icon

Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

ajsenz
31. jan 2013

@irriss tak asi vie o čom hovorím 🙂 🙂

strakoova
31. jan 2013

@modra silno silno suhlasim!!!ak niekto pokrsti dieta,je to podla mna preto,že chce to dieta viest k viere...chce mu byt prikladom...krstom sa dietatko stava božie a rodicia pri krste slubuju,že budu vychovavat dieta vo viere v Boha...naco take divadlo,ked rodicia žiju nieco uplne ine...nomožem z toho,ked niekto vypusti z ust:nechcelo sa mi v nedelu do kostola!!!ak chce niekto krstit dieta,len aby ho sused neohovoril a nasledne na to ho ucit,ze ak sa mu do kostola nechce,nech v nedelu nechodi,tak divadielko si može urobit aj doma a nemusi obtažovat knaza ...tot moj nazor!

lulka12
31. jan 2013

@modra Asi strach nie je tá najlepšia motivácia.

Mladí keď majú život pred sebou nadobudnú neraz dojem,že všetko držia vo svojích rukách. Sú plný plánov a s Bohom v živote nerátajú.
Ak sa ale zrúti sen, príde choré dieťa, alebo nepríde, stratia blízku osobu, sklamú sa v tom na kom stavali svoju budúcnosť neraz prehodnotia svoje postoje.

Boh nikoho nedrží na silu . Je veľkorysý a dokáže na každého trpezlivo čakať.

maja22
31. jan 2013

@strakoova jedna mamina tu na fóre raz napísala, že v Boha verí, cirkev odmieta a dieťa si doma pokrstí sama. To bolo také úprimné, mne sa jej úprimnosť páčila 🙂 Aj keď mi je ľúto, že cirkev odmieta.

lulka12
31. jan 2013

@ajsenz skús si zasadiť do suchej hliny fazuľku a nepolievaj. Takú niaku budúcnosť má krst bez viery.

Odhliadnuc od toho ,že pri krste rodičia aj krstní rodičia sľubujú ,že budú vychovávať dieťa vo viere a to nie je len taký obyčajný záväzok.

dedikatessa
31. jan 2013

@strakoova A uz si si niekedy precitala v Biblii nieco o krste ? Lebo ak ano urcite dospejes k pravde, ktorou je, ze krst malych deti vobec nie je biblický ale vymyslený ludmi, nema nic spolocne s vierou novorodenca ani s tvojim tvrdenim, ze sa dieta stava Bozie. Novorodenec nema ziadnu vieru, nemoze, lebo este sa nevie rozhodovat sam za seba.Tak mozno porozmyslaj aj nad tym co si napisala hoci je to tvoj nazor, no ked hovorime o viere, nazor nestaci 😉

maja22
31. jan 2013

@lulka12 ja mám takú skúsenosť, že človek rastie vo viere vtedy, keď osobne túži byť príkladom iným. Pre mňa boli doteraz najplodnejšie roky tie, keď som bola animátorkou. Cítila som potrebu byť blízko pri Bohu, sv. spoveď, sv. omša, štúdium teologických právd, to bolo vtedy pre mňa samozrejmé a veľa mi to dalo aj po duchovnej stránke. 🙂

petkaa28
31. jan 2013

Citala som iba uvodnu otazku a zaujala ma - "vhodnost" krstnych rodicov je akoze priamo umerna ich navstevam v kostole?? Ja som krsna uzasnemu 3rocnemu chlapcekovi, lubim ho ako svojho, staram sa o neho ako o svojho, od jeho 7 mesiacov som ho mala takmer kazdy vikend, bravam ho na dovolenky, vozim zo a do skolky ak treba...cokolvek potrebuje..ucim ho spravat sa k ludom, zvieratkam, byt slusnym clovekom..a az dodnes som si myslela, ze o tomto je rola krstnej mamy..ja nemam potrebu chodit do kostola, napriek tomu sa povazujem za veriacu. A k tomu vediem aj samika, vie, ze je Jezisko a Pan Boh, ale nazor na cirkev necham nech si utvori vlastny..ak bude mat o par rokov potrebu chodit do kostola, budem ho v tom podporovat, ale bude to len a len jeho rozhodnutie..
Aby bolo jasne - nikoho kto chodi/nechodi do kostola neodsudzujem, ale je to podla mna kazdeho vec a nikto nema pravo ho za to odsudzovat a uz vobec hodnotit podla toho ci je dobry alebo zly krstny rodic

