icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

digysa
31. jan 2013

@fidorkatt Nechodila som pravidelne a ani teraz nechodim pravidelne. PReco som dala pokrstit svoje deti- lebo verim V JEzisa Krista, som hrda na svoju vieru a chcem aby aj moje deti vyrastali v tejto viere a riadili sa nou.

Tak isto ak sa tu kladie otazka: Preco by sa deti nemohli same rozhodnut v doseplom veku, ci sa daju pokrstit?

Tak si aj ja kladiem otazku: Preco by sa moje deti same nemohli rozhodnut, ci zotrvaju vo viere, v ktorej vyrastali, alebo sa uberu inym smerom?

Tym, ze ich pokrstim ako babatko, tak im nicim neublizim.....naopak......stale maju moznost sa viery vzdat, ak to budu chciet.....

Ved to vidim priamo tu na VAS ..........kolko je tu pokrstenych matiek, ale napisu, ze v Boha neveria, do kostla chodit nebudu, cirkve neznasaju, fararov nepocuvaju a ziju si svoj zivot....

Krst je sviatost, ktora na zivot dietata nema ziadny negativny vplyv.........a nikdy mat nebude.

ajsenz
31. jan 2013

🙂 Ste veriace ale nepripustíte názor druhých ľudí a keď už mi nemáte čo viac napísať napádate ma cez to že mám 19 rokov a som hlúpa a sprostá 🙂
Hovoríte že nemáte odsudzovať a aha ako odsudzujete 🙂
Končím debatu nemá to význam je to zbytočnosť, pekný deň

maja22
31. jan 2013

@vejula ja by som až tak "čierne" nevidela. V čom môže deťom ten krst uškodiť? To, že sú pokrstené, im nijako nebráni, aby sa v dospelosti rozhodli inak. Môže im to prekážať, ak by sa rozhodli napr. pre nejaké východné náboženstvá, ale bola by to len taká "kozmetická chyba", prestup na inú vieru to neovplyvní. Ak sa rozhodnú pre katolícku vieru, budú mať radosť, že sú do nej krstom začlenení. Nerozumiem tej poslednej vete: "Lebo takto su do toho všetkého včlenený bez ich suhlasu a tým padom im ani nemôžme vyčítať, ak časom povedia, že oni týmto smerom nechcu isť" Ak by chceli ísť iným smerom aj bez toho, že by sme ich do rkc "násilne" včlenili, vtedy im to môžeme vyčítať? Osobne si myslím, že výčitky veľmi nepomáhajú. Priznávam, že asi by som sklamaná, keby sa moje deti rozhodli inak a možno by aj výčitka padla, v nejakom návale emócií, ale v pokojnom stave si uvedomujem, že výčitky málokedy napravia na inú cestu. Vylúčené to nie je, výčitky dokážu svedomím pohnúť. Ale neviem, či aj v prípade viery, tu sa človek rozhoduje aj rozumom aj srdcom a zohľadňuje veľké množstvo vecí. Na druhej strane s krstom sa viaže veľké množstvo milostí a krstom dieťaťu dokazujeme, že pre neho chceme len to najlepšie. Milujúci rodič vždy hľadí na to, čo jeho dieťaťu prinesie osoh a ak som presvedčená, že krst je pre neho veľký dar, ktorý mu môžem poskytnúť, tak mu ho dám, bez ohľadu na to, čo si ono samé vyberie v budúcnosti. Tak, ako ho budem viesť k tomu, že fajčenie škodí zdraviu, ak fajčiť predsa začne, už teraz viem, že mu to vytknem. Proste, to sa občas stáva, že rodičia a deti sa v názoroch na isté veci časom rozídu, ale každý sa riadi vlastným svedomím a robí to, čo uzná za vhodné. Ja považujem za vhodné svoje deti viesť k viere a k aktívnemu životu v rkc.

ajsenz
31. jan 2013

@digysa vyletela si na mňa a pri tom svoje dieťa chcem pokrstiť a aj podporovať v tom aby veril... no vidíš nie som až taká chorá a hlúpa 🙂

billam
31. jan 2013

@ajsenz vidíš moja, to je to, o com som ti pisala...vsetci panbozkari sa teraz do teba pustia.

