icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

nexa
4. feb 2013

@ewellina to co je za priklad?.. mne je jedno ci si lekar fajci alebo nie... je to jeho zdravie... a to ci fajcim ja?.. koho tym ublizujem?...jedine tak samej sebe... mne nejde o prehresky pri ktorym si ublizuje sam ..
ja pozeram na to ublizovanie..vrazdenie..upalovanie... druhych pre svoj prospech...

maja22
4. feb 2013

@sirinka dodala by som k tej medicíne len toľko, že my sme navyknutí chodiť k lekárovi s každým soplíkom a kašľom. Sú veci, ktoré sa dajú liečiť alternatívne, ale klasická medicína nikdy nezanikne, vždy budeme potrebovať odborníkov na veci, pri ktorých nám bylinky nepomôžu 😉

billam
4. feb 2013

@maja22 ano, ale na cirkevnych školách...to potom by som chcela, aby sa na cirkevnej skole učili dejiny sexuality...a ak by nás aj tak bolo dost, co by sme to chceli, tak by to cirkevná škola - a Vatikán neschvalili!!! Aj na cirkevnej skole by malo byt teda široké rozpätie záujmov, či ? 🙂

ewellina
4. feb 2013

@billam No idem už spať, dobrú noc a nezabudni mi odpovedať na moju otázku, čo som sa pýtala: "Takže ty si myslíš, že Cirkev treba odmietnuť preto, lebo sú v nej hriešnici, ktorí sa dopustili hriechov?"

sirinka
4. feb 2013

@ewellina citas nejaku inu diskusiu?

ewellina
4. feb 2013

@nexa wow, ty si nikomu nikdy neublížila? 😉 Dobrú noc.

ewellina
4. feb 2013

@sirinka Teraz už nečítam žiadnu inú diskusiu a už ani túto. Aj Tebe dobrú noc.

nika.r
4. feb 2013

@billam link nefunguje

sirinka
4. feb 2013

@maja22 nikdy je take slovo.... Kedze nas ludsky zivot je prilis kratky, aby sme mohli posudzovat zmeny z dlhodobeho hladiska ja by som ho nepouzivala....
Ale otazka je, co by sa take hrozne stalo, keby zrazu zrusili cirkev?

maja22
4. feb 2013

@billam cirkevná škola je preto cirkevná, aby už z názvu bolo vidieť, že je na niečo zameraná a je tomu prispôsobená celá výučba, nielen jedna hodina v týždni. V štátnej škole sa učí aj o veciach, s ktorými katolícka cirkev nesúhlasí, ale ide tu o možnosť mať alternatívu - počuť aj na štátnej škole aspoň počas jednej hodiny za týždeň, že na isté veci existuje aj iný pohľad... Pričom stále je to len možnosť, rodičia si môžu vybrať, či to náboženstvo chcú alebo nie. Sme hrdí na slobodu a možnosť výberu, toto by malo patriť k tomu...

sirinka
4. feb 2013

@ewellina tak sa pokus citat presne to co som napisala a neprikladaj slovam vyznam, ktory by si tam ty chcela vidiet.

mia18112
4. feb 2013

@maja22 Však máš možnosť výberu - štátnu alebo cirkevnú.....

billam
4. feb 2013

@ewellina cirkev robila a robi ťažké hriechy, nemam dôvod jej verit, opovrhujem takýmto spoločenstvom, ktore nejde v uceni Krista, vytvára si vlastne zákony, prevracia Kristove slova a zatajuje ine oveľa horsie veci...manipuluje s ľudmi a kaže im akoze v mene Ježiša....nadokaze prijat kompromis....

maja22
4. feb 2013

@sirinka ok, nikdy nehovor nikdy 😉 Neviem si predstaviť, ako by sa zrazu dala zrušiť cirkev 😅 Ale dajme tomu, čo také hrozné by sa stalo: nemal by kto premieňať chlieb a víno na Ježišovo telo a krv - to je najpodstatnejšia vec, v ktorú katolík verí, v prítomnosť Boha v Eucharistii, v tej malej drobnej bielej oblátke 🙂 A tú moc premieňať chlieb a víno majú len kňazi. Je to také hlboké tajomstvo, že mám až strach, či je vhodné tu o tom takto písať... Ale toto by bolo hrozné, keby ľudia zostali bez možnosti prijať to najvzácnejšie, čo nám Ježiš dáva...

