icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

jaron
12. feb 2013

@ewellina
V podstate RKC ani nemusí niečo dokazovať Bibliou, ani ty sa tým nemusíš namáhať. Ak si RKC nárokuje neomylnosť v učení a pokladá seba samú za jedinú správnu autoritu na výklad Biblie a učenie, môže v podstate tvrdiť čokoľvek a nie je nad ňou nič. Stačí sa iba rozhodnúť - veríť jej alebo nie. Ja som sa rozhodol slobodne na základe svojho doterajšieho poznania, vedomia i svedomia, že nie. A nevadí mi, že ty si sa rozhodla áno.
Problém by bol, ak by jeden z nás chcel kvôli zmene presvedčenia toho druhého použiť násilie...

evkasus
12. feb 2013

Myslim, ze tu nikto z nas nie je odbornik na preklad z grectiny...a este na preklad v kontexte doby....
Ja som nasla iba jeden vyznam slova γινεται vo viacerych prekladacoch a to je "sa vykonava"

ewellina
12. feb 2013

@jaron Áno, Jaron, ani mne sa vôbec nechce do tejto diskusie a ani sem nepíšem preto, že by sa mi chcelo. Ale keď si povedal A, mal by si povedať aj B. Keď si povedal, že autor tvrdí, že "my sme nad Duchom Svätým", a nie je to tak, tak by si tu mal uviesť nejakú vetu, ktorá toto tvrdí, nejaký argument, na základe ktorého viníš autora, že tvrdí, že "my sme nad Duchom Svätým." Teda, ak chceš, aby ťa ľudia vnímali ako seriózneho diskutéra. 😉
To, čo si tu zatiaľ napísal, nie je odpoveď na moju otázku, resp. na moju výzvu.
Lebo KC nikdy netvrdí ani netrvrdila, že je nad Duchom Svätým.

ewellina
12. feb 2013

@jaron Tvoja odpoveď bola rovnako nejasná a vyhýbavá, ako odpoveď na moju otázku, "Kde berieš istotu, že Biblia je jedinou autoritou, keď ju zostavili katolícki biskupi?" Ak uznávaš, že Biblia je neomylná, musíš uznať aj to, že tá Cirkev, ktorá zostavovala Bibliu bola tiež neomylná. Znova opakujem, že nemá význam vykladať akýkoľvek verš z Biblie, kým sa nedokáže jej hodnovernosť.
Myslíš si, že proces kanonizácie je zložité vysvetľovať. Problém ale nie je v tom, či sa to dialo dlho, alebo krátko, zložito alebo jednoducho. Zásadná otázka je, či v tomto procese kanonizácie mohlo dôjsť k omylu, alebo s absolútnou istotou môžeme tvrdiť, že k omylu nemohlo dôjsť. Ak k omylu dôjsť mohlo (a existujú kánony ktoré katolíci aj protestanti pokladajú za mylné), potom je Biblia pochybná a odvolávať sa na ňu, alebo snažiť sa z nej vyložiť niečo neomylné, je nezmysel. Ak však v procese kanonizácie práve tej našej Biblie s absolútnou istotou nemohlo dôjsť k omylu, o čo môžeme oprieť takéto jasné neomylné a kategorické vyhlásenie? O Biblické verše to oprieť nemôžeme, keďže ich pravosť ešte len dokazujeme.

jaron
12. feb 2013

@ewellina
Čo sa týka povýšenia RKC nad všetkým, jedna vec je, čo niekto tvrdí a druhá, aké sú dôsledky určitého učenia, dogiem a zmýšľania.
V tých predošlých dvoch príspevkoch som už dal odpoveď dosť jasnú. Nevadí, ak to pokladáš za nedostatočné vysvetlenie a nedostatok argumentov, veď ja nemusím o svojom presvedčení presvedčiť teba, ale môžem ho mať. Pokojne ma môžeš kvôli tomu vnímať aj ako neseriozného diskutéra.

