icon

Čo sa má kupovať na krstiny?

damian88
10. apr 2022

Zdravím. Idem krstiť synovca viem že sa má kupovať košieľka a sviečka? Sestry som sa už toľko krát pýtal ale jej odpoveď je stále nekupuj nič blabla.. Takže čo sa patrí? Ešte nikdy som nikoho nekrstil

viestta
Odpoveď bola odstránená
spadnutaslivka
10. apr 2022

Košieľku a sviečku treba dohodnúť, že kto presne kupuje. Keď káže sestra, aby si nekupoval, tak asi zariaďuje niekto iný. A tiež si myslím, že ak nie si kňaz, tak radšej nekrsti ;)

janinah
10. apr 2022

Krstiť bude kňaz.ty si krstný otec.Kosielku a sviečku treba.ale keby to chceli od teba.tak ti povedia.Je divné.ze ti sestra nepovie.co potrebujú.napr.autosedacku...kup plyšáka a daj peniaze v obálke.

damian88
autor
10. apr 2022

Ďakujem za opravu
@viestta

judit47
10. apr 2022

Podla zvyklosti je to sviecka kosielka torta plus zlata retiazka nausnice-za mna tie zlate veci uplny prezitok a nasu krsnu som poprosila nech ro nedavaju.

Dostal sviecku kosielku poukaz na fotenie(pytala sa ma ci plavanie alebo fotenie) a darcek k tomu.
Zalezi naozaj ale od regionu a ocakavani mamy dietata🙂

damian88
autor
10. apr 2022

@judit47 Kúpim teda tu košieľku, sviečku retiazku a peniažky do obalky 🙂 sestra je taká že nekupuj nič nerozhadzuj peniažky 😅 teda kúpim toto a oboznámim ju s tým🙂

judit47
10. apr 2022

@damian88 s tym to bude akurat🙏🍀

maja367
10. apr 2022

@damian88 košieľka , sviečka, do krstu oblečenie a perinku. Určite plienky by som privítala... alebo plienkovu tortu. Peniaze...len nie plyšák.... jeminečky...lapač prachu
Ak chlapec nejaké auto

tosomja
10. apr 2022

@damian88 košieľku a sviečku kúp len po dohode so sestrou, lebo na košieľku sa vypisuje meno, dátum narodenia a dátum krstu, aby to náhodou nekupoval niekto iný. Napríklad druhý krstný rodič (nevieme kto)
A u nás je zvykom dávať do perinky peniaze.

lenuska9999
10. apr 2022

@damian88 u nás kupuje košieľku, sviečku a tortu krstná matka. Krstný otec kupuje retiazku plus obaja dávajú peniažky do obalky. Ale tak všade je to inak

kika009
10. apr 2022

@damian88 Na kosielku sa vysiva (luxusnejsie) alebo vypisuje datum krstu a krstne meno dietatka, retiazka sa u nas dava aj s krizikom - predsa je to krst a je to hodnotnejsi darcek-taka investicia do zlata pre to krstniatko. Bohatsi krstni u nas davaju aj vyryt datum krstu na krizik na pamiatku. No v prvom rade je to krst a je potrebne pochopit, ze uloha krstneho je stat pri svojom krstniatku po cely jeho zivot a starat sa, aby z neho vyrastol dobry clovek, starat sa, ci krstniatko sa primerane svojmu veku modli, vziat ho do kostola vzdy ked je to mozne, modlit sa spolu s nim, pytat sa ci v nedelu chodi na sv.omse-ak nie, tak chodit pravidelne s nim, pomahat rodicom-sestre v jeho spoznavani 10 Bozich prikazani a raste vo viere v Jezisa Krista a v konani dobrych skutkov. Toto sa slubuje pred Panom Bohom pocas krstu a raz po smrti bude kazdy krstny rodic sudeny, ci svoj slub. ktory dal aj dodrzal. Darceky su krasne a mile, ale prava hodnota krstneho otca je pre to krstniatko po cely jeho zivot niekde uplne inde. Pri smrti krstneho jeho uz dospele krstne deti nesu krizik na cintorine k hrobu - to je iba lokalny zvyk, prejav vdaky krstnemu rodicovi, za jeho namahu pocas zivota krstnatka. Zelam vela radosti s krstniatkom, bude to uzasne a stastne krstiny!

damian88
autor
10. apr 2022

@kika009 Toto som napríklad nevedel vôbec 🙂 ďakujem!

janetinka27
11. apr 2022

@damian88 spytaj sa sestry, kto zabezpeci kosielku a sviecku, tie su potrebne. a darcek byva nausnice alebo retiazka s krizikom, biblia... ale moze byt kludne aj babika alebo odrazadlo, detska kuchynka, pripadne viac darcekov