icon

Chodí u vás Ježiško?

veve2410
14. dec 2014

Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂

mawka
14. dec 2014

tak moje deti su ine uz v tom, ze sa realne zamyslaju nad tym, co je na jeziskovi take super, ked vela deti na svete trpi. takze tieto bludy sa vytvaraju doma, ale fakt, ktory ine deti netusia, ze su krajiny, rodiny, kde jezisko alebo santa nikdy nepride z akehokolvek dovodu... ked sa vas dieta vazne spyta, ze preco isty xy chlapcek, ktory je taky hodny, poslucha nedostane od deda mraza a jeziska ziadny darcek, tak ste v prdeli a toto proste nevysvetlite, ze ked je niekto chudobny, tam jezisko nechodi? tym padom je to sialene pokrytecke. presne pre toto nemienim moje deti v nicom klamat. a rozhodne nie v tomto. lebo je super, ze by k nam prisli tito pani, ale super nie je na tom nic, ze si zasluzia vsetky decka a tito pani su tym padom strasne nespravodlivi.
ale tak to je vec vychovy, nad cim deti premyslaju. a k comu ich rodicia vedu. pre mna je to pokrytectvo najvacsieho zrna, klamat takto vlastne deti a tvrdit im, ze vsetky deti na celom svete dostanu darceky, ked to tak nie je.

horana
14. dec 2014

Je jedno si Jezisko, Santa ci Dedo Mraz, ide o vyjadrenie toho isteho principu.
Tak som to aj detom vysvetlila.
V skolke/skole sa stretnu so vsetkymi pesonifikaciami, nech vedia ze je to v principe a zasade o tom istom.
Netreba deti ucit rozdelovat podla nabozenstva, predstav, ale spajat podla uprimnosti.
Vyberte si doma co je vam najblizsie.

Btw: kto je uprimny praktizujuci krestan, tomu by nemal nosit darceky Jezisko, to je uz spohanstenie, sice jemne, nad ktorym sa priviera oko, ale je. Spravne by sa mali ludia obdarovavat na pocest Jeziska, nie ze on im to nosi, maly odtien, ale vyznamny, Jezisko je ten oslavenec, resp. Svetlo je tym co vtedy vyhrava nad Tmou.

nikawero12
14. dec 2014

@veve2410 u nás stále chodil Ježiško, ked boli naše deti malé a aj teraz, ked máme malé vnúčatká. Dokonca aj za socializmu sme ako deti mali doma tradíciu Ježiška a to aj napriek tomu, že štátna propaganda vtedy "podporovala" Deda Mráza, tak ako dnes "vykúka" všade na deti Santa. Našou rodinnou tradíciou je Ježiško a basta!

radoslava25
14. dec 2014

Tak naša ma ešte iba 3 roky a nejak to nevníma nerieši kto to donieslo....ale my sme boli vychovávaný v tom duchu že Ježiško dáva mamke a ockovi peniaze aby nám mohli kúpiť darčeky...a že je hore v nebíčku a stále nás vidí či sme dobrý alebo zlý...a v tomto duchu to bude aj u nás...

katarina644
14. dec 2014

@veve2410 ahoj, ja mam sestrocnu dceru a stvorrocneho syna a ku nam chodi jezisko. dcerka sa pomodli a zaspieva jeziskovi a vtedy pridu ku nam darceky🙂))

mawka
14. dec 2014

@horana ano aj toto. vianoce sa spajaju s krestanstvom, ale povod maju uplne niekde inde. aj vianocny stromcek si prebrali krestania /to som este sofistikovane uviedla/ a aj ine veci, ktore su s vianocami spojene. ale nebudem vyrypovat. vela sme s malym nacitali o pohanskych zvykoch, krestanskych a su nam blizsie tie pohanske. a inak, ako vo vysokom % vzdy, aj teraz si to velmi pekne opisala, vysvetlila.

cannella
14. dec 2014

U nas Mikulas a jednoznacne Jezisko. Ak sa v Amerike vsetci obesia, tak to, predsa, nespravim tiez. Nic horsie ako opicenie sa po niekom a stadovitost nepoznam

meluela
14. dec 2014

@mawka
@olivia6
@lyzzy
@vroni
@sense

citala som zaujimavy nazor psychiatra (aj) k problematike prilis racionalneho vychovavania deti:

