icon

Ako oznámiť sesternici, že jej priateľ nie je vítaný na svadbe?

ninaa67
9. apr 2026

Ahojte žienky, zaujímal by ma váš názor na situáciu, v ktorej sme sa so snúbencom ocitli.

Vec sa má tak, že sme zasnúbení už vyše roka a plánujeme svadbu na tento júl. Všetko je už zajednané, kapela dohodnutá atď. Len teda ešte dávame dokopy zoznam hostí. Najmä rodine som pozvánky dávala už tak cca 3 mesiace dozadu, a medzi nimi aj mojej sesternici (technicky z druhého kolena, ale vyrastali sme blízko seba tak ju beriem za sesternicu). Vtedy bola single, tak sme nejak neriešili vôbec jej +1. Avšak pár týždňov po tom, ako som jej dala pozvánku si našla priateľa, s ktorým sú spolu doteraz a vyzerá že sa z toho rysuje niečo seriózne. Tak som si hovorila, že no veď prečo ho nepozvať.

Je tu ale jeden "problém", ktorý mi stále vŕta hlavou. On totiž ten priateľ je epileptik s pomerne výrazným "druhom" tohto ochorenia, čiže také tie tradičné záchvaty dostáva aspoň raz do týždňa. Sesternica si je toho vedomá a je ochotná s týmto faktom pracovať, ja mám ale strach o našu svadbu takto. Myslím že je pomerne vysoká šanca, že by mohol priateľ dostať záchvat priamo na obrade/hostine, čo si naozaj nedokážem predstaviť. Možno to znie hnusne ale poviem to ako to vnímam... pri toľkých peniazoch a námahe, ktoré som do prípravy svadby dala, nedokážem si predstaviť že by sme ju mali mať narušenú alebo pokazenú niečim takýmto. Proste ten deň chcem mať 100% dokonalý a cítim to tak, že toto nie je riziko ktoré som ochotná akceptovať.

So snúbencom sme sa o tom rozprávali ale uzavrelo sa to tak, že si to máme vybaviť so sesternicou a to bude akceptovať. Tak moja otázka je, ako sesternici oznámiť že si neželám jej priateľa na našej svadbe? Alebo aký je váš názor na takúto situáciu?

monro
Dnes o 07:52

Fuj

anonym_a82e3a
Dnes o 08:12

Autorka, moja kamoška sa vydala. Ma epilepsiu. A jej buduci manžel neuvažoval kvoli tomu že ju nepozve na jej svadbu 😉 svietil na ňu stroboskop, blikala kamera, hučalo sa, pilo sa, potilo sa, tancovalo a ona kupodivu neodpadla a dostojne (bez zachvatu) sa pretancovala zo stavu slobodna do stavu vydata.

irusa
Dnes o 08:25

Len,aby ti náhodou nezabehla svadobná polievka...aj to sa môže stať 😀

anonym_81976d
Dnes o 08:41

@ninaa67 ty tam budeš mať len zdravých ľudí bez diagnóz?😅 predpokladám, že aj tvoja babka je zdravá ako repa , takže je pozvaná.
Vec sa má tak, že môže sa kľudne stať, že aj ten tvoj ti natiahne brká priamo pred oltárom, ani sa nenazdáš. Doba, keď infarkty mali len 50+ sú už dávno preč, dosť často k nám na jis chodia ročníky 1985 a mladší. Máj úctu ku každému, lebo sa ti to škaredo vráti.

maminkadeticiek
Dnes o 08:54

Takto,tvoje moralne pohnutky radsej nekomentujem.A prajem ti aby ti prozretelnost nevylepila zaucho ze sa ti nedajboh narodi dieta s takym zdravotnym problemom.Prajem vam zdravie.
Bez ohladu na to je to vasa svadba.Mate pravo tam pozvat koho chcete a sesternici treba iba slusne vys etlit ze platit pozvanie len pre nu,bez priatela.Ak sa urazi,pri najhorsom nepojde ani ona.A to je tak vsetko.Nie ste povinny mat pri sebe niekoho kto je akyualne jej priatelom.

