich za to neuráža. A na trestné činy je trestné právo.

zoyuska
1. feb 2013

@evkasus kde tu nadavam a urazam???????ziadne zle slovo tu nevidim

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska ja mozem viesco chodenie do kostola .....jaj zase mi z vas stupa tlak. co dobre dali farari a vrchnost?same skandaly.....vy si myslite ze po cely zivot drzia celibat?????TO URCITE NE!ANI ONI SAMI SA NEDRZIA PRIKAZANIAMI.TAK CO KAZU KED TROBIA INE......dostavaju plat a podaktorí este sa nehambia ,,žobrat,, ako na kostol,len aby si kupili nove auto aby mali iv com rit vyvazat....a nove fary.....nestaci opravit stare?????nie musia drzat image a aj inde. Na urážanie nie je potrebné používať vulgarizmy najhrubšieho zrna....

evkasus
1. feb 2013

@zoyuska No to je dnesne rano:

"vsak su ako pokazeny gramac"
"to ich,,sektarstvo,,co mu vravia spolky"
"stale fanaticky melu to iste dookola"

V takomto duchu diskusie ...

billam
1. feb 2013

@bambulala určite ich nemam prostredníctvom cirkvi 🙂...mam rozne zdroje a rozne pohľady...a navyse mam aj statnice z filozofie...prvotne korene učenia Krista boli úplne bez vplyvu cirkvi....preto ja vlastne odmietam a nenavidim cirkev za to, že prevracala, zamlcovala a prikraslovala na svoj obraz učenie Krista...o tom, co robi teraz radsej pomlcim - nie je mi to síce jedno, ale ja a moje okolie sa distancuju od tejto skazenej cirkvi, ktorá poslapala múdre slova Ježiša...a to teraz beriem z historického pohladu, nie z nabozenskeho.

zoyuska
1. feb 2013

@evkasus to su nadavky?????

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala no ja tam ziadne nadavky nevidim....ani vulgarizmy.mozno len pre takch su to vulgarizmy co deru kostoly

ajsenz
1. feb 2013

@irriss môj názor ma neobmedzuje, myslím že vy ich máte obmedzené ak nedokážete prijať že to že niekto verí v Boha aj bez toho aby každo denne spínal ruke v kostole. Takže si to skúste prečítať vy

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala vulgarizmi najhrubsieho ztna su:do pi......kok..,kur..,atd

evkasus
1. feb 2013

@zoyuska Nie, iba ak by ti nevadilo, ze tu melies ako pokazeny gramac, patris do sekty a aj ty si fanaticka.

Hovorim tu o duchu normalnej diskusie, ktory ani jeden z hore uvedenych prispevkov nereprezentuje. To je vsetko.
Ak ti niekto nieco napise a ty o nom niekomu inemu napises..."to je trupka"...

No pisala som to v dobrom. ze by som ocenila diksusiu bez takychto plytkych vyjadreni.

bambulala
1. feb 2013

@billam štátnica z filozofie je krásna vec a viem čo hovorím, ani niako ti neberiem tvoj pohlad na svet ale ako može človek mať objektívny pohlad na niečo o čom deklaruje, že to nenávidí? A slovo skazená a pod. tiež nie je vhodné pre rozhovor vrámci názorovo pluralitnej spoločnosti. Ak nám nejde o vzájomné urážanie hm?

ajsenz
1. feb 2013

@bambulala ale ja hovorím že medzi farármi sa nájdu aj dementi ktorí sú Bohom chorobne posadnutý..ja som natrafila počas prípravy na svadbu na super farára aj dnes ideme za ním, lebo je to super človek čo nepotrebuje mlieť len prikázania, otčenáše a zavrhovať všetko a každého kto nehovorí o bohu v pravidelných intervaloch.
Ale kostol ja nepotrebujem ku šťastiu a pokoju radšej navštívim faru pokecám s kňazom.
Jediné čo ma vždy bude baviť sú detské omše, to sú asi jediné ktoré sú pre mňa normálne a majú aj svoj význam. Na tie chodím rada.

