Ako prežiť nenávidené Vianoce?
Ahojte, v detstve sa mi stalo veľa takých vecí (rodinné problémy, neúplná rodina, choroby, úmrtia) cez ktoré sa neviem dodnes preniesť. Nikdy som Vianoce nemala rada, ale kvôli mojim deťom som sa snažila, aby aspoň ony zažili každý rok čaro Vianoc. Avšak tento rok to už nedávam, cítim sa veľmi zle, neznášam nič čo súvisí s Vianocami. Pre mňa je to všetko neskutočná psychická záťaž, preto máme minimum dekorácii, nevarím, nepečiem, nenakupujem viac ako inokedy. Poradťe, ako by som sa mohla zlepšiť aspoň kvôli deťom.
Vies co..povodne som si povedala ze boze kto nema rad vianoce…a postupom cssu tsk rozmyslam ze ta asi trosku aj chapem..ja teda vianoce mam rada ale nejak necitim ze by som bola stastna a spokojna vo svojom zivote a tak ss to odrzkadli asi vsade..mam okolo seba super rodinu ale je mi skosi smutno.ale nechcem to tak citit.ale nemozem za svoje pocitu tsk ako ani ty za vsoje
Robím všetko opačne, ako to robila moja mama, lebo kým sme boli malé, tak to bolo o tom "čare", ale postupne sme zistili, že to bola pretvárka, že to varenie/pečenie/pratanie/zdobenie stromčeka/návštevy rodiny boli pre ňu stále len záťažou a tak, ako sme rástli a spolupodielali sa na prípravách, tak nám to aj dávala najavo. Zajtra ideme ku nim na Vianoce domov prvýkrát po troch rokoch (bežne chodíme, ale nie na Vianoce). Lebo keď sme tam naposledy boli, tak sme prišli 24.12 na desiatu doobeda (s mužom sme ešte 23. boli v práci), brala som so sebou samozrejme 4 druhy zákuskov, čo som doma napiekla.. a doma nás na Štedrý deň čakala dusná atmosféra, lebo ona mala strašnú krivdu, že musí "chystať sama" a nestíha, a ja tu už len prikvitnem na hotové (keby sme nešli, tak by jej vadilo to), trieskala vecami, ani sa nám nepozdravila, a ocko len cynicky poznamenal, že no čo, aj vás vidno, prišli ste konečne? Ráno lialo ako z krhly a bola hmla, dovolili sme si trošku pospať, naraňajkovať sa a neutekať ku nim ráno o piatej, lebo cesta trvá 2 hodiny autom. Vtedy som jej povedala, že nikdy viac neprídeme.
Odkedy žijem vo vlastnom, starám sa o seba, a mám rodinu, robím všetko tak, aby to bolo mne príjemné, a to nielen na Vianoce, ale VŽDY. Lebo atmosféru, sviatočnú pohodu a to čaro pre môjho syna viem vytvoriť iba tak, keď som aj ja v pohode. Máme dekoráciu, stromček, ale nič prehnané.. beriem to ako super príležitosť oddýchnuť si, vyložiť si nohy a pozerať filmy, ktoré ja chcem, počúvať hudbu, na ktorú mám náladu.. niekedy to vyzerá aj takto, že: koleda, Coco Jumbo, Last christmas, no a čo :D Chcem konečne vypnúť. Zastaviť sa. Oddýchnuť si. Toho roku som napr. nenapiekla NIČ. Máme zákusky, viac druhov, kúpila som vianočný balík z cukrárne, odkiaľ nám chutia zákusky. Je pravda, že som ešte aj včera pracovala, a nemala by som ani kedy napiecť, ale aj keby som mala na to čas, aj tak by som si dala sebe taký darček, že nepečiem, lebo sa mi proste teraz nechce. Večeru máme hotovú, keď sa malý zobudí, ideme na prechádzku, popozerať svetielka, počítať stromčeky v oknách.. Mám obyčajne upratané ako vždy, stále sa udržiava poriadok ako u každého, veľké mega upratovanie robím stále na jar. Okná som umývala... v októbri. Najbližšie sa umyjú na jar :D Robíme proste to, čo chceme, na čo máme chuť, užívame si voľný deň. A synček sa teší zo stromčeka, a aj keď som ho zdobila s hundraním o druhej v noci, ale vidím, že má veľkú radosť, tak sa teším aj ja. Darčeky pre neho mám, nie veľa, skôr symbolické, nakoľko všetko má a vždy kupujeme podľa potreby v priebehu roka. Mužovi som povedala, že nič nechcem, mám všetko, chcem iba svätý pokoj a zatiaľ ho mám, klop klop.. Ak to bude možné, na budúce Vianoce ideme do hôr.
