icon

Ako trávite Vianoce, keď ste ďalej od rodiny?

4. dec 2021

Ahojte. Ako prosim vyzeraju vase vianocne sviatky, ked byvate v mestach, kt.su vzdialene od vasej rodiny a ste mala rodinka? My zijeme sami cca 300km od nasich. Minule roky sme vzdy 23 alebo 24.12. cestovali za nimi a zdrzali sa cca 2 tyzdne - navstivili sme moju mamu, surodencov, moju babku a zase aj partnerovu stranu.... vsade sme sa zdrzali par dni, kazdy bol rad, ze sme prisli, lebo cez rok chodime sporadicky na vikendy.
Aktualne sme vsak v novom byvani, konecne mozeme mat prve Vianoce "svoje", ale ked sme diskutovali o tom, ako to ma vyzerat, normalne ma chytila zlost.

1.navrh bol taky, ze si tu urobime stromcek, vyzdobu a jedlo na 1-2 dni a potom odcestujeme (cize niekedy 25-26.12.), to si neviem predstavit - zvysky jedla pobalim a vezmem? A musim teraz zabezpecit stromcek, vyzdobu .... na max 2 dni - lebo partner trva na tom, ze strom sa zdobi 23. ak nie 24.doobeda

2.navrh padol taky, ze tu budeme cele sviatky doma, to mi pride velmi smutne a pre mna narocne.... budem tu lietat sama, tehotna.... a priatel bude s malou 2 tyzdne pozerat rozpravky. Pre mna teda ziadne Vianoce 🤷‍♀️ z tejto predstavy mi je fakt do placu, pretoze to pre mna nie je oddych, ale denna rutina. Napadlo mi, aby cas rodiny prisla k nam, ale to nepreslo..

Ako to mate zauzivane vy? Ako sa naladit na vianocnu atmosferu? Pre mna je teda najprijatelnejsie odcestovat este pred vecerou a vratit sa aspon o tyzden... vychutnat si rodinu.... Ale vraj si musime robit aj svoj ritual 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ tak mi poradte ako si to organizujete vy? A nebavme sa o covide...berme, ze je uplne normalna situacia

Strana
z3
autor
5. dec 2021

@karmen118 Mas uplnu pravdu ☹☹☹ snazim sa to riesit, aj sa s nim rozpravat. Ale jemu mozog neberie inu moznost nez to, ze toto vsetko je damska praca a bodka. Vzdy sa za tym znervozni, krici a nadava. Moja babka takto zije vyse 50 rokov s pohodlnym dedkom, este aj teraz si poplace.... je to naozaj narocne.

petamich
5. dec 2021

autorka nechcem sa ta dotknut ale kazda tvoja reakcia su argumenty, preco by ste mali ist uz pred vianocami - lebo stromcek, lebo jedlo, lebo nemate stolicky....takze ty uz si sa rozhodla, len potom neviem, co vlastne cakas od nas, skor by si mala ist s partnerom diskutovat ak to takto chces a presvedcit jeho, hoc on je evidentne nakloneny inej moznosti 🙂

my sice nemame rodicov az 300 km ale narodilo sa nam male dieta a ja asi rovnako ako tvoj partner tuzim zacat nase vlastne tradicie - takze k rodicom pojdeme najskor 25.-26.12. a dovtedy a potom na Silvestra budeme doma, doteraz sme chodili k partnerovym, odtial k nasim a spat k partnerovym a toto uz nechcem, chcem aby nase dieta a nasa rodina malo svoje vlastne tradicie, vratane pozerania rozpravok na gauci, (snad) aj snehuliaka atd. - okej tento rok este mu to je jedno ma par mesiacov

takze za mna napr. obe moznosti, ktore menujes su fajn ale tiez by som chcela byt s rodinou takze asi 1

a je to cele o kompromisoch - tak spravte stromcek skor, tak si ho nechajte dlhsie, tak budte u vasich len tyzden nech aj partner ma gauc a rozpravky - mne napr. tie rozpravky chybaju a pozeram ich z archivu, lebo na navsteve sa stale rozprava, kavickuje a ja nevidim potom ani Perinbabu a chyba mi nasa tradicia z detstva, ze sa vzdy pozerala Popoluska na Stedry den

