icon

Ako prežiť nenávidené Vianoce?

23. dec 2021

Ahojte, v detstve sa mi stalo veľa takých vecí (rodinné problémy, neúplná rodina, choroby, úmrtia) cez ktoré sa neviem dodnes preniesť. Nikdy som Vianoce nemala rada, ale kvôli mojim deťom som sa snažila, aby aspoň ony zažili každý rok čaro Vianoc. Avšak tento rok to už nedávam, cítim sa veľmi zle, neznášam nič čo súvisí s Vianocami. Pre mňa je to všetko neskutočná psychická záťaž, preto máme minimum dekorácii, nevarím, nepečiem, nenakupujem viac ako inokedy. Poradťe, ako by som sa mohla zlepšiť aspoň kvôli deťom.

mabenn
23. dec 2021

ake su deti velke? deti ta vzdy emocne precitaju, nema zmysel im klamat...ja by som nebojovala so svojimi emociami, ale nechala ich prezivat vianoce po svojom...ukaz im moznosti, ukaz co ludia bezne robia, nechaj im na to priestor, mozno skrt ich radost sa casom chytis aj ty, ale nutit sa do niecoho, to nie

mauduska
23. dec 2021

ja neznášam vianoce ako komerčný materialistický sviatok. Tento rok mám prvýkrát vianoce bez rodičov a prežívam ich úplne inak, po svojom. Mám doma pohodu, upratané ako vždy, napečené len trošku a to, čo mi chutí. Po tomto semestri potrebujem vypnut a teším sa na tri dni, kedy budem len pozerať rozprávky a filmy a jesť fajné veci, venovať sa sebe.
Doma som mala niekedy pocit, že nie je dolezite nic ine, len kopa darčekov a vyupratovaný dom a dlho som Vianoce neznášala. Vianoce sú také, aké si ich spravíš 🙂

greta2017
23. dec 2021

Tak potom mi vyplyva z toho ze mas pocit ze Vianoce musia byt o gyci, 100 druhov zakuskov a salatu ako pre armadu😆
Ja Vianoce MILUJEM ale je 23.12 a u nas doma okrem svokrou napecenymi 2 druhmi zakuskov Vianoce NIC nenaznacuje. Mam v chladnicke menu na zajtra a na prvy sviatok vianocny, stromcek a vyzdoba sa urobi zajtra a tesim sa ze su to prve Vianoce mojej dcerky☺ skus si najst nieco pekne aj ty a tes sa z Vianoc ktore su tu TERAZ a nemysli uz na minulost. NIKOMU tym nepomozes a uz vobec nie sebe.

meluela
23. dec 2021

Treba si pustit nejake pekne koledy, napr.:

https://www.youtube.com/watch?v=MlYjkcZUKF8

🙂 Kazde sviatky raz skoncia, este par dni a mame po tom.

tina4931
23. dec 2021

Netráp sa preto. Potláčaný smútok a pretvárka sú ešte oveľa horšie ako to,že nemáš nič naligotané. Robte tak,aby ste sa dobre cítili.

stanulienkat
23. dec 2021

Ver, ze nie si sama. Robim krasne Vianoce pre dieta a manzela. Ale vobec to nejako hystrericky neprezivam. Su to pre mna pokrytecke sviatky, plne falosnej pretvarky. Ale pre dieta a rodinu spravi clovek vsetko. A tiez nenakupujeme ako pri konci sveta, nemame 4 zaludky. Obzerstvo a kopa haraburd pod stromcekom su nam cudzie. Vsetci sa 3 dni tvaria ako krestania, potom su z nich opat hovada. Ale aspon si oddychnes a budes s rodinou.

