Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
No jo,
cirkev nie je ideálne a bezchybné spoločenstvo, lebo je zložená z ľudí a aj tí najsamlepšejší majú svoje chyby a nedostatky.
Na druhej strane je pravda, že sú ľudia, ktorí svojim správaním uplne popieraju to, k čomu sa automaticky hlásia chodením do kostola a teda odkazu Lásky.
Myslím tým všetky klebetné baby ale aj iných "pokrytcov" a tých nájdeme od jednoduchýh dedinských ľudí, až po najsamvyššie postavených politikov na celom svete.
Ale je tiež aj pravda, že do hlbky ludského srdca, odkial vychadzaju naše slova a skutky nikomu nevidíme. Každý si nesie so sebou svoje túžby naplnené aj nenaplnené,výchovu, obavy, nádeje, bolesti, očakávania,zranenia od druhých, radosti, zdravie a choroby a pod.
Človek od svojej prirodzenosti túži byť šťastný. A každý sa snaží aspon ake take šťastie dosiahnuť akolen vie v každom dni pre seba a svojich. Nie všetky naše sposoby sú idealne a často nimi oberame o šťastie niekoho ineho.
Je otázne, s čím tí ľudia, ktorí do kostola chodia, tam idú. či sa tam idú len stretnúť s ľuďmi a po modlitbách, ktoré beru ako nutné zlo poklebetiť, či tam idú zdrhnúť od ruchu sveta a tých, čo nám lezú na nervy,
alebo naozaj veria, že je tam niekto, kto ich čaká, vypočuje a má moc nielen poriešiť ich problém, ale aj pomôcť im byť lepší a radostnejší ku tým doma či v práci atď. A potom chodia do kostola nielen v nedelu, ale ked sa im dá a je to pre nich samozrejmosť a nie povinnosť.
Ak sa na vec pozrieme takto cez vieru, lebo do kostola asi nechodia vyslovene neveriaci, zistíme, že z kostola odchádzame s tým, po čo sme si tam išli . Možno preto ked vidíme niektorích ľudi, ktorí chodia do kostola a predsa vŕtaju do manželstiev svojich detí alebo inak ubližujú klebetením a pod. sa nám rozum zastavuje. Ale nikto nemože povedať, že všetci sú takí. Aj do reštaurácií chodia aj slušní ľudia aj ochmelkovia. Niekto sa tam naje a je mu to na úžitok, iný sa ožere do nemoty a ratuj sa kto možeš.
Ja nechápem ľudí, ktorí deti dávajú ku sviatostiam , ale inak s nimi do kostola nechodia. Tie deti za tých pár týždnov nemajú šancu z toho pochopiť aspoň čo to. Horko ťažko sa naučia správne odpovede, na povinné otázky a das ist alles.
Zaújmalo by ma, čo tí rodičia týmto sledujú. Čo chcú týmto u detí dosiahnuť a dať im, ked ich celé roky učia, že do kostola chodiť netreba, ani podla základ desatora žiť a potom ich driluju na sv. prijimanie, birmovku a podobne.
Možno si vravia, že keď neprší, aspon kvapka a do kostola nechodia preto, lebo sa im jednoducho nechce. Ale asi veria, ked deti posielaju na birmovku, prijímanie,.Nemaju teda dosť síl prinutiť sa k niečomu, čo si myslím, že je pre moje dieťa dobré? To ked sa mi nebude chcieť variť a prať, tak to neurobím, hoci si nebudú mať čo obliecť?
Ale ak by sme mali nejakých známych a nešli by smesa s nimi stretnúť ani sa inaks nimi nekontaktovali, čo môžme očakávať od nich. Môžu oni za to, že sme sa odcudzili, ked sme neodpovedaii na ich opätovné pozvanie a prišli sme len najesť sa na nejake veľké oslavy, kde neni čas sa v klude porozprávať a zdielať svoje životy? A čo potom očakávajú od detí?
