Ako obdarúvate deti v rodine?
Mam krstnu dceru ktora byde mat teraz 2 roky. A tu sa kazdy rok zacina problem. Moha sestra byva s 2 detmi u rodicov a ja mam este 5 rocneho brata. Cize ak ma niektore z deti sviatok a pyrame sa co im kupit odpoved je ci chces no potom aj tamtym dvom musis lebo budu revat. Je samozrejme ze cokoladku alebo cosi skadke ano ale preco aj im hracku ci oblecko? A vysvetlenie ze deti revu ja mam 3rocneho syna a on chape ze darcek distane ten kto ma sviatok. To iste aj vyjadrenia typu deti musia mat kazdy den nieco sladke lazdy den maso kazdy den nieco slane... Ja to nepoznam. Mojmu poviem ze zlatik nemame teraz tolko peniazkov so sebou q on dobre mamka kupime ked zoberieme viac peniazkov. Chcem vediet ako je to u vas aj napriklad s hrackou alebo tak. Ci chapu vase deti ked prave nemate nazvys 20€(ked ste vybehli len na pecivo alebo tak...)
mynule som vyrobila lizatkovu kyticu,lacne a efektne
ale vsetko je na dohovore s dospelymi
ked deti boli male chodili sme navzajom na oslavy a ked podrastli prestalo nas to bavit
ja mam len krstne deti, 10 a 6 rocne, darceky sme vzdy nosili len tomu co mal prave sviatok, druhy dostal cokoladku, nikdy nas ani len nenapadlo davat darceky obom, ved to je uplny nezmysel...to dieta si musi uvedomit ze narodeniny,meniny su vynimocna udalost, preto dostava darceky a ked nema sviatok tak nedostane...cim skor prejdu na takyto rezim tym lepsie pre vsetkych...
Tak sa nepýtaj, čo máš kúpit. Kúp oslávencovi hračku a ostatným dvom každému čokoládu a šmitec. Nech si revú kolko chcú. To nie je tvoj problém. Tvoja sestra tiež kupuje darčeky aj pre tvoje druhé dieta, ked má jedno narodeniny? Či len od teba sa to očakáva? Čo sa týka vyjadrení, že deti musia mat každý den sladké a podobne, tak to je u každého ako si tie deti naučí. Deti si velmi rýchlo zvyknú a potom je ťažko ich to odnaučit. Napr. moj syn má rád maso a je slabý jedák, takže u nás veru to maso je každý den kvôli nemu, lebo viem, že sladký obed mi nezje, tak hádam ho nenechám o hlade. U nás do 3 rokov sladkosti neboli vôbec, potom v školke bohužial sa na ne naučil.
Ano,chapu to. Mala si sice obcas poplace,obcas maly poprotestuje- ale to ken vtedy, ked nema velmi dobru naladu a je drazdivejsi v dany den, ale vacsinou to prijmu ako fakt,lebo vedia,ze nabuduce,ked bude,kupim.
Rovnako aj s darcekmi. Tiez sa mi nepaci,ze ma dostat aj dieta,ktore sviatok nema. Kedysi sa viac davali bonboniery, ta sa nacala a vlastne boli "obdarovani" - ponuknuti vsetci.
Darceky dostane vzdy iba oslavenec. Ja neuznavam ani tie podarunky, co sa davaju hostom na oslave... Ze kazde pozvane dieta este dostane nejaku malickost. Su rodicia, ktori to robia, su taki, ktori to nerobia. Ja to nerobim. Pozvem na oslavu, spravim hostinu, tortu, ale darcek dostane iba oslavanec. To je jedno, ci rodina alebo kamarati.