sasitimi17
23. dec 2021

No ale dievčatá čo tak nepozerať sa na ostatných ako sa napchávajú prezieraju, aké majú výzdoby svetla a blbosti, koľko nakupujú a pečú, ale zamerať sa na seba a svoju rodinu ? Je to o nastavení sa v hlave… ja sa strašne teším ako uvidím moje dieťa šťastne rozbaľovať darčeky. Moja dcéra je moja motivácia a tie Vianoce s deťmi sú úplne o niečom inom, nie neviem pochopiť prečo Vianoce neznášate 🙂 a som úprimne šťastná že ja takéto depky nemusím mat a nemusím riešiť čo kto druhý robí na Vianoce… riešim len seba a svoju rodinu, presne ako vyššie maminka napísala že si dajú na obed čo chcú a poobede si dajú darčeky a hotovo. Každý nech si spraví tak aby to jemu vyhovovalo 😉keď to niekto chce prežívať a je premotivovany tak okej nech je… ja si myslím že my sme taký stred 😀 mame stromček a jedny svetielka na balkóne a v chodbe jednu vianočnú dekoráciu inak nič, koláče mame tri druhy uplna klasika medovníky a linecké kvôli dcére a ja som ešte včera dorobila rafaelo guličky (uplna Rýchlovka za 10 minút hotové).
No tak šup zahodiť zlu energiu a zahrajte sa spolu večer nejakú spoločenskú hru, spravte si horúcu čokoládu s marshmallow, zakrútte sa do deky a pozerajte večer grincha (na JOJke)😘🎄✨

0silvia0
23. dec 2021

Pozri si s detmi rozpravky, kolace kup a nechaj nech deti ozdobia stromcek. Dolezite je vytvorit atmosferu detom, aby ju oni raz mohli odovzdat svojim detom. Trochu sa rozhyb, mas funkcne telo, tak ho pouzivaj. Ked rozhybes telo, aj hlava sa upokoji.

ivangeline
23. dec 2021

U nas to je speci ale zas sa nezoderiem. Uvarim rovnako ako obycajne ..len ine jedla..mame malicky stromcek a dame si nejake dary.. ako nevidim v tom nejaku velku namahu ako v ine dni pri 3 detoch. :D

jana_eyre_2
23. dec 2021

Môj svokor nemal rád Vianoce.. a proste to pre neho bol klasický deň s inou večerou ako býva zvyčajne.. viem pochopiť že na človeka zle vplýva určité obdobie, pre mňa je to január a február, Vianoce naopak milujem.. takže ty pretrpis tri dni ja musím dva mesiace 🤣 proste prídu Vianoce a zase odídu, nemysli na nič z minulosti a ber veci tak ako sú..

lenkakravcova
23. dec 2021

@autorka
Ak nie si veriaca kresťanka, tak to nerieš.
Sú ľudia, ktorí vianoce neslavia (bud slávia niečo iné alebo aj nič). Momentálne je ich viac než 1/3 zemegule, takže nemusíš byť v strese, že si sama. Nie si. Chod s deťmi na prechádzku na ihrisko ako v bežný deň. 🙂

roobett
Odpoveď bola odstránená
20erika07
23. dec 2021

Mali sme otrasne detstvo, ani Vianoce nebyvali lepsie . Nevnimam tieto sviatky ako sviatky, pre mna su to obyčajné dni, plus kopec priprav, stresu atd atd atd. Ale, to je moj problem 🙂 najvacsie pohladenie a upokojenie su pre mna moji milovani ked im ziaria očičká, uprimne sa radujú a dokonale si to uzivaju ❤❤❤ neda sa myslieť vtedy negativne 🍀💛 zameraj sa na deticky, na nic nemysli iné❤

alazala
23. dec 2021

@oli18 Vianoce nemajú žiaden kresťanský pôvod. V tom dátume boli všetky "pohanské" sviatky ďaleko pred kresťanstvom. To si len kresťania takto nastavili, precitaj si niečo z histórie

alazala
23. dec 2021

Autorke by som len to poradila, aby tento čas vnimala ako čas s rodinou a vytvorila si vlastné tradície

