Bledé šaty na svadbe

14. máj 2023

Ahoj, chcem sa opýtať, že či je nevhodné keby má hosťka na svadbe (biele/béžové/smotanové/jemné ružové) šaty, lebo zase (podľa mňa) pokiaľ to nie sú vyslovene svadobné šaty, že pozriem a vidím, že SVADBA tak prečo by boli nevhodné? A zase prečo by sa mala nevesta uraziť/žiarliť/hnevať keby je (čisto podľa nej) iná žena ,,krajšia" ako ona? lebo je to predsa subjektívne, každý predsa vnímame krásu po svojom a pokiaľ by bola nevesta spokojná so svojimi šatami tak by na inú nežiarlila/nehnevala by sa.
(voľná diskusia)

viestta
14. máj 2023

BIele roby na oficialnu prilezitost su podla etikety urcene len pre mlade slecny na ich prvy ples a pre nevestu na jej svadbu. Zakon na to nie je, rovnako ako nie je zakon na to, ze v spolocnosti sa jedava vidlickou a nozom, ale kultivovany clovek sa vyhne takemu faux pas
Ak sa nevesta rozhodne pre inu farbu svadobnej roby ako je biela je to jej volba

tosomja
14. máj 2023

Ja to vnímam tak, že čisto biele šaty má mať nevesta. Odtiene ružovej, béžovej alebo biele s farebnými kvetmi už nech si dajú. Kým to nie je róba s vlečkou. Myslím si, že v mojom záujme je nezatieniť nevestu a zbytočne nebudem na seba strhávať pozornosť. Samozrejme, že ťa môžu pochváliť, že si krásna, pristane ti to. Aj pošepkať, že si krajšia ako nevesta. Ale nehodí sa to.
Zase...každá sme iná, niekto sa ide predvádzať, iná zabaviť.
A ako píše vyššie, biela je vnímaná ako "nepoškvrnená, čistá" majú to mladé dievčatá a nevesta.

roja01
14. máj 2023

Ak sa zena - host na svatbe oblecie do bielych siat (al bielej farbe podobnej), pripadne zvoli ciernu farbu nie je to vhodne. Tak isto vystredne saty nie su vhodne. Svedci to o neucte a netaktu.

tosomja
14. máj 2023

@roja01 prečo nie čierne? Keď k tomu zvolí doplnky a nie je to vyslovene smútočná "uniforma".

lindous
14. máj 2023

Z pohľadu nevesty, nemyslím že by som sa hnevala, ak by niekto z hostí prišiel na moju svadbu v bielom, z pohľadu hosťa by som však na svadbu v bielych šatách nešla... žena aj vo farebných šatách môže byť krajšia ako nevesta v bielom, o to tu nejde, ale beriem to ako že to je farba pre nevestu, je to zaužívaná tradícia, cítila by som sa nevhodne podobne ako v šatách po zadok s výstrihom po pupok 😅... bledoružové sú podľa mňa úplne okej, béžové asi záleží od strihu, ale tiež by som po nich nesiahala...

tiezjedna
14. máj 2023

biele/bledé šaty na svadbu si vezme fakt len trubka

roja01
14. máj 2023

@tosomja.., cisto cierna roba nie je vhodna. Ak by cierne saty boli prekryte farebnym bolerkom a doplnky by boli tiez farebne, tak mozno.

patus_2
14. máj 2023

Biele by som nevzala, ale krémové, svetle ružové alebo kvietkovane podľa mňa sú v pohode. Ale závisí od svadby, je veľký rozdiel či má nevesta princeznovskú róbu alebo letné plážové šaty.

maryetta
14. máj 2023

@roja01 mala som na svadbe cierne saty avela ludi mi ich chvalilo. Aj samotna nevesta. Celkovo si aj vsimam ze vela zien nosi prave cierne saty.

jaskolka
14. máj 2023

Je to určitý spoločensky bonton. Proste určité pravidlá obliekania v našej kultúre. Rovnako ako na pohreb si neoblecies niečo svetle, biele ci žlté. Do divadla nepôjdeš v plavkách, na kúpalisku si nikto nedá kožuch a podobne.

mandzula
14. máj 2023

Mne by bolo uplne jedno, keby boli byvali hoci aj vsetky zeny na mojej svadbe v bielom, ja som zas bola svagrinej na svadbe v ciernych satach. My si na tieto vymysly nepotrpime a je nam fuk, co sa patri a co si kto mysli.

kamatopo
14. máj 2023

No aj ja mám názor že v bielom iba nevesta. Je to farba jej dňa. A taktiež sa mi neľúbi zas biela na plese. Vypadá to ako keď unesú nevestu zo svadby. 🙈Ale bola som na bielo čiernom plese tak tam sa to vyžadovalo

gejb
14. máj 2023

Keď si dá hosťka biele/bledé saty je to znak neucty. Nepísané pravidlo hovori, že biela patrí len neveste. Na výber je tisíc farieb, ktoré si žena môže obliecť, nevidím preto dôvod brat bielu/bezovu/striebornu farbu neveste v jej velky deň...je to ako vztýčený prostredník

letfenixa
14. máj 2023

@tiezjedna kamaratkina svokra na jej svadbe si dala biele, aj cepcit sa chcela.

