icon

Ako prežiť svadbu ako hosť?

16. júl 2023

Neviem či má pochopíte ale ja som človek ktorý veľmi zle znáša pozornosť. Už keď som mala v škole predstaviť sa pred tabuľou a to som bola už na výške, tak dni predtým som mala stresy z toho...
Viem že na svadbe je podstatná nevesta a že som tam všetkým ukradnutá ale bola som už príbuznému na jednej svadbe a citila som sa tam hrozne zle. Nenávidíme tancovanie, neviem tancovať a vždy som to nenávidela. Keďže som bola v brutálnom strese, stávali sa mi tam trapasy, mdlo pred očami, strach, ... Cestou domov v aute som sa cítila ako väzeň ktorého prepustili na slobode. Odvtedy som si povedala že na svadbu už nikdy. Avšak nečakane sa vydáva moja sestra za pol roka. (To predtým bola sesternica s ktorou sa ani nevidame nemusela som ísť a predsa ma presvedčili doteraz to ľutujem zbytočné stresy). Nemôžem odmietnuť sestru. Vie o monich stavoch a povedala že tam môžem len sedieť ale ja viem že nemôžem, je to tak nie? Všetci predsa potom idú tancovať, aj všetci spolu že vláčik a také blbosti. Sudiac podľa tej minulej svadby. Čo si o tom myslíte, bolo by blbé len tak tam sedieť so starými ľuďmi či by som bola za podivina? Neviem ani partnera ani takú kamarátku ktorá by šla. Neviem čo robiť, mám depresie, bola som u psychiatra, mávam lepšie stavy a horšie. Takýto veľký stres to spúšťa a hoci je to banalnost, pre mňa je to naozaj hrôzostrašný pocit nemôžem za to. Najradšej by som tam nešla ale sestre to asi neurobím.

alenkamodra
17. júl 2023

Ja som na vlastnej svadbe "zatancovala" s manželo a s mojím otcom a hotovo. Nemám k tancu vzťah a hotovo. Nech si tancuje kto chce a kedy chce. Na bratrancovej a švagrovej som netancovala vôbec a nikomu sa nič nestalo. Buď trochu viac asertívna. Keď rodina dobiedza vymysli si napr. nejakú prácu idem po fľašu, po koláče niekto odomňa niečo chcel...

andreatytler
17. júl 2023

@h2 Ved hej, kazda hovorime za seba. Mna to cely zivot mrzelo ze som sa to nenaucila. Povazujem tanec za klasicku zrucnost ktoru by clovek mal ovladat. Ja to davam na taku uroven ako varenie, sitie (ihlou a nitou), lyzovanie, korculovanie. Tym ze vela ludi ten tanec ovlada (aspon zaklady) som sa ja citila, ze medzi tych ludi nezapadam ked som bola na akciach kde sa tancovalo. Na svoju svadbu som sa isla naucit valcik. Zistila som ze mi to nejde preto, lebo sa neviem nechat viest.😀

zmrzlinka2021
17. júl 2023

@andreatytler nikdy som nekorculovala, neviem lyžovať, ani šiť ihlou, ani variť na úrovni a žijem relatívne spokojné.

thereisabear
17. júl 2023

Bola som na viacerých svadbách a okrem vlastnej som nikdy netancovala. Veď to nie je povinné.

babulkomale
17. júl 2023

Obviaz si cele lytko a jemne krivkaj. Priprav si neskodnu diagnozu ked sa budu pytat. A mas vystarane 🙂

juliet86
17. júl 2023

hod si pred lexaurin. a chod bud na terasu fajcit alebo bud so starymi. schovavaj sa na wdcku a o 2100 22 00 sa ospravedln se ti je zle a chod prec

autor
17. júl 2023

Ďakujem, všetko čítam, každopádne zaujímavé, som veľmi rada že tam človek môže len tak sedieť. Mne to vždy prišlo také že no zo skúseností by sa malo lebo fakt co som bola na tej svadbe, tam boli všetci takí akční a sedeli len dvaja starší, ale v niektorých príležitostiach tancovat šli, aspoň ako tak, no sedela by som tam sama a vypadala ako outsider tak som sa premohla ale nebola som šťastná. A čo sa týka pomoci s niečím, to mi zatrhli že o to sa my hostia nemáme starať (mali na to ľudí).

