icon

Svadba v novembri alebo rodinný obrad? Rozhodovanie tehotnej nevesty

12. máj 2026

Ahojte. So snúbencom máme naplánovanú svadbu v tomto roku v novembri. Hostí by malo byť 60-70, DJ, hostina, fotograf, no skrátka svadba so všetkým. Máme už všetko rezervované, ale pozvania sme ešte nerozdali.
Nedávno som však zistila, že som tehotná. Minulý rok sme sa pokúšali, ale nedarilo sa nám, tak sme už netlačili na pílu a začali sme sa sústrediť na svadbu, a teraz to vyšlo, preto nechcem ani pomyslieť na to, že nám to skazilo nejaké svadobné plány. Toto je pre mňa dôležitejšie než veľká hostina, ktorá bola skôr naliehaním rodiny.

Veľmi sa tešíme, máme vlastné bývanie, stálu prácu, vek 29 a 30, iba tú svadbu ešte nie. Zobrať sa ale naozaj chceme.
A vo mne nastal rozpor, že či predsalen neurobiť svadbu maximálne s rodinou, obrad a obed. Dátum nechcem rušiť ani meniť. Neviem, čo sa vo mne zmenilo. Snúbenec by menšiu svadbu ocenil, ale rodina sa už teší na hostinu.

A tu je kameň úrazu, prečo to píšem. Keby sme zrušili sálu, DJ a fotograf, prišli by sme cca o 1000€, čo sú zálohy. No asi by som bola pokojnejšia a viem, že by sme našetrené peniaze na svadbu využili inak. Viem, že rodina by s tým asi stotožnená nebola, a tak neviem, pretože na sebe cítim ich tlak. Možno mi poradíte vy, ktoré ste mali podobnú situáciu, mám ešte čas to zmeniť a rozhodnúť sa. 🙂 Finálne rozhodnutie je len na nás, ale možno mi pomôžu aj racionálne pripomienky.

anonym_f57034
12. máj 2026

@anonym_autor nič by som nemenila a nerušila. Svadbu si vieš užiť aj tehotná.

anonym_7e4d52
12. máj 2026

V ktorom mesiaci budeš v novembri?

anonym_e8f7e7
12. máj 2026

ak neprídu problémy s tehu, kľudne môžeš mať svadbu aj tehotná.

anonym_e8ae35
12. máj 2026

@anonym_autor fotograf vam mnoze spravit fotky aj ked bude v komornejsom style, salu a DJ zrus, ale daj si este cas na rozmyslenie. Co sa rodiny tyka, tesit sa mozu, ale dolezite je ako sa rozhodnete vy dvaja, je to vas den a zariadte si ho podla svojho a nie podla toho co ocakavaju sesternice, tetky...

autor
12. máj 2026
@anonym_7e4d52

V ktorom mesiaci budeš v novembri?

@anonym_7e4d52 v tom čase budem približne v 8. mesiaci

anonym_7e4d52
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor v ôsmom mesiaci už toho asi veľa nenatancujes, bruško už budeš mat veľké, to je už take no ….

janinah
12. máj 2026

Urobila by som malu svadbu čim skór. No,tešiť sa môzu,ale niekedy su okolnosti aké sú.

lucky_k
12. máj 2026

Kedze robite tak velku svadbu na naliehanie rodiny,mate prilezitost svadbu v novembri presunut na skorsi termin a spravit si mensiu podla svojich predstav ... myslim, ze kazdy pochopi, ze v 8 mesiaci nebudete robit velku svadbu...

anonym_550302
12. máj 2026

Aj vy rozkazujete ostatnym, aku maju mat svadbu, ci to len vy si nechate? Neviem, v akom vesmire by ma niekto nutil do svadby, akej nechcem. Nechapem. Vsak kazdy si urobi taku, ako chce. Nemate 15 rokov.

