icon

Ako odmietnuť kamarátku ako krstnú mamu bez konfliktu?

9. feb 2025

Ahojte, ako nejako pekne, napísať kamoske ze uz ju nechcem za krstnu pre moje druhé dieťa? Ja som krstná mama jej synovi,ona môjmu ale teraz pri druhom uz ju nechcem. Chcem aby sa dobré vztahy zachovali tak rozmýšľam ako to pekne napísať. Ale nejak neviem nájsť tie správne slová.

Strana
z2
zuzanaete
9. feb 2025

Toto by som riesila osobne.

adeladulova
9. feb 2025

Výhovoriek by som sa na muža, že rozhodol on, možno budeš prekvapená ako ľahko to kamoška vezme, že jedna druhej ste si krstnými pre jedno dieťa každá.. že nebude 2:1

mira0611
9. feb 2025

Ahoj. A koho chcete? Napr.ak manzelovu sestru, tak by som povedala, ze teraz manzel chcel rozhodnut, kto bude krstnym rodicom.

cyberk
9. feb 2025

Chápem, že to chceš povedať citlivo, aby ste si zachovali dobré vzťahy. Skús to napísať v duchu vďačnosti za vaše doterajšie puto, ale zároveň daj jemne najavo, že si sa rozhodla inak. Mohlo by to znieť napríklad takto:

“Chcela by som sa ti najskôr poďakovať za to, že si krstnou mamou nášmu prvému dieťatku. Veľmi si to vážime a vieme, že si preňho skvelou krstnou. Teraz pri druhom sme sa rozhodli dať túto úlohu niekomu inému – čisto preto, aby sme rozšírili krstné putá v našej rodine/medzi priateľmi. Určite to nie je preto, že by sme si ťa nevážili, práve naopak! Naše priateľstvo je pre mňa dôležité a verím, že ho to nijako neovplyvní. Chcela som ti to povedať úprimne a v predstihu, aby si to vedela odo mňa.”

Takto to pôsobí úprimne, citlivo a zároveň jej dáváš najavo, že si ju stále veľmi vážiš. Ak máš pocit, že by mohla reagovať citlivejšie, môžeš ešte doplniť niečo osobné – napríklad že vaše deti aj tak zostanú ako „krstní súrodenci“ a nič sa nemení na tom, že je pre vás dôležitá.

mira0611
9. feb 2025

@cyberk vau, mala by si vydat knihu o tom, ako oznamovat neprijemne veci civilizovane a bez urazky! Velky potlesk!

mamina7070
9. feb 2025

a aky je dovod preco ju nechces za krstnu druhemu synovi?

petulda333
9. feb 2025

Ved uplne normalne. Moje prve dieta ma za krstnych moju sestru a muzov naj kamarat. Druhe dieta zas ich manzelov,cize svagor a moja velmi dobra kamaratka. Brali to v pohode

saraxyz
9. feb 2025

@cyberk 👏👏👏

janka1011
9. feb 2025

Ja skôr nerozumiem tomu, prečo jej to ideš písať. Však normálne pri rozhovore jej to povedz, že ste vybrali tera, toho a toho alebo že prvému si vyberala ty, teraz vyberá muž...ale hlavne to nepíš prosím ťa

macekovam
9. feb 2025

A ja sa ťa opýtam takto..keď ma každé dieťa iného krstného rodiča a vám sa niečo stane tak si ok s tým že sa budú starať každý zvlášť a deti sa rozdelia? Nebudeš ďalšia z tých čo nebude spokojná keď jedno dieťa bude dostávať hodnotnejšie dary ako druhé? Keď sa budú zaujímať viac ako prví?

janai1
9. feb 2025

@cyberk Chatgpt? 😀

elanor
9. feb 2025

@macekovam krstni rodicia pomahaju rodicom vychovat dieta vo viere. Nic viac a nic menej. Nemaju ziadny zakonny narok ani povinnost ani nic voci detom. A ked sa rodicom nieco stane, nestaraju sa o deti.
Treba prestat citat romanticke pribehy z roku pana...

ivik4
9. feb 2025

Nerozumiem. Ja by som ani necakala ze mam byt teraz automaticky krstna aj dalsim tvojim detom keby som prvemu. Ci ona ano? Mozno budes prekvapena
Jednoducho normalne povedat

cacianka
9. feb 2025

@macekovam keby sa niečo stane rodičom, tak súd po preskúmaní koliznou pomerov a možnosti inej najbližšej rodiny (pokrvnej rodiny), rozhodne komu dieťa/ deti zverí. Kamarátky, susedia, krstni rodičia nie sú prioritou.

