Ako vyriešiť rozdielne hodnoty darčekov v rodine?
Ahojte, ako riešite hodnotu darčekov v rodine? Priateľovej rodine kupim vždy väčšie darčeky ako ony mne. Ja v podstate neočakávam nič, nič mi nechýba ale príde mi primitívne dať niekomu darček na narodeniny v hodnote 8-10€ keď ony dostanu hodnotnejší. Proste čokoláda, kozmetika, kvety a hneď je to 30€. Naozaj mám chuť dávať tiež 1 bonbonieru za 8€.
Teda cakala som rozdiel,ze darcek 100eur,a ty dostanes za 8eur,to by bol dost vecsi financny nepomer.Ale robit toto za 30eur,taketo extremne caviky.Je to skor take dosmiechu.Ved kup aj ty len bombonieru a budete si kvit.
Neviem aka ferovost? Spravodlivost? Ved daj nejaku cokoladu. Pripadne kvet alebo vino... alebo "len" posli sms.
Ja by som nedramatizovala úvahy autorky, lebo veríte, či nie,mala som vo zvyku napr.koncorocnu odmenu/poznamenam,ze zďaleka nežijem v blahobyte/minúť na vianočné darčeky.Tesilo ma, že robím radosť... až mi raz docvaklo,ze ja tým ľuďom nestojím ani za skromný dar/nie raz, nie 2x sa to stalo,a tak som si začala robiť radosť už len sebe, prípadne som časť odmeny odložila na výdavky, ktoré prináša prvý polrok nového roka.Cuduj sa svet,zrazu pre niektorých neexistujem vôbec... Čiže do urcitej miery chápem autorku, lebo sú ľudia, ktorí sú vypočítavi a buď nič nedarujú, alebo doslova zbalia bordel, ktorí nepotrebujú
Tak si 💩 do huby, až je to nenormálne. Nič ti nechýba, nič neočakávaš, ale riešiš, že ti dajú len čokoládu a ty im dáš aj kvety a kozmetiku? Si len frajerka ich syna. Nič viac. Úplne stačí, ak im dáš len čokoládu. Niesi nevesta. Som obyčajná žena, ale nepoužívam ani avon, ani oriflame, dove. Z nivei leb tel.mlieko do sprchy.
Keď si taká hrdinka, tak im na rovinu do očí povedz, že sú trápni, lebo ti dajú len čokoládu a ty im dáš aj kvety a kozmetiku. Tvoje darčeky sú len z núdze cnosť. Absolútne neoriginálne. Musím, tak kúpim.
A sú to ONi , nie ONY. Trápna si neskutočne. Normálny človek sa poteší aj obyčajnému podaniu ruky, sms alebo kvetu zo záhradky. Chudák rieši, že on kúpil za 20 a dostal za 10.
Aký zmysel má niekomu niečo darovať keď počítas pri Tom koľko to stalo a čakáš to isté ?
Ze darcek kozmetika avon, oriflame. Radsej nic. To by som len do kosa hodila. Naozaj radsej kup len kvalitny dezert. A nie take smeti.
Neocakavam nic ale... je ako niesom rasista ale... :D Ja napriklad nemam rad prijimanie darov omno radsej ich davam. Samozrejme ked niekomu nestojim ani za gratulacie tak je to uz ine. A ako tu uz bolo spomenute ze 8 euro a 30 je to iste, keby som mal trafat v tejto cenovej kategorii tak to by som musel este riesit aj aku bonbonieru aby nebola pridraha :D
Je to len priateľ takže čokoláda za 3e úplne stačí
Moja svokra kupuje malému drahe darčeky. Lezie mi to na nervy lebo je to naozaj ze brutálne drahe. Moj oco ked ma malý sviatok kupi lego za 30 euro a to je podla mna až až. Vadí mi, ze ho svokra takto uci,ze môže mať všetko co chce. Žiadna skromnost...