PS.: Snáď to nemusím pripomínať, ale pre istotu: Moje výroky na adresu RKC sa týkajú vždy dogiem, učenia, spôsobu myslenia určitej inštitúcie, náboženskej moci, nie konkrétnych ľudí. Neposudzujem to, kto má aký osobný vzťah s Bohom, do akej miery sa necháva viesť Duchom Svätým a pod. Som presvedčený, že mnoho katolíkov by mi mohlo byť príkladom vo svojom vzťahu s Bohom. To je už ale iná vec. Vyjadrujem sa k učeniu, s ktorým nesúhlasím.

maja22
12. feb 2013

@jaron máš pravdu, RKC si nárokuje neomylnosť v učení a pokladá seba samú za jedinú správnu autoritu na výklad Biblie a učenie 😉 Ale to neznamená, že môže povedať čokoľvek a že nad ňou nič nie je 😉 Práve preto, že si tú autoritu a neomylnosť uvedomuje, musí si veľmi dobre premyslieť, čo vyhlási za dogmu a ako vyloží aj Písmo. Preto existujú koncily, preto sa tieto veci skúmajú celé roky 😉 A celé sa to odvíja od toho, čo hovorí ewellina - ak by nebolo RKC, akú by sme mali istotu, že Biblia bola zostavená z tých správnych kníh? Ak tú istotu nemáme, tak vlastne ani nevieme, čo nám vôbec Boh chce povedať. Ak sú spochybniteľné knihy, je spochybniteľné všetko, veď na Biblii staviame. Ale ak je Biblia z hľadiska správnosti a pravosti nespochybniteľná, čiže RKC viedol Duch Svätý pri jej zostavovaní, niet pochýb, že ju vedie aj pri výklade. 🙂 Tým myslím výklady, na ktorých stojí naša viera. Na druhej strane, ako tu už písala iná Evka, Biblia môže prehovárať aj ku každému jednotlivo, preto ju máme čítať a modliť sa, aby sme skrze spoznávanie Božieho slova viedli dobrý život 🙂 Ale to sú zasa výklady iného typu, tie najosobnejšie, kde môžeme pocítiť Božiu ruku...

ewellina
12. feb 2013

K Majkinmu príspevku už len dodám to, že nie je to len o tom, že si Cirkev musí veľmi dobre "premyslieť", čo vyhlási a ako vyloží Písmo, ale práve toto je oblasť, v ktorej je vedená Duchom Svätým. Takže nie je to tak, ako hovoril jaron, že katolícka cirkev je nad Duchom Svätým. Ale Duch Svätý vedie katolícku Cirkev. To sa však týka bezchybnosti náuky. Nezaručuje to automaticky aj bezhriešnosť jej predstaviteľov a členov.

billam
12. feb 2013

🙂...No cirkev vedie všeličo ine, len nie Duch sväty 🙂

jaron
12. feb 2013

@maja22 @ewellina

"RKC si nárokuje neomylnosť v učení a pokladá seba samú..."
"...To sa však týka bezchybnosti náuky. Nezaručuje to automaticky aj bezhriešnosť jej predstaviteľov a členov..."
"Ak uznávaš, že Biblia je neomylná, musíš uznať aj to, že tá Cirkev, ktorá zostavovala Bibliu bola tiež neomylná..."

tieto a mnohé ďalšie výroky ma len uisťujú o tom, že RKC pre mňa určite nie

maja22
12. feb 2013

@jaron nuž, myslíš si, že existuje na svete nejaký človek bez hriechu? Ktorý to je? Len ten má právo vykladať Písmo? Resp. stále neviem, kto má mať "mandát" vykladať Písmo. Lebo ak ho má mať každý, odporovalo by to Písmu...

jaron
12. feb 2013

@maja22 áno, má ho mať každý človek pričom vykladač je Duch Svätý. Samozrejme tým vznikne rozdielnosť vo výkladoch, rôznorodoť, ale tak je to správne. V tomto má byť zachovaná sloboda svedomia. Len takto môže skutočne pracovať Boh, cez slobodu svedomia. On si svojich zjednotí aj tak (alebo len tak).
(Samozrejme s výnimkou výkladu vedúceho k násiliu na tom druhom, k núteniu svojho presvedčenia.)