tiezjedna
12. máj 2026

@anonym_autor svadba je o vás dvoch primárne. Ja nechápem toto ohliadanie sa na druhých a čo by tetka povedala... Ak si to chcete urobiť komornejšie, urobte. Rodina, ak je mentálne zdatná aspoň trošku, tak by to mala pochopiť.

biba_18
12. máj 2026

ja by som ju tiež urobila čím skôr a komornú…

pinkgirl
12. máj 2026

Ja by som ten november už zrušila. Oželieť tie peniaze. Radšej si urobte komornejsiu svadbu kým sa zmestíš do svadobných šiat. A teraz ty tlač na rodinu, že pre tehotenstvo si urobíte malú svadbu.
Tehotenstvo sa môže kľudne zvrhnúť a v novembri možno budeš ležať v nemocnici alebo iné komplikácie.

anonym_aa0191
12. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak odlož svadbu na neskôr, keď bude dieťa väčšie.

danielina30
12. máj 2026

toto je odpoveď od umelej inteligencie, myslím, že to napísala úplne správne.
Podľa mňa si treba položiť jednu hlavnú otázku: ako si chcete na ten deň spomínať vy dvaja, nie rodina. 🙂
A z toho, čo píšeš, je cítiť, že vo chvíli, keď si zistila, že čakáte bábätko, sa ti prirodzene prehodili priority. To je úplne normálne.

Nie ste v zlej situácii:

* máte stabilitu,
* dieťa je chcené,
* chcete sa vziať,
* len zrazu veľká svadba už nepôsobí tak dôležito ako predtým.

A úprimne — 1000 € za zrušené zálohy síce zamrzí, ale pri dieťati to nie je suma, ktorá by vám zničila život. Oveľa dôležitejšie je, aby si sa celé mesiace pred svadbou necítila pod tlakom, unavená a aby si nerobila oslavu hlavne kvôli očakávaniam rodiny.

Na druhej strane, nemusíš robiť ani úplný extrém „len my dvaja a obed“. Existuje aj stredná cesta:

* menší počet hostí,
* kratšia oslava bez veľkého programu,
* bez tradícií, ktoré nechceš,
* pokojná rodinná svadba s fotografom a dobrým jedlom.

Veľa párov po otehotnení zistí, že nechcú organizovať „projekt pre 70 ľudí“, ale skôr pekný deň pre seba. A veľa rodín síce najprv hundre… no po svadbe je to každému v podstate jedno. 🙂

Skús si predstaviť obe možnosti:

1. veľká svadba podľa pôvodného plánu,
2. komorná svadba.

Pri ktorej cítiš väčší pokoj a radosť?
Nie „čo bude ľuďom ľúto“, ale čo cítiš ty v bruchu. To býva často správna odpoveď.

A ešte jedna praktická vec — keďže pozvánky ešte nie sú rozdané, ste práve v ideálnom momente niečo zmeniť. Oveľa ťažšie by to bolo neskôr.

Nemyslím si, že existuje nesprávne rozhodnutie. Nesprávne by bolo len robiť svadbu, ktorú už vlastne nechcete, iba preto, aby boli spokojní ostatní.

anonym_c75a61
13. máj 2026

@anonym_autor my sme tak sebecky mysleli hlavne na seba, nie na rodinu. Na obrad do kostola sme pozvali vsetkych, na spolocny obed len rodicov, surodencov s partnermi a krstnych rodicov. Bolo nas 12. Mame na to prijemne spomienky, aj ked podla slov sirsej rodiny ocakavali podla tradicie velku svadbu az do rana... spatne to aj moji rodicia vyhodnotili ako velmi dobre rozhodnutie.

anonym_aa21ab
13. máj 2026

Ja som mala svadbu v 7.dmom mesiaci a mali sme na úrade, k tomu posedenie s rodinou v reštaurácii a koniec.
Fotili sme sa sami a ušetrili tak veľa peňazí čo sme investovali do nášho bývania.