Čo si myslite o takej hostine?
Ahojte, dnes sme boli na prijímaní a potom sme šli ako hostia domov k hostiteľom
No som taka zarazena
......
Sedeli sme nie dnu, no von v novo pozbijanom altánku ktorý susedí s chlievami pre sliepky.
Stoly boli bez pekného prestierania, bez obrusov obalené v takom akoby vrecovine. 🤷♀️
Jedlo bola dobra polievka a druhe jedlo akoby rezeň na prírodno, taky doslova napackany na tanieri....
Von dážď, zima, ja krásne šaty.
Ja neviem, ženy, som "pip" že sa mi to vidí hrozne....rodina nie asociali, úplná obyčajná slovenská klasika, obaja pracujú.......len taka úroveň, ani obrus ale volaka vrecovina....ja sa priznám asi 30 min som bola mimo, potom som to zobrala športovo...no vŕta mi to v hlave, že takto urobiť takú slávnostnú hostinu....ved ja na grilovanie robím väčšiu slávu.....
Som pyšná?... či to bolo mimo.....moja starká ma učila že AJ obyčajný nedeľný obed ma byt s damaskatovym obrusom, vyleštené príbory, pomodliť sa, ....
Mne by to asi nevadilo, jedine ta zima ak by bola, a nevedela som popredu ze sa sedi vonku teda. Ale je zas pravda ze ja si moc na taketo nepotrpim, priznam sa ze ja som sfukla dokopy raz krst oboch deti a narodky jedneho z nich a spravila po krste tiez gulas a posedenie vonku. Ale zase aj teraz cez vikend sme oslavovali meniny mladsej, a chceli sme spravit len opekacku so svokrovcami, ale ked sa zozimilo rychlo opiekli a sli sme sediet dnu samozrejme.
no ja zas po prečítaní niektrých príspevkoch a oslovení, že druhá strana sú slepice či dôchodkyne zisťujem, že je tu krásna vzorka akú máme spoločenskú úroveň, tie mladšie generácii pri tomto absolútne nemajú šancu sa naučiť spoločensky správať, rozlišovať čo sa patrí a čo nie....
@123kika1234 tak toto si už prehnala, fakt úroveň kresťanky, ktorá urazí a poníži.
pozri sa do zrkadla, kto tu je pi
@cacianka ja neohovorám svojich blízkych a rodinu 🙂
@cacianka ale áno priznávam, reagovala som impulzívne
My chodíme aj na dedinské podujatia, máme rodinu rôzne v dedinách aj v meste aj v hlavnom meste no každý si váži svojich hostí a rodinu, známych a su prajní zároveň vdacní. Asi sme staromódne rodiny a ako čítam tie nazory je mi na grc na čo sa hráte a tak aj vychovávate deti a to je naša spoločnosť ....
@mircalla čisto sa pýtala na názor čo si myslíte .... Urobili ste z nej harttipu ohováraciu a pomaly aj že má z toho depresie 3dni ....
Otazka je, čo si myslim o takej hostine.
Ucim sa nesudit a neposudzovat ludi na zaklade atributov, ktore su podstatne pre mna. Mozno ty, tvoja babka mate nejake predstavy a nejake svoje vlastne zaklady, ale kazdy clovek to ma nastavene inak. Pre mna ovela viac znamena vztah s danymi hostitelmi, ich spravanie ku mne, ako sa s nimi citim. Ano, poviem si, a manzelovi osamote, ze toto teda za mna no go...ale RESPEKTUJEM druhu stranu a jej fungovanie.
Napr. viackrat sa mi stalo, ze na navsteve, kde maju psa, bolo kopec veci zadrbanych od psa, same chlpy, aj vcera - zdvihla som sa zo sedacky a celý zadok "chlpaty". Plus pach zvierat - neraz som sa snazila mentalne nejako nastavit, aby som nedala sablu. Za mna nehygienicke, humusacne a toto je u vacsiny "psickarov". Ale vacsinnou (ak nie vzdy) ti ludia su fantasticki, laskavi, pohostinni, tak ako aj vcera na tej navsteve. Velmi dobre sme si pokecali, pozdielali sa a ja si tych ludi vazim a proste vzdy tam pridem. Neriesim, co maju doma, ako to maju doma nastavene - proste ich respektujem.
Keby som bola na tvojom mieste a je mi zima, poprosim pani domacu o nejaku mikinu. Je mi zima - riesim dany problem.