Ideologická autorita je nebezpečná a vždy skôr či neskôr viedla k prenasledovaniu inak zmýšľajúcich.

jaron
12. feb 2013

@maja22 a tomu človeku bez hriechu som nepochopil, na svete taký neexistuje, dokonca aj Bibliu písali ľudia omylní, chybujúci, dokonca by som povedal, že ani Biblia ako taká nie je neomylná, bez určitých chýb. Je však postačujúca pre poznanie Boha a spasenie. Je to príbeh lásky o tom, že Boh hľadá človeka - písaný mnohými autormi mnohorakými spôsobmi.

Samá o sebe nestačí, slovo musí byť oživené Duchom, ktorý pôsobí na ľudské srdce, Duch si však neodporuje, neodporuje slovu, ktoré vzniklo vedením iných ľudí, ktorí ho písali.

maja22
12. feb 2013

@jaron myslím si, že ak by to bolo správne, nemalo by to výnimky 😉 Máš pravdu, že ideologická autorita sa môže zvrhnúť. Čo sa týka politiky, sloboda a demokracia je na prvom mieste. Výklad Biblie je však iný. Stalo sa aj v histórii Cirkvi, že jej predstavitelia mali mocenské chúťky, ale k tomu ich nenavádzala Biblia, ani jej výklad, pachtenie po moci a peniazoch je prejav ľudskej slabosti a hriešnosti, človek sa práve odklonil od toho, čo Biblia hlása, tam je jasný rozpor. Ale istá podobnosť so svetom tu je. Ak sa ľudia neriadia zákonmi, príde k anarchii. Pravidlá či zákony sú dané na to, aby nás viedli správnym smerom a aby nás chránili. Ale ak je sudca skorumpovaný a netrápi ho otupené svedomie, nepomôžu ani zákony, hoci sú dané dobre. Podobne je to aj v Cirkvi. Jej výklad je správny, ale ak si ho človek "prispôsobí", už to nie je ono...

moncicatko19
12. feb 2013

no ja nechodim do kostola.modlim sa doma a na tvoju otazku preco krsia detei ked nechodia do kostola?????nieje pisane pravidlo ze ked chcem svoje dieta pokrstit musim byt chorobne veriaca a chodit denne do kostola a modit sa 100x denne......vieru si nosim v srdci a verim po svojom je to moja osobna vec ci dieta pokrstim ale bo nie.....napr muz neni pokrsteny ani prijmanie nema a ni birmovku ja som pokrstena aj prijimanie mam ale nemam birmovku....sobas sme maloi v kostole a co????dieta sme mali pred svadbou aa aj pokrsteny je.....je to nasa osobna vec ci si ho dame pokrstit alebo nie....................!!!!!! do kostola nechodime nikto a co ????verime po svojom.

jaron
12. feb 2013

@maja22 ja viem, že k tomu Biblia nenavádza, veď práve, je to ako píšeš "pachtenie po moci a peniazoch je prejav ľudskej slabosti a hriešnosti, človek sa práve odklonil od toho, čo Biblia hlása, tam je jasný rozpor".

jaron
12. feb 2013

@maja22 @ewellina (aj ďalší)

toto je hypotetická otázka, ale už som nad ňou rozmýšľal dávno, ak budete chcieť odpovedať:

Keby RKC (alebo iná cirkev) mala takú moc, že by mohla vydávať aj svetské zákony a keby dokonca aj nejakým zázrakom z neba bola táto moc potvrdená a vydala by zákon, že všetci sa jej musia nejakým spôsobom podriadiť, napr. nejakým konkrétným správnym svätením nedele a ako trest za porušenie by bolo väzenie, nakoniec pre nepolepšiteľných dokonca trest smrti (a napr. ja a moja rodina by boli takto odsúdení).
Ako príčina by bolo uvádzané, že je to v záujme jednoty a mieru na zemi.
Ako by ste sa zachovali?

