Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?
Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.
@maminka1986
a nehnusilo by sa ti oslavovat na ukor svojich bratov a sestier hoc ineho vyznania alebo bezvyznania? 😝
dost co vam tu cirkev sponzorujeme...
myslim, ze debata s ubera uplne inym smerom. Zakladatelka temy @roamers chcela pocut odpoved a nie citat rozpor medzi krestanmi a ateistami a inymi veriacimi.
@roamers Svojmu dietatu to vysvetli tak, ako to vy vnimate doma. Ako som uz pisala, kazda rodina ma ine vnimanie sviatkov. Hlavne vsak maju vsetci spolocne - rodina aby bola spolu, stastie, zdravie, lasku.
Želam vsetky krasne, stastne a vesele Vianoce. 🙂
@pupavka123 ty asi nemáš deti, že? 🙂 lebo deti sa pýtajú na všetko a potrebujú počuť odpoveď, pričom "neviem" prípadne "tomu by si aj tak nerozumel" sa za odpoveď nepovažuje... lebo takto mu môžeš odpovedať až do dospelosti a nebudeš sa stačiť čudovať, keď si nájde iný zdroj informácií... rodičia sú v očiach detí vševedúci a tak to má byť, kto iný má odpovedať na ich otázky ako rodičia?
@maminka1986 skús nemať vianoce, keď sa to na teba valí zo všetkých strán od septembra... aj keby si nechcela, tak sa tomu nevyhneš... nemusíš byť kresťan na to, aby si si sadla s najbližšími k štedrovečernému stolu, rozkrojila jabĺčko, ozdobila stromček, potešila blízkych malým darčekom... kto si, aby si ty určovala, kto môže a kto nemôže mať vianoce? oslávila som so židmi ich nový rok, s moslimami ukončenie ramadánu, bola som účastná aj čínskeho nového roku a zaujímavé, nikto nemal problém s tým, že som ateista... ale kresťanovi vadí, že mám vianoce, ktoré okrem iného majú pôvod niekde úplne inde, no ale nevadí... snáď sa ti jedného pekného dňa rozjasní...
@roamers vysvetli mu to podľa toho, ako vnímaš vianoce ty... my sme ateisti "akosapatrí", takže pre nás sú vianoce o tom, že sa aspoň raz za rok stretneme pri večeri,neriešime prácu, oddychujeme, keď som bola malá ja, tak sa chodilo ešte aj po návštevách k jednej babke, k druhej, k strýkovi... to sa už z rôznych dôvodov nekoná, takže vegetíme doma... proste aspoň pár dní kľud od všetkého...
debata "hodná" predvianočnej atmosféry....smutné... 😒 a ani príspevku nerozumiem,my,cudzí ľudia máme radiť ako ona má vysvetliť svojmu dieťaťu myšlienku Vianoc...môžeme napísať každý za seba ako sme to vysvetlili my,ale ich rodina je jedinečná a to vysvetľovanie je len o nich a na nich,základné vedomosti o tom má predsa každý......
tak toto bola nadherna ukazka pravej krestanskej lasky a dobroty 😕 esteze veriaci s ktorymi sa ja stretavam (sama veriaca nie som) rozmyslaju uplne inak ako ty @maminka1986
vdaka ludom ako ty a napriklad aj moja babka, ktora len zlo rozsieva a pritom klaci kazdy den v prvom rade v kostole, nemam absolutne ziadnu doveru a uctu voci cirkvi a viere a nedoverujem veriacim 🙄 cest vynimkam, nastastie ich poznam naozaj dost.
Je pravda ze cirkev toho vela privlastnila a poprikraslovala tak aby to pasovalo im. Hlavne samotitulovany "ja som krestan katolik" ktori by este v dnesnej dobe nakradsej nalozili ohen na hranicu a upalili babicku co si susi bylinky za bosoractvo. Ja som veriaca, verim v Boha ale cirkev je pre mna politika. Svojmu dietatu by som to vysvetlila asi takto. Na vianoce si pripominame narodenie Jeziska. Su to sviatky lasky, pokoja a mieru. Darceky nosi Jezisko detom lebo aj jemu ked sa narodil doniesli dary traja krali ktori sa mu prisli poklonit. To by bola moja teoria pre moje dieta. A nie je pravda ze detom netreba nic vysvetlovat, ony su az velmi vnimave. Ak niekto chce povedat pravdu o tom kde sa beru darceky pod stromcekom je to jeho vec. Nie kazde dieta sa uspokoji s fantazijnou predstavou. Ja by som to nechala na fantazii preto lebo to ma iste kuzlo pre tie deti v nieco verit...ci uz jeziska mikulasa alebo santu. Ale to je len moj nazor, kazda rodina je ina a dnes je aj velka multikulturnych rodin preto nejde urcit jeden vzor vianoc.