zorienka28
Dnes o 09:07

@ninaa67 Epilepsia je dnes velmi dobre zvladatelne, civilizacne ochorenie, ktore postihuje velku cast populacie. Jej priatel ma tu diagnozu niekolko rokov, berie liecbu, a vie si to manazovat natolko, ze je schopny viest normalny, stastny vztah so zdravou zenou. Ak tvoja najvacsia obava je, ze by ti len pre svoju diagnozu pokazil tvoj uzasny dokonaly den za vela vela penazi, tak ho nepozyvaj - nezasluzi si byt medzi ludmi, ktori sa nanho pozeraju ako na nejake bremeno s pomaly leprou, ktore kazi dokonalu instagramovu idylku. Keby tvoja sesternica toto citala...

anonym_bc810c
Dnes o 09:19

Pozri prvom rade toto treba prejsť s tvoju sesternicu . Či zvládne takúto situáciu bez záchvatu. Lebo niekomu stačí nejaká emócia a pride záchvat. Čo mu ten záchvat vyvoláva atď Či by nebolo dobre keby pre istotu nešiel nerada by si bola keby pri páde rozbije hlavu a trebalo by záchranku atď

simoncik
Dnes o 09:39

Uvedom si ze zivot nie je dokonaly.ani ta tvoja svadba nebude dokonala.clovek ako ty vzdy chyby najde.nepozvat cloveka na svadbu kboli chorobe za kyoru ne.oze?ako naozaj?dakuj bohu ze si zdrava.zatial.a co take strasne by sa stalo ak by aj zachvat dostal?zrutil by sa svet?nemam slov.dufam ze ta v zivote nepostretne nic co by nezapadalo do tvojich predstav elbo to nerozdychas.este ani len netusis co je zivot.

amelia3025
Dnes o 10:42

@ninaa67 a dost! Cista nechutnost toto ziadna ludskost a vsetci co ste chory alebo mate handikep ostante doma lebo moja svadba fuj a aj starym zakaz nahodou ak by mi tam niekto umrel

kirin95
Dnes o 10:48

Ja len uprimne dufam ze sa neplanujes rozmnozovat. Lebo to uz teraz uprimne lutujem tvoje deti, ze budu musiet cely svoj zivot naplnat predstavy dokonalosti ich mamicky

lubkavargova1
Dnes o 11:13

No ak mas gule na taketo uvazovanie tak budes mat gule aj sa pred nu postavit a povedat rovno ako sa to ma...ci na toto uz nie?

anonym_369961
Dnes o 13:20

Len dávaj pozor aby sa ti nenarodili decko s epilepsiou. Lebo vieš karma 🤭

anonym_b1c69a
Dnes o 14:18

@ninaa67 je to Vaša svadba a Vy rozhodujete o tom kto tam bude a kto nie . A nech si o tom myslí kto chce čo chce. Keď ste dávali pozvánky, nebol pozvaný, tak neviem načo vôbec jeho účasť riešite, keď nie je pozvaný. Ak by nato prišla reč, tak normálne sesternici povedz, že veci sú už mesiace zajednane a bohužiaľ v tom čase spolu ste neboli, takže bude musieť ísť sama. Alebo ak nechce ísť bez neho, tak nech nejde ani ona. Je to Váš deň, úplne kašli na každého, kto Ti robí niečo na priek. A k tej epilepsii. Neviem načo by sa vôbec na nejakú svadbubtrepal, ak máva časté záchvaty, obzvlášť ak ich môže spustiť ešte napríklad svetlo ( ktoré sa používa na parkete atď).

anonym_b1c69a
Dnes o 14:21

@ninaa67 a napríklad ja som na našej svadbe odmietla všetky malé deti. Ľudia si našli stráženie a dobre..a tiež, nemal nikto odvahu niečo namietať, lebo to bola naša svadba a ja som nechcela aby sa mi tam motali deti a strhávali pozornosť, robili neporiadok a aby stále rodičia za nimi museli behať..

margotka17
Dnes o 15:41

@ninaa67 hmmm, zvláštne to je, ako to vnímaš. Keby niekto pri tanci spadol a zlomil si nedaj Bože nohu, tiež by to bola pokazená svadba? Mladý muž určite užíva lieky, tak ich užije aj v daný deň a ostáva dúfať, že všetko prebehne hladko. Skôr by som sesternici, ak už nechceš, aby išiel na svadbu povedala, že si ju rátala len samu, bez partnera, keďže daný čas bola sama.

anonym_a7ef69
Dnes o 15:55
@anonym_b1c69a

@ninaa67 a napríklad ja som na našej svadbe odmietla všetky malé deti. Ľudia si našli stráženie a dobre..a tiež, nemal nikto odvahu niečo namietať, lebo to bola naša svadba a ja som nechcela aby sa mi tam motali deti a strhávali pozornosť, robili neporiadok a aby stále rodičia za nimi museli behať..