Dôverovali by ste ďalej svojej cirkvi alebo by ste to pokladali za nesprávne a protestovali by ste proti tomuto zákonu, postavili by ste sa napr. za moju obranu?

Odpoviem najskôr aj ja:
Neviem, či by som to dokázal, ale prosil by som Boha, aby mi na to dal silu, postaviť sa proti tomu, aj keby ten zákon nútil ľudí veriť tak, ako verím ja.

jaron
12. feb 2013

@moncicatko19 Ahoj,

nemyslím to v zlom, ale daj pozor na písanie veľkými písmenami, pôsobí to dojmom kričania a tuším to je aj v pravidlách neodporúčané

maja22
12. feb 2013

@jaron prepáč, dvakrát som si to prečítala, ale akosi mi stále nedochádza, čo sa vlastne chceš dozvedieť 😅 Ale tak skúsim odpovedať, ako som to pochopila 😉
Keby RKC mala moc vydávať svetské zákony a potvrdilo by to aj samo nebo, tak vidím dve možnosti. Prvá - nebo - teda Boh vie, že všetko, čo RKC "vymyslí" bude správne a bude sa plne zhodovať s Božou vôľou a preto tú moc aj verejne osvedčí. Druhá - nebo, teda Boh, vie, že RKC sa môže mýliť a vydá aj úplne hlúpe zákony, ale teda dá jej moc, lebo chce, nech sa deje, čo sa deje...
Ak by išlo o prvú možnosť, že všetko, čo RKC nariadi, je vôľa Božia, snažila by som sa ju plniť, ako by som vedela. Vo vedomí, že Boh sa z toho teší a ja sa raz budem v nebi tešiť s ním.
Ak by išlo o druhú možnosť - akýsi Boží rozmar, neviem, či by som chcela veriť v takého Boha... Možno by som tiež plnila jeho vôľu, ale zo strachu, aby ma zasa z nejakej pomsty neposlal do pekiel... To je ale strašná, hrozná predstava Boha.

Ja to však vidím takto. Boh si prial Cirkev, ktorá by ľuďom dávala jasný smer a vysvetľovala im pravdy o ňom a ako žiť svoj život čo najlepšie. Aby vždy vedeli, koho a čoho sa držať a nestratili správny smer. Ježiš tú Cirkev založil, apoštoli jej myšlienky odovzdávali ďalej, až do dnešných čias. Ale Boh je láska, nie násilník. Preto dal každému slobodnú vôľu rozhodnúť sa, či sa bude držať toho, čo Cirkev učí, alebo sa bude snažiť k nemu dopracovať vlastnou cestou. Vo vedomí, že človek je hriešny, ale jeho vôľa svätá, určil za strážcu svätých vecí toho najpovolanejšieho - Ducha Svätého. 🙂 Nedal Cirkvi absolútnu moc nad všetkým, už vôbec nie nad svetskými vecami. Ale Petrovi a jeho nástupcom dal kľúče od nebeského kráľovstva a prísľub, že čo zviažu na Zemi, bude zviazané i v nebi a čo na zemi rozviažu, bude rozviazané i v nebi. To nie je hypotéza, toto už je fakt. 😉

