icon

Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?

27. jan 2024

Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?

morusha
27. jan 2024

"takže keď nepôjde na prijímanie nepôjde do neba?🫣 Lebo to tak vyznelo že...," Tak sviatostný život je istá a bezpečná cesta do neba🙂Nehovorím, že jediná, božie cesty sú nevyspytateľné. Ale sám pán Ježiš hovorí "Kto je moje telo a pije moju krv bude mať život večný..."

nevenka
27. jan 2024

Boze, nie, to som sem vobec nemala pisat, lebo to je trochu vytrhnute z kontextu. On opisal ten pocit, ked zaziva prijimat Pana Jezisa, ze je to nadherny pocit byt s Nim zjednoteny a tesi sa preto do neba, ze to musi byt uzasne.
Kazdopadne, stale tvrdim, ze nechce ist preto, lebo proste nevie, co to znamena, ze to nie je len pre paradu alebo kvoli tradicii, nas deti casto vidia chodit na prijimanie, pre ne neist neexistuje.
Pozri, ja som katolicka len nieco cez 12 rokov a stalo ma to vela. Ja velmi dobre viem, co je to verit, aj stratit vieru a aj ju znovu najst. Preto Ti hovorim, ze nenutit. Ale ak Ti na tom zalezi, tak treba byt pre deti prikladom a ked budu vidiet Tvoju vieru, budu zvedave a budu chciet ju poznat. Ako ma tuzit po prijimani, ked nevie, co to je a co to znamena?

palculienka40
27. jan 2024

No ono je to, ze rodicia by mali ist prikladom. Ak Vy nechodite do kostola necudujte sa, ze dieta k tomu nema vztah. Nechajte to na nom. Bud prehodnotldte svoje spravanie a chodte mu prikladom a casom zmeni nazor alebo to nechajte na nom. U nas to bolo, ze same chcelo ist. A chodieva aj na spoved aj do kostola chodime spolu. Zalezi kolko ma rokov. A co sa patri alebo nie to potom nie jebo viere. A co ludia hovoria, je tiez jedno.

evkamotka
28. jan 2024

@anjelicek26 ako chapem. Mne syn tento tyzden odmietol ist na plavecky kurz a co s nim narobim, roztrhnem ho? 😃 Len pri psp ide o viac nez volnocasovy kruzok. Nemozeme chciet od 9r deti, aby si vedeli manazovat volny cas. My rodicia uz vopred mudime mysliet na to, ze psp priprava zabera cas a prisposobit tomu množstvo inych kuzkov. Takze tym by som zacala, nech chlapec v kľude stiha co je v zivote dôležité - vieru a skolu. Ak nebude rok chodit na poziarnikov, nevadilo by mi to. Tiez ma moj syn kruzky a tiez budeme pri psp skrtat. Je to len rok. Mame s manzelom ujasnene priority.
A uz to tu bolo spomenuté, rozpravat sa s dietatom co ho caka. Mozno nechce ist, lebo si to nevie predstaviť. Co mam info, tie pripravne stretnutia byvaju robene velmi pekne, venuju sa im ludia co maju radi deti a chcu im ponuknut kopec krasnych zazitkov. Ak mi syn odmietne ist, budem na tom trvat. Nie nasilne, ale vysvetlujuco.

autor
28. jan 2024

@maja22 no tak keď som sa pýtala tak je problém v omšiach že na omše nechce chodiť.

autor
28. jan 2024

Tak ešte raz, nútiť dieťa samozrejme nebudeme lebo by z toho nič nemalo. Len teda koľkí z nás keď šli na prípravu na prijímanie tak chodili predtým do kostola a neriešili sme to? Necháme rozhodnutie na ňom

