icon

Aký svadobný dar vybrať na obrad?

kikapog
10. aug 2024

Ahojte, mame dilemu aký svadobný dar dať (určite peniaze, ale koľko?) kamarátom, ktorým sme pozvaní na obrad. Hostinu majú len malú pre úzky kruh rodiny. My sme od nich na našej svadbe dostali 100€, ale boli aj na hostine… nemam s týmto skúsenosť čo sa patrí. Čo by ste robili vy? Ďakujem 🤗

optame
10. aug 2024

@kikapog ak je to kamarat, s ktorym sa stretavate casto dala by som do obalky 50e a kyticu neveste 💐

janinah
10. aug 2024

Dala by som kvety a obalku s blahoželaním s klopou na peniaze a tam 50 eur....

biba_18
10. aug 2024

@optame ak je to kamarát s ktorým sa stretávam často, dám mu to pri najbližšej návšteve 😊

muchotrafka298
10. aug 2024

Pokial nie si pozvana na svadobnu hostinu, nemusis dat nic. Ja som sa este nestretla s tym, ze by sa pozyvalo na obrad. Tam moze prist kto chce zagratulovat.

butterflyeffect
10. aug 2024

My sme tak boli, niesli sme kyticu, flasku, gratulacnu kartu/ pohladnicu a kupovala som take hrnceky 2 manzelske ako maly darcek. Velmi sa potesili, necakali nic.

vkatush
10. aug 2024

Nečítala som všetky komentáre.

Nám keď prišli len gratulovať a aj my keď sme niekomu boli, stále sme dali do obálky a kartičku.
Kamoši a vzdialená rodina 20-30 eur.
Lepší kamoši a blízka rodina 30-50 alebo 30 a fľašu lepšieho vína.
(Ja som antikvetová, ani na našej svadbe som nechcela kvety).

alickapusinka
10. aug 2024

Radi vás tam uvidia al na obrade a na hostine nie. Hlavne že vy ste ich pozvali aj na hostinu.Nie nešla by som nikde.Mne to príde strašne dívne že vy ste ich pozvali prišli ano ale vy an ich nie len na obrad.ONi už nemajú pre dvoch na jedlo. Ide o príncip oni na vašej áno a vy n ich nie. Koľko že tam bude ľudi.Určite o dvoch svedkoch to nebude takže pekné by som podakovala ale neprišla by som asi tak.Za mna nešla by som.Určite čaka obálku tak pred kostolom ale najesť sa a zabaviť na to už nie ste jej treba chce vratiť čo dala vám.

alickapusinka
10. aug 2024

autorka a koľko km vám treba cestovať.

martinka13
10. aug 2024

@kikapog ale boli ste pozvaní na hostinu. Ina situácia

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
tamitamitami
10. aug 2024

50€

anna777115
10. aug 2024

Na, obrad sim nepočula nikdy, nikoho pozívať, veď predsa vstup do kostola, alebo na urad, je voĺný. Po, sobáši zagratulovať, neveste kvet, popripade, ešte poslať telegram a vybavena vec. Dary, sa dávajú, keď ideš na hostinu.

rozculena
10. aug 2024

@kikapog na obrad sa nepozýva,oznámenie nie je pozvánka.Ak vám dávali inštrukcie,ako sa dostať na obrad,tak predpokladám,že to je asi ďaleko.Ja by som sa vôbec netrepala niekam ďaleko,ak nie som pozvaná aj na hostinu.
Pri obrade sa vôbec nedávajú dary,ja neviem,kto to vymyslel.....kytica a hotovo.

kikapog
autor
10. aug 2024

@monsterablue ďakujem za názor.. prvotne som tiez chcela dat tak ako oni nám, ale je to podľa mňa nevyrovnané.

kikapog
autor
10. aug 2024

@alickapusinka našťastie len 40min autom 🙂 ďalej by sme takto na otočku nesli (mame malé dieťa)

kikapog
autor
10. aug 2024

@alickapusinka áno oni uznali, že si veľkú hostinu nemôžu dovoliť. Myslím, že od nás nič neočakávajú, ale predsa mi to nedá

