Ako riešiť nedodržiavanie dohôd okolo vianočných darčekov?
Ahojte, ako citlivo riešiť, keď sa nedodržia dohody okolo darčekov na Vianoce? Mali sme zoznam veci, každý z rodiny si mohol vybrať, čo kúpi našim deťom. Jasne že svokrovci kúpili jednu vec zo zoznamu a ďalších x nepotrebných veci a to ešte okolo najväčších darčekov robia tajnosti. Nechcú nám povedať, čo sa rozhodli sami od seba kúpiť. Každý rok nesieme domov kvantum zbytočností, opakujúcich sa darčekov/hračiek, plastových blbosti. Nebudem kaziť čaro Vianoc, je to pre deti, sú to ich darčeky, ale ozaj chcem rodinu naučiť eliminovať blbosti a komunikovať okolo darčekov, nakoľko sme veľká rodina a obdarúvame sa všetci.
Nechavat nepotrebne hracky u nich s tym, ze nech maju deti sa s cim hrat ked tam pridu, ich to hned prestane bavit ked sa im doma budu kopit zbytocnosti... Mne by ani nenadlo brat domov nevyziadane blbosti
@anonym_dd0f37 jemine a naco to zapisuje? 🙂
@anonym_b0f6ed vieš, že netuším? Ale má od svojich 15tich rokov písané, čo jej kto dal a teraz sa tam teda pridal aj zoznam čo kto dáva deťom. Nikdy som to nechapala, ale vždy dve hodiny po darčekoch vytiahne ten svoj zoznam a zapisuje.
Ja neviem načo riešite stále nejaké darčeky, ved darček treba prijať tak ako je, a nie robiť okolo toho nejakú vedu. Ved darčeky sa dávajú zo srdca, najmä babky. Či je to blbosť ci nie, je to darček, prijmem, poďakujem, a dovidenia.
Ja neviem načo riešite stále nejaké darčeky, ved darček treba prijať tak ako je, a nie robiť okolo toho nejakú vedu. Ved darčeky sa dávajú zo srdca, najmä babky. Či je to blbosť ci nie, je to darček, prijmem, poďakujem, a dovidenia.
@bielasovicka presne, das vela, zle je, das malo, zasa zle. Das ine? Zle 🙈🤣
@anonym_autor no neviem ja som uz babka ale nepacilo by sa mi keby mi dakto da zoznam co mam kupit. Kupim ked uz am za vhodne a co uznam za vhodne. My sme od starych rodicov nedostavalu nikdy nic a to som tam travila kazde vianoce ja s nimi lebo som chcela. Darceky pod stromom nebolu ziadne vianoce boli o niecom inom tesili sme sa na ine veci ktore boli na voanoce a bezne cez rok nie..
Blbosti eliminuješ tak,ze prestanete obdaruvat kazdy kazdeho,je to unavné a nezmyselné.Darceky detom od rodicov a starych rodičov uplne stacia.O dospelych ani nevravim...
Ako babka som toho roku prvykrat pytala nejaky zoznam a nikdy viac to neurobim.Googlim,porovnavam ceny a hlavne danu vec nevidim nazivo,neviem prelistovať knihu ci pozerat hracku.Kupila som nieco zo zoznamu a nieco podla svojho uvazenia.Nie som este taka stara,aby som nevedela nieco vybrat,a nie,plastove somariny to nie su.
@anonym_autor asi to neovplyvníš, žiaľ. jedine potom darovať alebo predať za symbolickú cenu.
šťastie, že u nás je to už roky tak, že babky sa opýtajú, po čom dieťa túži a radšej kúpia 1 hodnotnejšiu vec, ktorá poteší, ako 10 chujovín, ktoré mi dieťa odovzdalo so slovami, že toto nechcem, môžeš to podarovať/predať.
napríklad pred 2 rokmi chcela mobilný telefón, lebo vždy akýsi len zdedila po nás 😀 tak rodina z otcovej strany sa vyzbierala a kúpili jej jednoduchší mobil známej značky. to isté moja mama, poprosila ma, aby som niečo zabezpečila, lebo že ja viem najlepšie, čo ju poteší. a hoci má dieťa už pubertálny vek, lego je lego 😀 tak som zakúpila stavebnicu a našla tam to. potešilo, všetko splnilo svoj účel. našťastie, babky napriek vysokému veku sú uvedomelé a vždy sa dohodli či už so mnou alebo teraz už priamo s dcérou.
iste, spočiatku z jednej strany boli ješitnosti, ale keď objavila všetky tie nezmyselnosti v inzerciách, tak pochopila. odvtedy bol pokoj a pod stromčekom praktické veci, ktoré dieťa chcelo a túžilo po nich.