maja22
28. jan 2024

@anonym tak ked uz viete, kde je problem, treba s tym dalej pracovat. Preco nechce chodit na sv. omse? Nudi sa tam? Doteraz nechodil a zrazu musi? Je to v case, ked ma nieco ine v plane? Chodil by tam sam? Ked sa ide dospely clovek rozpravat s dietatom na tuto temu, ten dospely musi mat v prvom rade ujasnene priority. Ked dieta potrebuje doucovanie z matiky alebo anglictiny, vacsinou sa s dietatom "nemazna", nariadi a hotovo, lebo vie, ze je to pre jeho dobro. Pri duchovnych zalezitostiach vsak rodic musi ist aj osobnym prikladom, tam sa ide do hlbky a preto je dolezite, ako je v tom ukotveny dospely. Ma byt jeho sprievodcom na duchovnej ceste, vela vysvetlovat, ale obcas byt aj nekompromisny a vyzadovat, najma ak u dietata nie je iny problem, len obycajna lenivost. Na prezivanie sviatosti treba vnutornu motivaciu, clovek to sam musi chciet, ale dietatu treba pomoct, aby si uvedomilo benefity, ono tomu este nerozumie v tej hlbke, aku sviatosti maju. A povedzme si rovno, ze ani mnohi dospeli. Opytajme sa Jezisa, co On na to hovori. A On vravi jednoznacne: "Nechajte malickych prist ku mne." Lenze ti malicki este nie su schopni sami ho najst. My ich musime k Nemu privadzat. My im to musime dovolit, my im musime ukazat, ze Jezis je tu pre nich. Ze ich ma rad, chce ich objimat a pozehnavat a ze vo sv. prijimani sa to vzdy deje. Vyprosujte si u Ducha Svateho potrebne milosti, aby vam ukazal, ako s dietatom komunikovat, ako mu otvarat mysel i srdiecko pre veci Bozie, modlievajte sa spolu a vytvarajte si s Panom Jezisom vztah. Ked ho bude vnimat ako konkretnu zivu osobu, bude to pre neho lahsie. Vyprosujte si u Boha trpezlivost a mudrost a schopnost rozlisovat, co je Jeho vola a co nie. ❤️

laurita285
28. jan 2024

Keď nechce nechce, asi mu priliš skoro došlo že je to blud 😀
My ako deti sme sa točili na kolotoči miesto omše a na konci sme sa tam len "nenápadne" vrátili 😀 Jednoducho sme vedeli, že to je celé blud len rodičia o tom nechceli ani počuť, že by sme na prijímanie nešli :D Potom v tínedžerských rokoch som sa držala postele aby ma nedotiahli do kostola, mama ma večne ťahala aj s posteľou cez celú izbu :D Potom som sa vytúžene dočkala 18tky a moja noha tam už nevstúpi ani nohami napred 😀

morusha
28. jan 2024

@evkamotka Presne tak, ujasniť si priority 👍

svetlonos
28. jan 2024

@morusha
zivot večny mame všetci 🙂 aj ti, ktori tomu neveria. Bolo by predsa Boha nehodné odvrhnut ludi, ktori boli mnohokrat láskavejsi ako veriaci, napriek svojej "neviere". Nemam rada toto nadradovanie sa super veriacich.

svetlonos
28. jan 2024

@autorka,
nenutila by som. Kamoskin syn chodi na nabozko a toho farara by som osobne sfackala - aj keby bol len nefarar. Je to stary mrzuty blb vybyjajuci si svoju frustraciu na detoch. Na ukrajinske dievcatko ziaoal v triede, kedze mu koli jazykovej bariere nedokazalo odpovedat 😤.
Ja sviatosti mam, ake moje vnimanie Boha je ine ako u mnohych veriacich. Spovedat sa vuem aj doma ci v lese. Neverim na milosrdneho Boha, ktory kaze otcovi zabit svojho syna ako obetu na dokazanie lasky a vernosti. Je to zverstvo a nie láska - ktorou Boh je!
Niekedy treba len pohnut mozgom a uvedomit si zopar skutocnosti, napriklad:
Obycajna zena matka by za dieta dychala a zivot dala. Teda ma vuac lasky ako Boh, ktory ziada otca zabit vlastne dieta - hmmmm... Tam cosi riadne smrdi.
Nase deti pokrtene niesu, a v rodine mame aj uplny opak - velmi veriacich. Respektujeme sa aj sa nane velmi radi. Ja neucim mojmu presvedceniu ich deti a oni netvrdua mojim ako pojdu do pekla a podobne.
Deti su rozumnejsie ako my mnohokrat. Nenut, nema to zmysel. Ked sa sam k viere casom dostane, rozhodne sa slobodne.