@123kika1234 ale aj pre iné členky tejto diskusie
poznáš autorku ? poznáš rodinu u ktorej bola oslava pri sliepkach ? vieš v ktorom kostole bola slávnosť ? vieš v ktorom meste či dedine to bolo ? či dokonca v ktorej krajine ? tak aké ohováranie ?! uplne obyčajná všeobecná neutrálna téma na diskusiu - ako vnímate slávnostnú udalosť - prijatie dieťaťa do náruče cirkvi a potom pohostenie v zime, daždi pri chlievoch.
ked tu ženy reálne spomínajú svoju rodinu, susedov, svokrovcov, kolegov, majú svoje fotky, fotky z rodinných udalostí, riešime tu školu, učiteľov, potrebujeme sa poradiť, a aj preto volíme pomerne anonymné fórum, ked nechceme chúlostivú tému preberať v rodine lebo medveď, radšej sa vykecáme tu, kde si ženy poradia, podporia.
a ajhľa, už sú z nás závistlivé, rozmaznané , hysterky, ohováračky, dokonca pi...
Autorka úplne s tebou súhlasím , podľa mna nejde o ohováranie, len konstatujes a chceš vedieť názory iných . Tie, ktoré ťa tu urážajú , majú problém skôr sami so sebou . Prvé sväté prijímanie je jedna z najdôležitejších cirkevných sviatosti . A ÁNO, pohostenie by malo byt v duchu úcty a oslavy . Pokial ako píšeš ide o priemernú rodinu , je to z ich strany nechutne odflaknutie. Predpokladám že dary na úrovni prijímali 😃😃😃a za to vás mali na úrovni pohostiť … môj názor
@kamatopo nič sa neboj, riešime tu rovnaké sra**y, niektoré si len mýlia portál, kde prispievajú. aj ked to tu je modro biele - nie je to facebook. snáď to slečne došlo 😀
Mozno sa rodicia opytali na nazor aj dietata, ked je to jeho velky den a mozno si dieta zelalo oslavu von. Myslim, ze sa zabuda, ze je to oslava o dietati a ze je to pre dieta do puberty jeden z najpamatnejsich dni v dovtedajsom zivote (az potom pridu dni, ktore prebiju tuto udalost). Nemusi to vyzerat ako vsetky dospelacke oslavy kde deti maju slusne sediet, nezamazat sa a byt ticho alebo sa maju ist hrat ..
@margaretka Smiesne ste tu viacere. Zasadne nesudim, ci nieco na co som bola pozvana, bolo dostatocne na urovni. Mysliet si mozem, co chcem, nemam pocit, ze mi prinalezi sudit, ohovarat ci kritizovat. Nemoznam situaciu toho, kto to poistenie pripravoval ani ine okolnosti.
A nie je to pre mna az tak dolezite, aby som to mala potrebu rozoberat. Pokial uz ma teda zakladatelka dake gule a tak strasne ju to trapi, mala svoje pripomienky adresovat priamo a nie alibisticky kydat ci ohovarat. To je take konikovske...
@jakoma presne u nás to tak funguje ak ma dcéra narodeniny, meniny a teraz prijímanie,, všetko ma podla seba, nepotrebuje veľké oslavy
@zmrzlinka2021 to píšeš tiež dosť od veci a urážaš psickarov. Ja psíka mam a nie malého ale nemám nič zadrbane ako sa vyjadruješ ty. A nie, nemám nikde chlpy, aj keď je psík občas aj dnu, lebo predstav si mam doma vysávač aj mop.
A ženy áno môže byť pohostenie, oslava aj vonku, ale hostiteľ na vytvoriť aj vhodné podmienky. A upozorniť návštevu kde sa oslava bude konať. A vôbec tu nejde o to aby to bolo nejaké nóbl luxusné. Lebo je rozdiel robiť grilovačku vonku, variť guláš a hostia o tom vedia, tak sa aj na to pripravia. A potom pripraviť slávnostný obed v daždi a zime a nikto o tom popredu nevie.