gojka
31. jan 2013

Milá ajsenz, nechápem prečo reaguješ na niektoré príspevky / digysa a podobné /, ktoré vôbec nepochopili tvoj príspevok. Predtým si písala, že nebudeš reagovať a nenechaj sa vyprovokovať, tvoj názor je len tvoj a nad názorom ostatných sa zamysli alebo zasmej. Nemá význam reagovať na rôzne názory, pretože ani tvoj názor nebol pochopený, tak ako si to po pravde myslela. Všetko dobré a pekný večer.

maja22
31. jan 2013

@dedikatessa všetko závisí od interpretácie. Určite vieš, že aj Bibliu písali ľudia, ale nie všetko zapísali, zapísaná je podstata a k tomu sa veľa vecí podávalo ústne, z generácie na generáciu. Už za čias apoštolov sa dávali krstiť celé domy, čo znamená rodičia aj s deťmi. Sám Ježiš chce, aby sme nechávali deti prísť k nemu, to je 100%ne "biblické" 🙂 .

macamac
31. jan 2013

@zuzana76 presne tak

veď aj v biblii sa spomína, že -neviestky vás predbehnú na ceste do Kráľovstva nebeského a teba, čo si sa mi denne klaňal v chráme a bil sa do pŕs "Pane, Pane" poviem "nepoznám ťa" 😉

necitujem, ale podstata slova je zachovaná 🙂

Pána raz bude zaujímať, koľko LÁSKY som v živote rozdala
komu som podala ten pohár, keď bol smädný a dala som mu napiť
komu, keď klopal, som otvorila dvere......

záleží na skutkoch lásky k blížnemu

preto som hneď v úvode spomínala, že v kostole sa nerobí "kniha dochádzky" za účasť 😉
dôležité je, ako žijem

a preto NEBO, večná blaženosť, nie je len pre "veriacich" ( v zmysle rímsko-katolíckych) /aby ich tam raz nebolo najmenej 😀 😀 😉 / i keď aj ja som rímsko-katolíčka 😕 😅 😉 🤐

maja22
31. jan 2013

@petkaa28 rola krstnej mamy je oveľa širšia 😉 To všetko, čo pre krstniatko robíš, je krásne a chvályhodné, ale podstata krstnej mamy je hlavne o tom, že vedie dieťatko k tomu, k čomu sa pri krste zaviazala. Tie ostatné veci by mali akosi prirodzene vyplynúť z tej duchovnej starostlivosti. Ak chcem človeka ovplyvniť po duchovnej stránke, musím s ním tráviť čas a mať ho rád, to je akoby pozitívny "vedľajší" účinok toho vzťahu, do ktorého pri krste vstupujeme 🙂.

lulka12
31. jan 2013

@maja22 Môžem len súhlasiť. Mňa iná doba keď som bola v puberte a cítila som sa vystrčená z kolektívu a viera ma obmedzovala atd. Žila som v komunistickom kraji a prihláška na náboženstvo bola veľkou pečiatkou na čele...

Všetko to časom vnímam inač.
Dnes je viera slobodná a nemá už takú vybojovanú hodnotu . Kedysi sa na mandarínky stálo v rade a dnes hnijú v obchodoch.
Súčasné dianie v cirkvi na Slovenku nám v diskusii dosť sťažuje pozíciu, ale určite by som dopriala živý vzťah z Bohom každému.....