Cirkev predpisuje nedelnú účasť v kostole ako "povinnú", lebo nás tým "núti" stretávať sa s tým v ktorého veríme. a Udržiavať tak aspon akí taký vzťah. Ale to či ako často a s akým presvedčením si my túto "povinnosť"splníme a po čo pôjdeme do toho kostola to je len na nás a o nás.
bohužiaľ poznám takých "veriacich", čo chodia do kostola ako najatí a okolo seba robia peklo. Si myslia, keď tam kajúcne kľačia a potom, keď vyjdú, sa nevedia vparatať do kože, že je všetko Ok...veľký omyl...lepšie do kostola nechodiť, ale chovať v sebe pravú úprimnú vieru ako takto... a nikto ma nepresvedčí, že takých falošných veriacich je málo...
(ja som protestantka, no do kostola nechodím, nič mi to neprináša, ak sa občas zamyslím nad Bohom a jeho konaním či dokonca existenciou, nikto o tom nemusí vedieť, je to len v mojom vnútri. Ak ma počuje, (hádam aj podebatíme), on to vie a žiadny kostol mi to nevynahradí)!
Kostol je pre mňa predovšetkým stavba s určitou energiou, históriou a čarom. A to neznamená, že keď nie som zažratá pánbožkárka, tak ne takýcto miestach nepociťujem pokoru a úctu najmä k ľudským rukám, čo ho postavili...Rada chodím do takýchto svätostánkov, ale predovšetkým vtedy, ak ma tam nikto nezaťažuje moralizovaním, t. j. ak je kostol prázdny. Ja si tam nájdem to svoje, čo je pre mňa potrebné. Naposledy som navštívila na východ. Slovensku drevený pravoslávny kostolík s úžasnou atmosférou. Je mi jedno, aká viera sa v kostole, cerkve, mešite, synagóge vyznáva, je to na každom a v princípe sú všetky rovnaké...to by malo ľudí spájať, nie deliť...ale ten čas zrejme ešte nedozrel...
@evkasus vieš, ale tebe Ježiš dáva len to, o čom Ti povedali v kostole ...bojíš sa zrejme o ňom uvažovať slobodne...a v slobodných myšlienkach spočíva sila človeka.
Aj keď bol vraj boží syn, ale predsa len človek, a to je na ňom najpríťažlivejšie...lebo ľudia s takouto vnútornou silou sú vzácni... a neznamená, že keď si niekto neodiera kolená na omši, že je menej veriaci ako ty alebo hocikto iný, kto do kostola nechodí. Ježiš by slobodu v myslení určite ocenil a to sa bohužiaľ v cirkevných "putách" nikdy nenosilo.
chcem sa opraviť...kto do kostola chodí, som tam chcela napísať 😅
@fidorkatt ja som ten rodic co dal pokrstit dieta a nechodi tam, dovody: neverim tomu, hoci som si pred svadbou dorobila vsetko, kvoli budove, bez toho mi nechceli spravit svadbu
deti mam krstene pre klud v rodine a preto aby nemuseli absolvovat cely ten cirklus az sa budu chciet svadbit v kostole.
Viera neviera... nech si kazdy robi co chce, ja osobne nepoznam ani 1 veriaceho, ktory by zil tak "ako by mal podla viery".
@fidorkatt to je ten kamen urazu krstenia malých detí. KEd ty ako rodič daš krstiť dieťa, si zodpovedná za jeho vieru, pretože to dieťatko si vlastne nevybralo či chce byť pokrstené, ale ty si mu to vybrala. Teraz nechcem písať len o pravidelnom nedelnom chodení do kostola, lebo podla mna (prosím neodsudte ma za tento nazor, ale citim to tak) sú dôležitejšie veci, ktoré robia kresťana skutočne KRistovým.
JA som rozmýšlala aj nad tým, či dať krstiť dieťa podla zvyku kým je ešte maličké a zoberem zodpovednosť na seba, alebo necham dieťa nech samé usudi, či chce byť KResťanom, či dokaže skutočne príjímať Kristovo učenie a žiť v nim. KEdysi to bolo totiž tak, že človek až ked sám za seba rozmýšlal tak sa rozhodol. Dokonca tam bolo vždy obdobie, kedy sa mal skutočne zaoberať tým čo to znamená byť kresťanom a až po zrelej uvahe bol pokrstený.
TEraz je to všetko tak viac-menej tradicia rodiny, bez ohladu na to, že by sme sa zaoberali tým všetkým.
A podla mna za to môže aj ten zvyk krstenia malých detí.
