Ako uctiť zosnulých rodičov na svadbe?
Plánujeme svadbu a priatel už nemá rodičov.. k stolu kde budeme my ako novomanželia plus rodicia by sme chceli dat na ich miesto niečo takéto 🩷 z úcty, mate prosím nápad na nejaké pekné slovenské alternatívy? Pre baby co nevedia anglicky sa tam píše niečo v zmysle ze su s nami v nebi 🩷

To bude krásne ♥️
@terezka1947 Presne takto to mala aj moja kamoska. V sale nemali nic specialne ale pred sobasom boli este na cintorine pri hroboch rodicov ( jej nastavajuci uz nemal ani otca ani mamu). A tiez to maju aj vo videu. Velmi to bolo dojimave, silne. Velmi pekny napad ako si tych nezijucich rodicov viac spritomnit, uctit a nejak dat najavo, ze na nich myslia stale aj v ten velky den.
Každá nevesta a ženích by si tu neprítomnosť rodiča mali uctiť, či pripomenúť podľa svojho srdiečka. Nie je dôležité,čo si o tom myslia iní,čo je kde aký zvyk. Je to ich deň a boli to ich rodičia.
Nemali sme už ani jeden otca v deň svadby, tak sme dali v tyzdni pred svadbou za nich na omšu, a v deň svadby odniesli kytičku na cintorín. Tak sme to cítili, tak sme to urobili.
Mne sa páči tá návšteva cintorína snúbencov, je to také intímne .Mne skôr fotka s čiernou páskou príde na svadbu trochu rusiva ,ale každý nech robí ako to cíti.
Mne to príde hrozne smutné taká prázdna stolička. Lepší nápad za mňa nejakú sviečku alebo fotky niekde na stole
My sme mali pre nich normalne prestrete miesto pri stole a kazdy mal v rame fotku 🫶
ja by som svadbu nezvladla mat tam nieco take. Starejsi na nasej svadbe spomenul mojho otca a preravala som cely obrad. A to som si myslela, ze v pohode, nejak som to neriesila predtým vôbec. Ale tie emócie sa nedali zastavit.
My sme len spomenuli manzelovho zosnuleho otca v prihovore. Ze si myslime, ze nas pocuje a tesi sa s nami. Za hlavnym stolom sedel vedla svokry svagor, jej syn.
@tetapetra to nepochopí človek, ktorý má na svadbe rodičov, aj svokrovcov...My sme tak urobili tiež a pre môjho muža to veľa znamenalo...A to už mal dávno po 40tke, takže rodičia chýbajú v každom veku a pri každej oslave.
Tiež sme svokrovcov spomenuli v príhovore, predsa nemôžu za to, že sa ich život tu skončil, určite by v takej chvíli chceli byť so svojou rodinou, tak prečo sa tváriť na svadbe, že neexistovali..
To je krásne 😪 aj môj ocino sa svadby nedožil.k oltáru som šla s ujom(sesternica ,ich jedina dcera sa vydala tajne bez prítomnosti rodičov.tak k oltáru priviedol aspoň mňa).. ale miesto sme volné nenechali pri stole, keby viem že sa to takto da pekne urobiť tak by som dala 🥰
@tetapetra prečítala, chýbala svokra. Hrozný zvyk je zabudnúť na niekoho, že žil v takých ozaj krásnych momentoch, kedy by chýbal určite mnohonásobne viac, než inokedy. Každý to cíti inak, netreba odsudzovať.
My sme napr stoličky prázdne nenechali, ale vedľa posadili ženu, ktorá viedla môjho manžela k oltáru a teda toto jediné ľutujem s odstupom času...🙂
@vvverka nie. Stolička bola pri svokre, chýbal svokor. Neviem ako si došla na to,že sa naňho zabudlo. Kvôli tomu, že som sa netrepala na cintorín v bielych šatách?Nikoho som neodsudzovala. Len som napísala môj názor. Takto to bolo a ani by som to nemenila. Baba vyššie mala ako spomienku otca v kytici a to bolo krásne.
@tetapetra Ani ja by som nesla vo svadobnych satach na cintorin. A už vôbec som to nechcela mať na kamere či na fotkách.
Bola som tam skoro rano sama, zapalila som otcovi sviecky, pomodlila sa v sukromi, podakovala, povedala to čo by som mu povedala aj vo svadobný deň keby tu pri mne bol. Mala som jeho fotku v medailonku na kytici a na svadbe pred sálou na stolíku bol rámček s popiskom ako som vyššie spomenula a celý večer horela sviečka, za všetkých blízkych zosnulých z oboch našich rodin, nie len pre jedno konkrétne meno. Keď sme roznášali pozvánky všetkým rodinám som povedala, že namiesto kytíc chcem jednu bielu ružu, že stačí jedna za rodinu, z tých všetkých nadhernych ruží čo som dostala, som spravila jednu obrovskú kyticu a tú som po svadbe odniesla ocinovi na hrob. Tak isto aj moju svadobnú kyticu. Ja som si ho uctila takto a bola som s tym maximalne spokojná. 🙂
A pri stole sme sedeli sami dvaja, nevedela som si predstaviť že by vedľa mna mal sediet nieko miesto mojho otca či malo by ostať prazdne miesto. Svokor mi vravel, že on nemal svoju mamku na svadbe a sedela tam jeho krstná. Ja som si toto ale vobec nevedela predstaviť.
Nech každý spravi tak ako sam uzná za vhodné. 🙂
@kristie571 ❤️. Svokra síce sedela sama, ale počas celej svadby sa okolo nej striedali naši známi, pokecať, zasmiať sa...
Odzneli tu pekné nápady, vyber si ktorý je vám najbližší
Moja maminka zboznovala kvety kala. Tak som rozmýšľala, že by som to zakomponovala do výzdoby/ kytice. Myslím, že by sa jej to veľmi páčilo ♥️
Nechať prázdne miesto pre nu by som nemohla, pretože by som preplakala celú svadbu.
Nechce si usadiť krstnych rodičov k stolu? Určite by som blízko stola dala taký krásny biely vysoký svietnik so svieckou. Na stôl by som nedávala.
@bessie12 viem o čom píšeš, moja sestra mala svadbu 2 týždne po ockovom pohrebe. Nedali sme nič v sale, lebo keby sme boli pozreli na prázdnu stoličku či sviečku, vsetke tri by sme plakali. Bolo to príliš čerstvé.
Brat keď sa ženil na stole bola ockova fotografia v ramiku i nevestinho otca, sviečka zapálená bolo to pekné (hoci smutné)♥️
@margotka17 u mňa to bude necelý rok. 10 mesiacov presnejšie. Nie. Nechcem to takto. Tie kvety úplne stačia.
Mňa to tak dostalo, ze som chcela zrušiť celú svadbu, ale myslím, že ona by to takto nechcela. Tak som to nakoniec nezrusila.

@janka1011 akú fóbiu? Pre mňa jednoducho morbídne, chodiť na cintorín v svadobných šatách. To je všetko.