"Už viackrát som prílišné technické a racionálne oboznamovanie detí s dnešným svetom nazval krádežou detstva. Tento „zločin“ sa netýka len sexuality, ale každého momentu, kedy dieťa okrádame o jeho fantáziu, bájny a sebou samým skonštruovaný svet podľa neho a nikoho iného. Z nástenky jeho predstavivosti a hravosti trháme jeden sen za druhým a sme hrdí na to, že máme dieťa na úrovni. Už vie, že nepoletí na mesiac, lebo na to by muselo byť kozmonautom, čo predstavuje veľmi zložitú prípravu, na ktorej konci je aj tak malá šanca, že by sa tam dostalo. Vianočný stromček na námestí nezapaľuje mikulášske kúzlo, ale kábel zapojený do zásuvky. Peter Pan neexistuje, draky neexistujú, dobré víly neexistujú, vlastne neexistuje nič, čo je v rozprávkach. Odmalička sa dieťa učí vrastať nohami pevne do reality a rozprávkové kráľovstvá má jasne vymedzené v priečinku fikcií. Dieťa síce nevie písať ani čítať, ale s rovesníkmi sa vášnivo háda, či Pluto je alebo nie je planétou, zaťažené všadeprítomnou politikou mudruje o prezidentských kandidátoch a používa odborné termíny, ktorým vlastne ani poriadne nerozumie. Dokonca sa niekedy zdá, že naozaj chceme, aby okolo nás namiesto nezbedných detí spôsobne pobehovali malí dospelí. "
https://projektn.sk/7031/problemy-okolo-sexualn...

slavka034
14. dec 2014

U nás tiež odjakživa chodil Ježiško..Pamätám si ako sme so segrou (bratia boli ešte malí) "kutrali" darčeky týždeň pred Vianocami vo všetkých možných aj nemožných zákutiach bytu,našli sme pár zabalených krabíc a verili sme ,že ich do skrine,do postele ,do komory, dal Ježiško,veď rodičia boli stále v práci,kedy by to stihli 😀 ...Vždy pred štedrou večerou sa zatvorili dvere s mliečnym sklom do obývačky,po večeri sme ešte sedeli chvíľku,lebo nášho tatka fuurt trápil "prújem",musel si odbehnúť na wécé,zavrel za sebou umakartové dvere na kúpeľni,nevadilo mu,že my deti sme ako na ihlách,veď sme chceli ísť ku stromčeku...zrazu sme zaregistrovali hýbajúci sa tieň pri stromčeku,s radosťou v hlase,sme volali na otca,že rýchlo nech sa vráti,už chodil Ježiško...A takto to fungovalo dobrých pár rokov..Kým zas a znova začal večer vianočný so všetkou tatovou ceremóniou no a drahý tatko zakopol o bratovu autodráhu pod stromčekom ,vydrbal sa na stolík s koláčikmi a povedal to povestné :Do materinej ..... 😀 😀 😀 a bolo po čare Jažiška,lebo sme spoznali otcov hlas 😀 😀 😀 Mohla som mať tak 10 rokov,keď vlastne "ježiškománia" ma navždy opustila 😀 😀 😀

Ale teda moja staršia dcéra verila na Ježiška tak do 8 rokov,kým samozrejme po prázdninách v škole neprišla veta :Čo ti kúpili rodičia pod stromček 🙂 Ako dlho to vydrží pri mladšej dcére,nechám sa prekvapiť 🙂

vroni
14. dec 2014

@meluela, pana Pataraka citam rada, ale rozumiem jeho textu trochu inak. Su deti, ktore doslova ziju vo svojom svete fantazie a nasilne ich z naho vytrhavat systematicky a "racionalne" je kontraproduktivne. Su ale aj deti, ktore si pytaju logicke odpovede a na "rozvijanie fantazie" by im rodic musel klamat, co sa mi zda rovnako kontraproduktivne. Nevysvetlujem detom, ze ich priniesol bocian a Jezisko mi pripada na rovnakej urovni. Jedoducho si myslim, ze dietatu magickost zivota mozno ukazat aj inak ako klamstvami, sorry.

selema
14. dec 2014

No tak my sme jediní, čo sa "opičia" po Amerike, lebo ku nám chodí Santa.
Keď som bola dieťa ja, darčeky nám nosil Dedo Mráz.
Syn od malička videl Santu v rozprávkach, reklamách a tak tomu uveril. Preto sme ho nepresviedčali, že je to Dedo Mráz. A dcérka, tá to už chytila od neho 🙂
Ježiško ku nám nikdy nechodil, ani nebude, lebo sme neveriaci.
A pravdu povediac, viac sa nám páči Santa (Dedo Mráz) ako Ježiško 😵
Ale je úplne jedno, kto nosí darčeky, Vianoce sú o inom ♥
Len ma veľa krát mrzí, že my, ktorým nosí darčeky Santa alebo Dedo Mráz sme kresťanmi často osočovaní, považovaní za blbých a nazývanými inými "invektívami" 😒
Ja tiež nikoho neosočujem len preto, že im nosí darčeky Ježiško a pritom si o tom myslím svoje 😉
KRÁSNE VIANOCE VÁM PRAJEM 🙂

janinah
15. dec 2014

nechápem,prečo je pre niektorých Ježiško klamstvom....Ježiško nám nosí nádherné dary-lásku,radosť,pokoj,zdravie,spokojnosť,silu.....len malé deti sa s týmito darmi nevedia hrať,lebo tieto dary sa nedajú chytiť...tak im rodičia kupujú hračky 😉 Ježiško bol v mojom detstve a nemienim svoje deti o toto ukrátiť...a nemám najmenší pocit viny,že "klamem"....

mawka
15. dec 2014

@janinah
@meluela
pre toto:
Väčšina ľudí si myslí, že Vianoce sú oslavou narodenia Ježiša Krista. Nie je to však pravda. Kresťanské Vianoce majú pôvod v starovekom Ríme. Rimania každoročne usporadúvali festival s názvom Saturnalia, ktorý sa konal v období zimného slnovratu. Od 17. do 25. decembra oslavovali návrat Saturna, boha ohňa a úrody. V týchto dňoch sa ľudia s obľubou sobášili, vymieňali si dary a rozdávali jedlo chudobným.
Po preniknutí teutonických kmeňov do Gálie, Británie a strednej Európy sa tieto rituály pomiešali s germánskymi a keltskými slávnosťami. Práve tomu vďačíme za vianočnú hostinu, koláče či zdobenie ihličnatých stromčekov. Dnešná podoba Vianoc je teda spojením starých pohanských zvykov, rituálov a germánskych slávností.
A čo vianočný stromček? Jeho dnešná podoba má pôvod v Nemecku. Starí Germáni však tento zvyk prebrali od Rimanov a tí ešte skôr od Babylončanov. Jeden starý babylonský epos hovorí o zelenom strome, ktorý kedysi dávno vyrástol zo starého suchého kmeňa. Tento strom reprezentuje boha zrodenia Nimroda.
Staré pohanské rituály a oslavy boli tak hlboko zakorenené v tamojších zvykoch, že sa neskôr stali aj súčasťou kresťanstva a rozšírili sa do celého sveta.

ak mate doma dieta, ktore je prirodzene hladne po faktoch a takymto veciam okolo jeziska a nosenia darcekov prirodzene neveri, je zbytocne ho balamutit takymi rozpravkami.
navyse naozaj vianoce maju uplne niekde inde povod. uplne inde. pre mna to nie su krestanske sviatky. sorry.

horana
15. dec 2014

Ono je sranda ze takeho Santu vacsinou veriaci neuznavaju ako nieco pohanskeho, importovaneho zo zlej Ameriky, uznavaju len a vyhradne Jeziska. Naopak sa k nemu utiekaju neveriaci ako k alternative pre tych co neveria. Oboje je prinajmensom usmevne.
Lebo Santa Claus je vlastne to iste ako Svaty Mikulas, je to len preklad toho slova. Da sa teda povedat ze v Amerike nosi darceky na Vianoce prave on. V krestanskom Polsku je to Swiety Mikolaj. V Anglicku sa vola Father Christmas. Vyzera ako Santa Claus, len ma dlhsi kabat a aj dlhsiu bradu. V Spanielsku nosia Traja Krali, vo Francuzsku ich nosi Vianocny duch, inde je to napr. Dedo Koleda, Dedo Mraz, u starych slovanov nasich predkov to bol Ded (rodu), najstarsi z 12 mesiacikov, ktory je prisny ale spravodlivy (pyta sa deti: posluchal si?) a ktory je drsny, zarasteny ale silny praotec, ktory v ten den predava svoje zezlo najmladsej postave z 12tich archetypov - dietatku so zlatymi vlasmi-novemu Slnku...Taliani ako basta katolicizmu, ved u nich byva sam papez, tak dostavaju darceky az 6.1 a to od carodejnice Befany. V Dansku je to vianocny posol, v inych severksych krajinach skriatkovia.
Vsetko su to krestanske krajiny, krajiny nasho civilizacneho ramca. Bit sa do prs ze jedine Jezisko je ten spravny kto by mohol nosit, je skor taka uzkoprsost ludi co nevytiahli nos z rodnej hrudy a myslia si ze su papezstejsi nez papez. Ako je dobre ked si rodina urci co je jej mile a zda sa jej spravne, ale detom skor treba ukazat podstatu a to ze vo svete je vela prejavov tohto javu, ktory na najnaturalnejsich zakladoch znamena, ze vsetky mozne kultury sveta svojim sposobom oslavuju to co zrkadli sama priroda, a sice zimny slnovrat, obdobie kedy sa prestanu predlzovat noci a zacne pribudat svetla. Je to vitazstvo svetla nad tmou, jeho znovu-narodenie. Bez ohladu na civilizacny ramec toto vysledovali a oslavovali vsetci, cyklicnost prirody, toho ze uprostred najvacsej temnoty v roku, v dnoch kedy je najdlhsia noc, sa to zrazu preklopi, zrazu sa zrodi nove svetlo- slnko, iskra nadeje. Kedy uz inokedy si mali krestania umiestnit sviatok narodenie Jezisa, nez na tento den, bez ohladu kedy sa naozaj narodil. Ved to je prave ta symbolika, vacsia uz ani nemoze byt. Ale ma to vsetko mnoho rovin a preto rovnako uprimne to mozu slavit aj ti co vidia v tychto dnoch rovnaky princip, ale navonok zabaleny do mierne ineho obalu symboliky.

lenocka84
15. dec 2014

u nas mame darceky pri prilezitosti narodenia Jeziska
nie ze priamo od neho.
a myslim ze malemu je jasne od koho su.jedine co sa nam dari este dat ich pod stromcek bez jeho vedomia 🙂 kedze si poctivo diktuje co si prosi je mu jasne ze ich kupime.teda nieco.nie vsetko co si povie 😉

olivia6
15. dec 2014

@janinah nikto ti nenuti nazor, ze klames. Rob ako uznas za vhodne. ja by som mala pocit, ze klamem, pretoze Jezisa Krista beriem ako mocnu duchovnu bytost a nie nejakeho nakupcu, ktory hra hlavnu ulohu v blaznivom konzume Vianoc. Cize logicky nam nemoze nosit darceky ked ma inu pracu. Svoje dieta oboznamim, comu veria niektori ludia a moze tomu verit tiez, ved viera je otazkou rozhodnutia, nie dokazov. Ale trvat na tom, ze sa darceky zjavuju pod stromcekom nejako zazracne, to teda nebudem.

olivia6
15. dec 2014

@selema "krestania" radi osocuju, uz po starocia, ber to ako fakt, nic s tym nenarobis.

terezka1947
15. dec 2014

Vianoce su Vianoce....pre niekoho sviatky pokoja,oddychu,chvil v kruhu rodiny....pre niekoho je k tomu este pridana hodnota v podobe narodenia Jezisa-ma to pre neho teda este hlbsi duchovny vyznam...

jasne,ze zvyky su prebrane=ved co je v dnesnej dobe "cerstvo vytvorene"? nadvazujeme na nasu historiu a co je pekne a nasmu srdcu mile,to si (aj ked mozno podvedome) preberame do svojich rodin
urcita klasicka romantika k Vianociam patri
v kazdej rodine su zvyky ine,v kazdom kute Slovenska,v kazdom kute sveta sa lisia
a co na tom?
ide o to,aby sme ASPON cez Vianoce boli lepsi,milsi...ohladuplnejsi...

a kazdy rodic svojim detom podava urcitu svoju predstavu Vianoc,ci uz chce alebo nechce...a myslim,ze je velmi tazke povedat,kt.presne vysvetlenie je to najlepsie
je to na nas ake Vianoce si v rodinach vytvorime
ak tam bude aj nejaka rozpravka,ok...ak budu iba fakty,ok....ak to bude sklbene a bude rozpravka+fakty,tiez ok...ku kazdemu veku cloveka nieco patri...a moj osobny,velmi skromny nazor je,ze z nasich deti uz "doba"robi skoro dospelych.....ale dieta musi byt najprv dietatom...uz je to jedno ako co vysvetlime,ale musi byt dieta dietatom...lebo mu to jeho detstvo bude raz chybat
nic mu v zivote neujde,ked bude verit na nejaku vilu,draka,rozpravku....skor sa na pekne prezitom detstve da potom neskor stavat 😉
a povedzme si,nie je nam niekedy tak krasne a clivo pri dusi,ked so svojimi detmi este pozerame na rozpravky a ich rozumceku primerane vysvetlujeme,co a ako...a aj sami chceme este niekde v duchu tak verit ako tie nase male ciste dusicky 🙂

natalym
15. dec 2014

U nás chodí Ježiško. Moje deti majú 11 a 16 rokov a chodí Ježiško. Vedia, že to kupujem ja, ale nám sa to tak páči. My veríme v Ježiša Krista, prežívame sviatky jeho narodenia a darčeky patria k tomu. Zázrakom treba veriť, a nie sa v nich šťúrať. Takže ku nám bude Ježiško, dúfam chodiť veľmi, veľmi dlho, veď aj vďaka nemu ich môžem zaobstarať.

mawka
15. dec 2014

@horana aaach 🙂 mam dusevny orgazmus z tohto tvojho prispevku 🙂 😀 skutocne som teraz velmi potesena. lebo presne o tom su moje vianoce a nepaci sa mi, ked niekto mojim detom hovori opak a co najhorsie, ze sa im to snazi nanutit, ze proste Jezisko a basta. Nie, pre nas su to sviatky, kedy mozeme byt spolu, kedy rekapitulujeme cely rok, kedy si vylozime na stol nohy a vegetime a uzivame si, ze sme spolu. kedy jednoducho si dame darceky z lasky. nieco, co sme si nemohli dat v celorocnom zhone. cas, kedy si povieme, co bolo zle a co mozeme urobit inak. cas rodiny. nie oslavu jezisa krista ani toho, ze jezisko nosi darceky ci santa lieta na saniach. proste vianoce su o nas, o nasej rodine.

dakujem, moc moc 🙂

lucka1987
15. dec 2014

u nas chodi jezisko, no ci darceky aj nosi.. to je uz na drobcovej fantazii.. mame 3 rocneho... este to celkom nechape a ani nemusi. nech mu fantazia pracuje, nech vnima to tajomne a carovne , nech ma predstavy ako to vlastne je a nech premysla o tom.. akoby to bolo keby mu ponuknem na taniery vysvetlenie ako to chodi... poviem mu, ked sa jezisko narodi , najde si pod stromcekom darcek. nech premxysla odkial je.. co moze vediet, a je mu vysvetlene, je ze darcek ma z lasky, a snazime sa zamerat vychovu skor na tradicie rodiny na spolocne pecenie kolacikov, na vianocne zdobenie domu, na chodenie do lesa na stromcek ci cecinu, na zazistky spojene s vianocami a na vytvorenie akejsi rozpravkovej atmosfery.. aj ke dnie osm ktovieaka krestanka, raz za rok na polnocnu omsu / alebo teda ked mame uz maleho / na omsu pred stedrou vecerou ideme.
ide nam najma o tej pokoj rodiny, a chcem aby ho aj maly citil. darcek je uz len akysi bonus k tej rodinnej atmosfere , ide o tie pocity a o to aby sme sa kazdy citili dobre.
kazdopadne niesom uplne zato, aby sa deti krmili uplne racionalnymi teoriami ako to naozaj je. a ani nie za to aby este 8-10 rocne deti ostavali v tom, ze cez komin prejde tucny dedo, alebo jezisko vojde cez balkon a da pod stromcek darceky.. lepsie je to nechat podla mna na akusi nahodu a nechat tomu volny priebeh, nech ta detska hlavka premysla a fantaziruje. urobit okolo toho akesi tajomno.. preco by sme mali zodpovedat na vsetky ich otazky ?? ved aj my mozme povedat, ze netusim, preco to tak, je, aj my sa mozme urobit " detmi ". a mozme si to pekne caro uzit.
a potom pride cas, vhodna doba, kedy dieta samo pochopi ako to je, a nebude sa nic pytat / nepamatam sa, ze by soms a ja lebo mladsi surodenci nasich pytala na tieto otazky.. proste dosiel cas, a pochopili sme , a nehovorili sme nasim, ze vieme ze darceky kupuju... proste sme boli ticho .. /

natalym
15. dec 2014

Moja dcéra, má 16 rokov mi minule zahlásila:
Boli sme v obchode a videli sme pekný sveter, pre manžela. A ja vravím: kúpim otcovi pod stromček. A ona, že veď mama to nosí Ježiško. A ja na ňu kukla, že..... A ona nehovor mi to, lebo mi bude smutno. Áno tak len si takto veríme a sme dlho ako deti. Veríme.

brumka
15. dec 2014

@veve2410 u nas chodi dedo,raz alebo jezisko.a to s usa si hlavu nerobim,. vysvetlujem kazda kultura ma svojoho co im nosi darceky, lebo je vela deti a 1 by to neustihal, a myslienka severneho polu a skriatkou sa mi paci, mi mame tiez ponozku 🙂

natalym
15. dec 2014

@brumka To je jasné, že jeden by to nestíhal.

brumka
15. dec 2014

@natalym preto si hlabu nerobim ze vsade maju niekoho ineho 🙂

0silvia0
15. dec 2014

@natalym
@lucka1987
atmosféra tajomna je na Vianociach naozaj krásna a som presvedčená, že deti ju potrebujú ku svojmu detstvu. Pokiaľ som sama bola dieťa a atmosféra tajomna bola prítomná, Vianoce boli úžasné. V určitom veku, keď už všetko bolo prezradené a racionálno prevalcovalo tajomno, Vianoce už neboli tými tajomnými sviatkami. Boli pekné, ale stratili to pravé čaro. Mne osobne nezáleží na akom princípe bol položený základ darčekov pod stromčekom. Človek nemusí všetko rozpitvať, aby sa dostal k holej podstate. Dôležitá je myšlienka, čaro, svetlo, láska, ktorú Vianoce prinášajú.

0silvia0
15. dec 2014

@natalym aj u mňa dcéra minulý rok "reklamovala", že som darčeky pod stromček dala príliš skoro ešte pred večerou. Mala som to urobiť až po večeri a tak, ako malým deťom, aby akože o ničom netušili.
Deti sa o to tajomno samé nechcú pripraviť a ja sa im nečudujem.

0silvia0
15. dec 2014

niektorých viac zaujíma pravda ako láska. Myslím, že láska je viac ako pravda, tak sa nenechajme ukrátiť o lásku počas Vianoc 🙂

natalym
15. dec 2014

Je to zázrak a zázraky nie sú na rozpitvávanie ale na to aby sa im verilo.
Môj muž má už vyše 40 a pravdepodobne dodnes verí na Ježiška, lebo nikdy sa o tom, čo ktorému decku kúpime nebaví. Takže niekomu by sa patrilo vysvetliť, že darčeky sa kupujú. Ja mám teda takýto problém. No asi nemám toľko everiť na ježiška.

terezka1947
15. dec 2014

@0silvia0 velmi pekne napisane...inak,prave mi napadlo,ze my s manzelom sa este stale jeden druheho pytame,co by sme od Jeziska chceli 😀 ...a co prinesie Jezisko detom,atd..atd...