@anonym_b1c69a to je pochopitelne. Sanca ze male deti sa budu motat a rodicia za nimi budu behat je asi 100%. Sanca ze epileptik dostane zachvat je ovela mensia

veronicka88
Dnes o 15:56

Stat sa moze hocikomu. Chudák chlapec keď sa k nemu takto stávajú všetci v jeho okolí.

anonym_c50def
Dnes o 16:20

@ninaa67 ahoj, ja pomáham s organizáciami a pár rokov dozadu sme boli na svadbe kde počas obradu mal bratranec ženícha záchvat, obrad hneď prerušili kým sa všetko nevyriešil, nikto ani nevesta ani ženích to nebrali ako pokazenie svadby. Pamätám si že ženích volal sanitku a všetci pomáhali čo sa dalo. Klop klop nikomu sa nič nestalo, s menšou pauzou všetko išlo super ďalej a bola to krásna svadba. Chorý za to nemôže. Zas bolo xy svadieb kde sme boli a pokazili ich ožratí hostia alebo koketné kolegyne, ideálne ešte neslušní hostia vykrikujúcich počas obradu/hostine/ príhovoroch somariny…
Môjho muža sestra mala svadbu kde bol opitý chalan z druhej strany rodiny a obchytkaval všetky ženy. Čiže ver mi záchvat je podľa mna ten najmenší problém na svadbe.
Viem že je to veľký deň a das do toho kopu času energie a peňazí ale myslím že ak je sesternica múdra a pozna priateľa bude ho držať ďalej od príležitosti spôsobujúcich záchvaty. A takýto ľudia tiež nechcú dostať záchvat medzi toľkými ľudmi a dávajú si pozor

sfet
Dnes o 17:02
@anonym_b1c69a

@ninaa67 je to Vaša svadba a Vy rozhodujete o tom kto tam bude a kto nie . A nech si o tom myslí kto chce čo chce. Keď ste dávali pozvánky, nebol pozvaný, tak neviem načo vôbec jeho účasť riešite, keď nie je pozvaný. Ak by nato prišla reč, tak normálne sesternici povedz, že veci sú už mesiace zajednane a bohužiaľ v tom čase spolu ste neboli, takže bude musieť ísť sama. Alebo ak nechce ísť bez neho, tak nech nejde ani ona. Je to Váš deň, úplne kašli na každého, kto Ti robí niečo na priek. A k tej epilepsii. Neviem načo by sa vôbec na nejakú svadbubtrepal, ak máva časté záchvaty, obzvlášť ak ich môže spustiť ešte napríklad svetlo ( ktoré sa používa na parkete atď).

@anonym_b1c69a píše sa napriek a nie na priek a úplne som zhrozena. Je pravda, že si mozu pozvat, koho chcu, kludne aj zvierata miesto ludi, ale už je zajednane? Jasne, objednat o jedneho viac je neprekonatelný problém, to nie. A že preco by sa tam trepal? A preco nie? Zatvorme teraz vsetkych chorých a hendikepovaným doma, aby náhodou nieco nepokazili, rovno sa ich zbavme. Ale je sesternica normalna, tak buď pojdu spolu, alebo ani jeden z nich. Moja spoluziacka sa vydávala a vsetko večer nachystané, pokoj a klud. A volá oddávajuci farary že si zlomil nohu, jej ma si ráno zlomila prst a jej sestra dostala chripku, že nemohla z postele vstat.

zuzana76
Dnes o 17:33

aby obrad este nahodou nepokazil zenich, ze ho pristihnu kdesi s druzickou, aj take uz bolo

anonym_bda3bb
Dnes o 18:33

@ninaa67 ja chapem, ze mas obavy. Epilepticky zachvat vydesi aj hosti, nie kazdy to uz zazil vidiet. Ale nebolo by spravne ho kvoli tomu nepozvat. Nemoze za svoju diagnozu a hocikdo moze dostat v akomkolvek okamihu napr. mrtvicu, infarkt.. Sesternicu by som poprosila, ci by boli taki dobri, ze by pocas obradu boli niekde vzadu v blizkosti dveri, aby prip. epilepticky zachvat nenarusil obrad.

cacianka
Dnes o 19:31
@sfet

@anonym_b1c69a píše sa napriek a nie na priek a úplne som zhrozena. Je pravda, že si mozu pozvat, koho chcu, kludne aj zvierata miesto ludi, ale už je zajednane? Jasne, objednat o jedneho viac je neprekonatelný problém, to nie. A že preco by sa tam trepal? A preco nie? Zatvorme teraz vsetkych chorých a hendikepovaným doma, aby náhodou nieco nepokazili, rovno sa ich zbavme. Ale je sesternica normalna, tak buď pojdu spolu, alebo ani jeden z nich. Moja spoluziacka sa vydávala a vsetko večer nachystané, pokoj a klud. A volá oddávajuci farary že si zlomil nohu, jej ma si ráno zlomila prst a jej sestra dostala chripku, že nemohla z postele vstat.