@mircalla a tak zas to musíš brat aj z tej druhej stránky. Nebudeš sa smiať z pani domácej hneď na akcii alebo jej dačo priamo tam hovoriť. Pravdepodobne je rodina a mohli by sa uraziť že vy ste sa urazili🤣ale vo vnútri to človeka žgrie. Hlavne tie čo si vedia uctiť a pozvať a na oplátku dostanú dažďovú sprchu v pozadí so sliepkami. A kde sa najlepšie žena vyžaluje? No na koníkovi. Mňa môj názor na danú vec nič nestojí a autorka je aspoň odventilovana a ide ďalej. Lepšie ako keby sa rozhadala s rodinou. Či je to ohováranie,alebo len nasratost to už je jedno.. A či dedina,alebo mesto to je tiež úplne jedno, vždy sa dáky problém nájde. Jedine čo má vie zaskočiť tak je nadradenosť niektorych tuná čo hneď vedia porovnať dedinu s mestom bez toho aby vedeli odkiaľ je daný človek. A tie vulgarizmy to je konečná. A čo sa týka tých sliepok🤣 my bývame na okraji mesta v dome. A čo si suseda zaobstarala? no sliepky, a kde ich dala ? No k plotu aby sme aj mi vedeli že sa dala na bio život...mne nevadia no hneď keď som čítala tuto tému tak ten šok čo zažila autorka som si úplne predstavila ako tam chúďa sedí po nekonečnej omši, vyzimenna a ešte aj v smrade...čakajúca úplne iný druh posedenia. A poviem ti keď prší cítiť to riadne🙈 to by ti ani to jedlo nechutilo.
Pohostenie nebolo podľa etikety, ale tá hovorí aj to že prehrešky voči etikete máme gentlemansky prejsť bez reagovania, a myslím že ani pretriasanie na verejnosti za zadkom dotyčného nie je košer. Keď už teda chceme byť dôslední.
@ckocka len sa zaujimala o názor ....ako to vnímala ona a pochybovala co si o tom myslieť .... Ak využila túto formu nevidim na tom nič zle neodišla tu ohovárať . Zato žien , mám je tu neúrekom čo ste sa do nej pustili čo si vlastne dovolila ....vy tu teda nechodíte kritizovať súdiť a ohovárať? Presne to isté robite 🙂
@margaretka No tak to by som chápala u dieťaťa, že si nie je istá svojím názorom, v takejto situácii.
Vies kazdy sa snazi setrit, kde sa da. Ale sediet v zime v altanku, by som teda rychlo ukoncila navstevu a zdrhla. Inak za mna su domace akcie lepsie ako v restike ale ked je teplo a da sa fajne opekať.
Ja ťa chápem, mne by sa tiež nepáčil slávnostný obed vonku v nevhodnom počasí. Keď už pozývam hostí k sebe domov a nie do reštaurácie, tak sa pripravím aj na alternatívu vnútri. Pre veriacich je to veľká slávnosť, u nás chodia na prijímanie všetci vyobliekaní, obleky, šaty, nie ako na grilovačku do zahrady. To, čo opisuješ, bolo nevhodné stolovanie na danú príležitosť.
Úplne ťa chápem, mne sa to tiež do "hlavy nezmestí" , ako môže byť niekto taký sedliak, ja by som sa hanbila ako pes.... Mali si hostí riadne uctiť, ako sa patrí, však to bola veľká udalosť ...ty kokso v daždi sedieť von??? Nechápem, nech si každý hovorí čo chce, aiké nie je to normálne...
Uprimne by to vadilo aj mne a kvôli počasiu by som mala nachystané aj dnu a neviem ako doma ale nás je okolo 15 takze krst prijímanie a take udalosti oslavujeme v reštaurácií kde je pekne prestreté kde si dáme jedlo prípitok tortu má to úroveň a to žijem sama a mám dve deti takze na to vždy ušetrím aby aj hostia aj dieťa bolo spokojne nechápem načo si teda pozývali ľudí a nie nie je to nevďačné a nie neohovára len píše názor ale tu sa každý ide naramne vyťahovať ako Vám nič nevadí len či to tak aj ozaj je
Autorka suhlasim s tebou, je to maximalne neuctive voci hostom, toto im urobit a nechat ich sediet v dazdi medzi smradlavymi sliepkami, urcite si aj prechladla… Ja by som uz nikdy k nim nesla. Mne aa raz stalo ze som bola na zabijacke a ani nas masom neponukli 😀😃😃 Isli sme hladni domov zo zabijacky 😄 No co ti poviem .. Niektori ludia su taki , oni ani nevedia ze to co robia je mimo..

Dostať zvanec nahadzany na stôl kdesi pri kurniku a sedieť tam v daždi a zime je fakt úroveň a pompeznost. Áno, aj ja milujem nedeľný obed z gauča a obrusy mam len ako výplň skrinky. Niekde. Ale nie keď pozývam na slávnostný obed.
@kamatopo, bratislavská verzia týchto bulov by bola svadba v kostole a pohostenie v stánku na rohu z papierových tacok.