icon

Backup v prípade rozvodu pred uzavretím manželstva

12. apr 2020

Čo si myslíte o nasledovnom? Idem do manželstva a dohadujem sa s partnerom o tom, čo by bolo, kebyže sa nedajbože raz naše životy otočia tak, že sa budeme musieť rozvádzať. No, zdá sa, že som za blbca. Vraj nechápe, ako može niekto, kto sa chce vydávať, už teraz premýšľať nad tým, čo by mohlo byť pri rozvode. Ja som asi taká pragmatickejšia, realistickejšia (50% rozvodov), a okrem toho nie som veštec, vôbec netuším, čo sa udeje - chorý rodič, problém zo strany svokrovcov, milenka, alkohol, finančné problémy... hja neviem čo ešte, je tu na fóre toho dosť). Vyčíta mi, že to nemyslím vážne s tým manželstvom, že nie som presvedčená... no... asi mám pochybnosti.
Tak by ma zaujímali Vaše názory, predpokladám, že budú asi dosť jednoznačné. K čomu sa prikláňate? Je rozumné sa porozprávať o tom, čo kto prináša do maželstva, čo ako bude, keď sa narodia deti, a čo bude , ak by?
Ja si nepripadám nejak mimo, veď niekde na západe sú aj predmaželské zmluvy a je mi aj jasné, čo ošetrujú slovenské zákony, čo nadobudol kto predtým a čo bude už spoločné... takže čoho sa vlastne ten môj bojí, že kritizuje môj postoj? Podotýkam, že obaja pochádzame z rozvedenej rodiny ale s rozdielnymi postojmi, zatiaľčo ja rozvod mojich rodičov schvaľujem, hoci ma určite poznačil, on svoju rodinu za rozvod dodnes kritizuje a banuje, pritom podľa rečí tam bola nevera, alkohol, násilie, večné hádky.
A ešte jeden paramater, ja nemám toho veľa, zatiaľčo manžel má toho ozaj dosť, hlavne v nehnuteľnostiach a firme. Ale znova opakujem, že obom je jasné, že tieto nadobudol pred vzťahom.
Môže sa ale stať, že bude špekulovať. Už teraz napríklad plánuje, že za naše spoločne zarobené peniaze chce kúpiť auto, ktoré napíše na svoju firmu. Ekonomicky je to zrejme výhodné, no pre manželstvo nie. Sám mi nejako rozumne nedokáže vysvetliť, s čím má problém, proste iba opakuje to svoje, že to nechápe načo sa niekto berie, keď už teraz uvažuje o rozvode (alebo veciach okolo).
A Vy ako, starali by ste sa o to, čo bude, keby? Alebo ste také, že nejak bolo, nejak bude...

bluka2
12. apr 2020

Opatrnosť je na mieste...

lienka.7
12. apr 2020

@petkaaa nevymysla ziadne zadne vratka, na to si ako prisla? A prave MD ci RD je klasicka situacia, kedy zena prichadza o prijem aj o svoju nezavislost, co mnoho muzov dokaze potom pekne vyuzivat a drzat takto zenu v sachu. Presne tie tu potom vypisuju a ziadaju o radu co a ako.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
zuzzqa
12. apr 2020

Ja sa teda povazujem sa vysoko pragmatickeho cloveka. ALE! Pred sobasom sme mali vydiskutovane zakladne zivotne postoje a hodnoty a ako by sme asi riesili situacie ktore mozu/urcite nastanu. Tzn ako budeme riesit financie, kto z nas ostane na RD s detmi, ake mame karierne plany, kde chceme zit atd. Ale ani vo sne mi nenapadlo spomenut (a hlavne mne tato myslienka ani nenapadla) ze "co budeme robit ak sa raz rozvedieme" a ak by toto vyslo z ust chlapa pred svadbou tak by som si ho nezobrala. Naco aj ked este ani nie sme svoji a uz rieisme rozvod? Stat sa moze cokolvek, pary sa rozvadzaju, nikto nevie co bude zajtra, o rok o 10,ale do manzelstva sme obaja vstupovali s vierou a rozhodnutim ze je to navzdy. Podla mna nema vyznam uzatvarat manzelstvo, alebo udrziavat dlhodobe partnerstvo ak v nom clovek nefunguje na 100% a zije so zadnymi vratkami.