@digysa v kostole Vás asi neucia slušne sa správať 🙂...je mi na grc, z takychto ludi!!! Je to presne tak...dôležité je, ako žiješ, nie kolkokrat bozkavas kríž!!!

digysa
31. jan 2013

@ajsenz Ja ta neodsudzujem....... Ja ta lutujem....... Tvoj nazor o cirkvy vychadza z jednej navstevy kostola, kde si si TY sama vsugerovala, ze vsetci na teba zazerali....... OK, super....skvele 😅

A hlupa si....z dovodu, ktory som sem napisala.... FINANCIE....ak niekto nechape naco su farnosti peniaze, tak iny nazor sa neda vyjadrit.....mozem skusit este- asi zijes na mesiaci a vsetko dostavas zadarmo. 😎 Ano?

ajsenz
31. jan 2013

@billam Pozri mňa to nejako netrápi ani jedna z nich mi nevychová dieťa a ani jedna z nich ma nedostane do neba, ja sama viem aká som a či chodím do kostola či nie nepotrebujem mať nálepku super kresťan Boh vie najlepšie aký máme vzťah medzi sebou, tak ako ja nenapádam tých čo do kostolov chodia tak čakám aby ani mňa nikto nenapádal...
🙂 asi tak

ajsenz
31. jan 2013

@digysa z jednej 😀 😀 vari si ty žila so mnou 19 rokov a vieš koľko krát som ja bola v kostole?

od mala som tam chodila keď som ani chodiť nevedela už som tam chodila s babkou do 16tich som tam chodila furt ale už v tom nevidím význam a ani necítim ten pokoj čo možno iní a takto mi je dobre...

Sama sa živím už pekných pár rokov čiže o financiách ma nemusíš poúčať 😉
A ak nevieš hriech je aj osočovať ľudí keď o nich NIČ nevieš... čiže radšej počúvaj na kázniach viac 🙂

digysa
31. jan 2013

@ajsenz A kde to dieta chces dat pokrstit??? Lebo koli dietatu sa bude musiet kostol otvorit, rozsvietit, upratat, ozdobit.....to budu asi platit ti CHORI, co podporuju cirkve.... ze?

Som rada, ze chces dat svoje dieta pokrstit....ale mala by si pochopit zakladne a uplne vseobecne zaklady zivota....

PENIAZE nerastu na STROMOCH ...TO je vsetko

vejula
31. jan 2013

@maja22 vieš, ale možno by sme tu nemali tolko "kresťanov" o ktorých tu zakladatelka piše, keby sa krst nepredavala len ako nejaka tradicia. Keby si človek sam vybral, že chce byť pokrstený, kvôli tomu, že po tom sam tuži, uplne inak by to tu možno vyzeralo. ale nikomu neberiem jeho nazor. Dokonca som na nauke pred krstom dala knazovi tuto otazku a sam mi jednoznačne neodpovedal, tak všelijako obklukami, ale vychadzalo mi z toho asi tolko, že on by bol radšej keby bol krst rozhodnutím krsteneho jedinca, ale nemôže povedať, že by krst dospelých bol zlý

zuzana76
31. jan 2013

@ajsenz my mame kutik pre matky s detmi v nasom kostole

zuzana76
31. jan 2013

@maja22 presne tak, len krestania su ti zli 😀 , ja neviem ci sa mam bavit, alebo plakat

ajsenz
31. jan 2013

@digysa neboj sa určite mi niekto dieťa pokrstí 😉
To s tým zvončekom bolo vytrhnuté z konceptu, u babky v dedine takto šli peniaze pomimo, pán farár si staval domček z toho vieš 🙂
Bola som v kostole aj cez svadbu a prispeli sme peknou čiastkou ale len preto lebo toho farára poznám a viem kde peniaze skončia, tak tiež prispievame do různych nadácií pre pomoc deťom a aj som už nejedny Vianoce ozdobovala kostol, len ho nepotrebujem navštevovať tak často ako niektorí..možno som sa nevyjadrila presne a nečítala si všetko čo som napísala alebo som nezadala všetky informácie tak som sa ukázala ako krava čo na nič neprispeje lebo čo jej nejde do gágora tak to pre ňu nie je podstatné ale nemala som dobré skúsenosti a preto mám s Bohom možno pre Vás vlažný vzťah ale ako hovorím len on a ja vieme prečo to tak je a hádam mi neúčasť na nedeľných omšiach odpustí 🙂

ajsenz
31. jan 2013

@zuzana76 my nie ale možno preto lebo sú to staršie kostoly a tie novšie sú už tak moderné že tam je len elektronika .

lulka12
31. jan 2013

@zuzana76 Zuzka veľmi sa mi páči tvoj príspevok.

Už samotná téme vyznieva smiešne. Čiže nechápen načo je dobré na fóre zisťovať ako často chodia iný do kostola a ja sa podľa nich zariadim....

Viera nie je o tom čo sa nosí , ale o vnútornom presvedčení a vnímaní pôvodu vlastného bitia. Je to kotva ktorá nám pomáha obstáť v búrkach života.....