no pre mna osobne su vianoce duchovnym sviatkom uvedomenia si velkeho daru od Boha pre tento svet..su o tom, ze si mozem uvedomovat, ze smrtou pre mna nic nekonci, ale ze mam tu milost zit v Bozej pritomnosti a ze Boh dal za mna svojho vlastneho Syna.... - toto je pre mna zmysel vianoc
to ze rodina pokope v laske, darceky, stromcek, maskrty, to je prijemne a krasne, ale aj keby to nebolo, ten zmysel a podstata vianoc tu vzdy pre mna ostane 🙂
a mne vôbec neprekáža ze ateisti oslavuju vianoce. My kresťania to berieme ako narodenie krista a ateisti podľa mňa ... a možno to tak nir je tak oslavujú napr to ze mozu byť spolu ako rodina. Ja by som to dieťaťu vysvetlila tak co sa týka Vianoc ze niekde dáva darčeky Ježiško niekde santa. Samozrejme ak dieťa bude mať pochybnosti co sa týka nosenia darčekov tak povedať pravdu.
@mawka tu teda s tebou plne aleze plne suhlasim, vela a rada citam a zistujem fakty a vsetko co pises je pravda. Vsetky tieto nase tradicie na sviatky su pohanske...a boli tu davno pred krestanstvom. Ved krestanstvo je tu len nejakych 2000 rokov co je v hostorii ludstva zrnko piesku. Ako som pisala vysiie ja som veriaca ale zaujimaju ma fakty, nebudem zit predsta v bubline. Teraz asi prizeniem infarkt zopar ludom co to precitaju ale zbezne som si precitala aj koran, a cuduj sa svete je tam to iste co v biblii len inak napisane. Nepise sa tam nic ze moslim musi zavrazdit krestana ked na neho krivo pozrie ani nic podobne...je to problem zopar chorych hlav ktore si prekrutili vsetko na svoju pravdu ako ked sa viedli kriziacke vypravy v mene Jezisa Krista. Viera je vec velmi individualna, a kazdeho osobna zalezitost.
@kexik218 no tak to si ten koran citala velmi zbezne. O postoji k inovercom je tam toho popisane vela.
@worker_falcon nemas pravdu, prave to som si tam vyhladala...koran treba aj chapat lebo do nasej revi nejde prelozit doslovne vela slov lebo u nas pre nich neexistuje vyznam. A pre zaujimavost, biblia je zo 70% nasilie a krviprelievanie zvysok historia a fakty, ide len o to co si z toho vezmes.
@mawka tebe dnes udelujem medailu, krasne napisane...
@maminka1986 a ty sa trosku dovzdelavaj, mas znacne medzery v historii. ale co uz narobim, ked "pan farar povedali...", ze?
@kexik218 ale to je aj v odbsinskeho rozpravkach a kade tade. kedysi boli horor story asi oblubene 🙂 v kazdom pripade krestan nekrestan taky onaky, ak sa nieco take dialo, tak sa mame chovat tak, aby sa to uz nedialo. a nie lovit carodejnice alebo vrazdit miliony ludi kvoli tomu, ze su zidia a tak dalej. no nie? 🙂 takze nech su sviatky u kazdeho sice ine, ale pokojne a v mieri 🙂
@roamers ako už bolo spomenuté, Vianoce sa slávili na našich územiach ešte pred Kristom, volali sa Kračún a oslavovali zimný slnovrat, najkratší deň v roku a to, že bude znovu viac svetla a menej tmy, čo malo nie len praktický, ale AJ symbolický význam. Cirkev si neskôr túto tradíciu privlastnila (ako aj mnohé iné) a slávi sa narodenie Ježiša, ale v skutočnosti neexistuje žiadny historický dôkaz o tom, že by sa Ježiš narodil práve v ten dátum. Mnohé pohanské zvyky z toho obdobia, sa "prestransformovali" na vianočné a zachovali sa v trošku pozmenej podobe dodnes, mnohé cirkev zakázala. Napr. nádoba so zrnom na vianočnom stole, je pozostatok pohanského obsypávania ľudi zrnom, aby bola na ďalší rok hojnosť, rovnako tam bol strom, alebo vetvy stromu ako symbol rodu a života, pre slovanov boli stromy posvätné, takže ani vianočný stromček nie je pôvodný kresťanský zvyk, tak isto slnovratový venček mal štyri strany slnka (svetové strany, alebo element zeme v numerológii číslo 4), neskôr z neho vznikol adventný veniec. Takže môžeš byť úplne spokojná, aj keď nie ste kresťanská rodina 😉 Netreba to celé brať príliš vážne, ubehli celé veky od Kristovho narodenia, myslím, že on sám by si želal, aby sme žili jeho princípmi vždy, nie len tých pár dní do roka, keď si pol zemegule myslí, že oslavuje jeho narodenie 😉
Jéj ťažká debata.......... Však ak nie ste kresťania tak ako to vysvetľovala Tvoja mama Teba a manželova manželovi a nejako spravte z toho kompromis primerane k veku. Hlavne nezabudnite tvrdiť aj nabudúci rok to isté.