Nikoho kto nechodí pravidelne do kostola nepokladám z menej cenného a neraz ma postoj ateistu obohatí vo vzťahu k ľudom viac ako katolíka.....
Brat už 20 rokov nechodí do kostola a je to jeho rozhodnutie. Je úžasný človek a veľmi ochotnú obľubený, zlomený prístupom kňaza v citlivom veku, kde čakal povzbudenie prišlo odsúdenie.....
Aj to sa stáva a iba zainteresovaný vedia čo im život v cirkvi znechutilo.....

dedikatessa
31. jan 2013

@maja22 nic k tomu co je napisane v knihe zivota nemame pridavat ani odoberat takze ked sa v biblii pise ze znakom viery cloveka je krst tak to tak je a ci sa davali krstit rodiny aj s babetkami to v biblii nemame a kedze babetka vieru nemohli mat tak asi nie. Jezis zehnal detom, ale nie ich krstil to si len kat.cirkev vysvetlila po svojom a ludia nad tym casto ani neuvatuju len zoberu co je im podane, ked si o tom sama precitas tak tam nenajdes nic ine iba to, ze Pán Jezis detom zehnal, tak ako aj ty mozes zehnat svojim. 😉

mia18112
31. jan 2013

@mimka11111 Plne s Tebou suhlasim !!!!! Nie je podstatne, ci a ako casto chodis do kostola. Dolezite je, ako zijes, akym si clovekom. Vo svojom okoli poznam kopec rodin, ktoré chodia do kostola ,, v jednom kuse,, a ich deti su teda od narodenia vedene k viere a viete ake su to deti? Chýbaju im základne pravidla slusnosti, nevedia pozdravit, odzdravit, podakovat, pozicat, podelit sa ......hlavne, ze sedia v kostole aj s rodicmi. Ja som mala svadbu v kostole, aj syna som dala pokrstit, mam na to svoje dovody. Ale pre mna je podstatnejsie, aby som ho vychovala tak, aby bol slusnym a dobrým človekom.

bambulala
31. jan 2013

Už sa tu píše príliš veľa aj nepresností. Myslím, že v každej z nás je kopec dobreho a aj čosi to horšie, nervóznejšie, urážlivejšie atď. Hlavné je,
že všetky chceme pre svoje deti to najlepšie. čo sa týka viery nikto nikoho nemože posudzovať. To naozaj patrí P. Bohu. Len on vidí do naších sŕdc. Ako sa hovorí, keď sa dvaja rovnako modlia-nie je to rovnaká modlitba. Ani keby sa obaja modlili tú istú modlitbu v tej istej polohe, ak už to rozoberame, kto kolko klačí a nakolko je to pokrytectvo.Hoci to podla mna je úplne zcestné a mylné kritérium na modlitbu a mieru kto je aký kresťan. Ak niekto povie, že ten čo klačí a modlí sa aj vonkajšími prejavmi tela resp. chodením do kostola je pokrytec a znevažujúco nadhodí že ktovie aký je mimo kostola a ja takých poznám a pod. Myslím, že je to veľmi nesprávny postoj. Rovnako ako keď si o niekom, kto nechodí pravidelne do kostola povieme, že nebude spasený. Boh má svoje cesty pre každého inú. A možno aj ten čo teraz do kostola nechodí pravidelne časom začne a ten čo teraz chodí prestane. Tento smer posudzovania je zradný a veľmi chybný.

zoyuska
31. jan 2013

verim v boha,jezisa i pannu mariu ale do kostola nechodim.a pokial nebudem musiet nepojdem.....mam na babky a tí co tam chodia svoj nazor

billam
31. jan 2013

@zoyuska no a teraz cakaj odozvu 🙂

zoyuska
31. jan 2013

@fidorkatt neznamena ze ked casto nechoda do kostola ze by nevedeli viest deti vo viere bozej....ja som naposledy bola v kostole v 1997 a teraz v 2012 ked sme krstili nase deti.krsní chodia tak 2x do roka.....a co????niesu zlí....no pomodlime sa aj doma a nik nam kazat nemusi.....nemam chut pocuvat tie blbosti co kaze ,,skazeny farar,,