Moje deti si to nejak nechali vzdy vysvetlit, ze proste XY ma sviatok, preto dostal darcek, ty budes mat sviatok vtedy a vtedy a tiez dostanes darcek. A to oslavujeme skoro non-stop, 7 dospelych a 4 deti a slavime aj meniny 😉 🙂
Minule bola neterka z dvojiciek urazena, lebo jej sestra dostala malickost na meniny. Ale zase jej to vysvetlili, vytlacila este dve slzy a bolo.
toto je taky blby vek... rodicom dedi sa nechce riesit a vychovavat a vysvetlovat, tak im je pohodlnejsie, ak dostanu vsetci rovnako a maju klud bez revu a riesenia detskych chticov. Moja sestra to tak tiez robila, jej najstarsia bola taka ziarliva na mladsich surodencov, ze sestra radsej kupila aj jej. Ale samozrejme odo mna to nikdy neziadala aby som prevzala jej sposob davania darcekov.
Na tvojom mieste by som to odignorovala, ak oni chcu, nech si deti tak ucia a nech kupuju vsetkym detom v rodine. Na tvojom mieste by som doniesla kazdemu kinderko a oslavencovi este darcek a s usmevom povedala, ze ak bude mat nabuduce sviatok xy, tak dostane darcek on a tvarila by som sa ze neriesim 🙂
Ahojky, ja viem čo myslíš. Sama som zástancom striezveho obdarúvania. Ja by som sestriným deťom nič nekupovala, teda len sladkosť keď idem vinšovať 5r chlapcovi. Veď prečo??? Potom si to budú vyžadovať a nepochopia podstatu darčeku. A hlavne minule bolo aj v relácii Sama doma rozhovor a bolo tam pekne povedané, že deti si majú uvedomovať prečo a za čo dostávajú či sladké alebo hračky. A nie všetko podmieňovať sladkým atď. Takáto výchova sa rodičom nevyplatí.
Aj u nás napr na Mikuláša deti dostali len ovocie a sladkosti a žiadne hračky, sú rodiny kde sa dávajú už aj hračky na Mikuláša, a moja otázka je : Načo? Nevidím v tom zmysel.
Určite by som nič nekúpila(oblečko ani hračku). A tu nejde o peniaze. A či to sestra pochopí alebo nie, kašli na to. Tak svojemu nekúpiš a jej deťom budeš za každým kupovať???
Raz to bude musieť skončiť. 😉
U nás dostáva oslávenec niekoľko darčekov. Od rodičov dostane oblečenie aj hračku, alebo napr. korčule, bicykel - podľa potreby. Ostatné deti len patelky, alebo čokoládu. Oslávencovi pečiem aj tortu. 20 ročný syn tortu odmieta. Prídu moji rodičia - niečo donesú asi v hodnote 15 e. Svokrovci - nechodia, nechce sa im, treba cestovať 30km. Synovi chodili na oslavu aj krsní rodičia, od 18 r. už nechodia, nevoláme, syn chce viac oslavovať s kámošmi.
Dievčatá vedia, že oslávenec má nárok na darčeky a dovoľuje sa ostatným hrať sa s jej hračkami - ktoré práve dostala.
A so sladkosťami? Niekedy majú, ale nie každý deň. Skôr ich učíme na ovocie.
....fuha, za to, ze ma ona rozmaznane deti, musis doplacat ty ???.....povedz jej, ze "braskovi som kupila (napr.) lego, KUP AJ TY TVOJIM detom nieco, aby im nebolo luto". Uz su vo veku, ked vedia komunikovat, a ked budu robit cirkus, na vysvetlovanie maju mamku.....A je to na nej, ako to zvladne...
A to ked ide ku vam na oslavu, to kupi aj tvojim aj svojim detom darceky? Ci vtedy im zvlada vysvetlit princip obdarovania na narodeniny? Tak nech to skusi zvladnut aj ked je oslava u nich. Je bezne, ze deti to najprv nechapu, ale treba ich to proste naucit. Potom ked pojdu nahodou niekde mimo na oslavu, tak nebudu chapat, preco oni nedostanu nic.