Ale je to všetko čisto len môj osobý nazor. A napriek všetkému som dala deti pokrstiť. Všetci ma presviedčali, že je to tak lepšie. Ja o tom vnutorne presvedčena niesom. Alespravila som to, a teraz je zodpovednosť na mne a ja sa raz budem bohu zodpovedať, či som ulohu, ktoru som dostala pokrstením svojho dieťaťa aj splnila. To dieťa si totiž nevybralo samo, preto nemôže byť ani zodpovedné za moju volbu.
@kobrtko to je iba predsudok tych, ktori nemaju radi Cirkev...ze veriaci, co chodia do kostola vedia o Bohu iba to, co sa im tam povie alebo im niekto nadiktuje. Zial jeden z najvacsich omylov a predsudkov.
Tvrdia to aj taki, ktori bibliu necitaju...
Ja som Jezisa spoznala najskor tym, ze ma zasiahol v srdci...ked som sa obratila a potom mi nebolo treba vela vysvetlovat. Je vela sposobov ako spoznavat a priblizovat sa k Bohu, ale za to vsetko by som povedala: Kto necita evanjelium, nepozna Jezisa.
Ja by som sa bala nechavat moje dieta nepokrstene... ved nejde iba o clenstvo v klube.
Tak si trochu protirečíš, pretože cirkev je len ustanovizeň, nič viac a to, čo by ťa malo v prvom rade zaujímať, je Boh. A to ide aj bez cirkvi, lenže väčšina veriacich je na názore cirkvi taká závislá, že nie je schopná samostatne myslieť a milovať toho Boha. A to nie je predsudok, moja milá, jednoducho treba len očká otvoriť (alebo skôr srdce). Nie je možné milovať zriadenie- hocijaké, je možné len milovať tie pravé hodnoty, a to ide aj bez nejakých cirkví a náboženských smerov. Ak si myslíš, že je možné milovať niečo tak plytké ako je cirkevné alebo iné (politické) zriadenie, tak by si si mala trochu poprehadzovať rebríček hodnôt. Manipulácia zo strany cirkvi je už mnoho storočí ich obrovská a účinná zbraň a len ten, kto miluje a myslí slobodne, je na to schopný prísť, bohužiaľ, dejiny nám to do kolečka opakujú a my nie a nie sa poučiť. Dobre nám tak.
tiež nechápem ako môže dať niekto pokrstiť dieťa farárovi,keď proti nemu má kopec výhrad.či to pre tu slavnostnu chvilku pretrpia a ako vyjdu z kostola už ohovarajú kolko má zo zvončeka,kolko vina vypije a na akom aute sa vyváža.dviha sa mi z toho žaludok.ak mi vadia satanisti,tak sa tam nepcham.bodka
eeffka : Zaújmavé, ty si si dorobila sviatosti pre budovu? Zaújmavé, ale to znamená dve veci: po prvé ako sama píšeš nielen že nie si veriaca teda si neveriaca, ( ak ty si prijala sviatosti ako neveriaca, potom sa nečudujme, že z kostola vychádzajú ľudia a chovajú sa zle. Oni sú možno rovnako ako ty neveriaci a chodia tam kvoli budove), po druhé ja ak by mi šlo o budovu a som neveriaca volím nejaký hrad, kaštiel, zámok....a zaplatím si za to. Ono ťa asi nenapadlo, že veľmi lacno pristupuješ k veciam, ktoré ak sa na to pozrieme z ateistického pohľadu sú pre niekoho veľmi vzácne a tým pádom ich s velkou neuctou devalvuješ. Mňa doma učili, že ku iným národnostiam, rasám, ...náboženstvám a názorom treba mať úctu...A toto síce nie je priamo posmievanie sa, ale nemá to ďaleko od toho.
Pokoj v rodine je samozrejme veľmi dôležitý, ale skutočný pokoj vyplýva z pochopenia a z prijatia toho druhého s jeho názormi a nie hrania divadla a robenia vážnych vecí naoko.
citala som jeden dobry "vtip" : Do kostola počas omše vbehnú teroristi v kuklách a ktosi z nich zareve: Kto chce zomrieť za Krista, nech si ľahne na zem, ostatní von! Dve tretiny ľudí odídu. Potom drgne samopalom do farára a povie: Vstaň, farizeji odišli, môžeš pokračovať v omši.
ale to len na zamyslenie. myslim, ze tato diskusia k nicomu nevedie. clovek musi mat otvorene srdce..