ysseba
5. dec 2021

Ja a aj môj manžel sme rodení Bratislavčania, takže tu máme obaja všetkých z rodiny, takže toto neriešim. Na Tvojom mieste by som súhlasila na manželovom návrhu č. 1, ale s tým, že stromček a výzdoba by bola skôr ako 23. - 24.12. A prečo by si jedlo mala zbaliť? Však navar menej, toľko koľko zjete.
Ako hovorím - s týmto problém nemám. Ja mám problém s tým, že v práci sú všetci mimo BA. A všetci chcú/musia ísť na svatky k rodine mimo BA a nikto nemôže byť v robote. Hádajte kto pracuje? Ale kašlem na to, je to pohoda keď v práci nikto nie je. Ja si potom v lete beriem 3 týždne v kuse, ak by s tým mal niekto problém, povedala by som, že to je za ochotu cez Vianoce 🙈

cacianka
5. dec 2021

Už pri čítaní 1.prispevku mi kloflo do oka ze u vás nejde o to či máte stoličky, čo navariť, kde dať stromček a potom ho sťahovať, či vieš piecť alebo že tvoj partner neje hrášok.
Nepísala som hneď, že až keď prečítam vsetko a teraz a keď som si prečítala tvoje ďalšie texty, kloflo ma do oboch očí.
Ty máš problém s partnerom.
Preto utekas/ chces utiect. Nielen rozhádzané hormóny, ale si frustrovaná ako to je u vás doma.
Už len tá drobnosť že nie ste manželia, v dobrom aj zlom, obaja ruka v ruke tvoriaci a pracujúci, budujuci a starajúci sa o domácnosť.. drvivá väčšina domácnosti je na tebe, takisto 95 % o dieťa.
Takže preto ťa to ťahá odísť. Byť medzi milovanou rodinou, kde si užívate pozornosť a lásku ty a hlavne dcérka. Všetci sa z vás tešia a obiehajú vás ako stred vesmíru. To doma nemáš, ale ty musíš obiehať sebestredneho rozmaznaneho sebca. Tebe nevenuje pozornosť, neberie do úvahy že aj ty máš svoje potreby aj pocity, ale bude buzerovat dones odnes podaj, ohrnat nosom že tento nezje tamto blee,
Pritom navariť či upiecť by u vás problém nebol, veď nemusíte mať ausgerechnet kapustnicu či kapra a šalát. Môže byť šošovicová či hubová, zubač, filé či rezeň alebo aj segedín, oplátky, pečivo sa dá kúpiť, zákusky tiež, aj pol kila šalátu, či 200gramov.
Tradície si môžete urobiť aké chcete, zmeniť kedy chcete. V ničom inom nie je problém, len v tvojom partnerovi. Takže rieš jeho, nie ako a kde strávite Vianoce. Vianoce prejdú ale on ti zostane na krku taký ako je.

kikaaa444
5. dec 2021

K tomu obskakovaniu , píšeš že u vašich si to nedovolí , to znamená že on veľmi dobre vie že to nie je ženská práca a tvoja povinnosť . Ale doma to robí lebo vie ze to dosiahne . Musíš to jednoducho len stopnúť . A nepotrebuješ k tomu žiaden rozhovor nič , jednoducho to prestať robiť , zaťať sa a nebáť sa ani jeho krikov a ničoho . Hľadáš len same výhovorky . Neboj sa , on sa od toho postupne odnauči. Kamoska ma muža čo mu ešte aj jedlo musí zohrievať a keby mi ho nezohreje tak sa ani nenaje radšej bude hladný . Takto to rob aj ty . Ty navarené mat budeš , že on si bude lenivý naložiť alebo tak to už tvoj problem nie je . Nech je hladný debilko

kitycat
5. dec 2021

Docitala som az srm a musim povedat, ze TY vies co za cloveka je tvoj chlap. Ze neuznava pomoc v domacnosti, ze nerobi "zensku robotu". A TY si ho v tom este podporovala minimalne 4-5 rokov, lebo na slovensku sa stalo tradiciou udrzat si chlapa tym, ze sa mu donesie vsetkp pod nos, potom sa to odnesie. Potom mu este das, obcas aj dieta sa do toho pritrafi a on je aj tak ten isty sebec. Preco mu nosis keksiky, pitie? To nemoze aj pozerat serialy a aj sa pri tom hrat s dieatom?