ayanamirei
12. apr 2020

moj nazor - rozmyslas pragmaticky, ale vzhladom k tomu, ze vlastne nic nemas, nechapem coho sa bojis ? Tvoj muz to zjavne bere tak, ze vsetko je vase a nevidi dovod to nejak osetrovat, a je pochopitelne, ze chce napisat auto na firmu, kedze je to ekonomicky najvyhodnejsie. Sak sa prepana nepoznate 3 dni, ked sa idete brat a asi vies koho si beries , nie ? Ked zacnu problemy, tak ta polovica auta ta veru nespasi 😉

lucilaines
12. apr 2020

V podstate mate pravdu obaja. Chapem tvoj postoj uplne, ale chapem aj jeho. Tiez by mi nepadlo dobre, keby nastavajuci za mnou nabehol pred svadbou a zacal riesit pripadny rozvod, akokolvek logicke a pragmaticke by to bolo. Dalsia vec je, ze teraz to mozes aj riesit, zbytocne sa pohadate a ak sa povedzme rozvediete za 15 rokov, situacia a pomery a majetky mozu uz byt uplne ale uplne ine a na tuto konverzaciu si ani nespomeniete a aj tak budete bojovat o majetky. Cize ja by som to nateraz nechala tak, ale je spravne, ze na to myslis. Skor by som volila cestu vytvarat si pocas manzelstva nejaku zeleznu rezervu na svojim ucte.

basska_b
12. apr 2020

Ono ak by aj k rozvodu došlo, majetok sa bude deliť na základe DOHODY. Ak by ste nevedeli prist k dohode, až potom vás delí súd. Takže ty môžeš v prípade rozvodu proste povedať, vzdávam sa akéhokoľvek nároku na tvoje majetky, postačí mi tento byt... a budete dohodnutí. Samozrejme, možno budeš zmýšľať inak, prípadne bude dohoda nemožná, no napríklad pre mňa osobne je to taký backup plan ze proste sa spravodlivo dohodnúť... ako dvaja rozumní ľudia...

iviacik
12. apr 2020

Nedokázala by som ist do manželstva, kde sa uz vopred deli moje/tvoje. Ano, človek nikdy nevie, co život prinesie, avsak ist s tym postojom do manželstva, by som ist nemohla. Druhá stránka veci je, ze viem hádam, koho si beriem a uz bez ružových okuliarov. Dala by som ruku do ohna, ze ak by nastal rozvod, môj muz by nenechal svoje potenciálne deti (este nemame) a mna ako ich matku na ulici a s prázdnymi vreckami. Proste ho poznam.
Čiže ak si ides brat niekoho, kto nevieš ako by sa k tebe zachoval v prípade rozvodu, tak takého partnera by som si ani nezobrala. Moj muz si tiež moze byt isty, ze by som si nenarokovala na nic, na co by som nemala narok. A nie, nemam ružové okuliare, svojho muza muza jednoducho poznam, rovnako aj jeho postoj k majetkom a ku mne.

sashabb
12. apr 2020

Pýtate sa prečo rieši, keď sama neprináša majetky? No asi zrovna preto to rieši. On si naplánoval ....
Ja sa jej nečudujem, pokiaľ nič nemá, tak asi tie financie ktoré zarobí, by rada investovala možno do niečoho iného. On chce auto, on ho chce na svoju firmu a ona sa má prispôsobiť. Samozrejme, že sa jej to nemusí páčiť. A preto treba komunikovať, čo ide z jej strany, no on sa tomu bráni a nechápe. 🙄

lienka.7
12. apr 2020

@iviacik drzim palce, nech ti to vydrzi co najviac. Tento tvoj optimizmus. A aj tie ruzove okuliare. Len tie ruky do ohna si radsej chran... realnych prikladov zo zivota je myslim viac ako dost.
Nic nie je zle na tom, mysliet do buducnosti a aj na zadne vratka.
Obzvlast, ked mu ma platit z vlastneho auto, ktore ma byt vlastne na firmu - rozumej jeho.
@sashabb ma v tomto uplnu pravdu a suhlasim s nou 100%.