@billam a dalsi podobne "nefanaticky zmyslajuci":
Jezis predovsetkym o chrame hovoril ako o "dome môjho Otca" ... a On sam tam chodil a veriaci v Neho Ho maju nasledovat ... Odhliadnuc od toho, nielen pre katolikov sa v kostole pocas omse deje nieco, o com On sam povedal: "toto robte na moju pamiatku".
Toto su dovody, preco tam veriaci zijuci svoju vieru, chodia (ze tam mnohi chodia aj z inych dovodov, je nepodstatne pre rozhodovanie o tom, ci je chodit do kostola dobre/potrebne). Ked tam chodil On, tak to chce riadny kus pychy si mysliet, ze tam "narozdiel od Neho" nejaky veriaci akoze chodit "nepotrebuje" ... ak to niekto nepotreboval, bol to On (podobne ako krst) - a predsa to robil ... preco asi? Pre veriaceho, ktory chce Jezisa nasledovat, by uvedomenie tohto malo byt urcujuce pre jeho vlastne konanie.
Kto to citi resp. ne/chce inak, nech robi podla SEBA (aj tak o tom hovori), ale sebaisto vyhlasovat zovseobecnenia v zmysle "kostol netreba", a tych co tam chodia prirovnavat k babickam s cielom ich ponizit, povazujem o.i. za riadnu trufalost (a to napriek tomu, ze roky som si myslela to iste 😀 ), sposobenu o.i. neznalostou biblickeho textu, resp. zaznamenanych vyrokov a konani Jezisa, ktore sa v kostole denne citaju a deju ... i tu vidno suvislosti ...
@ajsenz
Ak je faktom toto:
"neverím len v jeho ale aj v Karmu a iné bytosti ktorým cirkev ,,neverí,,"
Tak je uplne pochopitelne a logicke aj toto:
" v kostole sa dobre necítim."
Jednoducha kauzalita tykajuca sa Teba, ale nic nehovoriaca o objektivnej ne/pritomnosti pokoja v kostole.
no žienky už sa toho veľa napísalo a neviem čo je teraz smerované mne a čo nie.
Zhrniem to... Mám rodinu ktorú milujem a každý žije tak ako ja myslím kresťanky, nepotrebujú chodiť do kostola, chodíme sa vyspovedať , sem tam na omšu , zapalíme bohu sviečku , modlíme sa cez Vianoce ale nepotrebujeme chodiť do kostola.
Důvod? Ja naozaj nemám potrebu tam byť. Viete koľko kázní tam bolo o tetovaniach a raz aj o mamičkách ktoré majú dieťa mimo manželstva a doslova tam bolo smerovanie k tomu aké sú to bezbožnice a ,,kurvy,, / pardon za výraz inak to vyjadriť neviem/. Potom bola aj omša o tom že dieťa si nemože vyberať či chce veriť v Boha či nie a my ho musíme na tú cestu priviesť aj keď nechce.. Tak takéto kázne mňa naozaj neobohacovali. Možno som natrafila na zlého farára ale mala som pocit že farárko dáva kázeň podľa toho čo sa mu momentálne nepáči nie podľa toho čo chce Boh.
Za 2. . teraz som sa vydávala můj muž nebol na spovedi 13 rokov a farárko nám nič na to nepovedal, můj muž má názor že nepotrebuje sa niekomu spovedať on svoje hriechy oľutoval a Boh to vidí lebo je všade.
Farár ktorí nás pripravoval pred manželstvom konečne pochopil náš názor, neprotirečil nám. Bola som užasnutá z neho bol dokonalý nádherne nám vysvetlil ako sa máme k sebe správať a nehovoril furt že musíte chodiť do kostola a musíte a musíte...
Zdieľal náš názor a povedal nám že ale naše dieťa veďte kresťanským životom. Nemal na mysli že moje dieťa má teraz naspamäť poznať detskú bibliu a odverklíkovať ruženec skôr ako sa naučí poriadne rozprávať ale má vedieť kto je Boh , prečo bol pokrstený a že kedykoľvek s ním radi pôjdeme do kostola.
