icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

bambulala
1. feb 2013

@irriss no to sú Ritieri Orla takže je to šmrncnuté určitou ideologiou. Aj ked to tak nie je prezentované.

irriss
1. feb 2013

@bambulala
az si to prectes..budeme se bavit o tom,cim je to smrncnute 😉
podle meho je to idealni a pohodove..zadna ideologie..ale moznost sa tak spravat a pohlizet na druheho.. 😉

ginger_fox
Odpoveď bola odstránená
irriss
Odpoveď bola odstránená
bambulala
1. feb 2013

@ginger_fox to bolo na úrovni!!!

vejula
1. feb 2013

@evkasus mna by napr zaujimalo, aka je historia spovedí. Ako to prebiehalo u prvých kresťanov. či tiež ludia chodili za apoštolmi a spovedali sa im z hriechov, alebo si vyznavali hriechy len tak navzájom, alebo ako to vlastne bolo? Alebo sa spovede zaviedli až neskôr? Ak vieš budem vdačna za odpoved 🙂

ginger_fox
1. feb 2013

@irriss je to tu také napínavé a vo mne je kus cynického športového fanúšika, tak som sa trošku neovládla. A to sa už tretí deň snažím ovladnuť, keď vidím debatu v tejto téme. Víkend v dohlade a padajú zábrany 😀

irriss
1. feb 2013

@ginger_fox
zeby TELEPATIE 😀 😀 😀 😉

irriss
1. feb 2013

@ginger_fox
to bude ten pekelny zar.. samozrejme ne z Temy 🤐 ale z Tvych rudych vlasu 😉

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala niesu pripustne vulgarne slova.ja take nepisem

mima4
1. feb 2013

@zoyuska myslim si, ze opat si nic nepochopila 😀 Zbytocne tebe nieco pisat... si absolutne mimo chapaniu textu... porozumeniu toho co druhy pise. Ty len melies dookola to iste, ani sa nesnazis uvazovat, rozmyslat... a ja nemam chut ti tu vysvetlovat donekonecna tie iste veci a potom tu zabijes zase nieco z coho vyplynie, ze zas si nepochopila nic.

zoyuska
Odpoveď bola odstránená
zuzkat1
1. feb 2013

@fidorkatt moja nie je pokrstena.myslim ze ked bude dospela sama sa rozhodne co chce.dalsia vec-Dobry krestan nie je ten co "byva" v kostole. Poznam svatuskarov ktori su peceni vareni v kostole a vonku ohovaraju a k...via sa. Myslia ze 2x otcenas to napravi. Ja som neveriaca a mozno som lepsi krestan nez vymetaci kostolov.

fra
1. feb 2013

@zuzkat1 "Ja som neveriaca a mozno som lepsi krestan nez vymetaci kostolov." sorry, ale to nie si
.
slovo kresťan označuje niekoho, kto sa hlási ku Kristovi, či už je dobrý alebo zlý človek to slovo kresťan nepopisuje ... ono označuje jedine to že sa človek hlási ku Kristovi ... samozrejme, možeš byť ovela lepší, ovela milší, oveľa pravdivejší človek ako nejaký "vymetač kostolov", to je pravda ...

anett9
1. feb 2013

@bambulala cirkev nikdy nestrestá samu seba,blahosklonne prižmúri oči,ked ide špinavosť v jej vlastných radoch..za posledné roky už toho bolo v médiách dosť.Farára,čo má frajerky a "kade chodí,deti robí" len diplomaticky prevelia do iného "revíru" /viem o dvoch takýchto prípadoch zo svojho okolia/,pedofíliu -hnus najhrubšie zrna, len ututlú a zamaskujú...a nič sa nedeje,jedeme dáááál

anett9
1. feb 2013

@zuzkat1 nie si neveriaca,len veríš iným veciam,tak ako ja. Neznášam,ked je každý nekresťan označený za neveriaceho..akokeby len kresťanstvo bola "viera" 😀

bambulala
1. feb 2013

@anett9 ani každý neveriaci nie je dobrý ani každý veriaci nie je zlý...ani opačne, na takéto triedenie ľudí si myslím, sme dosť inteligentné všetky alebo nie?