@maminka1986 to ze sme neveriaci este neznamena, ze sa nepodriadujeme kulturnym tradiciam zapadnej civilizacie. Pre nas su to sviatky, ked sa zice cela rodina, uzivame si spolocne chvile, uzivame si tradicne jedla, davame darceky. Vianoce do tychto koncin dosli az z krestanstvom, ale zimny slnovrat slavili aj stari Slovania, ked boli este "pohanmi", slavili ich aj Kelti, kde obyvali nase uzemie. Slavenie Vianoc patri k zvykom zapadnej civilizacie, bez ohladu na prislusnost k akakejkolvek obnozi krestanstva, alebo aj neprislusnosti k nej.
Nechapem, preco je pre teba take poburujuce, ze Vianoce slavia aj neveriaci? Tot asi prejav krestanskej lasky a tolerancie...
@mawka Pises ze oslavujes vianoce ako boli povodne oslavovane. Takze asi takto: "Saturnalie byly spojeny se všeobecným veselím, hostinami, tolerovanou nevázaností a nekázní, vzájemným obdarováváním se a zejména s dočasným uvolněním sociálních rolí. Nejprve se tento svátek slavil jeden den 17. prosince, později - po roce 45 po Kr. - se oslavy rozšířily a trvaly od 17. do 23. pak dokonce až do 30. prosince. V hojné míře se popíjelo víno a při bujarých oslavách byl volen tzv. "rex bibendi = král popíjení".
Tak ti prajem prijemne saturnalie. My sa radsej stisime, ideme s detmi do kostola a stretavame sa s rodinou. Ziadne chlastacky ako v tych super pohanskych oslavach, ktore v dnesnej dobe "moderni" ludia tak velmi obdivuju 🙂
@gennara nechapem tvoj prispevok. Miesto toho aby si sa stisila, pripravovala seba a svoju rodinu na oslavu prichdu Spasitela, takto rozsievas zlobu... Predpokladam, ze ako spravna krestanka si uz bola na predvianocnej spovedi. Myslim, ze tymto prispevkom si poprela cele tajomstvo pokania. Aspon sa zamysli sama nad sebou. Lebo za seba ti mozem zahlasit, ze Vianoce budem slavit s cistejsou dusou ako ty.
@mawka Ale co taka dotklivost. Ty len strasne obidvujes prave Saturnalie, tak som ti napisala, o com boli :D To je uz na tebe, ako ich oslavis, len si spomenula, ze to oslavujes tak ako sa oslavovali povodne. Tak ma len tak napadlo, ci vobec vies, ako sa oslavovali pohanske sviatky 🙂
@gennara ano, tebe sa to nesmierne hodilo do prispevku. aby si si rypla, nic ine to nebolo. svoju vieru mozes prezentovat aj inak. vy sa vyskierate ateistom, staviate sa na piedestal, ale prskate okolo seba ovela viac zloby ako by clovek ocakaval. nuz, k tomuto nie je viac co dodat 😉
vedecky je dokázane ze Jezis na narodil v oktobri a nie v decembri, sama cirkev to vie, dokonca niektorý z papežov to priznal.to cyril a metod zaviedli vianoce, ak niekto veri v jezisa, vie ze podla biblie, neuznaval oslavy, ani sviatky.
prihlupli ludia oznacuju darček menom ježisko...teda ježiško je vlastne podla niektorých len darček. Vo vojnom a povojnom obdobi sa darčeky nedávali, niektore rodiny ho dávali iba detom a to vo forme ručne vyrezanej hračky. Vianoce su pohanský sviatok, nemaju nič spoločne s laskou a vierou, to ludia si sami urobili, povrchnost, marnotratnost, skazenosť, to su dnes vianoce. Počas celeho roka možete sadat za stol s rodinou a prejavovať si lasku...toto čo ste si narobili je na grc a s Ježišom to nemá nič spoločne.
@alaguema tak tak, bol to pohansky sviatok, oslava noveho roka, ci slnka a cirkvi sa hodilo to spojist s narodením ježisa...

@mawka pekne vianoce Ti želám 🙂)ateistka 🙂) nerozčuluj sa ja som kludna a napísala som si nazor ...z tvojich prispvekov ide zlosť a nenavisť 🙂)) si smiešna...