Viem že veľa z vás ma bude poúčať o výrokoch z Biblie ale nezmeníte moje zmýšľanie tak ako ja Vám nepresadím moju myšlienku a ako som povedala je to ako s politikou každý bude hovoriť svoju pravdu a snažiť sa presvedčiť druhých .
Kľudne chodievajte do kostola ako som povedala je pekné že tam Viete nájsť pokoj, ja viem že pokoj mám v duši stále lebo aj bez pravidelných prijímaní a nedieľ strávených v kostole ma má Boh rád a je somnou v dobrom a zlom 🙂
Takže tak pekný den
My chodíme každú nedeľu spolu všetci.. a ked sa mi občas podarí a chce tak aj cez týžden ale to skôr cez leto ked je teplo.. Myslím že rodičia by mali ukázať dieťaťu o čom je viera..nie iba pokrstiť a nechať tak. My chodíme na spovede, aj do kostola... dcérku vediem k viere ... nepreháňam to..ale chcem aby mala vzťah k Bohu... nie iba že je to nejaký neviditeľný duch a bodka
Nehnevajte sa, ale chce to poriadnu dávku sebazaprenia, aby mi do úst vkladal "telo Kristove" niekto, kto robi do slova zlo...a nebudem sa uz k tomu vyjadrovať...pre mna je cela cirkev /hodnostari/ jednoducho banda nenazrancov, vychcanych farizejov a vrahov!!! Nebudem si trieskat hlavu, plazit sa po pokolenach, mam určitú dávku inteligencie, aby som poklonkovala ľudom, ktori sú mi rovni a v niektorých prípadom hlboko pod mojou úrovňou!!!
Vy si tu vymienajte verse z Biblie, lepších ludi Vás to nespravi! Dôležité je ako clovek žije, nie kolkokrat bol v kostole, koľko krizovych ciest absolvoval, koľko naboznych kníh prečítal, či kolkokrat pobozkal ruku papezovi!!!
@ajsenz oj a ešte jednu vec.. podľa mňa človek ide do kostola hľadať Boha, alebo stíšiť sa , upokojiť... Zazeračky a ohováračky som mnou absolútne ani nepohnú... pre mňa zamňa nech mi vyskočia na hrb.. to ony by sa mali zamyslieť nad tým prečo chodia do kostola a nie ty... To je veľký problém aj na koňovi..dobré maminky ho opúšťajú...a to len preto že tie zlé na nich útočia a osočujú..ale tým že sa človek vzdá a odíjde len podporuje tie zlodušky 😀 toť môj názor
ajsenz: nie je príjemne, ked ťa niekto kritizuje al. odsudzuje, ale to je jeho povahová chyba a aj jeho problém. A každý si už nejaku formu kritiky v živote užil a nie je to príjemné, ani ked je to opodstatnené. Ak nie je ešte viac to zabolí, ale tomu sa nevyhneš a prisposobovať svoje správanie ľudským rečiam či už zlomyselným, alebo dobromyselným posudzovaniam nie je pre zrelých ľudí. Ak človek robí najlepšie ako vie a je aj na seba primerane náročný, reči ľudí ho nemajú čo zaujmať. môžu potešiť, ale aj zabolieť, ale to je všetko. Zrelý človek to prekusne, mávne na to rukou a ide ďalej robiac najlepšie ako vie. Ak dozrel a neostal puberťákom. A myslím, že aj vo svojom postoji ku veciam v tejto teme, ale aj vo všetkom inom. Ale myslím k tomu chodeniu do kostola, že navštevovať priatelov, patrí ku budovaniu vzťahu bez toho sa ten vzťah nemôže vyvíjať tak dobre ,ako keď sa navštevujeme .
@bambulala veľmi pekný a inteligentný pohľad na vec. Už dávno som nič podobné nečítala ani nepočula takto rozumne argumentovať. Úplne s Tebou súhlasím
@vejula zodpovednosť za výchovu detí si prebrala ešte skôr, ako sa narodili 😉 Každý, kto je sobášený v kostole, odpovedá na túto otázku: "Chcete si založiť rodinu. Pýtam sa vás pred Bohom a cirkvou: ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a podľa zákonov jeho cirkvi?" Ak odpovedáme áno, už v tejto chvíli preberáme zodpovednosť, krst je len súčasť tej zodpovednosti 🙂 .