To je nejaka depka...uzivas magnezium? Skus,mozno ti pomoze lepsie zvladat tlak na cloveka...alebo antidepresiva by ta mohli postavit na nohy,lebo si akási vyhorena
Ja Ti uplne rozumiem. A tiez rozumiem, ze tomu tie, co chceli poucovat, nepochopili to, ze pred detmi sa snazis, pretvarujes sa, oslavujes s nimi aby mali co najkrajsie zazitky. Ale v kutiku duse ti je cele roky smutno, do placu a cakas kym to uz konecne prejde. Niektori nepochopili, ze neriesis teraz deti, tie su ok, a ani si o to neziadala, ale riesis samu seba.
@oblecenie99 mna by zaujimalo to ze kolko toho mamka pripravovala ze bolo to na nu vela. 🙄 Niekedy ludia nalozia na svoje plecia viac ako vladzu, a uplne zbytocne.
Pozri ja mam tiez vselico zazite co sa tyka Vianoc aj umrtie velmi blizkej osoby tyzden pred aj vselico ine mame v rodine doteraz ze mozem napisat ze by to asi malokto uniesol aj psychicky je to narocne ale na Vianoce sa vzdy tesim su to najkrajsie sviatky roka. Aj ako deti sme kadeco zazili s tatkom ktory bud prisiel ozraty ako prasa a robil zle veci. Raz na Vianoce bol v nemocnici my mami sami s mamou sme sa trapili on dosiel z nemocnice hodil tasku a bezal do krcmy. Ked sme rozbalovali darceky sekiroval nas za kazdy zly pohyb bolo zle presne preto ze on mal rodicov akych mal a poriadne Vianoce u nich neboli. Ine veci nechcem uz pisat mame doteraz problemy najma s bratom ale napriek tomu mam Vianoce rada a to deti este nemam. Je to aj o tom ako sa vnutorne nastavis. Ako sa hovori vsetko je v hlave
@lavender273 Napr. 15 druhov zákuskov, ktoré sme potom nosili po krabiciach po známych neznámych alebo mrazili 🙄
@oblecenie99 to uz rovno pekaren si mohla otvorit. Sa ani nedivim ze bola vycerpana. Ale sama si zato mohla.
kvôli deťom by si sa mohla premôcť...ja nemám deti, tiež mám paniku a nervy pred sviatkami, lebo keď si pomyslím na opitého brata, ktorý mne a mame každý rok "prilepší" náladu, tak je po všetkej radosti...
Podľa mňa je základ zásoba dobrého vína, inšpirácia: https://www.vinoviny.sk/ake-vino-na-stedru-veceru/ alebo https://www.forbes.sk/ake-vino-ku-kapustnici-ka... Hlavne mať dobrú zásobu 🙂
vyrazte na par dni na hory. deti sa vysantia a ty prides na ine myslienky.

treba to prave ponat ako bezny den, je piatok, proste si dame veceru, dame darcek a den za nami.. tiez Vianoce nemusim, pokial sa nastavim, ze ved je to bezny den tak je dobre..