Naucila si si ho na tento zivot, o ktorom si vedela, ze mu vyhovuje, zivot jeho otca a prepac ale utekat k rodine lebo tam si nedovoli prelezat? Vy mate prcw spolocne Vianoce v novom dome a je nacase budovat rodinu a tradicie u vas. Ale bude to tazke, preroze stareho psa novym kuskom nenaucis... A ak tak to bude tazke a ak sa milujete tak vas vztah to ustoji. Prepac ale naozaj si si vychovala zle.

A co sa tyka ozdob a stromceka? Dnes najdes aj na FB marketplace veci a ozdoby za par supov.

Tak snad ti ason niektore z rad co tu baby spominali otvoria oci. Ty utekas od toho co si si doma vychovala..

mirage
5. dec 2021

Mne je to tak luto.. prides mi v pohode rozumna inteligentna baba, ktora si zo seba dala spravit sluzku, boze. ano, rozumiem tym slovam o nemocnici.

alex49
5. dec 2021

prečo mu robíš otroka, jedlo si dokáže spraviť sám. Utekáš k rodine, aby si mala "normálne" vianoce. To, že máš naprd vzťah celý rok ti nevadí? By som ho kopla volakde.

loginexistuje
5. dec 2021

preco si si robila druhe dieta s takymto partnerom ? nechces citat o covide ale ist v osmom mesiaci 300 km a korzovat po rodine s ludmi comsa vratili zo zahranicia to co je za rozum ???
sak kup stromcek maly pri ikea za 10 eur par ozdob ak nemas nasus pomarance a uvar to co mate radi a kludne lezte pri telke miza vyzen svinskym krokom nech uprace a hotovo

inak v osmom mesiaci je to celkovo nezodpovedne sa takto trepat daleko ale teraz oed pribudaju pripady tehotnych s covidom a pod potrebujes skoncit predcasne v nemocnici ?

a ak odmyslime covid tak proste prerus pupocnu ciaru a rozvijaj svoju rodinu vase tradicie ale mozno je to zly vyber partnera a preto je to cele takto to uz musis vedit sama

loginexistuje
5. dec 2021

len som docitala prispevky vo si posala do diskusie
ty preco po nom upratujes ? co ma on tuleniu nemoc upracem navarim len pre seba a dceru a zvysok neriesim ak sa on nenaucil doma musis jo naucit ty
kolace objednam ake chcem ja a jeho neriesim nech si pre mna za mna upece
a je to priatel ci manzel ? ako mate riesene financie a byvanie ?

komplikovana
5. dec 2021

chcem ti len povedat, ze "vase tradicie" nemusite tvorit hned pocas prvych vianoc v novom dome. Skus si povedat, ze aj ked nebude vsetko tip top, vobec nevadi. To sa vysperkuje potom neskor, kazdym rokom. Ako uz tu mnohe spomenuli, tak to vyzera, ze mas dost zavazny problem s partnerom. On predlozi svoje poziadavky, ani s tebou nediskutuje a nesnazi sa aby boli obidve strany s pokojne. O tom totiz partnerstvo je. Chcela si byt perfetkna zena, do koca aj do voza a doplatila si na to. Uz nevladzes. Treba si uvedomit, ze "perfektnost" neexistuje. O chvilu budete mat doma 2he babatko a je mozne, ze sa ti povinnosti nakopia este viac. Zmena bude tazka, ale nie nemozna. Len to by musel partner chciet, veci vidiet aj z ineho uhla, nez len z toho svojho. Ak by chcel cele Vianoce prelezat na gauci, asi by som zvazila moznost ist na sviatky k rodine bez neho. Alebo nech prilozi ruku k dielu aj doma, aby ste mohli mat krasnu sviatocnu atmosferu vsetci traja.