Nie je na mieste očakávať od ľudí , ktorí tam chodia ,že sú ideálni a bezhriešni .....
Veď ani keď vleziem do garáže nie je z nás auto....

I keď som od mala vedená k viera, mala som obdobie rebélie a zdalo sa mi to nepríťažlivé a obmedzujúce , ale ako som včera v inom fóre písala už som viac prežila, zažila a názory sa rokmi obrúsili.

Nič lepšie ako istotu ,že nie som na svete bez pomoci a TEN hore o mne vie nepoznám.

bluff
31. jan 2013

cirkev je na Slovensku predsa financovana zo zakona statom
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/posvietili...

ajsenz
31. jan 2013

@lulka12 milá pani máte pravdu a ja som tu už asi 3x uviedla, možno za 10 rokov zmením názor... Ale zatiaľ mi je takto lepšie 🙂

maja22
31. jan 2013

@vejula všetko má svoje výhody a nevýhody 🙂

lulka12
31. jan 2013

@fidorkatt Ospravedlńujem sa autorke ,že som napadla tému ako takú, trocha som sa v príspevkoch zle začítala.

Chápem ,že otázka z tvojej strany ja úplne na mieste!!!

zuzana76
31. jan 2013

ja osobne si myslim,ze clovek musi aj vo viere rast, myslim,ze malokedy sa stane zazrak, ze sa niekto zo dna na den stane veriacim so vsetkym co k tomu patri, ovela castejsie je to prave tym dozrievanim a stalym ucenim sa.

lulka12
31. jan 2013

@ajsenz To sa už vopred teším ,že budúcnosť nezatracuješ a možnosti vidíš.... Určite pozitívne skúsenosti a zrnko viery zasiata aj keď z detstva raz dostane šancu... Maj sa krásne

zuzana76
31. jan 2013

a tak ako nemozno sudit veriacich pre ich chyby a poklesky / to moze jedine Boh / , tak nemozno sudit a odsudzovat neveriach pre ich nevieru, nemozeme vediet ci prave niekto z nich nas " nepredbehne" vo svojej viere.

modra
31. jan 2013

Nechapem niektore zeny co to tu pisu???
Nechce sa mi ich vsetky menovat ale hovorite: nechodim do kostola, ani nebudem chodit, ani neverim v cirkev katolicku, a aj napriek tomu sa vydavate v kostole, potom krstite svoje deti (a nedajboze vam nieco povie farar tak hned zacnete nadavat). Ako fakt to nechapem..
Preco ked nechcete mat nic spolocne s cirkvou a vierou (patri k tomu spoved+chodenie do kostola (kedze mame 10 Bozich prikazani) a dalsich XY veci tak to aj napriek tomu robite?? Naco vam to je? Alebo koli comu? Ved ked sa tak k tomu staviate tak nechajte nech sa teda vase dieta rozhodne same ked bude dospele.. podla vas rodicov ako ich budete viest 🙂

lulka12
31. jan 2013

@modra Asi staré mamy dajú väčšie dary, bude torta, krstiny ako sa patrí 🙂.).) Či?

tomiholjubavi
31. jan 2013

ja chodim tak kazdy druhy tyzden

modra
31. jan 2013

@lulka12 no neviem ale teraz ked nad tym tak uvazujem, ci sa ti ludia niecoho neboja ked nedaju svoje deti pokrstit aj napriek tomu ze oni su tzv. veriaci-neveriaci. Neviem fakt..

vejula
31. jan 2013

@modra to je čisto tradicia, niečo ako prepichovanie ušiek malym dievčatkám 😅 Važne v časoch, ked sa krstili dospelí ludia, ktorí spoznali Boha a tužili vstupiť do jeho cirkvi.
Ale druha stranka mince, prečo sa aj začalo praktizovať krstenie malych deti bolo, že krstom sa mazali všetky dovtedajšie hriechy, a niektorí vypočítavo sa davali krstiť až na smrtelnej posteli 😅 😝

ajsenz
31. jan 2013

@lulka12 ja v Boha verím ale jediné čo si nemyslím že veriaci musí byť len ten čo chodí do kostola..viera ide od srdca.pekný deň aj vám

ajsenz
31. jan 2013

my chceme krst aby náš syn bol ochraňovaný Bohom a aby mal kresťanský základ ako máme aj my jeho rodičia, nikdy som neriešila aké dary dostane a akú hostinu potom vystrojíme 😀

irriss
31. jan 2013

@ajsenz
k prispevku. 19:39 hod.
Tuto Tvou posledni vetu opakuje neustale detem pri hodine cirkevnictvi ve zdejsi skole jejich profesorka cirkevnictvi 🙂