billam
4. feb 2013

@maja22 no vidíš a toto je presne to o com pisem...žiadne kompromisy...tak cirkevnej sa nemôže nic, len cirkevne a v štátnej sa uz moze vsetko aj to cirkevne...to je ta kontrola cirkvi nad vsetkym

maca_p
4. feb 2013

@maja22 o com tocis? si presvedcena, ze katechetka v podobe reholnej sestry vyslanej na statnu skolu pojde proti RKC?

billam
4. feb 2013

@maja22 a tu malú drobnu oblatku mi bude dávať do úst clovek, ktory je oveľa väčším hriesnikom ako ja 😉

maja22
4. feb 2013

@mia18112 teoreticky mám, ale prakticky je to ťažšie 😉 Preto som rada, že mám právo aspoň na tú hodinu týždenne v štátnej škole. 🙂 Ja sa z toho práva teším, je to niečo, čím mi štát vyšiel v ústrety a za čo som vďačná.

maca_p
Odpoveď bola odstránená
maja22
4. feb 2013

@billam prečo žiadne kompromisy? Veď cirkevná škola je ako alternatíva, pre tých, ktorí to fakt chcú, nie je to príkazom 😉

maja22
4. feb 2013

@maca_p nerozumiem. Ja dúfam, že katechétke ani nenapadne ísť proti rkc, to načo by taká bola? 😅

nexa
4. feb 2013

@ewellina jasne ze ublizila... 😉 wow...
ale zober si to tak.. keby moja rodina hlasala ze ublizovat sa nema.. ze vrazdit sa nema... ze sa kradnut nema.... a niektori clenovia mojej rodiny by konali zlo... kradli.. vrazdili... ublizovali.. . .verila by si mojej rodine???...
@maja22 ja nechcem prudit ale ty si uz videla na vlastne oci tu premenu? vies ako vznikaju tie male drobne oblatky?

maja22
4. feb 2013

@billam aj ja som hriešna.
@maca_p podľa maci aj hlupák 🙂 Neriešim kňazove hriechy, lebo som si dobre vedomá svojich a jediné, čo mi ostáva, je žasnúť, že Ježiš sa takto ponižuje... Učiť sa od neho, akej obrovskej lásky a pokory je schopný, lebo nás má rád, hoci nás dobre pozná a vie, akí sme... Verím tomu, nevadí mi, že som považovaná za hlúpu. Verím tomu, že keď dokázal nasýtiť 5 tisícový zástup pár chlebmi a dvoma rybami, dokáže premeniť aj podstatu chleba a vína. O tom predsa viera, veriť v to, čo presahuje ľudské poznanie 🙂

maca_p
4. feb 2013

@maja22 ved ty pises, ako sa vyucuje nabozenstvo na statnej skole... zopar stran dozadu, alebo mozno je to v inej nabozensky ladenej teme kocky, ktorym decka chodili na nabozko do statnej krasne popisovali, co s deckami taki kateti stvaraju. ja som prispela prispevkom, ako vyucujuci farar nechal hodiny nabozenstva len tak premliet, presediet adolescentnym automechanikom, len preto, ze chalani si z neho robili slusne povedane dobry den. takze banda 16-17 rocnych chalanov zbytocne tu hodinu presedela ale hlavne, ze sa odfajkla hodina nabozka...

postupny upadok RKC nezachrani ani ta vasa hodina nabozenstva, nech je akokolvek, hlavne ze je!

sirinka
4. feb 2013

@maja22 a bez toho by si bola zlym krestanom?

maja22
4. feb 2013

@nexa nie, navonok som nevidela nič. Víno má svoju chuť, aj tá malá oblátka chutí ako oblátka, nie ako mäso 😉 Nebola som ani v pekárni, kde ich pečú. Ale zažila som niečo, čo sa slovami ťažko opisuje, blaženosť v srdci, je tomu už dosť rokov, ale dodnes to mám v živej pamäti 🙂 Človek nemá pocit, že je "v siedmom nebi" každý deň, ale keď sa mu raz tej milosti dostane, len ťažko na to môže zabudnúť 🙂 . Sú dni, keď je všetko ťažké a sivé, ale vtedy je to zasa o viere, že za mrakmi je milované Slnko...

maca_p
4. feb 2013

@maja22 a kde je jezis, ked miliony ludi trpia hladom, nedostatkom, chudobou, vojnami? tych 5000 co spominas je len zlomok...

billam
4. feb 2013

@maja22 ten, kto to chce, pojde do cirkevnej skoly.

nexa
4. feb 2013

@maja22 no navonok ani nic neuvidis... lebo tie male biele oblatky ako im hovoris su tzv Hostie - oblátky z bielej múky a vody, pečú charitné domovy a rehoľné sestry.

billam
4. feb 2013