Čo sa má kupovať na krstiny?
Zdravím. Idem krstiť synovca viem že sa má kupovať košieľka a sviečka? Sestry som sa už toľko krát pýtal ale jej odpoveď je stále nekupuj nič blabla.. Takže čo sa patrí? Ešte nikdy som nikoho nekrstil
Košieľku a sviečku treba dohodnúť, že kto presne kupuje. Keď káže sestra, aby si nekupoval, tak asi zariaďuje niekto iný. A tiež si myslím, že ak nie si kňaz, tak radšej nekrsti ;)
Krstiť bude kňaz.ty si krstný otec.Kosielku a sviečku treba.ale keby to chceli od teba.tak ti povedia.Je divné.ze ti sestra nepovie.co potrebujú.napr.autosedacku...kup plyšáka a daj peniaze v obálke.
Podla zvyklosti je to sviecka kosielka torta plus zlata retiazka nausnice-za mna tie zlate veci uplny prezitok a nasu krsnu som poprosila nech ro nedavaju.
Dostal sviecku kosielku poukaz na fotenie(pytala sa ma ci plavanie alebo fotenie) a darcek k tomu.
Zalezi naozaj ale od regionu a ocakavani mamy dietata🙂
@damian88 u nás kupuje košieľku, sviečku a tortu krstná matka. Krstný otec kupuje retiazku plus obaja dávajú peniažky do obalky. Ale tak všade je to inak
@damian88 Na kosielku sa vysiva (luxusnejsie) alebo vypisuje datum krstu a krstne meno dietatka, retiazka sa u nas dava aj s krizikom - predsa je to krst a je to hodnotnejsi darcek-taka investicia do zlata pre to krstniatko. Bohatsi krstni u nas davaju aj vyryt datum krstu na krizik na pamiatku. No v prvom rade je to krst a je potrebne pochopit, ze uloha krstneho je stat pri svojom krstniatku po cely jeho zivot a starat sa, aby z neho vyrastol dobry clovek, starat sa, ci krstniatko sa primerane svojmu veku modli, vziat ho do kostola vzdy ked je to mozne, modlit sa spolu s nim, pytat sa ci v nedelu chodi na sv.omse-ak nie, tak chodit pravidelne s nim, pomahat rodicom-sestre v jeho spoznavani 10 Bozich prikazani a raste vo viere v Jezisa Krista a v konani dobrych skutkov. Toto sa slubuje pred Panom Bohom pocas krstu a raz po smrti bude kazdy krstny rodic sudeny, ci svoj slub. ktory dal aj dodrzal. Darceky su krasne a mile, ale prava hodnota krstneho otca je pre to krstniatko po cely jeho zivot niekde uplne inde. Pri smrti krstneho jeho uz dospele krstne deti nesu krizik na cintorine k hrobu - to je iba lokalny zvyk, prejav vdaky krstnemu rodicovi, za jeho namahu pocas zivota krstnatka. Zelam vela radosti s krstniatkom, bude to uzasne a stastne krstiny!
@damian88 spytaj sa sestry, kto zabezpeci kosielku a sviecku, tie su potrebne. a darcek byva nausnice alebo retiazka s krizikom, biblia... ale moze byt kludne aj babika alebo odrazadlo, detska kuchynka, pripadne viac darcekov