2aska
12. feb 2013

deti veriacich rodičov sú šťastnejšie ako deti ateistov. pretože majú nádej. rodičia mi zomreli náhle, keď som bola v puberte. bola som vedená vo viere, moje modlitby boli rozhovor s bohom a tak som sa vtedy naňho nahnevala, žiadala ho, aby sa o mňa teraz staral on a zároveň sa pýtala prečo???odpoveď som našla vo sv. písme /Iz 41, 8-13/ a teraz, po ďalších dvadsiatich rokoch života s ním možem len skonštatovať, že ma nesklamal...v mojom živote je radosť, šťastie a láska. nikdy som nemala veľa ale nikdy mi nič nechýbalo. kým iný sa pre mnohé museli trápiť, mne to spadlo z neba...hovorím o konkrétnych situáciách, veciach...tie tu rozpisovať nebudem, možno raz napíšem knihu...🙂 ak pojde raz moje dieťa tmavou ulicou alebo zablúdi v lese, nebude sa báť, pretože bude vedieť, že má svojho anjelika, ktorý ho ochráni. tak ako som sa ja nebála spávať ako 13 ročná sama v dome, pretože som bola presvedčená, že moj anjelik je pri mne. a on musí byť, pretože ho poslal sám veľký boh... 🙂 🙂 🙂

jaron
12. feb 2013

@maja22 zmýlil som ťa asi tým zázrakom z neba, takže upresňujem - že nevravím, že by to potvrdil Boh, ale že by sa prejavil nejaký zázrak z "neba", čo by akože potvrdzovalo tú moc

v podstate to môžeš brať aj bez toho, to tam je len na okraj, podstata otázky bola:
moja cirkev núti iných pod hrozbou vezenia i smrti, ako sa zachovám?

Ale samozrejme nemusíš sa tomu už venovať. Je to skôr myšlienka - aký je vlastne Boh, ktorému verím? Poznám ho?

Dobrú noc.

2aska
12. feb 2013

a ešte pre jarona - len som si všimla, že spomínaš, že si ateista....tak sa skús zamyslieť...ježiš zomrel na kríži...bežná smrť v tej dobe...meno ježiš...úplné bežné v tej dobe....len dva roky hlásal evanjelium...a viac sa o jeho živote nehovorí /rsp. len minimum-zmienka o narodení...učení v chráme.../ zomrel pred 2000 rokmi...ako je to možné, že neurobil nič prevratné, neviedol vojská...atď a predsa oslovil davy ľudí?že mnohí koli nemu umreli....že sa od jeho narodenia počíta náš letopočet...prečo ostatní "zapadli prachom" a k nemu sa stále modlí toľko ľudí...nevieš? odpoveď je jednoduchá...pretože je stále tu, stále živý, kým ostatní dávno odišli...🙂

maja22
12. feb 2013

@jaron tak toto je fakt len hypotetická otázka, lebo nútenie pod hrozbou väzenia i smrti by znamenalo úplne poprieť všetko to, čo dovtedy hlásala. Musela by som si položiť otázku, či ten zázrak bol dielom Boha alebo satana. Prinieslo by mi to asi túto odpoveď. Boh sám seba zaprieť nemôže, takže ak by od cirkvi chcel, aby si vynucovala niečo pod hrozbou väzenia a smrti, buď je celá Biblia falošná a Boh je takýto zlý, alebo Biblia je pravá a zjavenie je dielo satanovo. Bol by tu jasný rozpor. V tom prípade by som prestala veriť cirkvi, ktorú ovládol satan. Ale toto je fakt len hypotéza, keďže Ježiš postavil svoju cirkev na Petrovi - skale a pekelné brány ju nepremôžu. 🙂 Mňa by zaujímalo, čo teba vedie k týmto úvahám? 😕 Máš pocit, že rkc je tak vzdialená od Boha, že už ju ovláda satan a my tým, že jej veríme, sa rútime do záhuby? 😕 Naozaj ma teraz zaujalo, že aké sú vlastne tvoje myšlienkové pochody, ale v dobrom 😉 Neboj, satan sa možno dostane veľmi blízko, ale ešte stále je Božia moc silnejšia ako on. 🙂

jaron
12. feb 2013

@maja22 ešte predsa len jedna myšlienka:
ďakujem za tvoju odpoveď, za to, čo si napísala

páči sa mi tvoja myšlienka:
"Ak by išlo o druhú možnosť - akýsi Boží rozmar, neviem, či by som chcela veriť v takého Boha...atď. "
Určite taký Boh nie je a som rád, že tak píšeš.

