Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
@katja78
prosim ta.. len ma zaujima...napr. ohladne krstu..
v ktorom citate.. odseku / lebo v tom si naozaj dobra/ dal Jezis podmienku ze krstene dieta musi mat krstnych rodicov so vsetkymi sviatostami...inak krst nie je mozny...
taktiez napr. sviatost manzelstva
neviem o tom ze v dobe davnej snubenci museli podstupit trapnu nauku inak nie je mozna svadba v kostole.. nehovoriac o tom ze za tu nauku treba platit..samozrejme farskemu uradu.....
ja do kostola nechodím pretože keď vidím aký ludia tam chodia a v prvých laviciach sedia a ruky spínajú je mi zle 😠 keď človek verí nech radšej sa pomodlí doma a nerobí zlobu ako chodiť do kostola klaňať sa a ešte ani nevyleze z kostola a je z neho sviňa ..... ďakujem neprosím..... samozrejme nie všetci česť výnimkám ale je to tak..... rozum sa mi pozastavuje nad tým 😕
@katja78
budem rada ak mi to zistis.. preco je to odrazu tak.. 😉 nech v tom mam jasno... preco predtym krstnych rodicov netrebalo odrazu ich treba... ja mam krstnu ktora sviatosti pred 50 rokmi nemusela mat... teraz bez toho clovek krstni nemoze byt... ja som myslela ze prijatim krstu ide o nieco ine.. nie o zhananie krstnych rodicov so sviatostami..
taktiez preco moja mama nauku nemusela podstupit a mala svadbu v kostole.. preco ja ju musim podstupit... a este za nu platit...
@katja78 zase ta zaujima meno, clovek, autorita... Skus si tie slova precitat a brat ten clanok iba ako prilezitost na zamyslenie sa.... Ja netvrdim, ze to, co sa tam pise je pravda, ani nevrdim, ze pravda je v oplatkach... Popravde mne je to jedno, bol to len iny pohlad na vec o ktorej diskutujete....
@sirinka už som našla zdroj, je to new age "http://www.duchovnapremena.sk/" http://sk.wikipedia.org/wiki/Abd-ru-shin ..
krstní rodičia sa zaväzujú, že budú dohliadať na kresťanskú výchovu dieťaťa. Preto je logické, že by to mali byť ľudia, ktorí majú sviatosť krstu a mali by byť praktizujúci veriaci. Je to exaktne uvedené v kódexe kanonického práva. Môj muž napríklad bude krstný rodič deťom svojej sestry, ja nie, lebo s katolíckou cirkvou nemám nič do činenia. A ani nechcem. 😝
@nexa
• 312. Čo je krst?
Krst je prvá a najpotrebnejšia sviatosť, v ktorej sa člo-
vek znovuzrodí z vody a z Ducha Svätého a stáva sa die-
ťaťom božím.
Účinky krstu:
1. očisťuje človeka od hriechov;
2. zbavuje ho trestov za hriechy;
3. posväcuje ho a dáva mu nadprirodzený život;
4. včleňuje ho do Ježiša Krista a jeho Cirkvi;
5. robí ho adoptovaným dieťaťom božím;
6. dáva mu nárok na pomáhajúcu milosť, potrebnú pre
kresťanský život.
a) Pri krste sa človek „znova narodí": dostáva nadprirodzený
život z „vody a z Ducha Svätého" (Jn 3, 16). Preto menujeme
krst sviatosťou „znovuzrodenia" (Tit 3, 5).
b) Tí, čo po krste vystúpia z Cirkvi, môžu byť do spoločenstva
Cirkvi putujúcej späť prijatí len s povolením miestneho bis-
kupa.
313. Prečo menujeme krst prvou sviatosťou?
Krst menujeme prvou sviatosťou preto, lebo pred krstom
iné sviatosti platne prijať nemôžeme.
• 314. Prečo menujeme krst najpotrebnejšou sviatosťou?
Krst menujeme najpohrebnejšou sviatosťou preto, lebo bez
krstu nikto nemôže byť spasený.
a) Bez krstu nemôže byť spasené ani dieťatko, keby po naro-
dení zomrelo, lebo nemá nadprirodzený život. Preto v prípa-
de súrnej potreby môžu svoje dieťa pokrstiť aj rodičia-
b) Krst má dve ,náhrady': môže byť nahradený dvoma
spôsobmi. 1. Ak nepokrstený človek podstúpi pre Krista Pána
mučenícku smrť, bude spasený. 0 takom človekovi ho-
voríme, že bol pokrstený ,krstom krvi'. 2. Ak nepokrstený
dospelý človek túži po spasení, ak sa usiluje konať to, čo
mu káže svedomie a chrániť sa toho, čo mu svedomie zaka-
zuje, ak si spáchané hriechy ľutuje dokonalou ľútosťou (otáz-
ka č., 362), bude spasený. O takom človekovi hovoríme,
že bol pokrstený „krstom túžby“.
• 315. Kedy ustanovil Kristus Pán sviatosť krstu?