h2
9. feb 2025

A prečo jej to vôbec chceš oznamovať? Veď ona už krstná jednému tvojmu dieťaťu je. Prečo myslíš, že predpokladá, že bude krstná aj druhému? Už ste o tom predtým hovorili?

oblecenie99
9. feb 2025

@h2 Ja som tu minule zachytila jednu takúto diskusiu, kde ma veľmi prekvapilo, že na SK sú miesta, kde je normálne mať za krstného rodiča toho istého človeka pre všetky deti konkrétneho manzelskeho páru, čo ma teda úprimne prekvapilo. . U nás to tak vôbec nie je, je to skôr výnimka, kedy ozaj niet koho volať (ale ja ani nikoho nepoznám, kto by to tak mal). Skôr si viem predstaviť opačný prípad, kedy by sa zvyšok rodiny do krvi urazil, ak by sa volala len jedna a tá istá osoba pre všetky deti. Tu sa s tým ani neráta.

h2
9. feb 2025

@oblecenie99 Tiež to tak poznám, že každé dieťa má iného krstného rodiča. Ale zjavne iný kraj, iný mrav.

vilma7
10. feb 2025

A ona s tým akože ráta? Alebo si jej už povedala, že aj druhému a len si si to rozmyslela?
Lebo ja keby som bola jednému, nepočítam že budem automaticky aj druhému.
Ak je normálne, určite sa jej to nedotkne.

lizzygrant
10. feb 2025

@cyberk chatgpt však?🤣

taktotedanie
10. feb 2025

Preto niesom zastancom krstnx krstna kamos/kamoska
Vsetko len v ramci rodiny, nikto cudzi
Mimochodom u nas nikto dopredu necaka ze ked jednemu dietatu je bude aj druhemu

cyberk
10. feb 2025

@mira0611
@saraxyz
@janai1
@lizzygrant
Dakujem zienky, to je praca chatgpt 😅🤣

mandinka
10. feb 2025

Mňa zarazilo, že prečo by vôbec mala očakávať, že bude automaticky aj ďalším deťom. Veď to z ničoho nevyplýva.
@macekovam :D treba si pár vecí doštudovať, lebo evidentne žiješ v obrovskom omyle

mira0611
10. feb 2025

@cyberk ake chat gpt pouzivas?

rachel36a
10. feb 2025

Prečo jej máš niečo oznamovať? Oznam to tej, ktorú za krstnu mamu chces...nie je ziaden zákon, že teraz bude krstná všetkým tvojim detom

saraxyz
10. feb 2025

@cyberk 🤣🤣🤣 ale odpoveď bola super 🤣

cyberk
10. feb 2025

@mira0611 zakladne chatGPT, co je appka 🙂 mam aj Deepseek, ale zatial nebol dovod menit

janka1011
10. feb 2025

@macekovam to akože kde si nabrala, že po smrti rodičov preberajú starostlivosť o deti krstní rodičia?? To je blud ako svet. Krstní rodičia majú pomáhať vychovávať dieťa vo viere a to je asi tak všetko.
Keby sa niečo stane rodičom, o zverení do výchovy rozhoduje súd a to by si sa musela biť ako levica aby ich zveril tebe ak nie si minimálne sestra jedného z rodičov.

janka1011
10. feb 2025

@oblecenie99 na Slovenskuje úúplne bežné, že súrodenci majú rovnakých krstných rodičov. Skôr opačne je to výnimka, neni zvykom vyberať každému dieťaťu iných krstných. U nás keď aj 4 deti v rodine, ale krstných rodičov majú rovnakých. Osobne tiež by som nedávala každému dieťaťu iného krstného, načo aj.

oblecenie99
10. feb 2025

@janka1011 Veď aj píšem, že mňa to úprimne prekvapilo. A vidíš z tejto diskusie, že nie som sama prekvapená. Ako píšem, u nás by to práveže narobilo veľmi zlú krv a niektorí by boli schopní sa až uraziť, ak by to bolo tak, ako píšeš. A to jedno, či katolíci, alebo kalvíni. Pýtala som sa aj doma na to, a naši sa tiež veľmi čudovali, že niekde to je ináč, že jeden človek je krstným.pre všetky deti.

macekovam
10. feb 2025

@janka1011 tak ja som sestra..a som krásna mama a áno rátam s tým že keby sa niečo stane tak sa starám o svoje krsňa.a keďže má sestra 1 dieťa tak som krásna 1 ale keby ma viac tak by som chcela byť všetkým.a aj by som bola.u nás je to takto.

Strana
z2