A ja to náhodou chápem. Riešenie, žiaľ, nepoznám. U nás v rodine proste muž a jeho rodina darčeky chce. Ok, máme všetci rovnako malé deti do 8 rokov, chcú deti oslavy s tortou vždy, tak dobre. Ale tiež je to také, že švagrovci našim deťom dávajú veci - uvediem príklady: jeden sviatok že gate z Takka za tri eurá a kinderčokoláda; druhý sviatok taška, pôvodne od inej rodinnej známej, ktorá ju darovala ich deťom minulý rok z jej dovolenky pri mori, a k tomu najlacnejšie cukríky z Kiku (tašku dokonca tá známa odhalila a kuká, že šak to je odo mňa, naozaj špecifická a rozpoznateľná taška zo zahraničia, kde oni neboli nikdy, čo robí u nás...bolo mi trápne aj za ňu); tretí darček dvoje oblečenie zo Sinsayu v cene tri eurá spolu a dve tie plnené kukuričné trubičky za dvadsať centov. Takže darčeky do päť eur alebo čo mali naviac doma vždy. Si poviete, že kúp aj ty za toľko, ale mne to tým deťom nedá, ešte kupovať veci takej kvality... Ja to hádžem do koša rovno, im kupujem momentálne tak okolo dvacky, aj keď som zvykla za viac (mužovi je to viac-menej jedno, ale za tri eurá mi aj tak nedovolí kúpiť, že málo...). A keď som skúsila, že tak sa dohodnime na darčekoch, čo konkrétne, tak oni už mojim kúpené vždy majú (a vždy ako príklady vyššie) a odo mňa chceli pre tri deti veci na hlavu za tridsať eur, teda spolu do 90 eur. A naše tri dostali zas handry, bez urážky obchodu. Ako, tak si vravím, že tie deti za to nemôžu, aspoň im malú radosť spravím v rámci "charity". Aj keď teda biedu netrieme nikto z nás, máme všetci vysoké školy a pekné platy. A sviatky zrušiť oni nechcú, môj muž kúpi potom aj za 50 eur jednému, keď som sa naštvala a nekúpila nič, tak jemu že to je jedno, že s prázdnymi rukami nepríde k deťom. A aby som dodala, ich deti veci z nijakého z týchto obchodov nenosia. Oni nosia Next, Lindex a podobné. A teraz babo raď, rovnakou mincou sa jej odvďačovať nechcem, to je úplne mimo moje nastavenie kupovať najlacnejšie veci vyrábané z ropy atď., keď to takto zveličím... Kto nezažil, nepochopí. Takže neporadím, len spolupovzdychnem...
Prezraď. Kde kúpim toto všetko... čokoládu, kozmetiku a kvety za 30 eur?
@anonym_autor fakt nevidíš aká si trápna? Môžeš ešte 20x napísať ako nič nechceš, neočakávaš, nevypočítavaš.. nikto ti to neuverí. Veď sa čítaj.. Radšej nedaj nič, ako toto.. toto je úbohé.
@ukgirls mne zas príde trápne, že ja vždy viac kupujem. Finančne sme na tom rovnako. Tak nabudúce tiež kúpim 1 bonbonieru a hotovo.
@anonym_autor ved nekupuj viac kúp jednu čokoládu za 5eur a máš vybavené nechápem čo riešiš keď ta to tak veľmi zatazuje že dávaš viac ako dostávaš...
@anonym_8032d4 v každom obchode.
Ved to ma byt symbolické, čiže kludne aj čokoláda, dezert.
A teraz si vezmi, že roky niekomu dávaš darčeky a on ti roky nedá nikdy nič.
@anonym_8032d4 v každom obchode.
@anonym_autor Asi myslíš kvety zo supermarketu, lebo keby som chcela kyticu z kvetinárstva, tak 30 eur mi je málo, len za kvety a kde to je ešte čokoláda a kozmetika.
Takže tiež si veľmi nedávaš záležať na tom, aby si kúpila kvalitné darčeky.
@anonym_autor nechápem, točí sa snáď všetko okolo darčekov? Spomeniem si, zablahoželam, koniec. Nikto nerieši darčeky. 🫣
@anonym_autor ale áno, očakávaš a kalkuluješ.Ty by si sa hodila do mojej rodiny,kde sa robia oslavy každý okúňa čo ten druhý doniesol a ešte po oslave vykrikujú kto si koľko naložil,kto koľko zjedol.....ja sa samozrejme nezúčastňujem.Nedavaj nič a nečakaj že niečo dostaneš.