iviacik
12. apr 2020

@lienka.7 ja ružové okuliare uz dávno nemám 😉

amelie2017
12. apr 2020

Podla mna napisat, ze by si niekto takeho partnera nevzal, keby uz pred svadbou nerozmyslal nad rozvodom nemal dlhodoby vztah, na ktorom sa popalil. Ja som mala 7 rocny krasny vztah, htory sa rozpadol zo dna na den. Nastatstie mladi, ziadny majetok. Ale odvtedy viem, ze mozes milovat, ale hocico sa moze posrat. Ja som si brala muza na cely zivot, a dufam, ze to tak aj bude..ale clovek nikdy nevie. My sme sice neriesili majetky, ale riesili sme deti. Viem, ze dohoda sa moze zmenit, clovek, ked prestane milovat sa velmi zmeni, ale potrebovala som aspon vediet, ze ma s nimi necha vycestovat na prazniny na SK.
Kamaratka s frajerom stavali dom. On ho financoval, isiel byt len na jeho meno. Ona si chcela kupit jednoizbovy byt a prenajimat ho, nech aspon nieco ma, keby cosi a kym jej daju v poho hypo. A ak nic, tak by bol neskor pre deti. Strasne bol proti. Ona zase nechcela investovat nic do niecoho, co nikdy nebude ozaj jej. Domovom ano, ale nie na papieri. Este nedostavali a uz ukazoval milenke, ake obklady vybrali.
Takzr ano, treba byt pragmaticky.

larisalarisa
13. apr 2020

Si múdra. Vyzerá to tak , že všetko bude len na jeho mene. Treba sa poučiť na cudzích chybách. Reálne môžete odísť z manželstva s holým zadkom.

simca06022011
13. apr 2020

Vieš čo.... Porozprávať sa je pekne, ale kým nebudú u nás fungovat predmanželské zmluvy, tak zbytočne.. My sme sa tiež rozprávali, ale keď príde na lámanie chleba tak všetci otočia.
A čo sa týka kúpy auta do firmy za vlastne úspory... Na tom nic výhodné nie je. Skôr riskantné. Nech minje firemné peniaze na firme auto, ktoré bude súkromne používať 😎 to je výhodné.

autor
13. apr 2020

@majkeel To som napisala na vysvetlenie, aka je situacia, nema to nic spolocne s filozofickou otazkou, ci sa bavit alebo nebavit co by bolo keby sme sa rozvadzali. Nemam ziaden zaujem o jeho predtym nadobudnute majetky, ale nemam ani zaujem, aby uz za spolocne peniaze sa kupovalo cokolvek na jeho firmu. Taktiez riesim, ze ak budu deti, ako by to bolo po rozvode. Jasne, ze veci sa mozu tisickrat zmenit ale takto mozno aj posznavame, kto aky je. Dovod preco som opatrna je aj taky, ze ked som vravela, kupime si spolocny byt, zoberieme hypo, lebo ja nemam hotovy kapital, ale hypoteku by sme zvladli spolu splacat, tak mi povedal, ze je to nerozumne splacat a preplacat hypoteku, kedze on ma nehnutelnosti. Takze sme sa nastahovali do jeho jedneho bytu, ktory je ale teda pochopitelne napisany nanho. A presne, neviem co bude za 15 rokov a ostat s holoub ritou. Ja chapem ze mojmu buducemu sa nechce preplacat hypo a radsej usetri peniaze a kupi nieco do domacnosti ci dovolenku alebo si jednoducho dovolime vyssi zivotny standard, no na druhej strane, potom ked chce aj auto kupit na firmu, jeho firmu, vidim za tym zase urcitu spekulaciu, ze chce mat kontrolu nad vsetkymi spolocnymi financiami.

sashabb
13. apr 2020

Inak normálne rozmýšlam prečo také rozdiely.
Na jednej strane ak je zodpovedná a chce mať ujasnené veci pred manželstvom tak je zle, je vypočítavá, sebecká, "blbá" a neviem aká.
Na druhej strane ak tu napíše už manželka, že má nejaký problem v takýchto veciach, je zas hneď sprdnutá, že to si mali vyriešiť ešte pred manželstvom 🙄

autor
13. apr 2020

@lucyluv Moj partner nikdy neprisiel sam od seba, ze by cosi napisal na mna, kedze planujeme zit spolu a ja som si z pochopitelnych dovodov ani nedovolila mat taku myslienku.
@janickacrazy Ale mame co riesit, ako som spominala, za nase peniaze auto na jeho firmu. To ani nahodou do BSM patrit nebude. Nejde mi to, ved som to snad jasne v uvode napisala, ze idem vytlkat zo vztahu nejake peniaze, ide moj skor o to, ze som zavetrila skor z jeho strany akesi spekulacie, mozno az manipulaciu. Ked som povedala, ze ok, auto na jeho firmu dobre, ale teda podiel firmy napriklad 1/8, nech prepise na mna, tak nepovedal ani slovo.
@h_petra Choroba rodica moze priniest situaciu, ked sa musis o toho rodica starat, a to moze byt predmetom hadok a nasledneho rozvodu. napriklad aj preto, ze "ty si len doma (lebo sa staram o choru matku) a ja tu makam a nosim peniaze, jasne ze budem o nich rozhodovat ja". Vsak takychto a podobnych pribehov je plny internet.