zmrzlinka2021
23. dec 2021

@autorka
neuvazovala si o psychoterapii?
Tu ani nejde o deti, detom staci k radosti malinko, tu ide o tvoj psychicky stav - deti tiez vycitia, ze mamka nie je OK.
Cez sviatky nemusis ani vypekat - bezne sa dnes kolaciky kupuju, staci aj maly stromcek s par svetielkami, dekoracie vedia vyrobit aj deti... to ako clovek preziva sviatky je o jeho vnutre nie o obale. Vela ludi ma to vnutro vyprahnute a preto sa snazia kraslit ten obal. Ak vnimas vianoce iba o povinnostiach, neraz nezmyselnych a darcekoch, tak chyba tomu ten skutocny podton a ten je duchovny - pozvanie do kludu, lasky, cas s milovanymi osobami.
Skus si sama definovat, co ti vadi na vianociach a co vies v tom zmenit.

cimage
23. dec 2021

Najlepsie by bolo ist niekam na chatu pocas celych sviatkov. Urobit len jednoduche vianoce a vianocne menu. Vyhnut sa vianocnemu sialenstvu co odvsadial vyskakuje.

daniela2202
24. dec 2021

Máš deti, treba myslieť na ich zážitok z Vianoc, tak sa cez to prenes.....

katus226
24. dec 2021

Pridavam sa do klubu, aj ked bez negativnych spomienok. Jednoducho ma znechutila "povinna" materialna stranka. Kazdy rok mam vacsiu chut vianoce a velku noc tiez odignorovat. Vsetko to šialenstvo okolo ma unavuje, aj ked sa na nom skoro vobec nezúčastnujem. Kvoli detom mame take zakladne veci, darceky iba detom, my dospeli navzájom nie. Tento rok sa mi pridala depka kvoli zdravotnym problemom dcerky a celkovo je cely tento rok na kocku.

nikus88
24. dec 2021

Nie si sama..tiez to robim iba kvoli malemu..starsia 11 rocna to ma v pazi a tiez vravi,ze naco sa ma tesit,ked vie co dostane...tak vravim,radsrj ti kupim co chces nez blbosti...nepeciem lebo dcera ma intoleranciu na muku a ja zas bezlepkovu dietiu..len linecke.. a na stedrovecernom stole kapustnica ,salat a rizek..to je vse...rozpravky tie iste a este dalsich 50 rokov adi budu zas tie iste
..a navstevy tiez nemusim..toho roku som nikomu nekupila nic..iba mojim detom a krsniatkam..e to sjo....takze nesmut..dnesok prezijeme...na silvestra si budem fajne buvinkat...naco oslavovat, a co oslavovat....zvysovanie cien....a ten zvysenie o 20eur na vyplate? U mna nie....oekny dnik vsetkym zienkam zelam....

stanulienkat
24. dec 2021

@alazala nuz, co tu zvyknem citat, vacsina "krestaniek" na Mk nema sajnu o krestanstve a ich sviatkoch.🙂 Krstia, lebo sa to patri, alebo babka chce. Pred par dnami som tu citala strasne haluze o Vianocnych zvykoch a poste. Proste ludia dnes slavia nieco o com skoro nic nevedia. Preto nemusim tieto pokrytecke zvyky. Ale aj tak vianocujeme, aj ked podla svojho a kvoli dietatu.

sunshine_18
24. dec 2021

Ahoj 😃napodobne, úplne ma to deptá včera som preplakala celý večer.. A Silvester/nový rok to je ešte horšie... Už sa teším na polku januára..

0silvia0
24. dec 2021

@sunshine_18 preplakala? Preco?

sunshine_18
24. dec 2021

@0silvia0 Hádka s partnerom.. Do toho tie nevydarené Vianoce.. Uplne hrozne tento rok.. A dakujem za opýtanie