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska áno, veď preto som napísala, že urážať niekoho možeš aj bez nich. Navyše, pokial viem, to tu nieje prípustné.

billam
1. feb 2013

No ok, vonku je pekne a ja idem s detmi na ihrisko...porucam sa 🙂

evkasus
1. feb 2013

ja idem na obed.... 😉

irriss
1. feb 2013

@ajsenz 😅 😅 😅 😅
co to pises??'
PRO-BOHA..vidis, obmezujes se v mysleni, ihned jsi mne zamitla s tim,ze ti nabizim neco, co neni pro Tebe ..neco o cem si myslis,ze je negativni...okamzite si myslis,ze je nekdo PROTI TOBE..a obmezujes se na to, ze se domnivas o nekom, ze ma spatne umysly..toto je prave ve 4ech dohodach..
4 dohody jsem Ti nabidla ze srdce..ale po teto vete je POTREBUJES.. ☹

Soustredila ses na recenzi..ale tak to neni.. ☹ ☹ ☹ 😒

ajsenz
1. feb 2013

@zoyuska 🙂
ignoruj naozaj... koľko som ja už tu toho popísala nikoho som neurazila nenadávala a mňa ešte vyhlasovali za chorú a napádali ma cez vek.. No vidíš a pri tom odo mňa by sa malo čakať také správanie keď som ,,hriešnica,, len za to že kostol namiesto 5x do mesiaca navštívim 5x do roka.

ajsenz
1. feb 2013

@irriss ak natrafím na tú knihu rada si ju prečítam.
Mne už boli odporúčané knihy so svätskou tematikou ale nepáčilo sa mi to že to bolo priame nabádanie musíš chodiť lebo musíš a ak nebudeš tak už je z teba zlý človek, a musíš lebo musíš...

Ak ale hovoríš že to je zaujímavé a natrafím na ňu aj cez internet rada si ju prečítam, my dnes ideme s mužom zaniesť knihu čo nám požičal farár s názvom ,, Sedem zastavení pri kľúčovej dierke,, sú tam popísané manželstvá a krásne vysvetlené aj sektárizmus a to že nie ten čo chodí do kostola je správny kresťan ale ten čo má boha a kostol v srdci a no pán farár nám tým jasne naznačil že nás chápe a akceptuje a to mňa potešilo 🙂

bambulala
1. feb 2013

@ajsenz presne o tom hovorím. Život je krásny, ak si vyberiem to z čoho mám radosť v študiu, vo viere, priatelov... . A nechám aby si aj iní vybrali to, z čoho majú radosť oni veď nemôžeme mať všetci radosť len z jednej veci. Nemožu nám všetkým na Zemi byť sympatickí
tí istí ľudia ani nemôže všetkých zaujmať len matematika, či jazyky , dejiny a podobne. V tomto sa zhodneme.

irriss
1. feb 2013

@ajsenz
uffff. se mi ulevilo..protoze ja ti nabidla Knizku ze srdce..nejedna se o viru..ale o pohled...prijmuti reakci a sebezachovy....nedivat se na predsudky..videt vic....a ja si myslela,ze tu knihu prijmes s tim, ze poznas,ze jsi vlastne ovladla aspon 1-2 tyto dohody..coz je vzacne.. 😉
nebylo to zle..bylo to ze srdce s tim,ze 4 Dohody jsou velmi dulezite..nejde o cirkev..to,ze to napsal DON..nic neznamena.. 😉
Mrkni sem.. 😉
http://knihy.heureka.cz/ctyri-dohody-kniha-moud...

bambulala
1. feb 2013

@ajsenz ano, ale to že niekto spomenie tvoj vek a dotkne sa ťa tým, ešte neznamená, že všetci, čo chodia do kostola s radosťou (rovnako ako podla tvojho príspevku aj ty), ťa urážajú cez vek . Niekto tam chodí častejšie iní zriedkavejšie, ale to neukazuje, kto je lepší...iba kto tam ako často chodí, nič inšie.

ajsenz
1. feb 2013

@irriss idem to pozrieť, ďakujem 😉

ajsenz
1. feb 2013

@bambulala aleee ja som myslela to urážanie veku ako tu... že tu keď mi už niektoré mamky nemali čo napísať tak už hneď že 19 rokov mám.. nie v kostole , v kostole aspoň v tom našom odkiaľ som som sa nikdy necítila dobre.
Zas ale v kostole kde som sa vydávala a aj ten dotyčný farár tam som cítila ten pokoj, lebo ma nikto nepoznal, nikto neriešil ľudia sú tu iní..a určite aj preto lebo ja pochádzam z mesta a tam je to už horšie ako na dedinách. A ešte detto keď pochádzam z drbnutého mesta.
Ok ja idem za mužom, tak ti prajem pekný deň 🙂