icon

Ako riešiť nežiaduce gratulácie od svokrovcov?

4. sep 2025

Baby, ako by ste riesili tuto situaciu? Nemam rada ked mi niekto blahozela na sviatky a robi z toho teatro. Doma sme si vzdy iba zagratulovali, dali darceky a bolo. Manzel to vnima rovnako lebo ani on nema rad robit nejake halo, lenze svokrovci su pravy opak. Uz davnejsie som im hovorila ze nemam rada gratulacie a bolo mi povedane ze mam smolu lebo v ich rodine to miluju, proste totalny ignor. Za posledne roky mi aj tak podarovali same hluposti, ako pouzite veci z domu, veci na ktore som alergicka, listky na operetu so svokrou pritom vie ze nemam rada tieto kulturne veci ale kupila mi to aby "ma zlomila" atd...samozrejme vacsinu z nich som ani nevyuzila za co sa tiez nahnevali...momentalne su uz starsi a viac imobilnejsi tak nas zavolali k sebe na kavu lebo mi chcu gratulovat k sviatku pritom mi presne urcili den kedy mam prijst...mne uz je toto strasne proti srsti dievcata, ja nedokazem pochopit preco ludia nedokazu pochopit ze kazdy nema rad taketo caviky...rovnako ked som sa ich aj po minule roky snazila nejak pohostit, kupit tortu, kolace, vzdy vraj take nejedli alebo im bolo z toho zle...manzel sa im uz snazil dohovorit ale aj k nemu sa vlastne apravaju rovnako a totalne ho nerespektuju, debilne dary dostava aj on...

Strana
z7
gerrwie_girl
7. sep 2025
@0silvia0

@gerrwie_girl tak to jasne, ze novacik sa im nebude naburavat do stereotypov. My sme maly kolektiv a sme spolu okolo 30 rokov😄

@0silvia0 tak to je veru ine no 😀.

gabrielabydzo
7. sep 2025
@ivik4

Viem a preto nepisem anonymne diskusie na internete ktore si viem vyriesit predsa sama so svojim rozumom a svojimi rozhodnutiami, zatial co ty pises ze mas rozum ( nebudes skakat ako piskaju) a aj tak sa v prvej vete musis cudzich ludi pytat ako to vyriesit. Vlastne si protirecis . Keby si si pevne stala za svojim alebo to vyriesit vedela,nepytala by si sa ludi kt. Vobec nepoznaju Teba,ich a ani tuto situaciu. Nik Ti tu nevie relevantne tym padom odpovedat. Nevidime ani ich pohlad 💁🏻‍♀️

@ivik4 toto fakt píše dospelá žena?Takúto hnusnú,nevďačnú nevestu mať,tak ja zablokujem jej číslo.Zvláštne že nikde nepíše,či toto robí aj pri rodičoch a súrodencoch takéto nevďačnosti.Iba že je alergická na svokrovcov a dary od nich.