tiezjedna
14. máj 2023

@letfenixa 😂😂😂

maranta_leuconeura
14. máj 2023

Je to nevhodne v nasich koncinach kde nevesty su zvacsa v bielom/kremovom/svetlom. V inych krajinach su ine tradicie. Rovnako je u nas nevhodne chodit do prace v plavkach do officu. Ale povedz to plavcikom pri vode, tam plavky vhodne su. A na nudaplaz je nevhodne prist sa kupat v neoprene.

Uplne zakladne pravidla respektovania nastavenych veci. Ale rob ako chces, no potom ocakavaj aj adekvatnu reakciu od okolia, ked si budu tukat na celo. Necuduj sa, ze ich svojim obliekanim urazis.

abbey1
14. máj 2023

Nevhodné sú len snehobiele šaty. Iné by som už ozaj neriešila. Všetko s mierou.

kamatopo
14. máj 2023

@letfenixa a predpokladám že mala aj pod čepcom🤣

autor
14. máj 2023

tak keby si šuškajú tak by mi to prišlo, že akoby závidia, že tá daná hosťka je ,,krajšia" ako nevesta alebo keby sa urazí nevesta, ja keby som nevesta tak mne by nevadilo keby vidím inú hosťku ktorá by bola krásna, ja by som ju aj pochválila, že má krásne šaty a pokiaľ si hoťka nevezme vyslovene svadobné nevidím v tom problém, ved krásna žena by uputala aj keby mala na sebe hocijakú farbu

autor
14. máj 2023

@maranta_leuconeura neviem prečo by sa mali uraziť, pokiaľ nie sú vyslovene svadobné tak nevidím problém

jana0215
14. máj 2023

Problém je v tom, že v dnešnej dobe môžu byť akékoľvek biele/svetlé šaty svadobné. Akože ty spomínaš stále že by mohla byť "krajšia". Pardon, ale aj keby je "škrata" a oblečie si biele šaty, tak sa ako nevesta naseriem.

lyci
14. máj 2023

lebo je to nevhodne, je to tak zauzivane, nepatri sa to. a ked to nechapes, tak je problem v tebe, nie v ostatnych

gejb
14. máj 2023

Ak plánuješ ísť v bielom, zober si pre istotu aj náhradné šaty ak by ta "nahodou" nejaká druzicka obliala červeným vínom....

seahorse27
14. máj 2023

Nikdy by som ja osobne nesla na svadbu v bielych satach, ani kremovych, svetloruzovych a pod. Su urcite nepisane pravidla, co sa patri a co nie. Su ludia, ktori ich respektuju a potom su ludia, ktori ich radi porusuju a nevadi im, ze si potom o nich druhi sepkaju a “ohovaraju”. Podla mna to nie je zavist, ze ta osoba je na svadbe nakrajsia (to nikomu svetle saty nezarucia), ale prave preto, ze vacsina sa s jej vyberom siat nestotoznuje. Rovnako ale dopadne aj osoba, ktora by prisla v cervenych tortovych satach s cielom uputat na seba pozornost alebo vulgarne odhalena - mini a kozy von, prilis tesne saty…Vsetko je to o vkuse a “chochmese”, niekto pre to cit ma a niekomu je to ukradnute. Da sa obliect vkusne a zaroven aj pekne vyzerat vo vsetkych farbach okrem svetlych a tiez v decentom a postave lichotiacom strihu siat.

autor
14. máj 2023

@gejb :D

gejb
14. máj 2023

Garantujem ti, ze keď sa suska o žene ktorá je na svadbe v bielom a nie je to nevesta, nebude to nič pekne a určite nie v zmysle ako jej to pristane.

jesenzima
14. máj 2023

Je to síce mimo otázku, ale čo je na čiernej také hrozne? Ja som mala sobáš v čiernych, s trochou bielej a nikto neriešil 🤷 veď ani čierna nemusí byť iba ako na pohreb ...

autor
14. máj 2023

@jesenzima môj dotaz tiež mimo ale ja keby som nevesta by som si dala aj čierne šaty 😂

autor
14. máj 2023

@gejb vždy nemusí ale keby je nevesta spokojná so svojimi šatami tak ju iná neurazí

lindous
14. máj 2023

Tiež si myslím, že šuškanie by v takom prípade nebolo o tom, že je žena krajšia ako nevesta, o tom farba šiat naozaj nerozhoduje... skôr je to niečo ako, že by som na pohreb neprišla v pestrofarebných šatách, lebo sa to nehodí... to že to niektorá nevesta možno prežíva až moc je zase iná vec... a čierna je podľa mňa ok, aj na neveste, ak sa tak ona rozhodne 🙂