icon

Čo robiť, ak sú dary na krst zakázané?

28. sep 2024

Ahojte, ideme byť krstní rodičia sesternicinej dcérke a dôrazne nám povedala, že dary neprijímajú, ani peniaze v obálke, že skrátka nechcú nič, aby sme si nerobili žiadne starosti, že im ide iba o ten krst a naozaj nič nevezmú.
Myslíte, že teda fakt nič nemáme dať?
Vravela mi, že ma už aj objednanú košieľku, tortu, proste že my len máme prísť a s ničím si nelámať hlavu.
No je mi to aj troška hlúpe tam prísť s prázdnou rukou, ale ako ju poznám, myslí to vážne.
Čo by ste robili?

nyusika
28. sep 2024

@januska12323 súhlasím, plienková torta je jeden z najnezmyselnejších darov na svete.
Horšie sú snáď už len tie obrazy v štýle "môj prvý milión", alebo truhlicky s mincami v hodnote 200 eur ..

morusha
28. sep 2024

Tak ty ich musíš najlepšie poznať, či to je pre nich len taká bežná fráza "nič nenoste" ale v podstate to nemyslia doslova alebo ozaj ale že ozaj nič nechcú. V takom prípade tu padli dobré rady vynahradiť to ako krstný rodič neskôr a pri iných príležitostiach.

cimage
28. sep 2024

Nic by som nedala, nie je to blbe, lebo si to tak zelaju. Blbe by bolo, keby si doniesla a ona ta s tym posle domov. Ak si krstny rodic, tak by si mala mat na starosti sviecku, kosielku. To sa skus s nimi dohodnut, ze zaplatis uz ked maju, inak by som nic nasilu nevnucovala.

jamimo
28. sep 2024

keď Nič, tak NiČ. My máme takto jasno pri všetkých sviatkoch a daroch. Napr. švagriná si nepraje, aby sme malej niečo kúpili, čo i len napr. hryzátko. Rešpektujem, neriešim. Nič= nič 😉

som_realistka
28. sep 2024

Ideš za krstnu, tak asi mate bli,ký vzťah, normálne sa spýtaj, či skutočne nemáš doniesť ani košieľka, ani sviečku (u nas to zabezpečujú krstni rodicia) a ak povie ze všetko má, tak by som vzala iba kyticu mamine a možno fľašu kvalitného alkoholu, čo si dáte po obede na zdravie malého. Aj koza bude celá, akceptovala si prianie a aj vlk bude sýty, nepôjdeš s prázdnymi rukami.

deti95060810
28. sep 2024

mne by to bolo riadne blbé...
dala by som eurá + pre dieťa hračku.... možno aj tortu doniesla.

guiseppinka
28. sep 2024

@nyusika nech je, my sme si to vykomunikovali a poznaju ma, vedia, ze veci si organizujem najradsej sama.

nyusika
28. sep 2024

@guiseppinka mňa by to, ako krstnu mamu, dosť mrzelo.
Našťastie, u nás si nik nič v tomto prípade nedokazoval, mám rozumných súrodencov.

guiseppinka
28. sep 2024

@nyusika ja som svojska v tomto a celkovo v daroch...

mia_von_prag
28. sep 2024

Ak su veriaci, možno berú ten krst ako sviatosť, uvedenie do cirkevného života a nie ako predvádzanie sa, kto čo donesie.

Rešpektovala by som, že nic nechcu.
Ja to hovorím kazdej návšteve a som rada, keď to dodržia.

nyusika
28. sep 2024

@guiseppinka ale sviečka a košieľka nie sú dar, je to súčasť obradu.
A krst je obrad, kde ide o dieťa a krstného rodiča - nie biologických rodičov.

Ani ja nemám rada dary - prekvapenia. Ak, tak iba peniaze. V obálke. Nic iné 😁

pininka1
28. sep 2024

Dar nedávaš rodičom, ale svojmu krsniatku a rovno by som im to takto tlmočila. Doniesla by som niečo pre dieta co mu môžu odložiť, ale nie peniaze. Neznášam takéto podmienky, že nenos nič. Mi to pripomenulo moju mamu keď sa k nám ohlási ze ide deťom gratulovať a zahlási ze nech nič nechystám. Nikdy som krstným našich detí nedávala žiadne podmienky, keď sa opýtali co by dieťa potrebovalo povedala som, resp som im povedala ze to nechám na nich. Vyzerá to, že to je krst len aby bolo...

nyusika
28. sep 2024

@pininka1 nič nechystaj hovoria všetky matky 😁😁😁

ukulela
28. sep 2024

Vymyslela by som nejakú pamiatku s cirkevnou tematikou. Krížik, biblia, čo mu ostane, alebo také niečo.