autor
17. júl 2023

*zo slušnosti by sa malo

lienka9
17. júl 2023

Byvate v hoteli kde je svadba? Ak ano a zacne sa tancovat,proste chod do izby..ked judba ustane sa vrat.ja by som si predsa nieco obviazala..kludne aj ruku 😀 ze mas narazenu a nemozes tancovat.nikto ta hadam nebude tahat s obviazanou rukou.a naozaj si neviem predstavit niekoho nutit tancovat.
Ak mas raketo sstavy zdover sa sestre ,ze tam chces ist ale ze potom odides,ci jej to bude vadit.ostan oficialnu cast,do krajania torty napr.alebo do polnoci a kludne domov potom.nikto ta nemoze nutit sediet do ranaa podla mna ta nikto riesit ani nebude

domkakvet
17. júl 2023

Sestre by si mala ist na svadbu, nejako to vydrzis a ja tiez nerada tancujem.

evkamotka
17. júl 2023

Ja som mala na vlastnej svadbe hosti, co netancovali lebo netancuju. A vydatá som aj bez ich tanca na mojej svadbe 🙂 rovnako som bola na svadbe kde som ja netancovala, lebo som nemala partnera
Ty sa na svadbe cez tanecne kola smrdkaj...candy bar, vonku kuknut ak to ma nejaky exterier, prihovorit sa k niekomu (sesternici) a len bokom pokecate...ved nemusis len okato sediet ako kysla uhorka :D ;)

ivkav5
17. júl 2023

Presne ako hovorí @evkamotka 🙏
Bola som takto na 2 svadbách, ja zasa veľmi rada tancujem ale nie v spoločnosti rodiny😂 to sa neviem odviazať a potom si pripadám ako taký tučniak na parkete. Tiež som teda takto bola na sestrinej svadbe a taktiež na sesternicinej a na oboch som vôbec netancovala, ale ani som tam nesedela ako trúba😂 zo začiatku ma každy volal, argumentovala som, že teraz nemôžem, že idem ešte tam a hentam (akože za hosťmi) a potom sa na to už každy vykašľal..vždy som si našla iný program- šla som stále za iným hosťom, rozprávala sa a hľadala nejaké témy na debatky, potom som šla von popozerať sa po okolí, neskôr som si trocha sadla sama a jedla 😂 stále sa niečo nájde. Vôbec sa toho hlavne neboj, zbytočny stres 🙂

brusnatanecnica
17. júl 2023

Kym niekto pri tebe sedi, bav sa s nim.
Ked by si mala zostat sama, vezmi si napr. kavu a chod „na vzduch“.
Tam bude mozno niekto na cigarete alebo tiez netancujuci.
Ak tam budes sama, poprechadzaj sa, pokukaj okolie, sadni si na lavicku, ... Ked bude koniec kola, chod dnu.
Ak potrebujes vyhovorku pre tvoj dobry pocit, tak si nieco nachystaj, napr. boli ma koleno, necitim sa dobre, tlacia ma lodicky, je tam vydychany vzduch, je tam silna klima, prejedla som sa zakuskov, mala som tazky den, som nevyspata, mam migrenu, hudba hra prilis hlasno, ....
Nie je tvojou povinnostou tancovat. Je to ok, ak netancujes. Ale ist sestre na svadbu by bolo fajn.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sim_simonka
17. júl 2023

Opi sa 😀 a hneď aj tancovanie ti pôjde 😀
Ale ak nie, tak proste netancuj. Jednoduché

lenka567899
17. júl 2023

Ty máš extrémne sociálne úzkosti. Smer psychiater. Máš takéto úzkosti aj v iných oblastiach života?

victoriab
17. júl 2023

moj brat sa zenil pred mesiacom, rodina nevesty tancovlai iba rodicovsky tanec, nikto z nich celu noc netancoval. a? kazdy nech robi, ako chce.