e640
31. jan 2013

no ja mám malého, má 13 mesiacov, a už poriadne dávno som nebola v nedelu v kostole - nestíham a nemám sa na koho spoľahnúť, ale stále sa chystám, že vyrazíme obaja. Lež som bola sama tak som chodievala. Malého mám pokrsteného a viem, že u každého to nejde. Krstný rodič by mal ísť príkladom dieťatu v prvnom rade vo viere, ale jasné, že aj v osobnom živote. Držím palce aby ste pokrstili! 😉

mima4
31. jan 2013

@zoyuska ale do kostola by sa nemalo chodit kvoli babkam a ludom... na budovanei spolocenstva su ine veci, ako rodinne spolocenstva, skupinky, spevokoly, mladeze, atd...

zoyuska
31. jan 2013

@billam je mi to fuk....toto je diskusia a ja mam na to takíto nazor....komu sa nepaci -smola.....mne sa tiez nepaci co tu maminky niektore pisu ale uz kolkokrat nekomentujem

billam
31. jan 2013

@zoyuska 🙂)))

mima4
31. jan 2013

@zoyuska
Nie su zli? co povedal Jezis? Nikto nie je dobry, iba Boh je dobry. Klamal Jezis?
Do akeho spolocenstva chodite teda s manzelom a detmi? Treba si uvedomit, ze Jezis povolava ludi do spolocenstva, k spolocnym modlitbach, chvalam, slovu... zdielaniu sa...

zoyuska
31. jan 2013

@mima4 za 1.-nemam cas 🙂 za 2._mam vela inych veci na robote ako sediet v kostole a pocuvat,,zvasty,,a za 3.-radsej budem travit cas s detmi ako nezmyselnym vysedavanim 🙂 pomodlim sa doma ,kazdy vecer a na to kostol,a ani farara nepotrebujem

billam
31. jan 2013

@zoyuska no nehovorím 🙂...ako fakt nechapem, každý má na to svoj nazor, tak preco idu presviedčať, že ten ich je najlepsi....

Kaslite uz na to, ak chcete buďte v kostole cele dni, aj s celou rodinou...je to vaša vec!!! Ale nevnucujte ostatným svoj pohľad zivota...každý žijeme tak ako vieme, tak ako sa snažíme...niekto má Boha vsade, niekto iba v kostole...

zoyuska
31. jan 2013

@mima4 jezis nikoho nenuti chodit do kostola!!!!!je to napisane v starom zakone ci?????som o to horsia za to ze nechodim????kolko ludi chodi a doma trieskaju deti,tyraju zeny......to co nevidis????no hlavne ze chodia do kostola...a najviac ma ide nas@at ked idu na spoved ze nieco urobili a v zapati vyjdu s kostola a urobia to zas....prepac ale na taku bandu ludi niesom zvedava.verim v boha,i jezisa i pannu mariu ale kostol urcite NEEEEEE

mima4
31. jan 2013

@zoyuska kam chodis sa pytam do spolcoenstva? mate s manzelom aspon skupinky manzelske/rodinne, kde si citate Slovo Bozie? Spolocne sa modlite? Odovzdala si svoj zivot Panovi Jezisovi?

billam
31. jan 2013

@zoyuska 🙂

zoyuska
31. jan 2013

@mima4 prepac ,ale to co si?????naco mam chodit medzi takych co jedno vravia a druhe robia?????nepotrebujem spolocenstva,-mam spolocenstvo doma 😀 moji 3 chlapi 😀 nie nemodlime sa spolu predstav si-polovicka na to nema cas,nakolko skoro stale je v robote alebo robi doma,bolo by to trosku divne ze sa modli v robote pri oprave stroja ne????😀 a aby si vedela niesom vydata ale rozvedena,mame 2 deti 😀 .KEšD SI NECHAPAVA NAPISEM TO TAKTO:VERIM V BOHA,MILUJEM JEZISA A VERIM V PANNU MARIU.MOJ CELY ZIVOT ZAVISI LEN OD NICH KOLKO MI DOPRAJU ZIT.STACI???????