@sfet všetkých na osamelý ostrov, ako kedysi malomocnych, aby nejakej nafukanej sebestrednej neveste nepokazili nóbl 100% svadbu

cacianka
Dnes o 19:34
@zuzana76

aby obrad este nahodou nepokazil zenich, ze ho pristihnu kdesi s druzickou, aj take uz bolo

@zuzana76 ženích obrabal čašníčku v kuchyni, zamkli dvere, hodinu meškal roznos jedla

loyda
Dnes o 19:39

Na toto sa ani nedá slušne reagovať. Asi len toľko, že karma si ťa nájde. Ja byť na mieste sesternice, neprídem ani ja. A zabudnem, že existujes.

A potom sa čudujeme, aký tento svet je. A aké deti nám rastu, keď toto má byť vzor.

sweet20
Dnes o 19:46

Baby, je to vymyslena tema. Sak autorka uz davno sa vyparila

anonym_0933a2
Dnes o 19:50
@anonym_a7ef69

@anonym_b1c69a to je pochopitelne. Sanca ze male deti sa budu motat a rodicia za nimi budu behat je asi 100%. Sanca ze epileptik dostane zachvat je ovela mensia

@anonym_a7ef69 ano kazdeho vec,deti na svadbe niekomu vadia a obmedzuju. Niekomu robia radost a super veselu atmosferu. Svadba je rodinna „oslava“ ku ktorej patria deti, stari, chori, a hlavne ludia s ktorymi chceme zdielat radost.. dufam pre teba ,ze raz nebude na nejakej svadbe vadit tvoje dieta,alebo tvoj chory clen rodiny.ak je toto realne, tak je to velmi velmi smutne

anonym_959dbe
Dnes o 19:58

@ninaa67 je to tvoje rozhodnutie a tvoja svadba .. nebudem tu moralizovat .. ak si si neni 100 ista tak si s nou sadni a porozpravaj sa o obavach kt mas... iste najdete riesenie ... a ak ste rozhodnutu - proste jej povedz,ze pozvanka je len pre nu kedze ste s nim nepocitali .. ty vies preco ano a preco nie .... prijemne odmietnutie nikdy nieje-ale mas na to pravo

anonym_d748ed
Dnes o 20:07

A ty si normalna? Uvedomujes si, ze na obrade moze hockomu prist zle z vydychaneho vzduchu alebo tepla a moze tam skolabovat? Hockto moze dostat hockedy infarkt, porazku..? Extrem ako stigmatizujes epilepsiu a epileptikov. O tom ochoreni asi vies prd, ked hned pri zivej hudbe a svetlach ti napadne, ze tam automaticky dostane zachvat - to si vacsinou kazdy tak vybavi, ale nie kazdemu epileptikovi to navodi zachvat.. Ked ho tam nechces, povedz sesternici, myslim, ze sa zariadia.

anonym_2d9153
Dnes o 20:28

V prvom rade podpísať papiere že majú 100% zdravotný stav.Čestne prehlásenie od každého že keď niekto bude cítiť akékoľvek zhoršenie zdravotného stavu nech odchádza potichu zadným vchodom keby náhodou odpadol žeby to preboha nebolo pred hlavným vchodom veď kade by si vyšla.Samozrejme žiadne deti aby neplakali keď budete hovoriť svadobný sľub.A aspoň týždeň pred svadbou sprav skolenie pre všetkých a vyznačí hlavne body čo je povolené a čo si neprajes a samozrejme dodať klauzulu o porušení a výške pokuty čo dostanú.

anonym_a7ef69
Dnes o 20:31
@sweet20

Baby, je to vymyslena tema. Sak autorka uz davno sa vyparila

@sweet20 nemyslim si ze sa vyparila. Skor by som povedala ze sa po precitani komentov neodvazila este nieco napisat