luci78p
1. feb 2013

že aká téma....nechodím vôbec,iba ak zomrie niekto z rodiny,som pokrstená aj sobáš sme mali v kostole,aby ľudia nepovedali,farár nás najskôr nechcel zosobášiť,lebo sme sa netajili svojimi názormi na cirkev,ale tučná obáločka to spravila,dieťa máme tiež pokrstené,na dedine to musí byť,ale o 2 roky pôjde na prijímanie a neviem teda či budem schopná chodiť na tie náuky,ak hej,tak to bude čistá pretvárka,cirkev nemá nič spoločné s vierou,je to tak akurát biznis pre pár vyvolených a je mi zle s tých ľudí,čo tam chodia každú nedeľu aby ukázali aké majú handry a aký sú "veriaci"....ja osobne ani neverím,že boh existuje,moj mm verí,ale obaja odmietame tieto trápne cirkevné obrady,ide tam len o peniaze 😝 😝 😝

anett9
1. feb 2013

@bambulala samozrejme 😀

bambulala
1. feb 2013

@luci78pno niekomu možno ide o peniaze, ale zase musela by si poznať dosť dobre všetkých ľudí a jednotlivo, aby si mohla tak suverénne prehlásiť taku vec a potom...chcem sa ťa opýtať, ak máš taký názor, ktorý ja osobne nepovažujem ani za zlý ani za dobrý, načo tá pretvárka a prečo potom dávaš dieťaťu základ niečoho, čo ty sama považuješ za choré?

bambulala
1. feb 2013

@anett9 uff, odľahlo mi, podľa tých reakcií by to bola totiž bieda.

maja22
1. feb 2013

Fíha, ide to tu, ešte vás to tu baví? 😀 Mňa to bavilo včera 🙂

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala chore nieje verit v boha a jezisa ale chore je tam vysedavat skoro kazdy den ......nikde v biblii nieje pisane chodte do kostola a mpdlite sa ku mne.....jezis sa mozno na tom to vsetkom len smeje.ake ste sfanatizovane

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska a ty ako vieš koľko ročne ja sedím v kostole, keď mi nadávaš do fanatikov, neurážaj keď nemáš ani zdááááánííííííí. Lebo nevieš, minimálne mna posudzuješ úplne na základe svojej fantázie, tak kto je tu fanatik?

zoyuska
1. feb 2013

@bambulala kostoly a spolky........tak prestan posudzovat tych co tam nechodia.....za to ze tu maju iny nazor nez vy?jizot je prilis kratky na to aby som ho zabijala v kostole a pan boh a jezis mi ho nedali koli tomu aby cely moj zivot bol straveny v kostole a spolkami a koninami.

luci78p
1. feb 2013

@bambulala ja svojmu dieťaťu žiadne základy nedávam,nechodím s ním do kostola ani sa doma nemodlíme,občas ho vezme do kostola niektorá z babiek,kebyže to bolo na mne,nedám ju ani na to príjmanie,ale pôjdu všetci jej spolužiaci,takže nebránim,ale ani nenútim,nech sa rozhodne sama,ono aj tak možno do tej birmovky pôjde s davom,kedže u nás všetci chodia do kostola,a potom sa zamyslí nad všetkým....myslím si podla seba

bambulala
1. feb 2013

@zoyuska jeden citát kde ja vravím o spolkoch, kde píšem, kde posudzujem ak človek ktorý nechodí do kostola negatívne
a kde niekoho presviedčam aby do kostola chodil. Daj aj s dátumom a časom, kedy som to napísala. ale teraz... 😉

bambulala
1. feb 2013

@luci78p
ty si napísala: o 2 roky pôjde na prijímanie a neviem teda či budem schopná chodiť na tie náuky,ak hej,tak to bude čistá pretvárka žiadne babky tam nespomínaš , seba áno, tak to ma zmiatlo, prepáč 😀

maca_p
1. feb 2013

nechapem, ako slobodne zmyslajuci clovek podlahne tlaku dediny, svokrovcov, rodicov a napriek svojmu nesuhlasu podstupi torturu svojho sobasa v kostole? nie je samotny akt sobasa o vas? o vasom presvedceni? klamete boha, seba i farara... to iste s krstom. naco krstite deti, ked sami tomu neverite? aby boli babky spokojne? naco posielate deti na nabozenstvo, na prijimanie, birmovku? naco??? a potom este vykrikujete dala som uplatok, alebo je to pretvarka... ja toto naozaj nechapem... ak v nieco neverim, nerobim to.

a este k uvodnej otazke: nie nechodim do kostola. ked idem na pohreb, stojim vedla kostola. u nas je taky debilny zvyk, ucastnici pohrebov sa natrepu do kaplnky a telo zosnuleho aj s truhlou nechaju vedla kaplnky... vsak ta omsa ma byt pre zosnuleho, ci nie??? vzdy tak rozmyslam, ze keby sa truhla nejao odbrzdila a pohla, ze by mohla byt celkom sranda 😀. ak aj navstivim nejaky chram, tak akurat ako turista v zahranici, lebo na slovensku su vsetky svätostanky pozamykane a zabarikadovane 😲

macamac
1. feb 2013

@irriss
@fra mimo tému

vy dve ste rodina? že máte taký tuhý koreň 😀 😀 😀

len 4-ročný vekový rozdiel 😀 😉

ale-ešte vám to myslí celkom dobreeeeeeeeeeee 😉 😀 🙂 🙂