icon

Čo dávate deťom z rodiny na Veľkú noc?

8. apr 2023

Ahojte, co davate detom z rodiny na Velku Noc? V rodine mame chlapca aj dievca, chlapec dostane zajaca čoko plus nejake peniaze , ale davate aj dievčaťu? Teda jeho sestre...deti maju obaja menej než 10r

zuzana76
8. apr 2023

@deti95060810 spoluziaci nechodili polievat ani mna pred 40-timi rokmi, ale som z mesta, mozno na dedine sa to tak traduje

bagerka
8. apr 2023

My hladame vajicka...ale prve deti( dievcata) su uz velke, dostanu nieco male a kedze ani najmensi neje velmi sladkosti, tak dostane male lego. Mne sa ta tradicia "sibania a spol" nikdy nepacila, lebo sa to velmi casto zvrhne na dajaku sialenu akciu, kde chlapci niekedy skoro utopia dievcata a to nema s tradiciami nic spolocne.

lindous
8. apr 2023

Ideme na návštevu a sladkosť beriem všetkým deťom, tak ako by som brala aj keby nebola Veľká noc..

autor
8. apr 2023

Sladkost ano obidvom , ale skor ma zaujima ci dievcatu aj peniaze

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
diewcatqoo
8. apr 2023

Nedavam peniaze nikomu, len sladkost alebo nejaku drobnu hracku, omalovanku, puzzle. Asi preto k nam uz nikto nechodi 🤔😀

janka1011
8. apr 2023

Nevidím dôvod dávať niečo dievčaťu. Ale ak už chlapec príde oblievať aj so sestrou, dáku čokoladu by som jej dala. Peniaze isto nie.

adri266
8. apr 2023

Mna neskutocne udivuje, ako v takejto krestanskej krajine dokazali doteraz prezit cisto pohanske zvyky 😀

A aby som odpovedala na otazku, ak uz niekto prisiel, dostal maslu na korbac a vajicko. Ked tradicia, tak tradicia. Ziadne peniaze odo mna nikto nikdy nedostal.

januska12323
8. apr 2023

Peniaze by som nedala ani chlapcovi.

sisaka
8. apr 2023

Ešte, že aj alternatívna zábava, ako hľadanie čokoládových vajíčok, kde sa nikto nediskriminuje a neponižuje na základe pohlavia, ktoré sme si nevybrali a ľudia si môžu vybrať, čo im je srdcu bližšie.

Presne koli tejto nespravodlivej tradícii, kde si chalani udreli a beztrestne (teda dokonca za odmenu) užili svoju moc nad nejakou chuderkou, ktorá musela strpieť zliatie studenou vodou a celé to poníženie spojené s týmto “obradom” som neznašala Veľkú noc, hneď ako som si dokázala v puberte hubu otvoriť som sa tohto ponižovania odmietla zúčastniť.
Keby som žila na Slovensku a prišli na návštevu deti, dostali by rovnaké sladkosti, či inú pozornosť, bez ohľadu na pohlavie. Peniaze by som nedávala žiadne.

janka1011
8. apr 2023

@adri266 nemusíš dávať peniaze, nie je to povinné. Kto chce dá, kto nechce nedá. A peniaze sa dávajú len mladším chlapcom.

kristinapetronela
8. apr 2023

V rodine keby je dievča dám aspoň kinderko inak nevidím dôvod

miskakyska
8. apr 2023

Baby polievajú v utorok 😃
Tak dostane dievčatko výslužku o deň skôr..no booože..🙈🙈 také halooo pre jedného čokoládového zajaca navyše 🥴🤓

adri266
8. apr 2023

@janka1011 Nie je povinne ani chodit sibat a napriek tomu to ludia robia 🙂 A ocakavaju, ze za tu sibacku dostanu peniaze, zial.

markaterka
8. apr 2023

U nás je taký zvyk, že chlapci len polievajú v pondelok a dievčatá v utorok šibú chlapcov, ktorí ich boli popolievat. Takže dostanú odmenu aj chlapci aj dievčatá.

jaond19
8. apr 2023

Po správnosti by za oblievacku mal sibac dostat stuzku na korbác od kazdeho dievcata... ziadne sladkosti. Tie s tradiciou nemaju nic.... ak sladkosti, tak vsetkym detom bez rozdielu. Z velkej noci sa stal iba hon po sladkom u chalanov.... by som bola zvedava ktorý by dnes podakoval za stužku na korbáč a malovanú kraslicu. Pretoze iba o tom je tradicia.