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
fairyy
10. aug 2024

@kikapog my sme takto boli, davala som jednu ruzicku a do obalky 50eur plus 3 zreby (vyhrali 25eur 😀)

kikapog
autor
10. aug 2024

@monsterablue my sme ich pozvali na hostinu, ponúkli ubytovanie. My nie sme pozvaní na hostinu, len prideme na obrad 🙂 podľa mňa sú neporovnateľne naše náklady s ich nákladmi.

mironka
10. aug 2024

@kikapog mne to pripadá tak, že vás na hostinu nepozvali, no radi vás uvidia aspoň na sobáši... zdvorilostná formulka, že aspoň niečo...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kikapog
autor
10. aug 2024

@mironka áno znie to tak ale cele nám to vopred vysvetlili a úprimne chápeme, že finančne si nemozu dovoliť pozvať ľudí ako by chceli.

muchotrafka298
10. aug 2024

@kikapog mna by to asi zamrzelo, keby niekto, koho ja som pozvala na svoju svadbu by ma o par rokov nepozval len preto, ze su to vysoke naklady a zdvorilostne by mi napisal ze ma uvita na obrade. Pokial by som tam mala cestovat, tak by som nesla ani na ten obrad. Lebo by som sa tam sama citila trapne. Hovori sa, ze ked si niekoho na svadbu pozvala, mal by Ta pozvat aj on /ak nerobi obrad s dvomi svedkami bez hostiny/.

lienka9
10. aug 2024

@kikapog dala by som kvety a nejaku drobnost na pamiatku-ramik,album..tak cca 30 eur

danielahamar
10. aug 2024

Osobne by som im vrátila do obálky to, čo dali Vám a dala im to po obrade.

janage
10. aug 2024

@kikapog zas na druhej strane ak ideš na svadbu ako hosť máš výdaje. Oblečenie, makeup, vlasy (ak si to nerobis sama) a hlavne ak ideš na svadbu raz za 10 rokov a si športový typ.
Keď ideš len za gratulovať, vezmeš bežné slušné letné šaty, či kostým, kľudne nohavice a blúzku. Vlasy a makeup nijak extra neriesis.
Ja zas nechápem to vracanie. Čo to je finančná operácia má dať dal? Ak chcem idem a dám koľko chcem a môžem si dovoliť. Hlavne od srdca poprajem všetko dobré.
Ak nechcem, mam výhrady nejdem. Bodka.

ukulela
10. aug 2024

@muchotrafka298 lenze ak niekto robi svadbu pre 150 ludi? (alebo len 80?) a jeho host
- a potom ma svadbu s 20 ludmi? to nemoze fungovat tak, ze ja som ta pozvala, musis aj ty mna ....
@kikapog neporovnavaj vase a ich naklady. ja by som dala podla pocitu a vztahu. ak je to "len" napr kamaratka z detstva ci skoly a idem na otocku, v pohode len kyticu a drobnost, ak je to blizsia priatelka, ci rodina (sesternica?), ktora ale naozaj ma problem zaplatit hostinu pre 80 ludi a ja im prajem, tak im peniaze pokojne dam. nepocitam "ich" a "moje" naklady. Ale zvazim vztah a moje moznosti. Ak ma ma stovka, ci 50ka ohrozit moj mesacny rozpocet, tak jednoducho nedam a pridem len zazelat s kvetom. aj to staci.

cacianka
10. aug 2024

No niekto má € na svadbu pre 50 80 150 ľudí, a cíti potrebu ich toľko pozvať, chce mať mega ľudí a cirkus okolí, je to úplne ok
Ale je ok, ak niekto cíti potrebu a má € na svadbu pre 10 20 či 30 ľudí.
Je ok ak nepozve reciprocne kazdeho komu boli svadbe .
Nie je ok sa zduvat , že mne boli na svadbe ale mňa nepozvali na ich.
Nie sme soplave deti čo sa pobijú o bábovičku na pieskovisku.

nedockavka372
10. aug 2024

Boli sme takto pozvaní a dali sme obálku 50€ a kvety neveste, za mňa už by som teraz peniaze nedala.. iba kvety 🙂

kikapog
autor
10. aug 2024

@cacianka áno súhlasím.. ja už som tu písala, že my to chápeme a ani sekundu sme sa nehnevali. Len ten dar sme mali problém sa rozhodnúť, že čo je správne 😁