U nas su sladkosti za odmenu a na nakupoch zvazim hodnotu pozadovanej veci a ked je to velka vec, taik vysvetlim, ze teraz nemame tolko peniazkov (aj keby sme aj hned tolko mali) a vacsinou na to zabudne, alebo ked sa zelanie opakuje viac krat a vidim, ze to nie je len take ze chcem vsetko co vidim, tak sa to snazim darovat na sviatok a vianoce a potom ma taku velku radost.
u nas obdarujeme oslavenca - ved je to jeho oslava, jeho den. Ostatne deti to maju pochopit - alebo sa ucit to pochopit.
Sladkost ci maso deti nemusia mat automaticky kazdy den. A ak si v obchode vyberu nieco, s cim nesuhlasim, tak to nekupim. Ja ako matka som zodpovedna za ich vyzivu, takze rozhodnutie je na mne. Ani hracky sa nekupovali automaticky, ked boli mensi. A nemusim sa detom ani "vyvinovat", ze nemam peniaze, lebo nielen to je dovod odmietnutia nakupu, ale aj to, ze netreba mat vsetko, na co si zmyslim - to sa potrebuju deti naucit.
darcek dostane dieta, ktore ma sviatok, ostatne deti podla veku sladkost alebo nic (tie vacsie uz chapu, mensim sa spravi radost), jasne, ze ak su vsetci pohromade sladkost sa ujde kazdemu, ja vsak kupujem pre ostatne deti drobnost typu, jedna mala cokoladka, pripadne im rozdelim kinder cokoladky a koniec, nie som Jezisko, u nas vsak babky razia teoriu na kazdy sviatok nejaka hracka a sladkost (teda mam na pojde uz 10 krabic hraciek - 3 a pol rocne dieta chapete?, plus vsade v pivnici sa nam povaluju este od Mikulasa nerozbalene kindervajcia a sladkosti), malemu tieto dobroty davkujem, hracky triedim a obmienam, ked ideme na oslavu nacriem do zasob v pivnici a ide sa, u nas sa somariny zbieraju raketovym tempom, nesuhlasim vsak s tym, aby dostali darcek deti, ktore nemaju sviatok, naco? zaco? preco? kazde dieta dokaze pochopit, kto je oslavenec a ze neskor budu mat oslavu aj oni
u nás dostane darček len oslávenec a sladkosti len deti, ku ktorým sme prišli na návštevu ... tie sa rozdelia, ak chcú, s ostatnými ...🙂 (naše to tak robia, ale nie je to povinnosť🙂...) ...
staré mamy mali také maniere, že kúpili aj hračku pre toho druhého, "aby neplakal" , darmo som vždy protestovala, že je to nefér pre oslávenca, vždy mi povedali, veď je to len "maličkosť" ...ale keď im raz náš ukecaný synátor (keď mal asi 3 roky a ani nevedel poriadne hovoriť) zahlásil, že veď on nemá "rodeniny" a rozreval sa, tak pochopili ...😀

My keď sme robievali oslavy narodenín detí tak dieťa- oslávenec dostal darčeky normálne od každého kto prišiel, gratulovalo sa mu a tak. Ostatným deťom priniesla babka niečo maličké, napríklad malého šmolka alebo malé autíčko aby im nebolo ľúto. To bolo v čase, keď tie deti boli malé, tak do cca 5 rokov. Dnes už deti (školáci) chápu, že oslávenec má darčeky a ostatní prišli na oslavu zabaviť sa, dať si tortu a tak. Ak by moje deti aj v tom čase mimo osláv revali že nedostali darček, tak by som im slušne vysvetlila, že darček má oslávenec, prípadne by som ich nechala revať. Po pár oslavách by to určite pochopili. Hanbila by som sa pýtať od súrodencov, aby nosili darčeky mimo osláv. Keď s sestry opýtaš čo máš kúpiť oslávencovi a ona povie že aj tým dvom musíš, tak jej rovno povedz že na to si sa nepýtala 😀