Kristus Pán ustanovil sviatosť krstu, keď povedal apošto-
lom: ,,Iďte a učte všetky národy a krstite ich v mene Otca
i Syna i Ducha Svätého" (Mt 28, 19).
• 316. Ako treba krstiť?
Krstiť treba takto: na hlavu krstencovu treba liať vodu
a pritom povedať tieto slová: „(Meno) ja ťa krstím v mene
Otca i Syna í Ducha Svätého."
a) K platnosti krstu sa vyžaduje, aby krstiaci mal ú m y s e l
konať to, čo koná Kristova Cirkev, keď krstí.
b) Krstiť sa má ,krstnou vodou', ale v prípade súrnej potreby
sa pri krste môže použiť hocaká prírodná voda.
• 317. Kto má krstiť?
Krstiť má vysvätený duchovný, ale v súrnej potrebe môže
krstiť každý človek.
Sám seba nemôže nikto pokrstiť.
• 318. Čo sme sľúbili pri krste?
Pri krste sme sľúbili:
1. že budeme pevne veriť všetko, čo Kristus Pán učil;
2. že budeme odporovať pokušeniam diabla.
Sľub urobili miesto nás rodičia a krstní rodičia. My si ho má-
me z času na čas obnoviť. Krstný sľub si verejne obnovujeme
pred prvým svätým prijímaním a každoročne na Bielu sobotu
(Veľkú) po požehnaní ,krstnej vody'.
319. Čo je povinnosťou rodičov a krstných rodičov?
Povinnosťou rodičov a krstných rodičov je starať sa, aby
pokrstené dieťa bolo vychovávané tak, ako to oni v jeho
mene sľúbili pri krste.
a) Krstný rodič má byť k a t o 1 í k, dostatočne vyspelý a
z cirkevno-právnej stránky bez prekážky na túto úlohu,
ktorý už p r i j a 1 t r i z á k 1 a d n é s v i a t o s t i
(krst, birmovanie, Eucharistiu).
b) Krstný rodič vstupuje s krstenom do duchovného príbuzen-
stva.
Aj v minulosti to tak bolo, aj moja 80-ročná babka mala krstnú mamu...ale v KKC sa píše, že napr. "v prípade súrnej potreby, môžu svoje dieťa pokrstiť aj rodiča", bez krstných rodičov. My sme za náuku nikdy neplatili, počujem po prvý raz 😨
čítam práve knihu Scotta Hahna: Bože buď milostivý a práve som nadabila na niečo čo sa do tejto diskusie neskutočne hodí:
" Je ľahké nenávidieť hriechy iných - veľké do neba volajúce zlo, ako napríklad genocída či rasizmus, alebo úmyselné hriechy, ktoré nás osobne zraňujú , ako pohŕdanie či urážky. No zamyslieť by sme sa mali predovšetkým nad tými hriechmi, ktoré páchame my sami. Ježiš povedal :"Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?" Najdoležitejšie a najnenávideniahodnejšie hriechy v mojom živote sú tie moje. Moje hriechy mi ubližujú vačšmi ako hriechy mojich kolegov, susedov či rodiny.
Naša láska k Bohu je ničím- len sentimentálnym úsmevom- ak v sebe neobsahuje náruživú nenáviať našich vlastných hriechov. Chcete zmerať svoju lásku k Pánovi? Položte si otázku (tak ako ja): Uvedomujem si nespravodlivosť svojho nadriadeného či spolupracovníkov, manžela/manželky alebo detí vačšmi než svoju vlastnú? Ak chceme byť k sebe úprimní, tieto otázky sú najnepríjemnejšie.
Musíme bojovať proti všetkým hriechom, počnúc vlastnými tak ako otec bojuje proti votrelcom, ktorí chcú vstúpiť do jeho domu. V stávke je primnoho. Nijaký hriech nie je primalý na to, aby sme ním opovrhovali "
@nexa presne z tohto dovodu nie som ani ja ani nik po mne pokrsteny 🙂)) cirkev si stanovuje podmienky ako sa im hodi a ako potrebuje, s vierou ako taktou to nema nic spolocne, ludi aby boli veriacia aj ebz toho aby im niekto staval prekazky v podobe cirkevnych zakonov.. ano boli doby ked to bolo potrebne (pravdepodobne), ale uz nezijeme v stredoveku 🙂 niktori ludi apotrebuju byt aj v tejto dobe zvazovani zakonmi a nasleduju vsetko ako ovce... len same zdovodnenia, a vymyvanie mozgov 🙂)
Mna nechceli pokrstit aj ked moji obaja rodici asu pokrsteni, maju prijimania a pod... preco? lebo v tej dobe vladol velky komunizmus, tak si museli nejak robit zle... ;) a moja mama sa odmietla niekomu prosit... ved pred bohom su si vsetky jeho ovecky rovne a ja nemozem za system 🙂)
@nexa ťažko povedať, v akej minulosti aký farár prižmúril oko 😀 Žiadneho krstu som sa nezúčastnila, ale predpokladám, že k tomuto kroku je potrebné predložiť všetky týkajúce sa cirkevné dokumenty ako sú krstné listy budúcich krstných rodičov a čo ja viem čo ešte ...