autor
13. apr 2020

@zuzzqa Chapem.
@ayanamirei Jasne ze to berie ze je to "nase" - uzivatelsky. Ked som povedala, ze chatu ktoru ma daleko od bydliska, a su s nou skor starosti, lebo sa treba o nu starat a nechodi sa tam, ze predajme ju a kupme inu blizsie, tak ani pocut. Ale uz som to dalej neriesila, ale presne ako pises, viem koho si beriem.
@lucilaines Ano mas pravdu.
@iviacik Nemozem dat like, tak aspon napisem, ze aj nad tymto sa zamyslam,
@amelie2017 Uff

eliska13
13. apr 2020

Nikdy som nič nebrala, že nejako bude...aj na moju škodu rada mám veci, majetky vydiskutovane.Nikto nevie čo bude o 15, 20 r čo je moje nikto mi nevezme🙂vidíš to dobre a nemá dôvod Ta obviňovať z toho, že ešte nie si vydatá a už spekulujes a robíš si zadné vrátka.Ak si chce kúpiť auto a dať na jeho firmu nech si ho financuje sám.
Určite by tiež nebol rád, keby si si teraz kúpila svoj byt na hypo napísaný iba na teba a platila ho zo spoločných peňazí, lebo jedného dňa sa môže stať, že odídeš z jeho bytu s dieťaťom a nemáš nic.Kazdy je hrdina pokým je vzťah dobrý, peniaze sú ...akonáhle pride ku kríze je po všetkých dohodach.Ale zase chápem aj partnera, že nechcel preplácať hypo, ak mal hotovosť.
Ideál by bolo kúpiť si byt na hypo, platiť si ho sama a prenajímať, ak máš na to financie.

eliska13
13. apr 2020

On také veci ani riešiť nebude, nemusi je zabezpeceny...má byt, chatu, firmu tebe sa môže stať, že s ním prezijes 20 r a odídeš s ničím.

00kvetinka00
13. apr 2020

Ja toto chapem ....... a je to rozumne spisat predmanzelsku zmluvu ..... uz len s dovodu ze ako pises pise vsetko na firmu ...... je to trochu nefer treba ako to nazvat majetky mat narovnako ......

Zijem s priatelom (niesom vidata) a hadaj co 3 auta cely bit na neho aje to ako by som nic nedoniesla do tohoto spolocneho ........ aj darcek/bolestne co som dostala k vianociam s dcerkou je pisany na neho (rodila som 4 dni pred vianocami tak som dostala darcek a bolestne v jednom aby som sa mohla s malou lepsie presuvat k doktorom a rodine) ......... podotikam ja som svoje vlasne auto mala no priatel ho predal a peniaze pouzil (aj dolozil svoje) na kupu noveho ktore je napisane na neho ale poistku a opravi platim s penazi ktore si ledva nasetrim s materskej alebo skorej ktore mi daruju moji rodicia

andreakotesova
13. apr 2020

Ale rozmyslat pred manzelstvom, kde budu deti po rozvode, ked este ziadne deti nemam...

autor
13. apr 2020

Aby som to zhrnula, ano chcela som trochu pochopit, ze moze byt nastaveny aj tak, ze takyto moj postoj ho moze skutocne trapit. Ja som za tym vnimala, vzhladom na drobne indicie, skor pokus o to, aby mal veci pod kontrolou, pretoze ako som napisala, je traumatizovany dost s rozvodu svojich rodicov a myslim, ze spravi vsetko preto, aby rozvod nenastal, ak si ho on vyslovne nebude zelat. Bohuzial pod pojmom "spravi vsetko preto", si treba predstavit skor prave zadrziavanie financii a podobne manipulacie, a nie to, ze by snad opustil svoju milenku ak by napriklad nejaku mal, alebo ze by prestal chodit s kamaratmi, len preto, ze ja som ho o to poprosila. To zase vzhladom na jeho povahu, ktoru ja poznam, ako tvrdohlavost a aj uzasna schopnost sa vyvinit a nic neuznat, si dovolim odhadovat. A samozrejme vychadzam aj z tej rodinnej anamnezy, ze jeho otec sa o rodinu nestaral, takze dnes mi moze slubovat, ze zalozime si rodinu, ale ako sa k tomu nakoniec postavi je otazne. Proste nesie si kopec balastov, ktore nie su dobre; a to neznamena ze je to zly clovek, akurat ho v krizovych situaciach mozu viest k nespravnym rieseniam.