maja22
12. feb 2013

@2aska jój, @jaron nie je ateista 😉 Verí v Boha, ale nepovažuje rkc za ochrankyňu Božích tajomstiev 😉 To je ten rozdiel medzi nami, ale viera v Boha nás spája 😉

jaron
12. feb 2013

@maja22 nie, to som tým nechcel povedať, že si myslím, že by RKC viedol satan

čo ma viedlo k tým úvaham, to je ťažká otázka, možno neskôr
ale vravel som fiktívne, že aj keby to bola napr. moja cirkev, ide skôr o princíp
ten podľa mňa reálny je, možno preto tá otázka

2aska
12. feb 2013

no vidíš...neprečítam poriadne a potom robím závery....dik za upozornenie...radšej už idem spať...🙂

jaron
12. feb 2013

@2aska nie som ateista, asi si zle čítala 🙂

jaron
12. feb 2013

@maja22 a teraz už vypínam, takže ešte raz dobrú noc 🙂

2aska
12. feb 2013

o.k., o.k. ja som vlastne nečítala čo tu rozoberáte, len som videla vo fóre tému, tak ma zaujala a preletela som vašu debatu len tak šrnk-brnk 🙂 a vivodila som si z dvoch viet zlý záver....tuším polemizujete o cirkvi....nezabúdajte, že boh si ju vyvolil a nie ľudia...tak už sa vám tu nebudem miešať...kľudne filozofujte ďalej...

misaha
12. feb 2013

@fidorkatt už len ta otazka naznačuje staranie sa do druhych!!..ja som pokrstena aj primanie a birmovku mam,ale moj priatel je ateista..napriek tomu sme dali malu pokrstit a vychovavam ju vo viere,ale v tej zdravej a nie tej fanatickej!...je rozdiel verit v boha a je rozdiel neveriť v cirkev !!! a v tu ja absolutne neverim a doslova odmietam chodit do kostola!..kostoly a vyberanie do zvonceka je dielo cirkvy a a nie boha..v biblii sa nič o kostoloch nepiše a cirkev na viere zaraba už od nepämati!!ešte v škole sme sa učili o kupovani odpustkov..a na co sa mam kukat,že všetci farari a ostatní cirkevní hodnostari do jedneho prisahali pred bohom o skromnosti a pomahani..ved tie sproste fary čo ma každy farar sam pre seba su take velke že by v nich mohli radšej spravit detske domovi..ešte aj z obecneho uradu platia človeka čo mu chodi kurit lebo je lenivy prejst do pivnice si sam zakuriť!!!a na toto sa ja mam pozerat????a ked chcem dat pokrstit malu tak musim dat do vačku nejake peniaze a flašu aby sa neurazil??..a idu sa posrat ked chcem za krstnu mamu kamošku čo nemala birmovku lebo to su pravidla...a ktorych pravidiel sa držia oni???ako je možne že každy druhy farar v ničom podnika??že ma každy auto a same zlate prstene,a maju nemanželske deti a ešte su aj pedofili...to na toto mam chodit do kostola??tam akože najdem boha???..ako fakt!..alebo mi chceš povedať ,že tie stare baby čo tam sedavaju a o všetkom vedia, modlia sa o dušu a pri tom prve vždy hodia kamenom..tak tie su akože lepšie krestanky len za to že sa trepu každy večer do kostola na klebety??..nie dakujem nemam zaujem tam chodiť viac ako je nutne,lebo ja si s bohom poviem viacej sama doma v sukromi a bez sprostych pohladov tych ubožiakov čo veria ani nie tak v boha ako v cirkev!!!