Posledná kodifikácia KKC bola v roku 1983 a odvtedy stále platia tie isté paragrafy rovnako. Pozri IV. kapitolu "krstní rodičia" Kánon 872 - 874.
@modra ja som do kostoal chodila si predstav, ale mam tolko negatívnych skúseností a nie len z ludmi ale aj z farármi že mi je z toho zle ☹ a smutno.... lebo človek tam má chodiť kôli viere a nie kôli tomu aby ludia videli že spínaš ruky aby sa kryl že je dobrý vďaka tomu že chodí do kostola to je ubohosť podla mna..... a poviem ti čo sa mi stalo ked som mala mať birmovku som chodila na všetky tie náuky, som z farmárskej rodiny a na jednu náuku som nedošla pretože som musela ostať doma poviem to tak ako to je dojiť kravy, ked som došla v nedelu do kostola farar huk po mne čo ja mam za povinnosti že nemám sa venovať ani rodine ani škole ani domácnosti ani ničomu jedinou mojou povinnostou je chodiť do kostola.... potom sa spýtal či som kravy a kone dojila.... na to som odpovedala že ano...že mam svoje povinnosti a aj rodinu a nedalo sa mi prísť, vyhnal ma z kostola že mam vypadnuť a viac ma tam nechce vidieť.... asi o rok som sa mala vydávať sme sa ho išli slušne spýtať či nas zosobáši alebo mame isť za iným kňazom, nepovedal nič, zrazu o dva dni na omši kázeň že sme sa mu išli prosíkať a zlutoval sa nad nami a zosobáši nás, to už mm nahnevalo a na náuke pred šetkými sa ho na to spýtal.... čo to malo znamenať.... potom ho našťastie dali do inej farnosti a zosobášil nás druhý farárko ktorý je super, lepšieho chlapa snáď ani nepoznám....ďalej skús si prečítať moje krátke správi akých mame susedov, každý den v kostole v prvej lavici a sme s nimi susedia 6 rokov neni dna kedy nám a dalšej susede nerobia zle,.... ale? chodia do kostola tak su najlepší v dedine oni....o nás nikdy nikto nepovedal že robíme niekomu zle mi ked nepomôžeme tak neubližujeme a snažíme sa pomôcť každemu nerobí nam to problem ked niekto to potrebuje ale ím to problem robí oni radšj ubližia....teraz napr naložila jedneho dedka do auta on je vážne chorí nepamätá si čo robí a doviezla ho na urad aby podpísal že sa vzdava pozemku v prospech nej .. ☹ 😠 to je kresťanka? no nehnevaj sa dedulo nevedel čo podpisuje a teraz sa mi pravdepodobne nedostaneme do vlastneho domu vďaka ,, kresťanke,, mám písať dalej alebo stačí na vysvetlenie?
@sirinka - to bol krst Jána Krstiteľa, ale ten ešte nebol sviatosťou, len ľudí pobádal k pokániu..až Kristus poslal svojich učeníkov krstiť (a učiť) národy v mene Otca, Syna i Ducha Svätého...bez Jeho obety a zoslania Ducha Svätého by to nedávalo zmysel, lebo dovtedy izraeliti síce verili v jedného Boha, ale nevedeli, že je v troch osobách, to im vyjavil až Ježiš počas svojho života.
Dnes je podmienkou krstu, aby sa voda liala, a voda je len symbol, to skutočné a pravé, o čo pri krste ide, je Božia milosť odpustenia hriechov, ktorú nevidíme a lejúca sa voda ako symbol očisťovania ju znázorňuje pre nás slaboduchých a telesných ľudí.
@billam ty si si dala pokrstit deti tymi uchylakmi a tou skazenou vierov?? No to ma podrz teda 🙂 🙂 A keby vedeli teda Suchan a Srholec co tu pises a ako sa vyadrujes o ich cirkvi tak neviem neviem..
Mozes studovat hocico a byt neviem ako vzdelana v tychto veciach ale podla mna podstata ti velmi unika 🙂
@nexa - určite nie je neplatný Tvoj krst 😉 krstná mama mojej babičky neviem, či mala všetky sviatosti, ale je to dosť pravdepodobné, spýtam sa babky.
Našla som napr. tu: http://www.evanjelik.sk/node/6517
že aj evanjelici vnímajú krstných rodičov pri krste z tradície (hoc sa jej bránia) a zakladateľ diskusie sa tomu bráni 😅
Tu je niečo o histórii krstných rodičov, v angličtine: http://www.faqs.org/childhood/Fa-Gr/Godparents....
Musím už letieť.
@katja78 zase neicona zamyslenie http://www.dobreslovo.sk/data/2011/ponuka-na-ci...

@billam ale ako ten krst prebiehal? ten človek nejako z hlavy došiel na to, čo má povedať?