cacianka
5. dec 2021

@komplikovana to by som fakt zvážila ísť k rodine sama s dieťaťom. Zbalim veci a idem, odsoferujem alebo poprosím niekoho, dohodneme termín a idem bez chlapa, ani mu nepoviem zhola nič.
Nech si na tom gauči hnije a žere čo chce, a nech ho obsluhuje ina slúžka

komplikovana
5. dec 2021

@cacianka len ci by mala autorka odvahu na takuto akciu, lebo sa zda, ze je partner aj nervak. Tato situacia ma mrzi aj za nu.

cacianka
5. dec 2021

@komplikovana to je jej voľba, či a dokedy nechá zo sebou zametat a hentakeho bula bude trpieť za partnera. Ja už by som narobila také kriky veľa krát, že by sa mu odnechcelo gule váľať, alebo ho vyhnala

yollanda
5. dec 2021

Vianoce sme doma, potom k segre a svokrovcom. Najradšej som doma

luccija
5. dec 2021

@nikolka1986 trocha blbý komentár.Nikto nevie koľko tu bude mať rodičov, je tehotná plus malé dieťa, robia z domu pre takých ľudí je fajn odísť z domu ešte, keď muž si predstavuje sviatky na gauči.Isla by som len ohnivá čiara by bola za mnou.

luccija
5. dec 2021

Autorka mysli viac na seba máš toho dosť Porodis a bude toho ešte viac a ešte bude čakať, že budeš pracovať a robiť full servis.Zarobit peniaze nie je vsetko

minutka
5. dec 2021

Och. Smutny je vztah vas dvoch a preto je sviatocnou utechou rodina. My mame tradiciu ze muz chysta veceru. Uplne celu a uplne sam. Ja umyvam riady potom. A navstevujeme sa aj s blizkymi priatelmi. Robime vylety do prirody, silvester sa chystame s detmi a kamosmi varit kapustnicu na dvore. A doma si uz daky vyhovujuci program vzdy najdeme

autor
5. dec 2021

Vacsina z vas ma asi pravdu 🙂 plne si to uvedomujem. Nase posledne dni (obzvlast dnesok) su plne zvad. Nenachadzame spolocnu rec, aj keby som robila vsetko dokonalo.
Posledny tyzden som si na hlavu nalozila este viac, spala este menej. Po poslednej hadke som dbala na to, aby som splnila vsetko, co si ziadal - splnila som. Akurat ze on nie. Pri dnesnej vymene nazorov sme sa dostali len k tomu, ze som to splnila "len" teraz a predtym nie, vobec za nepozastavil nad tym, ze on sa mne vykaslal na hlavu. Opat riesime moje chyby (alebo nechyby). Dnes som si zorganizovala den sama, isla som s malou do obchodov, nakupila som vianocne svetla aj vyzdobu. Prevracal ocami. Neviem preco, ked toto chcel. Presli sme par kilometrov, isla som na mikulassky nakup, vycistila s malou cizmy, ozdobila to tu. Padam na hubu a ....? Nie aby pomohol, ze mal cely den pre seba....on mi vynada, ze som neschopna, pretoze uz mam nervy, ze este aj na vypitie mlieka pred spanim si ziada mna 😃 zeny...... ja si uprimne zelam, aby ma vyplo, aby som dosla na pokraj tych sil, ktore citim ze nemam a aj tak stale idem hlbsie ..... a aby si ma vzala nejaka rychla, nech mi pomozu, pretoze toto uz je psychicky teror by som povedala. Cim viac spravim, tym viac chce.....a tato tema Vianoc? Ja budem zla, neschopna, blba ...... lebo on lezi na gauci, nic nerobi a ja so zaslzenymi ocami v beznadeji a vycerpanosti beham a dostavam pri tom mikrospanky

bosorka2302
5. dec 2021

no a keby si si sadla a ked si pyta pohar mlieka povedala mu ze ci nema nohy?