@anonym_autor tiež mi to príde od veci rozkazovať niekomu čo ma kúpiť. To aj ty hovoríš kamoskam a kolegyniam že si prosis k narodeninam taký a taký parfem alebo takú čokoládu? 🤦♀️
je to raz do roka, netreba robit z toho dramu, casom ked deti nebudu veci zaujimat, vytriedis
Ja mam maly dom, nemam kde davat xujoviny co pokupia vsetci. Takze ak kupia, nech si nechaju doma, ked deti pridu na navstevu. Ak s tym nesuhlasia, beriem a vyhadzujem/darujem, ak niekto chce
@anonym_autor tiež mi to príde od veci rozkazovať niekomu čo ma kúpiť. To aj ty hovoríš kamoskam a kolegyniam že si prosis k narodeninam taký a taký parfem alebo takú čokoládu? 🤦♀️
@anonym_559ba1 mna sa vsetci blizki na sviatok pytaju, co by som si priala, aj ja sa zvyknem pytat 🤗
Možno budeš prekvapená že deti zabaví aj niečo iné ako montessori, magnetická stavebnica atď
Ja nemám rada také 'odporúčacie' zoznamy od rodičov. Kúpila som tak 2x darček čo chcela mamka pre dieťa a tá malá bola sklamaná. Keby som kúpila čo mi padlo do oka v obchode myslím že by sa potešila viac 🙂 tento rok som to zatrhla a kúpila darčeky podľa seba. Veď ja chcem potešiť to dieťa, ako si u nás rozbaľuje 🙂 keď chce jej mamka neviem aké učiace veci nech jej to kúpia doma. Nepáči sa mi takéto rozkazovanie. Tiež mám deti a nemám to rada ani opačne. Že mám všetkým diktovať čo majú kúpiť. Veď tie deti poznajú. Keď niečo vidia a sa im pre nich zapáči nech kúpia 🙂 a nie aby som ja mesiac rozmýšľala čo majú kúpiť. To čo im chcem dať im kúpim predsa ja 🙂
No ja ta autorka uplne chápem...ako pri zadávaní som sa cítila kus blbo ale teda u nas december vyzerá tak ze ešte vlastne menší je ondrej cize začína to dneska, potom je mikulas 15 ma narodky starší 24 su vianoce a 25 ma menší zas narodky...fakt je to mega mega vela veci hraciek darčekov...viem ze každý chcel potešiť ale ked dostali male lego ako 2 ročný alebo detsky tablet keď mali rok a pol mi už prišlo tiez zbytocne darcek len aby bolo...a zbytocne drahe veci... ale.... tiez som rezignovala malo kto splní o co mi ide...takze tiez sa už vidím po Vianociach s vrecom 😃
@miadi moja sestra robí to isté - sú dlhé roky aj čo sa týka jej aj čo sa týka jej deti. Dá nám zoznam čo môžeme kúpiť a keď kúpime niečo iné je oheň na streche plus si zapisuje rok čo rok, čo dostali a od koho. Má na to špeciálny tvrdý zošit.
@anonym_dd0f37 a prečo kupujete niečo iné? netozumiem
@anonym_dd0f37 a prečo kupujete niečo iné? netozumiem
@ewwe lebo mne sa zapacia aj ine veci - mozno take co ona nevidela, a myslim si, ze by sa s tym deti pohrali. preco by mi mala davat zoznam darcekov? Nerozumiem.
jej deti nemaju 14, aby vedeli, ze chcu tuto jednu vec.
to čo chces ty je jedna vec inak to vnima opacna strana. vynuteny darcek nemusi byt po chudi darcovi a preto kupi aj nieco podla seba. su ludia ktory proste maju taku potrebu to ze ty to povazujes za blbost aa nepotrebnost nie je dolezite dolezity je akt darovania od srdca
@kacena4 aha,takže ak každý rok babka kúpi na vianoce vnucke knižku lebo sak co iné tak to je tak vzácne ze až.Ked v škole majú povinné citanie a už doma kopu kníh ale ona aj tak kúpi vnucke knihu.To až kričí ze to ma ta babka b pič_.
@anonym_autor Poznáme to asi všetci čo máme rodinu. Každý ro rieši. U nás sa polka vecí nenosila a veľa krát ano nerozbalila úplne a založila. Aje deti sa potešili vždy všetkému. A nikdy sme vyslovene neoberali o nápady rodinu. Veľa hlavne oblečenie ostalo nedotknutych keď vyrástli a niečo sa aj posunulo ..Buďme vďačný, že má ešte kto podarovať a spomenie si.
Keďže máme na to aj objektívne dôvody: nás trojizbový byt nie je nafukovací, GRO týchto hračiek, z kategórie "plastová blbosť, ktorá rýchlo nadchne a potom o ňu ako nezakopne a vyslovene sme prosili, že toto nie" pekne krásne zostalo u babky a dedka. Že aké súper, aspoň sa budeš mať s čím hrať, ak sem prídeš nabudúce a nemusíte furt vláčiť hore dole. Minulý rok to už želaný efekt malo. Mama ma prosila, aby sme cez leto vytriedili tie haraburdy, a prípadne darovali, lebo sa už nezmestia. To isté bolo u svokry.

@miadi moja sestra robí to isté - sú dlhé roky aj čo sa týka jej aj čo sa týka jej deti. Dá nám zoznam čo môžeme kúpiť a keď kúpime niečo iné je oheň na streche plus si zapisuje rok čo rok, čo dostali a od koho. Má na to špeciálny tvrdý zošit.
@anonym_dd0f37 jemine a naco to zapisuje? 🙂