morusha
28. jan 2024

@svetlonos Konkrétne kde je v mojom príspevku nejaké nadraďovanie?Citovala som Ježišové slová a to je pre veriacich najväčšia autorita. Zároveň je tu aj božie milosrdenstvo...A áno život večný máme všetci, ale je len na nás ako sa tam budeme mať 🙂

autor
28. jan 2024

@morusha len tu ide aj o to že my nevieme čo bude keď zomrieme. Takže tvrdiť že je na nás ako sa tam budeme mať je podľa mňa trošku sebecké. Lebo aj ten čo nechodil do kostola atď sa môže podľa mňa dostať do neba pretože žil usporiadaný život, modlil sa možno svojimi slovami a hoci nechodil do kostola tak bol lepším ako ten ktorý sedel v kostole v prvom rade a pritom ako vyšiel z kostola hneď hresil atď.

@svetlonos áno, necháme to na dieťati. Keď bude chcieť, tak pôjde a keď nie tak pôjde neskôr alebo vôbec

morusha
28. jan 2024

A kde som prosím napísala, že ten chodí do kostola a popritom robil zlé veci ide automaticky do neba alebo ten kto nechodil ale robil dobre nie? Napísala som, že je na nás, ako sa na druhom svete budeme mať. A keď nám Boh hovorí o najistejšom spôsobe ako sa tam dostať, tak asi vie prečo. Ale toto by mal veriaci predsa vedieť, prečo inak by ťa trápilo, že dieťa nechce???

dadis
28. jan 2024

Moji rodicia do kostola nechodievaju, kedze su z veriacich rodin, sme s bratom pokrsteni. Po revolucii sme obaja isli na PSP, potom sme do kostola nechodili. Ja som sa vydala na urade, exmanzel bol ateista, deti pokrstene nemam. Ja som si nasla sama cestu k Bohu asi pred 4-5rokmi, dorobila som si birmovku. Do kostola chodievam, deti nie. Viem, ze ak budu mat tuto potrebu, som im ochotna pomoct, podporit ich, ale beriem to ako cisto ich sukromne rozhodnutie.

sense
28. jan 2024

Ak dieťa nechce nech nejde. Obzvlášť ak aj rodicia majú sviatosti len preto "ze sa to patrí" a do kostola ani nechodia.
Aj ja mma sviatosti "lebo sa to patrí" a "co by rodina povedala" a preto moje dieťa má právo volby

euka210
28. jan 2024

Ked rodicia ziju krestanskym zivotom, tak je to uplne prirodzena a samozrejma vec. Ale ked ide len o dalsi papier, tak sa niet comu cudovat, ked nevidi vzor. Nejaky dovod dieta musi mat, preco nechce ist...

mrazicka0972
Autor odpoveď zmazal
euka210
28. jan 2024

Aj u nas vo farnosti su deti a rodiny, co farar videl pri krste a teraz na prijimani a vacsina deti po Psp do kostola prestane chodit.

gabika20
28. jan 2024

nedala a nenutim ani chodiť na náboženstvo, dcéra chodila do piatej triedy a potom už nechcela, rešpektujem a nenutim..

fev
28. jan 2024

@evkamotka Moja reč. Za dieťa je zodpovedný rodič. Nie že ono nechce. Potom nemusí ísť ani do školy, keď nebude chcieť? Nemusí športovať, jesť zdravo a podobne? Preto pribúda obéznych detí a mladých ľudí, čo sa im ,,nechce robiť". Samozrejme nie násilne, ale hlavne príkladom majú ísť rodičia. Lebo ani nám sa všeličo nechce, ale keď chcem, aby išli na lyže, bicykel alebo turistiku, tak idem s nimi a nepošlem ich samé. A to isté aj do kostola. Ťažko by išli sami, keby videli rodičov ležať na gauči pri telke.