gabrielabydzo
7. sep 2025
@anonym_f001b2

Mám pocit, že tu nikto nečíta autorkine správy. Proste svokra dáva rok čo rok na narodeniny veci, na ktoré má oslávenkyňa alergiu a môžu jej ublížiť a poškodiť zdravie, žiadne dohováračky nepomáhajú, svokra-panička si nenechá poradiť, čo by oslávenkyňa reálne chcela, že jej nikto nebude rozkazovať a autorka sa má ešte tváriť vďačne? Veď ja keď som u strýka robila fašírky a omylom som dala do zmesi normálnu strúhanku namiesto bezlepkovej. Strýkova manželka je celiatička. Bola z toho smutná, že ostane hladná a mne to bolo tak ľúto, že som hneď utekala do obchodu kúpiť nové mäso, aby som jej mohla urobiť novú porciu. Neviem si predstaviť, čo za človeka ignoruje zdravotný stav toho druhého a ešte na narodeniny a ešte baví urazeného, keď sa ho niekto snaží usmerniť. A ešte dôchodkyňa bude pracujúcej diktovať, že kedy presne má prísť, to kde sme? Pretrpieť gratuláciu je jedna vec, ale druhá vidieť, že ten druhý si ani len nedal námahu, aby sa tomu oslávenec tešil.
Autorka, máš to ťažké, lebo sa zdá, že s tvojimi svokrovcami sa nedá dohodnúť ani tak, ani tak. Ja by som im možno na začiatok povedala toto: ,,Pozrite, viem, že ma chcete potešiť, ale ja sa naozaj neteším z gratulácií a darčekov, viem, že je to ťažké pochopiť, ale mne to nedáva ani pocit lásky ani nič, len stres, tak by som bola rada, keby ste mi negratulovali ani nič nedávali. Ale ak už veľmi chcete, že vám je blbé mi negratulovať a nič nedať, tak sa môžeme dohodnúť, že vám dám zoznam vecí, ktoré by som reálne chcela a potrebovala. Nič strašné od vás nechcem, len aby sme za vzájomne tešili, ja ako oslávenkyňa a vy ako darcovia. A prosím vás, pracujem, nemôžem prísť kedykoľvek kedy vy stanovíte, veď sme dospelí ľudia a rodina, môžme sa normálne dohodnúť, aby bol spokojný každý."
A keby ani toto na nich neplatilo, tak už by som zvolila tvrdšiu metódu. Keby mi dali dar, na ktorý som alergická, tak by som pred nimi nahlas povedala: ,,Hm, zase ste nereagovali na to, čo som hovorila, darček budem musieť posunúť alebo vyhodiť." A keby sa to opakovalo, tak s týmito slovami by som darček hodila pred ich očami priamo do koša. Určite ich to rozčúli a ja by som vtedy s pokojným hlasom povedala: ,,Myslela som, že tu bavzájom dbáme o city a názory toho druhého. Ale keď vy nedbáte o moje, ja nedbám o vaše." A hotovo. Niekedy na hrubé správanie pomôže len hrubá záplata

@anonym_f001b2 Ona je alergická na svokrovcov predovšetkým až potom na ich dary.Ja byť jej svokrov tak ju zablokujem.Otrasna nevesta.Nikde tu nepíše čo konkrétne jej také dali že je z toho alergická a isto to robia každý rok a ona je na každý ich dar alergická.Tomu tak verím isto.Je jasné že ich neznáša.Ani nepíše čo také jej nosia rodičia či súrodenci alebo aj oni ignorujú že má narodeniny?Toto píše dospelá žena.Do kože sa nevie vpratať.Chúďa svokrovcovi.

maciatkolulu
7. sep 2025

@anonym_autor ty vole ,tu poniektoré asi nebudú svokrami. Inak tie diabolské ženské dajú dary,zle je,zagrutuluju,ešte horšie nedajú peklo,nezagratuluju,sú suky. To nevymyslis. A inak my keď sme pozývali na oslavu tak sme určovali dátum. A keď sa to týkalo nás a išli sme k starším ,lebo oni už nevládali vždy sme nechali určiť ako to vyhovuje im.

maciatkolulu
7. sep 2025

@anonym_autor asi z nich nesype veľa,čo?

ibrunova
7. sep 2025

Autorka, moc to hrotíš,ja som mala podobnú svokru, s odstupom rokov môžem povedať, že som riešila vtedy kraviny. Prišli naozajstné problémy.. A v živote som toľkokrát musela robiť niečo, čo som nechcela, že toto ostalo úplne v zabudnutí. Na druhej strane je možno fajn, že svokra má o teba záujem. Naozaj, skús to neriešiť, dary vyhoď alebo posuň. A možno ich to časom prestane baviť.

lienka.7
7. sep 2025
@maciatkolulu

@anonym_autor ty vole ,tu poniektoré asi nebudú svokrami. Inak tie diabolské ženské dajú dary,zle je,zagrutuluju,ešte horšie nedajú peklo,nezagratuluju,sú suky. To nevymyslis. A inak my keď sme pozývali na oslavu tak sme určovali dátum. A keď sa to týkalo nás a išli sme k starším ,lebo oni už nevládali vždy sme nechali určiť ako to vyhovuje im.

@gabrielabydzo
@maciatkolulu a potom tu témy typu neznášam priateľovu matku, rodinu a pod., mam pokračovať vo vztahu? A potom tu rady typu ze vsak ju ignoruj a pod. Alebo ešte lepšie, priateľ nech sa odstrihne od toxickej rodiny. A nebude len tak náhodou toxicka ona? Fakt nechápem ženy, naco sa tlačia do rodín, ktoré im nevyhovujú? Vsak nech hľadajú ďalej takého, co im rodina bude vyhovovať. Len taka asi neexistuje...

linduska86
7. sep 2025
@komplikovana

vsetky co pisete, ze ma pretrpiet, asi vsetko necitate. Keby vam svokra kazdy rok k sviatku piekla kolac s orechami, na ktore ste silno alergicke a este aj hovorila, ze to je len vyplod vase hlavy, tak ste cele natesene? Dokonca aj im bolo povedane, ze staci potriast rukou a ziadne darceky netreba a oni si idu stale svoje. Nehovorte, ze si vsetky date skakat po hlave, len aby ste urobili svokrovcom radost. Autorka o falosnu radost nestoji.

@komplikovana tak nech k nim nejde keď nechce gratulácie 😂🤦🏻‍♀️

pleja
7. sep 2025

Ja by som tu videla dva oddelené problémy. Samotný aj akt potriasania rukou (hoci v určenom čase) a absolútne nevhodné darčeky/pohostenie. To prvé vie autorka zjavne prežiť a robí to napriek tomu, že je jej to nepríjemné. Dá si kávu, koláčik nie, prípadne si donesie svoj (doniesla som si svoje koláčiky, keďže vaše zvyčajne nemôžem, a milo sa usmiať). Druhé sú absolútne nevhodné darčeky, ktoré ohrozujú jej zdravie, a ktoré svokra kupuje hoci vie, že ich nemôže autorka používať/zjesť. Toto už za tie roky mali mať s manželom vyriešené. Svokra má zjavne nejaký problém, ale to autorka nezmen, môže zmeniť svoj prístup. Je viac možností: 1. Nechať darčeky tam so slovami, že si vážiš ich námahu, ale nemôžeš to používať a oni ich spotrebujú lepšie. 2. Zobrať ich a posunúť ďalej/zahodiť. Na otázky odpovedať pravdivo: viete že takú kozmetiku nemôžem používať, posunula som ju (najlepšie povedať na charitu, bezdomovcom, matke 5 detí). To čo ste mi kúpili do kuchyne nepotrebujem, dala som to na charitu (charitu títo ľudia zo srdca neznášajú, takže predstava že ich darček skončil tam je pre nich hrôza). 3. Bonboniéry/sladkosti po záruke nebrať osobne. Aj mne sa to určite stalo, že som dala takú bonboniéru. Jednoducho ide o "rodinnú, putovnú" keďže každému ju je ľúto otvoriť a predpokladá sa, že také veci "vydržia" tak sa posúva až vyexpiruje. Takisto neberiem osobne keď od svokry dostanem "šampus" hubert, ktorý vypije celá rodina max. 1x do roka a tak sa mi hromadia. 4. Nechať túto komunikáciu na manželovi, aby si nemusela darčeky odmietnuť ty. Mami, ďakujeme za darčeky, ale nevezmeme ich, v našej domácnosti sa nebudú používať (tu už neopakovať dôvod). A prečo sa nebudú používať? (Lebo nebudeme. Vieš, vadí nám ich vôňa/zloženie). Ak to nabudúce kúpiš zas, zas to tu necháme. Keď vám ich nabalí: Dobre, pôjdeme ich dať na charitu. Byť slušný a zárovaň rázny. No a keď hostíš Ty tak sa rovno opýtať aký kláč by si priali. Alebo ako Ti radia tu, upeč bábovku a neber osobne či to jedia alebo nie. je to ich voľba, nie tvoja chyba. To čo hovorí svokra po dedine aj tak neovplyvníš. Ľudia ju poznajú, a určite neberú všetko doslova čo hovorí. Držím palce.

anonym_940eb3
7. sep 2025
@anonym_autor

@belllinka ano snazim sa...zivot je velmi kratky na to aby si ho zila tak ako ti povie niekto iny...

@anonym_autor v živote sa treba prispôsobiť rodine, lebo svokrovci sú tvoja rodina, keďže si si zobrala ich syna. A neverím ze nevydržís jednu gratuláciu od nich. Už len zo slušnosti. Ináč, teba by som za nevestu teda nechcela. Musíš byť veľmi panovacna.

alica110
7. sep 2025

Zaujímalo by ma, ako potom riešiš skutočné problémy. Tak oni ti chcú zagratulovať, lebo im na tebe záleží, majú ťa radi a tebe to vadí. Chudáci svokrovci.

barbie2023
7. sep 2025

Ty si jeden sebecký človek. Možno sú sami, majú vás radi a chcú byť s vami a ty tu vyplakavas ,že ti venujú pozornosť... Hnus. Takýto ľudia ako ty si zaslúžia byť sami

oskvarka
8. sep 2025
@anonym_autor

@ivik4 ospravedlnujem sa, zrejme som zle klikla...urazky by si si mohla odpustit a ak nevies slusne komunikovat nechod na diskusne fora

@anonym_autor ako že prežiť kávu a posedieť je jedna vec ...ak viem že im to správy radosť.. ..tiež nemám rada caviky. Kávy a posedenia ale....ja to riešim tak že keď mám čas sa teda obetujem a prídem ale môj program doktorov a choré deti, výlet ...a čokoľvek kôli tomu neruším...ani aby niekto prišiel k nám ani ja k nikomu...takže nám to vychádza tak že niekedy (asi tak 1/3 razov sa to zorganizuje a väčšinou nie...som trochu tŕňom v oku ale zároveň sa snažím im vysvetliť že nabudúce určite...-a u nás to nieje len posedenie svokra chodí na kávu často... A moji rodičia málokedy ale už si všetci zvykli aj keď ma majú trochu v žalúdku...robia to tak obe moje sestry takže aspoň nemajú pocit že som nejaká divná...prípadne sa dohodneme na inom termíne ak je to možné...ako ľudia ale niekedy je to náročné no lebo naozaj je to ešte generácia kde deti majú poslúchať) a to rozkazovanie kedy máš prísť to je taká blba Slovenska tradícia že rodičia deti nerešpektujú ale majú poslúchať....🤦je to nepríjemné ale to ich už neoducis aj oni v Tom vyrástli...radšej nauč svoje deti aby to nerobili...

anonym_0b85ce
8. sep 2025

@anonym_autor jezis ty si fakt mimo
Tak to prekusnem, zbytocny darcek vyhodim, alebo podarujem dalej, nemas narodeniyn a meniny kazdy den tak sa ukludni
Netoci sa vsetko len okolo teba a tvojho ega a tvojej jesitnosti
Byt na ich mieste takej nevdacnej osobe by som sa 💩 na hlavu ked ta doma rodicia nenaucili slusnosti a respektu

zazka666
8. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika xy rokov som to znasala napriek tomu ze som od zaciatku slusne komunikovala ze to nemam rada ale uz mi to vazne ide hore krkom...a nie, vazne mi nepride slusne zo svokrinej strany davat mi napr dary na ktore mam tazku alergiu, ci uz kozmetika alebo jedlo, rok co rok, pritom sme jej to opat slusne povedali ze toto nie lebo som alergicka a ona mi vzdy povie ze nie som, ze to mam len v hlave...myslim ze som ovela slusnejsia ako ona a rozhodne slusnejsia ako ktokolvek tu v tejto diskusii kto sa do mna pusta ze som si po xy rokoch dovolila otvorit hubu

@anonym_autor Ja vlstne na to ani nemám vyhranený názor. Pretože, si myslím, že na jednej strane máš právo byť akceptovaná, na druhej strna sme sociálny druh a tá žena je matka tvojho muža a babka tvojich detí, takže by si jej mohla vyjsť v ústrety, ak jej to robí radosť. Možno záleží ako to odkomunikuješ. Nie so zlosťou, ale diplomaticky.Napríklad, že toho roku hcceš skúsiť neoslavovať narodky vôbec, veď čo je na otm...a tak pod. Ale poviem ti môj príbeh. Každý rok, chodíme na vianoce k našim . Sme tam tri noci. Celé roky mi to liezlo na nervy, hnevala na to i ono, rozpitvávala krivdy a pod... a tešila som sa na doma. Tak sme raz ostali doma aja som zrazu zistila, že o koľko prírpav treba a netešila som sa domov, lebo sme doma boli. Zrazu som zistila, že to ani nebola povinosť, ale tradícia, o ktorú som sa prirpavila. Odvtedy si vážim ten čas strávený s mojimi rodičmi. Vianoce ani jedna návšteva s našimi spolu nikdy neboli dokonalé, furt dačo bolo, furt niekto niekomu smeitku v oku ... ale skľudnila som sa. Nerozhodí ma ani moja matka ( vie byť fakt mrcha, vytiahne krivdy staré 5 rokov), ani mole, čo začali vylietať z orechov následne povyk, ani spálený koláč, ani nedorobená ryba, ani pozeranie 100krát pozeranú rozprávku... Jediné, čo by ma fakt vyhnalo, by bola nejaká politika (lebo my sme úpne na opačných politických barikádach, našťastie cez vianoce to nehrozí... 🙂 Proste povznes sa na to a popremýšľaj, čo ešte chceš zniesť a čo je že fakt cez...ale zas tak, aby si aj ty neublížila. Tie následné smútky a krivdy nestoja za to.

anonym_195a28
9. sep 2025
@anonym_autor

@belllinka ano snazim sa...zivot je velmi kratky na to aby si ho zila tak ako ti povie niekto iny...

@anonym_autor za mna si totalne trapna a po tomto duplom. Raz na sviatok nevies prezit obycajnu gratulaciu. Fakt niektore zeny by nemali mat rodiny a to fakt nemyslim v zlom. najst si partnera bez rodiny/sirotu, zavriet sa za 4 stenami a drzat sa v svojej ruzovej bublinke znamych, ktori len same prijemne veci robia a pritakaju... jednu gratulaciu, jednu navstevu prezit. Obtazujuce naozaj. Skor si uvedom, ze ani ty asi nebudes najprijemnejsia osoba, co si robi len to co jej je prijemne... su to stari ludia, za chvilu sa pominu a su to rodicia tvojho partnera, naozaj strasna vec, dat si pogratulovat, zobrat nejaku somarinu a zalozit ju/vyhodit. kam tento svet spejem.. nerada to inde citam, ale skutocne ti prajem aby si dostala k svojmu dietatu partnera ako si ty, a viac ich neuvidis, lebo nenechaju sa dirigovat 🙂) Dali ti termin, lebo podla vsetkeho vedia ze neprides sama od seba, mozno keby si bola "v pohode" tak dohodnete to inak. Ziadne teatro nevidim na tom, ak sa na niekoho sviatok ludia stretnu. Vsak nerobia ti oslavu s 30timi hostami.

Strana
z7