nerozumiem celkom preco ho vlastne obskakujes ked nevladzes? lebo chcess byt dokonala partnerka?

kikaaa444
5. dec 2021

Neviem ale ja toto vidím na rozhod :/ myslím že samej by ti bolo lepšie

klip0
5. dec 2021

Naozaj by som absolútne prestala robiť všetko čo sa jeho týka. O dieťa by som sa postarala, to zato nemôže. Ale na ostatné by som povedala že bohužiaľ nevládzem. Veď váž si aj seba, svoje zdravie a svoje nenarodené dieťa. Nielen nevdacneho egoistu
Ale tiez si myslím že samej by ti bolo oveľa lepšie.

alex49
5. dec 2021

Prestaň sa starať o jeho riť 😠 nerob pre neho absolútne nič, iba pre seba a dieťa a prosím ťa žena, ODDYCHUJ. Život máme len jeden, máme ho žiť a nie prežívať.

luccy89
5. dec 2021

Paneboze🤦🏼‍♀️ Tak tu je iny problem. Ja by som normalne zahrala nejaky problem, ze spinim napr a isla akoze k Dr. A vratila by som sa, ze bud budem lezat doma alebo ma beru do nemocnice. Samozrejme aby na to nedoplatila dcera aby po nej nehucal sa jej venuj, naplanuj aktivity aby si mohla sediet/lezat

karmen118
5. dec 2021

Po tom čo si teraz napísala - nie nechci sa dostať do nemocnice, pomyslela si vôbec na to, že ty sa takto naháňaš na pokraj síl, že to môže ublížiť aj tvojmu bábätku? Čo ak keď reálne odpadneš a spadneš nejako blbo a neublížiš iba sebe, ale aj tomu malému v brušku? A či ťa bude mať aj kto ratovať, ak budeš napr. s malou sama doma, alebo niekde na prázdnej ulici vonku? A ak náhodou bude pri tom aj on, či ti vôbec pomôže a skydne sa konečne z gauča alebo vyťuká aspoň 112? Vážne ti to za toto riziko stojí, dúfať v to, že odpadneš od vyčerpania a niekto sa snáď nájde kto ťa bude ratovať? Veď to je číre zúfalstvo z tvojej strany, spamätaj sa prosím ťa 🙏. Proste sa na toho egoistického chrapúňa vykašli, zajtra mu povedz že ti je veľmi zle, nič nerob, hraj sa s malou z gauča-z postele, nereaguj na jeho požiadavky, popros ho o pomoc, a ak ti odmietne pomôcť, tak ja byť na tvojom mieste, by som mu oznámila, že takýto vzťah bez opory a pomoci od neho a kde sa snaží iba jeden vo vzťahu nemá zmysel a odišla by som na sviatky s malou k rodičom, nech sa zariadi ako chce, ja by som takého sebeckého chlapa vo svojom živote ďalej nestrpela 😠