andreakotesova
13. apr 2020

Nevydavaj sa, dobre ti radim 🙂

autor
13. apr 2020

@andreakotesova Nikdy? 🙂

majkeel
13. apr 2020

Vsetko je o dohode. Niekedy je lepsie zacinat z nuly, ale da sa dohodnut aj ked dvaja uz nieco maju. Staci iba mat svoje financie pod kontrolou. Nic Ti nebrani platit svoj podiel na beznych mesacnych vydavkoch, svoje peniaze davat nabok na svoj ucet. Potom z toho kupit byt, ci na hypo, byt prenajat ... a bude detom. Nikomu NORMALNEMU to nemoze vadit.
Do prerabky bytu, domu das peniaze az potom, ked bude cast bytu napisana na Teba. Opakujem. Toto nemoze nikomu vadit, dokonca by to mal navrhnut ten druhy, aby si mala istotu. Ak to niekomu vadi, aby druhy nemal nic spat za svoje vlozene peniaze, tak si pripravuje podu, aby Ta raz ak bude treba, mohol s prepacenim odrbat.

majkeel
13. apr 2020

Viacej komunikuj s nim a nie tu s cudzimi ludmi na internete, ktori osobne nepoznaju ani jedneho z vas.

andreakotesova
13. apr 2020

Mozno aj nikdy 🙂

janickacrazy
13. apr 2020

tak áno, toto chápem, že on má byt a tebe sa može stať, že budeš s ním 10 rokov, spravíte si deti a potom odídeš s holou riťou ako sa vraví, lenže ked si nechce brať hypo, tak s tým asi veľa neurobíš, jedine si odkladať nejaké peniaze bokom na šetriaci účet, aby si v prípade rozvodu neodišla ako bezdomovec, preto ja som rada, že sme s mužom začínali od 0 spolu, spolu postavili dom a je na nás pol na pol, on mal nejaké úspory a mne dali rodičia pozemok, čo bolo približne v rovnakej hodnote, takže si nemáme čo vyčítať, inak moj muž má tiež auto písané na firmu a mne to vobec nevadí,je to proste výhodnejšie a cena auta aj tak dosť rýchlo klesá, takže to ťa veľmi nezachráni

lucyluv
13. apr 2020

Ked ta takto este citam, velmi dobre, ze ste tuto temu pred svadbou otvorili. Na vsetkom sa treba dohodnut, ako skor diskusiou, to ze chce dat auto na firmu, to je podla mna ok, to by som vobec neriesila, ved druhe auto si mozete kupit spolocne, urcite by som mu hned neargumentovala, ze chcem 1/8 zo zisku z firmy, skor sa porozpravaj s nim tak, ze mu povedz konkretne situacie, ktore mozu nastat v buducnosti, ze ako si to predstavuje konkretne a potom mozes dat aj tu svoj navrh. Mne ani nenapadlo, ze by mi vadilo, ze auto je na firmu, ale ja som ho neplatila. A napr som manzelovi hypotekach bytov, ktore vobec nie su moje, proste tak to vyslo, vobec mi to nevadi, financie ktore vdaka tym bytom ziskavame idu do rodinneho rozpoctu, on plati tu hypo. Ale ja muzovi doverujem, uz zrejme aj on mne :D ja keby sa rozvadzame napr mojou vinou, tak si urcite nezoberiem polku domu, neprislo by mi to moralne, hoci by som zo zakona mala na to pravo, je z polky moj, ale nedala som do neho ani korunu. Dobre je si prediskutovat taketo veci a uvidis ake ma moralne hodnoty, vnutorne pohnutky a veru v krajnom pripade sa ani nezoberiete. Sulad treba mat aj v tejto oblasti.