0silvia0
24. dec 2021

@sunshine_18 tak to chapem, ze hadka vie pokazit atmosferu a radost 😔 drzim palce, nech hnev a sklamanie vyprchaju a bude pekny vecer

marca12
24. dec 2021

Ja som taketo vianoce prezila posledne roky a minuly rok bol najkatastrofalnejsi. Mali sme velke tragedie v rodine zrovna pred vianocami,do toho rodicia tazko chory. Nemala som silu pripravit stedru veceeu,ale premohla som sa,co ma totalne vycerpalo. Ked som vsetko pripravila,mala som chut vyhodit vsetko a ist si lahnut do postele,nevladala som sa ani tvarit pri stole. Strasne pocity. Dnes je to uz lepsie. Sprav to,na co sa citis. Vianoce su dolezite pre deti,aby mali na ne pekne spomienky. Snad ti detsky usmev aspon trochu pohladi dusu. Ja som po minule roky uplne znenavidela vianoce,tento rok som mala mierne uzkosti pri predstave vianoc. Mne sa vianoce spajaju so zlymi spravami a chorobami. Uz je to lepsie,chce to len cas a ak sa ti raz zlepsi situacia,tak sa to zmeni,aj ked tie zle spomienky navzdy ostanu spojene s vianocami.

sunshine_18
24. dec 2021

@0silvia0 ďakujem veľmi pekne, aj vám pekné sviatky

moniketa
24. dec 2021

Mrzí ma, čo prežívaš. My to máme tak nejak obdobne. Za ostatné štyri roky nám vždy niekto zomrel, môj dedko, otec, tento rok babka. Najťažšie Vianoce sme mali, keď nám 22. 12. zomrel veľmi dobrý kamarát. Keby vtedy nerpisla svokra, asi by sme ani nemali Vianoce, úplne nás to položilo. Vianoce už nikdy nebudú pre nás také, aké boli predtým. Ale musíme ich spraviť krásne našim deťom, aby raz nemali podobne negatívne emócie pri pomyslení na sviatky. Nám veľmi pomohlo, že sme si Vianoce úplne zmenili. Nerobím vianočné upratovanie, radšej sa venujem deťom. Neepcieme medovníčky, robíme si vlastné koláčiky. Úplne sme zmenili menu - namiesto šalátu brokolicová pyré, zvyšok sviatkov nedávame Šafranove rizoto s krevetami. Práve tieto drobné zmeny nám pomohli zabudnúť na Vianoce, aké boli a vytvoriť si svoje vlastné. Na návštevu rodiny nechodíme presne vo vianočné dní, aby sme nespomínali a nesmutili. Treba sa oslobodiť od minulosti. A tešiť sa z ľudí, ktorých nemáš pri sebe a spraviť si s nimi svoje nové pohodové sviatky a zabudnúť pri nich n a všetko zle, čo sa stalo. Ľahko sa to vravi, tiež som si už dnes v tajnosti poplakala, ale.vysla z kúpeľne s úsmevom na perách, vystiskala deti a ideme sj spolu uvariť to naše pyré 🙂 držím palceky, aby sa ti aj tebe podarilo všetko takto prekonať a mať znovu krásne Vianoce.

ja123456789
24. dec 2021

Poznam aj takeho, co ich pred vianocami opustil otec o niekolko rokov neskor od nich odisla aj mama a 2 roky dozadu mu zomrela stara mama, ktora ho vychovala presne na stedry vecer a napriek tomu sa cez to vsetko preniesol a travi sviatky s rodinou pomaha manzelke s pripravou vecere nakupuje darceky detom, dokonca uz aj piekol, musis si to ujasnit najskor ty v hlave a nie sa len pretvarovat a ak to nepojde tak to skus riesit s odbornikom.... Pevne verim ze dalsie vianoce budu uz pre teba super

marsmykkok
24. dec 2021

@katus226 Bohužial, duch Vianoc sa vytratil, je to komercia sama, v médiách sa idú z Vianoc pototo od augusta, prezentuje sa to ako niečo dokonalé a ľudí to privádza akurát do stresu a idú sa potom nervovo zrútiť ked sa nebodaj niečo v domácnosti pokazí alebo prihorí alebo nie sú všetci vysmiaty. Väčšina ľudí aj čo si to tu nepriznajú je z toho v strese a nervozna, preto práve vtedy bývajú najväčšie hádky v rodine.