cacianka
5. dec 2021

Tak som mala pravdu, bohužiaľ. Drvivá väčšina žien ti nakladali že si lemrava pripraviť Vianoce doma sama, že si rozmaznaná a pod., a pritom máš doma nejakého dementa, možno s nejakou psychiatrickom poruchou. Ale ani ty nie si ok, lebo sa spoliehas na kolaps, radšej chceš zdravie v prdeli, ako riešiť chlapa a všetko okolo.
Je super že si aspoň začala, prechádzka, nákupy, výzdoba kvôli dcérke a aj tebe. Skús sa objednať psychologicke, potrebuješ oporu a podporu, nestranný pohľad, vykecat sa, uľaviť.
Nemôže prísť niekto z tvojej rodiny na návštevu, tráviť s tebou čas, venovať sa dcérke ?
Alebo choď k lekarke, namotaj to s ňou že si pozve muža/máš prísť s ním a nech ona poriadne vystraší muža že potrebuješ maximálny relax, úplne nohy vyložiť a ležať, inak nemocnica do pôrodu. Ale kto by sa postaral o dcérku...
Alebo ak by tu bolo trochu zle, volaj sanitku, odvezú ťa na pozorovanie, či to s ním pohne
Viem že možno blbé rady, ale zúfalé ženy robia zúfalé veci.
Snaž sa porobiť iba nevyhnutné veci, pre teba a dcérku, na neho sa vykašli. Ak bude vyvádzať, s kľudom angličana volaj políciu, veď on ťa psychicky týra.
Myslím že si spomenula že robíš z domu, tak zbal saky paky a choď k rodine. Zdover sa , lebo sa nemôžeš trápiť sama, uvidíš pomôžu ti.
A planuj rozchod s týmto individuom, toto nebude dobré, pokiaľ mu niekto nedrbne po hlave a zmení DNA.
Dievča nedaj sa týrať 🍀🍀🍀

cacianka
5. dec 2021

@karmen118 kopnúť do gul a keď ho ohne tak do lemravej riti von z bytu

miadi
8. dec 2021

Vy ste obaja muchy zjedzte ma ale ty si asi taka z neho .tvoj problem je ze z malickosti vies robit mega problem neda sa nic .. ale to si asi z neho uz tak s prepacenim zmagorena. Vianoce vobec nie su problem milujem vianoce s detmi s muzom maximalne davame veceru o 5chodov s jeho rodinou., inak sme doma a uzivame si. To neznamena ze lezim pijem a mam bordel ci spinu bez jedla. Mame klud relax uzivame si jeden druheho teplo poriadok obcas vybuch hraciek jedlo mlsky. Ako si zariadis tak mas. Ty by si sa ale potrebovala k rodine asi vratit permanentne. Ved si ako nesvojpravna vsetko je ako chce on. A ty to nechces menit nechces riesit Radsej by si pred vasim vztahom utiekla na vianoce k rodicom alebo do nemocnice. Proste si slaba.si prevalcovana. Nechala si to zajst pridaleko. Ja Neviem ako to snim chces vydrzat ked si myslis ze s jecnym dietatom v 8m padas na usta pri nom. Pockaj ked budes mat novorodenca a budes sa musiet delit. A doma nemas chlapa ale dve deti . A jedno z nich dospele lenive sebecke.. mas mega problem no vianoce a tradicie to nie su. Vas vztah je dost zle na tom. Do toho druhe dieta ( nechapem preco ste si do tohto urobili druhe ale ok vasa volba) ty Musis vyhladat odbornu pomoc ked si nevies snim sama poradit, Uznaj ze ked on sa inak chova u rodiny a inak ked si snim sama doma .. ze by to islo aj inak u vas doma Keby si moc chcela. A nieco pre to aj urobila. Prestan ho obskakovat a zapoj ho viac do starostlivosti o dceru, ty si lahni na gauc a on nech snou niekde ide na prechadzku a potom ti donesie pohar mlieka a kolacik co ti kupi cestou.. ries to teraz hnet . Nie ze idu vianoce budes mu dalej robit sluzku vyhovorka taka sa vzdy najde potom bude velka noc narodky atd budes tak zit vecne?

autor
24. dec 2021

Dakujem za vsetky vase nazory ❤
Po spolocnej dohode sme sa vcera vybrali za rodinou a musim povedat, ze sme si uzili dokonale Vianoce. Asi najkrajsie doteraz. Doobeda sme si dali skvelu sankovacku s kopou snehu, nieco sme pomohli nasim, potom sme isli na zivy stromcek, zdobili, jedli, rozpravali sa a oslavovali sviatky a narodeniny mojho starkeho. Aj vdaka dcere, kt.prvy rok skutocne vnima, to bolo pre nas intenzivne a ten cas, ktory sme dnes spolu stravili bol naozaj dokonaly ❤
Zelam vam vsetkym krasne Vianoce a predovsetkym vela zdravia v novom roku!

Strana
z3