Nuž, často keď čítam takéto diskusie, tak sa stretnem aj s výčitkou, prečo deliť ľudí na dobrých a zlých podľa toho, či chodia do kostola. Neviem, kto takto delí ľudí, ale príde mi to úsmevné. Ten, kto chodí do kostola, je v podstate ohovárač, farizej a fanatik, ten, kto nechodí, tak k nim nepatrí, čiže logicky neohovára, nie je farizej ani fanatik. Resp. aj by mohol byť, ale to sa mu až tak "nezapočíta", lebo keď nechodí do kostola, nikto sa na neho takto krivo nepozerá, nemá mu čo vyčítať, však Pána Boha za nohy z neba neťahá. No bavím sa 😀
@maja22 no myslim, že pri krste tým, že dieťa ty davaš krstiť, preberaš za neho tu zodpovednosť, ktorá vyplýva z toho titulu kresťana. Zodpovednosť znie tak strašne prísne, ale podla mna je to zodpovednosť.A ano aj pri sobaši je to zrejme zakomponované do tej reči, len som chcela poukazať na to, že možno by nebolo od veci, dať sice dieťaťu dar viery ta ako je to umožnené rodičom, ale nechať na dieťati aby sa rozhodli, či chcu za seba zobrať tu zodpovednosť, ktoru krstom dostavaju. LEbo takto su do toho všetkého včlenený bez ich suhlasu a tým padom im ani nemôžme vyčítať, ak časom povedia, že oni týmto smerom nechcu isť.
@ajsenz Lutujem ta.... skutocne od srdca ta lutujem.... Podla toho, co si napisala si asi v zivote nebola na normalnej omsi- v zivote si nepocula zaujimavu/poucnu kazen- nikdy si nestretla dobreho/poctiveho farara a neprezila si nic pekne v kostole...
Ty vobec nechapes co to kostol je..... v Leviciach mate asi velmi zlych fararov,....usudzujem podla tvojich vyrokov.
Skoda...prichadzas totiz o vela.
Este k tvojej poznamke: opovrhujem cirkvou a aj prispievaním na kostol... príde mi to choré..
Mas 19 rokov, tak Ti rada vysvetlim, preco prispievanie na kostol nie je chore:
Elektrika, Teplo, klimatizacia, upratovanie kostola, kvety, hudobne nastroje pre zbor, oblecenie pre knaza/ministrantov, udrzba kostola-male opravy, udrzba kostola zvonka-velke opravy, upratovanie zachodov,toaletny papier, cistiace prostriedky, mydla do zachodov, papierove utierky, mimoskolske programy pre deti, detsky kutik pre male deti pocas omse, hracky, vlhke papieriky na vymienanie plienok, prebalovacie pulty, obcerstvenie pre deti a rodicov po omsi.................Mam pokracovat? (Pisala som o nasej farnosti)
BUd si totalne hlupa, alebo si CHORA....to si myslis, ze farnosti si zazracne caruju peniaze???...... 😵

Milá ajsenz, si fantastická, odvážna a konečne si tá, ktorá si dovolila povedať pravdu. Vidím, že máš úplnú pravdu, ale nie u všetkých pochopenú. Všetky Tvoje názory, odpovede, chápania sú pravdivé, sú vo všetkom zhodné s mojimi, aj ked si myslím, že sme úplne rozdielna veková kategoria.. To čo si tu napísala, musela byť obrovská odvaha a pravda s ktorou sa stotožňujem. Každý jeden Tvoj názor je skutočnosťou, pravdou, ktorú si málokto dovolí takto verejne povedať. Máš moju obrovskú podporu, pretože vo všetkom si bola úprimná, povedala si pravdu. ktorú cítiš a pravdu ako to v skutočnosti na 1000% je. Plne s tebou súhlasím, prajem veľa zdravia, šťastia, more lásky, krásny život v kruhu rodinky a nikdy žiadne starosti. Máš môj obrovský obdiv, ktorý som nikdy nikomu zatiaľ neprejavila v rámci názoru na kostol a spol.. Si famózna, tak držím palce v boji s protikladnými názormi.