pininka1
28. sep 2024

@nyusika najlepšie ze ona vie ze okrem nej tam bude x iných ludi,ktorých samozrejme nenechám o vode. Segra raz tak nenachystala ale ze nič, a mama s ocom ju ohovarali ešte pol roka.

tamitamitami
28. sep 2024

Dala by som jej darčekovú karty do DM. Praktické a určite poteší aj keď nechcú nič.

eskop
28. sep 2024

Len aby potom nebola situácia.. ze nedonesies bude zle- donesies, bude ešte horšie 🤣🤣🤣🙈

nyusika
28. sep 2024

@eskop vyberie z peňaženky stovku, že hahaaa, dostala som vás 😁😁😁

11bodka11
28. sep 2024

Nechapem preco nic nechcu. To som este nepocula.

biba_18
28. sep 2024

@tamitamitami mňa by to nepotešilo. nepíš že určite ich to poteší…

almia
28. sep 2024

@petulda333 noa? Nákupom rôzne značky a rôzne veľkosti ..dieťa sa plienku je minimálne do dvoch a viac rokov...tie plienky väčšie veľkosti využije neskôr...pre nás bol najkrajší darček čo deti dostali plienkove torty alebo samotné.plienky...tym nikdy nič nepokazís!

biba_18
28. sep 2024

@almia mne plienková torta príde ako total hnusný darček, niečo ako darčekový kôš. teda nie vždy je to dobrý nápad…

petulda333
28. sep 2024

@almia a znacky ktore im nesudnu,vyhodi? Ja som dostala plienkovu tortu kde bolo vyse 100plienok roznych velkosti. Okrem toho,ze rozbalene sa zle skladuju,boli vsetky pampers a syn z nich mal zapareniny az do krvi. Predat bol problem,nik nechcel otvorene plienky. Tak som ich darovala,to tiez zabralo cas kym sa minuli vsetke

clarae
28. sep 2024

Plienlova torta len to nie, ostane ti 100 dokrcenych plienok ktore nechces. Horsie je dostat uz len kozmetiku, ktoru nechces ( za rok skonci spotreba a vsetko ide do kosa). A kopec plastovych hraciek a pestroferebneho oblecenia co mame odlozene, hruza. Treba respektovat ze nic. Alebo sa dohodnite co male na pamiatku by im nevadilo ( nieco tematicke, mini modlitebna knizka s venovanim, biblia ).

domiklik
28. sep 2024

Možno ťa to prekvapí, ale naozaj sú takí ľudia. Nezakladajú si na materiálnych veciach, doslova neznášajú keď sa im po dome povaluju zbytočnosti,resp veci, ktoré sa im nepáčia. Akoze tiež by mi to nedalo, svojmu krstnému dieťaťu by som dala peniaze do obalky, nech ich dajú na účet, kúpia náušnice aké sa páčia im, ale bo využijú akokoľvek v prospech dieťaťa. Iné blbosti by som nekupovala. Ani len jednu hračku.

patus_2
28. sep 2024

Ja osobne by som venovala niečo s kresťanskou tematikou, napr. malú ikonku Panny Márie alebo maličký krížik posvätný a obálku. Lebo v mnohých rodinách nefunguje "nič nenos" doslovne.

julia8888
28. sep 2024

Ja by som kúpila takú pohľadnicu k krstu do nej peniaze. Neviem nešla by som s prázdnymi rukami. Neviem aký veľký bude krst koľko ľudí. Aby ste náhodou nedopadli tak že každý niečo bude mat a vy krsny bez ničoho. Lebo sú aj take typy ľudí že ,, nechceme nič a nič nekupujte ,, a vy prídete s holými rukami a oni budú pozerat že to vážne oni jic nedoniesli.

tamitamitami
28. sep 2024

@biba_18 Nepotešila by ťa pri malom dieťati darčeková karta do DM?

veroonr
28. sep 2024

Je fajn respektovat prianie rodicov, avsak krst je dost specialna udalost. To nie je ako ked starka len tak prinesie za tasku oblecenia lebo ze v tescu bola akcia... Bolo by fajn respektovat aj krstnu mamu, ak chce dat dietatku napr. nieco na pamiatku. Ja by som sa v tejto situacii asi spytala ci mozem babu kupit aspon nejakeho maleho anjelika (co by mu odlozili na pamiatku ako symbol ochrany) alebo detsku bibliu trebars. Ak by odmietli aj to tak by som nenosila nic pripadne by som sa zamyslela ci oni nejaku krstnu mamu vobec potrebuju...

biba_18
28. sep 2024