katkine_terapie
8. apr 2023

@ivik4 "Len ked som bola ako dieta , cudovala som sa zaco dostavaju sladke aj dievky
" Za to, ze ich maju v rodine rovnako radi ako chlapcov.

jana_eyre_2
8. apr 2023

@ivik4 a zaco chlapec?

jana_eyre_2
8. apr 2023

U nás naše deti hľadajú vajíčka na záhrade, všetko čo nájdu si rozdelia rovným dielom.. mám dvoch chlapcov a dievca.. chodievame len k babke a k švagrinej, kde chalani akože "sibu" od babky dostane aj moja dcéra sladkosť a nejaké peniaze (ja s peniazmi nesúhlasím ale svokra si povedať nedá tak sa nehadam) a od švagrinej dostanú len chlapci a ja dám potom aj dcére.. odmietam tieto trapne uprednostňovania za šibanie, neznášala som to ako decko a neznášam aj teraz.. nech robí každý tak ako uzná za vhodné ja robím takto..

marsmykkok
8. apr 2023

@tenerifka Nikto nejde nikoho zabiť, je to tradícia, aby boli dievčatá zdravé. Chlapci by sa mali tiež na to pripraviť, pekne sa obliecť, upliecť si korbáč a tak, nie je to "zadarmo". A ak je to správne podané a nepreháňa sa nič je to pekná tradícia aj pre dievča aj pre chlapca. A autorka napíš vek chlapca a dievčaťa. Potom sa ľahšie radí.

katkine_terapie
8. apr 2023

Autorka: U nas v rodine dostavali sibackovu vysluzku rovnako dievcata ako chlapci. Nebolo to za nieco odrobene na sibacku, bolo to pre radost deti. Chlapci sibali/oblievali dievcata sa nechali vysibat/obliat resp. male dievcatka aj sibali (mamu, babku, krstnu...). Ja tieto sviatky neoslavujem, paci sa mi viac hladanie cokovajicok a nie mlatenie (ani symbolicke) korbacom. Ale necham sa navonavkovat naj vonavkou ktoru mam od syna a dam mu cokoladky 🙂

nwnw
8. apr 2023

Rovnake by som dala... Diskriminaciu nepodporujem.

mamina7070
8. apr 2023

doteraz si pamatam ako deti k nam chodili sibaci (boli sme
same dievcata) a plakali sme ze nam sladke neostalo a ani peniaze sme
nedostali 😂 doteraz to nechapem

mb2021
Odpoveď bola odstránená
bublinka1426
8. apr 2023

co davat nikdy nebudem BUDU PENIAZE. pretoze to nie je o peniazoch.
a ked su male deti, urcite vsetkym sladke. ziadna diskriminacia.

terry2003
8. apr 2023

U nás v rodine vždy chodil na Veľkú noc veľkonočný zajačik, ktorý "doniesol" všetkým deťom sladkosti.
Za šibanie dostali vyslušku dospelí muži.

katarinka89
8. apr 2023

Ja dávam v rodine Aj dievcatam- nechápem, prečo by mali byť ukratene? Vajce +peniaze pre všetky deti....

eny333
8. apr 2023

Dávame zajačika v dievčenskej verzii🙂Tiež z dôvodu,aby dievčatku nebolo ľúto.

marsmykkok
8. apr 2023

@mamina7070 Tak ja z toho ujmu nemám. Zase mama vždy kúpila viac čokoládových vajíčok (aj kvôli sebe, miluje sladké 😅 ) tak nejaké vajíčka aj ostali a mala som aj ja aj mama. A chlapci sa chválili v škole koľko peňazí si vyšibali, nehovorím, že by som tie peniaze nebrala, ale nejako som im nezávidela, nemala ani traumu z toho a tak) Neriešila som to. Zase v živote nie je vždy všetko rovnaké pre každého a mám pocit, že tu sa to berie až príliš útlocitne voči dievčatám. Ale život sa s nikým maznať nebude.

bucko555
8. apr 2023

My keď chodíme navzájom na návštevy tak kupujeme aj dievčatám aj ja keď som bola decko sme dostávali a tak isto dostáva aj moja malá od babiek, od krsnej, od tiet .....ja som teraz beterkinej malej kúpila balíček spravila a keď tam pôjdeme na návštevu tak podáme a viem že aj oni podajú našej