janage
28. jan 2024

Chyba info, či dieta chodí na náboženstvo alebo etiku.
Ak na etiku, zbytočne by si ho aj zapisovala. Musí mať určitý počet hodín náboženstva.
Ďalej predstav si, že vôbec nik u vás doma necita knihy, nechodí do knižnice. Čudovala by si sa, že dieťa sa tam nechce zapísať a chodiť?, že nečíta? Ja nie.
Ale ani by som neočakávala, že v takom veku samé chytí knihu do ruky a príde s tým, že do tej knižnice chce. Nechce, nemá potrebu, nebolo vedené.
Ak by to ale u vás doma knihami žilo, nikoho by neprekvapilo, že chodí dieta do knižníc aj dvoch.
Ak sama neveríš v ucenie konkrétnej cirkvi, neprihlasuj ho, bude to cestné a nebudete hrať divadlo. Možno neskôr nájde cestu cez nieko, cez štúdium a pod. A možno skončí ako budhista😉

lienkaam16
28. jan 2024

Ak je dieťa úprimne vedené n viere od mala tak sa na tento deň teší, myslím si teda. Ja si pamätám ako sme sa tešili na 3 ročník práve na túto udalosť. Nášho syna to čaká tento rok... veľmi sa teší a my s ním. Samozrejme ani mne sa často krát nechce ísť na náuky naši ich mávajú v piatok... po celom týždni konečne doma z prace... ale on chce a povzbudí aj mňa.... samozrejme keby nechcel hľadala by som dôvod prečo? Čo sa stalo.... ale zas taká benevolentosť, že sám sa rozhodni u nás nefunguje.... to by sme mali každý deň sladké raňajky, škola by ani nemusela stáť.... a vlastne robil by si ako on rozhodne, toto pre nás neplatí.

Vypočujem si názor a následne hľadáme riešenie ;)

danielahamar
28. jan 2024

Z môjho pohľadu nie, nenútit a to mam aj birmovku, ale ja som mala asi nejaké zatmenie v urcitych rokoch 😬🤭 /krst, prijímanie a birmovku som mala behom pár rokov v puberte/ ale potom ma niečo, či niekto prebral a bolo, vytriezvela som.

nurielka
28. jan 2024

Niektorí ľudia do dnešného dňa nevedia pochopiť, že viera a náboženstvo je niečo oddelené. Môžeš veriť a nemusíš chodiť do kostola ako ovečka. Tvoja viera je len tvoja a je ukrytá v každom z nás.. moji rodičia do dnešného dňa nevedia v čom spočíva viera, myslia si, že ak prestanú chodiť do kostola pôjdu do pekla.. šialené.. zaužívané po predkoch.. klaňať sa modlám. Ver tomu alebo nie, Ježiš toto rozhodne nechcel.

zeldia
28. jan 2024

Povedz mu že čo vymýšľa ved dostane darčeky 😉

zoja1234
28. jan 2024

@autorka rodičia toho dieťaťa asi niekde urobili chybu, dostatočne neupevnovali ňom vieru, čize jasne ze vymýšľa a nechce ísť na prvé prijímanie..
Ako tak pozerám, svet sa ozaj v kravsku p**u obracia, ked už aj male deti toto robia... Rutime sa ku zahube, ked odmietame Boha...

aurora33
28. jan 2024

Jasne, že keď rodičia dajú pokrstiť len tak, aby sa nepovedalo a ďalej do kostola nechodia tak nepojde ani dieťa. Pretože nemá vzor.

siska53
28. jan 2024

Nie!

autor
28. jan 2024

@fev ty porovnávaš kostol a chodenie do školy. Dieťa do školy musí chodiť nakoľko je školská dochádzka povinná, ale kostol povinný nie je.
@janage chodí na náboženstvo.
@zoja1234 ver mi, že aj keď dieťa odmieta chodiť do kostola tak to nič nemení na tom aké je. A áno dieťa má možnosť voľby pretože čo by z toho malo keby že ho nútim? Ja som ako malička chodila do kostola, potom už nie a práve keď som mala možno mesiac do prijímania som s plačom chodila do kostola a čakala kedy bude po "aby som mala pokoj". A ako veriaca by si nemala takto rozprávať ;)
@zeldia o darčeky dieťaťu nejde a vlastne keby som to povedala, zasa by tam šlo len kvôli darčekom a to mi nepríde správne.

Takže, rozhodli sme sa že to necháme na dieťati ak sa rozhodne že chce ísť nebudeme brániť a ak povie že nie, tak nepôjde ;)