victoriab
17. júl 2023

a aby som dokoncila, ja som si to neskutocne uzila, tancovala som doslova a dopismena celu noc na parkete, aj jedla som oremeskala o candy bare ani nevravim, muz vzal maleho na hotel a ja som mohla nerusene skakat vrtiet sa a uzivat si hudbu ako uz davno nie. a bolo mi absolutne jedno kto si co mysli 🙂

babulkomale
17. júl 2023

@elizabet173 vsak v uvodnom prispevku pise ze sestra. Reagovat za kazdu cenu bez precitania je zvlastne. Ved to tu nie je platene od poctu reakcii.

sense
17. júl 2023

Nie je povinnosť tancovať ani robiť vláčik na svadbe. Sestra ma pravdu môžeš len sedieť a komunikovať s ostatnými členmi rodiny ktorý tancovať nebudu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
betulinka1
17. júl 2023

Hlavne sa ukludni. Uvedom si, ze tancovat ist nemusis. Ked budes chciet mozes hocikedy odist a aj sa vratit. Svadba nie je väzenie. Pokecas s rodinou, s babkami, tetkami. Este som nebola na svadbe, kde vsetci tancovali.

zuzulka558
17. júl 2023

Na svadbe som bola 2x ako svedok kamarátke tam som sa odviazala ale bola aj super spoločnosť a dala som si pohárik na odviazanie a potom svagrinej to som bola tehotna a nevedela som sa zabavit, nemám rada veľké akcie, ja sama som mala na svadbe 20 ľudí a posedenie do 22.00 potom domov,, na rodinné návštevy ideme najviac na dve hodiny, my sme obaja taky slušnosť káže ale odchádzame prvý a ostatný ešte vykecavaju do večera,, zvykli si

mandzula
17. júl 2023

Teda ja byt tvojou sestrou a vediet, ze mas problem, urcite by som netrvala na tom, aby si na svadbu vobec sla, ved to nie je nieco, od coho zavisi zivot.
Da sa to vsak vyriesit aj tak, ze pojdes aspon na obrad a ak sa aj rozhodnes ist na "veselicu", pokojne tam len sed a pozoruj. Kto si co pomysli, neries, moze ti to byt fuk.

evaachesa
17. júl 2023

Teraz to napíšem úplne vážne a bez irónie...ale do svadby by si mohla stihnúť nejaké sedenia u psychológa a verím že by ti to určite pomohlo. Zjavne trpíš nejakou silnejšou formou sociálnej fóbie. Držím palce. 🍀

lalala94
17. júl 2023

@evaachesa napadlo mi uplne to iste, ved to nie je normalne. Jedna vec je netancovat, druha vec je mat “mdlo pred ocami, strach” a to len preto, ze som na svadbe medzi ludmi. 😳 Tiez by som na jej mieste isla za psychologom, lebo toto nie je o tom, ze je niekto introvert a nerad tancuje.

evaachesa
17. júl 2023

@lalala94 presne tak, toto nevyrieši výhovorkou že jej je zle alebo že si obviaže nohu. Toto by mala autorka riešiť celkovo a nie len kvôli plánovanej svadbe. Takýto stav sa môže časom len zhoršiť a prerásť do niečoho vážnejšieho, z čoho dostať sa bude časom oveľa ťažšie. 😒

autor
17. júl 2023

@lalala94 tak vtedy som bola mladšia, teraz je už to sebavedomejsie o trošku lepšie aj ste ma tu dosť povzbudili, ja som myslela že musím tancovať a že bude extrémne neslušné sedieť tam ako puk. A ja som sa tanca vždy desila, nenávidím to, necítim sa dobre keď tancujem a keď ma vidia. Ale všeobecne byť medzi ľuďmi mi nevadí, ak nemusím robiť to co nechcem. Psychológovi určite pôjdem, aj kvoli iným veciam

konikmodry111
17. júl 2023

Ja by som si sadla a ostala sedieť tiež 😁 neznášam tancovať a vláčik a iné hovadiny 🙈 mna ale veru neprinúti nikto si s ním zatancovať ani za milión 😁 my sme tu za posledny polrok v robote už mali pár mulatsagov kde tancovali pripitý ľudia nad 50 ako keby mali 18 😂 ale nedala som sa 😂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal