Ako riešiť Vianoce s priateľovými rodičmi?
Baby, prosim poradte ako sa zachovat v tejto situacii...s partnerom sme prvy rok v spolocnom byte a teda aj Vianoce v nom budeme travit prvykrat....priatel mi len tak medzi recou povedal ze na sviatky pridu aj jeho rodicia a vraj budu u nas niekolko dni spat, pritom byvaju v rovnakom meste....s jeho rodicmi dobry vztah nemam, najma s mamou lebo sa do vsetkeho stara a vsetkych diriguje, ak nie je podla nej zacne plakat atd, skratka na rozdiel od jej syna a muza ja neskacem ako ona piska...velmi som sa na priatela nahnevala ze preco ich pozval kedze na tomto sme neboli spolocne dohodnuti a vlastne vysvitlo ze oni sa pozvali sami a ze co mal uz robit ved su to jeho rodicia...tak mu vravim ze zavolam aj mojich rodicov ktori byvaju 200km od nas...a to uz sa mu nepacilo lebo ze kde ich dame...mame 3izb byt tak mu vravim ze do izby s tvojimi rodicmi, nech je to spravodlive....velmi ma tato situacia vytocila pretoze som si myslela ze aspon cez sviatky si oddychnem ale nakoniec zistujem ze ich mam travit s jeho mamou ktora ma miestami az sikanuje...vazne neviem co urobit, ale normalne rozmyslam ze odidem na sviatky k rodicom...ako by ste reagovali vy?
Sadnut s priatelom a pokecat. Nech si zapamata, taketo situacie sa riesia vo dvojici Ty a On SPOLU. Tvorite par. Uz nie je male dieta, aby posluchal mamu na slovo. Znakom dospelosti je vediet povedat nie aj svojim rodicom. Ked sa nepostavi za vas, zle to dopadne. Nech si predstavi, ze ty pozves vasich k vam, tak ako to urobil on. Co by si pomyslel? Bol by spokojny. To sa mas zacat k nemu chovat ako k dietatu, lebo sa ta sprava? Urcite to nenechaj bez povsimnutia. Ziadne oduvanie a ignorovanie. To nie je spravanie 2dospelych. Nech si polozi otazku. Ste par, alebo nie? Chcete byt rodina, alebo nie? Utekom k vasim, by si nic neporiesila. Bude tvoj priatel varit, piect a to vsetko okolo toho? Ci ako si to predstavuje?
@1ryba
@alickapusinka baby ale prečo by mala utekať zo svojho. Ona je tiež na LV, ona je doma a má odtiaľ odchádzať?!
@komplikovana ja si to velmi dobre uvedomujem ale ked moje slovo nepadne na urodnu podu tak ja odmietam byt s nimi niekolko dni...a potom teda bohuzial mozem uvazovat nad rozchodom lebo mi je jasne ze toto bude pokracovat...no a co sa tyka varenia tak samozrejme asi bude musiet varit on minimalne pre jeho rodicov lebo jeho mama je velmi vyberava
podľa mňa to tá "osoba" robí naschvál, dobre vie, že ťa rozhodí do nepríčetna a ona si to chce vychutnať v priamom prenose. Lebo ako ja fakt nechápem, ako sa niekto môže narodiť bez empatie, bez chochmesu, ale s trojitou dávkou drzosti a necitlivosti.
Počúvaj ty "drzaňa namyslená",ako sa to považuješ nechciet robiť slúžku vo vlastnom byte nádejnej svokre,ktorá si ho chce užiť .A teraz vazne,to je od nich nehorázne drzosť,sami sa pozvú,nasackuju sa do bytu,ale tvoji rodičia by nemali kde prespať?Tvoj priateľ asi nemá vlastný názor,keď mamička prikáže🤦
Akoze frajerovi rodicia su riadne uleteni, neviem si predstavit ze moji rodicia z rovnakeho mesta sa k nam nasackuju ked kupime byt, lebo ONI si ho chcu uzit 😃 To neurobili ani ked byvaju x sto km od nas.
Ale mozes byt na jeho rodicov ci matku nastvana akokolvek, NIE ONA je problem vasho vztahu. Problem je Tvoj frajer, ze si ju nevie upratat. A ano, ak to nevykomunikujete teraz, co potom?
Si naozaj predstav ze dojdes z porodnice a ona tam prestahovana u vas lebo Ti ide pomahat s babatkom. Ti garantujem ze sa to stane, s tymto ich zmyslanim. A jedine co Ty chces je svaty pokoj, leje z Teba krv, mlieko, chces chodit po byte na holo a neriesit nic a nikoho... A on povie "prepac nedala sa odbit, co som jej mal povedat?". A takto mozeme pokracovat dalsich 20 rokov, pri jej 65tke.
Ak je byt aj Tvoj, nikam by som nesla. Postavila by som pred hotovu vec frajera. Bud bude tak ako sa VY dohodnete (keby aj si ochotna ustupit ze jednu noc u vas prespia, ok, ze spolocny vecer, ale teda pocitajme s verziou ze nikto vam tu nejde prespavat), alebo to do buducna nebude fungovat... Nech si chlapec vyberie teraz. Si aktualne v dobrej pozicii. Mas 1/2 bytu, peniaze, pracu. Raz mozno budes s rodicovskym prispevkom a malym dietatom na krku, vtedy sa uz tazsie rozhoduje.
A bolo by mi jedno aku vyhovorku muz pouzije, ak teda nevie chlapsky povedat "prepac mami ale chceme byt s Jankou nase prve Vianoce v prvom byte sami, prideme vas pozriet vtedy a vtedy, resp.ste k nam pozvani na kavu". Ale nech to zrusi a do buducna si uvedomi ze taketo veci budete rozhodovat sami. A nie on sam, a este sa tvarit ako tyrany psicek, ktory nemal inu moznost a basta.
Sla by som k rodicom a nerobila z toho dramu. Ono tie hranice medzi rodicmi a novym partnerom sa vacsinou posuvaju samy postupom vztahu a casu. Rok nie je tak dlho. Ale priatelovi by som vklude oznamila, ze skratka Ty mas inu predstavu Vianoc a ak to zopakuje, tak nabuduce vezmes so sebou aj vsetky svoje veci. Treba respektovat jeho mamu, ale zaroven aj jemu dat kludne najavo, ze si dospely svojpravny clovek a rovnocenny partner vo vztahu a ocakavas, ze rozhodnutia tohto typu budete robit spolocne, ziadne, ze co som im mal povedat. Pokial s tym ma problem, utekaj
..preco si to komplikujes? on to dobre vie, vsetko vnima... ale boji sa konfliktu, svojej matky...snazi sa to stale uhladzat ale ten velky konflikt pride ..ona bude skusat a skusat ..a ty vyzeras, ze si na hlavu s*at nenechas ..a ani by si nemala ...otazka je na aku stranu sa priatel postavi ...alebo skor ci take nieco potrebujes ? kazda chce predsa normalny vztah, partnera ..asi len hop alebo trop ..
No...ja by som mu zasa povedala, že ste pozvaní na Vianoce k tvojim rodičom a keďže byvaju tak ďaleko a malo sa vidíte tak si súhlasila. Nech to odkomunikuje aj svojim rodičom a že sa u nich zastavíte medzi sviatkami keď sa vrátite. A nech si to porieši 😄
Ak nepadne na urodnu podu- vtedy vies, co mas robit. Mat partnera, ktory ta nepodrzi a dava na 1 miesto matku, lebo sa jej boji, nebudes mat za cim lutovat.
Ako sa teraz zariadiš, tak budeš mať. Veľakrát sa to utrasie k dobrému, ale na začiatku si musíš stanoviť hranicu. Lebo budeš chúďa vo vlastnom byte a vzťahu.
@martul po tomto, keby mne toto vyvedie partner, že by nerešpektoval môj názor, lebo mamička chce, už by som sa necítila ako jeho partnerka, ale len ako spolubývajúca a spolumajiteľka bytu. A aj keby časť bytu bola moja, išla by som na sviatky k rodičom a urobila si pekné Vianoce. Neostávala by som v byte, nenechala by som si pokaziť sviatky jednou zatrpknutou osobou, ktorá si potrebuje užívať môj byt. Ale ak ju priateľ nechá na tie sviatky odísť, skôr to vidím tak, že je to začiatok konca vzťahu. Teraz je na ťahu autorkin priateľ, ale podľa vyjadrení autorky, sa nepostaví za autorku. Potom si fakt neviem predstaviť stráviť s ním a jeho rodinou Vianoce.
jej, uz zacinaju vianocne temy 🙂
Aj keď sa sami pozvali, mal povedať, že sa dohodnete spolu,na vine je tvoj priateľ nie rodičia
Moja zlatá tak mu daj na výber buď budú na Vianoce u vás jeho rodičia alebo ty! Rovno mu povedz že ty si si chcela užiť Vianoce s ním a nie s jeho mamou 🤦🏻♀️. Je smutné že kôli neschopnosti tvojho priateľa ,, musíš,, ísť z domu preč. Rieš tieto veci ohľadne jeho mami čo najskôr ešte skôr než sa vezmete...
Ja by som urobila kompromis - nech prídu, ale po večeri nech idú domov späť... Na druhý deň sa môžte zas stretnúť ale spat budú doma... A o rok môžete tráviť Vianoce s tvojimi rodičmi... Malo by sa to takto striedat, aby to bolo spravodlivé
Veľmi rýchlo by som mu vysvetlila ze to sú NAŠE prvé vianoce v spoločnom byte a neprajem si aby jeho rodicia prišli. Môžu prísť na návštevu prvý sviatok vianočný, potom bud vy idete preč alebo prídu vaši. My sme to striedali, jedny vianoce s jeho rodinou, jedny s mojou. Keď som otehotnela, dostal koronu na vianoce čiže sme sa izolovali a to sme tiež mali dohodnuté, vianoce s našimi, potom s jeho rodičmi. Prvé vianoce ako rodina sme mali sami keď sa malý narodil. Tieto opäť budeme sami. Proste nie, ani nahodou. Ja mám svokru tiež tak blízko, mame relatívne fajn vzťah ale aby mi prišla a povedala ze príde a ešte aj spať vypoklonkovala by som ju. A priateľovi veľmi rýchlo vysvetlila ze nie. Proste nie. Jr mi jedno co im povie, Proste nie
uzit si byt 🤔 len aby ti buduca svokra nepresmatrala sufliky a skrine ked tam nebudes
Ste v spoločnom byte, kupili ste ho spolu alebo ste v podnájme? Utekaj dievca….toto vobec nie je dobre
Ty kks tak to su fakt pokazene sviatky
pri najblizsom kontakte so svokrovcami:
teta/ujo, ze chcete prist na navstevu na sviatky? Tak ako sa dohodneme? 25ho vas budem cakat na obed. moze byt? na druhy den pojdeme k nasim na otocku ....
alebo: teta/ujo, na vianoce by som vas rada pozvala 25 na obed, mohlo by yt? na dalsi den chcem ist pozriet mojich rodicov ...
bodka.
... ale by sme sa s ferkom rozpravali, ze by sme na viac dni a spali ... // .. ale teta, ja chcem aj s mojimi rodicmi byt. ...
... ale my by sme uz na stedry vecer .... // ,,, ale, teta, chceme 1x sami dvaja v novom byt, potom po veceri mozme dobehnut na navstevu taxikom pozdravit, aby vam nebolo luto ....

V takýchto situaciach sa láme vztah....
Najprv by som sa kludne porozpravala s partnerom, či ste naozaj na rovnakej vlne, či ozaj nechce byť radsej s rodicmi.
Ak sa zhodnete, šla by som s ním k jeho rodicom a opat kludne sa porozpravala s jeho matkou. Slušne jej vysvetlila, že stě dospeli, partneri, chcete strávit sviatky spolu sami, že pridete na navstevu, ako "sa patri", aj ich pozyvate na jeden u dní na navstevu....ale viac nie.
Pozor na ultimata, robenie si naschvál a zlu komunikaciu.