Podla mna je uplne v pohode ked si dospeli “vymenia” bonbonieru. Netreba sa darcekovat. Hl ze sa stretnete a stravite spolu cas
Take ked vies za kolko kupia kup aj ty za tolko, alebo nekup nic - max jeden kvet a flasu alebo cokokadu a nemusis ratat kazdy cent kto kolko co dal a citit sa koli tomu zle
Ja neviem ale nikdy som neriešila hodnotu kúpim to, čo viem že poteší alebo niekedy vyslovene chce ten človek. Napr už sa stalo že mi muž kúpil darček za 40€ ja jemu za 15,potom ja jemu lístky za 38€ a on mne darček za možno 10€ ale kúpil čo som chcela. Ani čo sa týka ostatnej rodiny neriešim cenu. Nikto to u nás nerieši, nepredbiehame sa kto drahšie kúpi atd
Nečítam všetky komentáre, ale tak kúp aj ty jednu čokoládu a vybavene. Ak máš rada obdaruvat druhých, tak nerieš peniaze.
@anonym_autor chápem ako to myslíš. Ja si vždy dávam na darčekoch záležať a snažím sa oslávenca potešiť. Nekupujem darček len aby nejaký bol. Sesternica má dve deti. Vždy som kúpila knihu, či hračku (napr.chlapec zbiera bakugany, slečna little pet shop). K tomu koláčik, to je už sila zvyku a v podstate to aj všetci v rodine čakajú, lebo pečiem dobre. Sami si pýtajú konkrétny koláč, najlepšie s mascarpone a kopou čerstvého ovocia. Ona nosí mojim deťom ponožky, slipy a lízatká. Keď sa ma naposledy jej manžel vtipne opýtal, či som dcére doniesla knihu, ktorú nám už netreba, ostala som taká zaskočená, že som si povedala dosť. Na najbližší sviatok donesiem ponožky a gaťky 🤷🏻♀️ a koláče si môžu objednať v cukrárni.
@anonym_12a607 Prosim Ta, nedaj sa presvedcit, aby si piekla. Ked sa budu pytat na zakusok, tak povedz, ze si nemala cas, lerbo si citala knihu 🤣
Nie, nerob dusno v rodine, lebo sa to otoci proti tebe. Ked on je jednoduchy, nezniz sa na jeho uroven. Hlavne NEPEC.
@ukgirls mne zas príde trápne, že ja vždy viac kupujem. Finančne sme na tom rovnako. Tak nabudúce tiež kúpim 1 bonbonieru a hotovo.
@anonym_autor ja najprv dávam čo uznam za vhodné a keď ja dostanem oveľa menej hodnotny darceak tak na ďalšiu oslavu dávam tiež menej hodnotny darcek , ani ja neseriem peniaze
@anonym_autor Ak to vnímaš ako krivdu, prisposob svoje dary teda tomu, čo dostávaš... Iná rada nie je.
Moja ex svokra mala pred pár dňami polookrúhle narodeniny, vychádzame spolu v pohode, kúpila som jej darček, kyticu a ako prekvapko sme jej s dcérou prišli osobne v deň narodenín zablahoželať (cesta 200 km).
Ja som mala narodky 5 dní predtým a absolútne som neriešila, že mne nikto ruku nepodal, lebo to bol jej deň a bola som rada, že sme urobili radosť.😉
@caramellka by som srala na takúto svokra
@anonym_8032d4 prečo nie ? Úplne v pohode aj za 20
@caramellka by som srala na takúto svokra
@sisska96 Je to moja bývalá svokra, poznáme sa 18 rokov, na môj sviatok mi napísala, mali sme možnosť osobne sa stretnúť po roku, inak sme v kontakte, moja dcéra zostala jej vnučkou, chceli sme ju prekvapiť, boli sme tam 2 hod. a riešili sme pochopiteľne jej narodeniny.

@abbey1 predsa mám kde dávať peniaze. Áno, presne to...nabudúce dám aj ja darček za 8-10€ aby to bolo férové. Tak bude najlepšie.
@anonym_autor Veď daj. Pýtajú od teba oni?
Buď darujem, lebo chcem urobiť radosť a človeka si vážim, alebo nemusím nič dať a prejaviť mu úctu inak.
Ale riešiť fakt doslova drobné, to je trápne a veľa vypovedá o vzťahoch medzi ľuďmi.
Niekto si na darčeky vôbec nepotrpi a vidíš, niekto si bude zapisovať, čo dal a čo dostal.