icon

Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?

roamers
20. dec 2015

Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.

lucinkaboz
20. dec 2015

@maminka1986 vianoce si vymyslela cirkev, sam jezis neoslavoval seba, ani svoje narodeniny..a určite by nechcel aby si ludia na vianoce na jeho oslavu davali tablet alebo nottbok na splátky.

puklica13
20. dec 2015

@gennara az na to ze nie vsade sa slavili Saturnali...na nasom uzemi uz vobec nie

mawka
20. dec 2015

@lucinkaboz trafila si klinec po hlavicke. jezis sa musi v hrobe obracat z dnesnych vianoc, ktore slavia krestania.

puklica13
20. dec 2015

Vianoce sa slavia v obdobi pohanskych sviakov z jedineho dovodu...cirkev nedokazalapotlacit ritualy oslavy zimneho slnovratu tak ich kamuflovala narodenim krista...rovnakoako to ze ukrizovanie krista sa spaja s jarnou rovnodennostou ako pohyblivym sviatkom...este v 17 a 18 st. s tym cirkev bojovala o com existuje nespocet pisomnych zaznamo zalazov a prikazov...a ani tisicrocia kresyanstva tie oslavy nedokazali uplne popriet...mnozstvoobradov sa spaja s pohanskymi zvykmi...na vianoce aj na velku noc...

puklica13
20. dec 2015

@puklica13 sorry za preklepy...

fiffinkaa
20. dec 2015

@mawka
haha väčšiu sprostosť som dávno nečítala, že Ježiš sa musí v hrobe obracať, ved Ježiš vstal z mrtvych a sedi v nebesiach po pravici Svätého Boha..

mawka
20. dec 2015

@fiffinkaa tak ty si ver comu chces, ale ja na zmrtvychvstanie neverim. videla som prilis vela mrtvych na to, aby som takemu niecomu uverila. a opat sa do mna obuva krestanka a opat posmesnym sposobom. ach jo... toto z vas vychovavaju v kostole?

zita19
20. dec 2015

@fiffinkaa uz je ti dobre? Uz mozes spokojne ocakavat narodenie Spasitela, lebo si si kopla do pohana... Panenko Mario Gaboltovska!!! Ty toto vidis, ty toto dopustis...

natalym
20. dec 2015

😢 😢 😢

fiffinkaa
20. dec 2015

@mawka
neobúvam sa do Teba, ale nedalo mi nereagovať..možno si naozaj nikdy nepočula evanjelium o Ježišovi Kristovi,nie takto ma nevychováva kostol, ale Svätá Biblia, do kostola nechodím, nie som katolík...
akých mřtvych máš na mysli?..z čoho konkrétne pramení Tvoja nedôvera

mawka
20. dec 2015

@zita19 hej lebo sa vyspovedaju a potom im je dobre. je odpustene, mozu sa takto nadalej chovat k nekrestanom. az ma to zaraza, kolko zloby ide od ludi, u ktorych by to nikto necakal.

fiffinkaa
20. dec 2015

@zita19 Panenka Mária ? akoby ona mohla niečomu zabrániť?? na Panenku Máriu ty nevolaj, ona nie je Boh..nemá žiadnú moc..
???

mawka
20. dec 2015

@fiffinkaa mna vychovavali rodicia, nie biblia. a to je dobre. a mrtvych so videla. normlane mrtvoly. videla som xy ludi zomierat a zomierali mi pred ocami. co je na tom nepochopitelne. a videla som ich dost aj na pitevnom stole.

mawka
20. dec 2015

@fiffinkaa na com slapes, dievca?

cackaa
20. dec 2015

Kočky, ďakujem Vám za objasnenie faktov o Vianociach. Ja som síce veriaca, ale takým svojským spôsobom. Do kostola nechodím a cirkev radšej ani nekomentujem.
Musím sa priznať, že o tom pohanskom pôvode Vianoc som nemala ani šajnu, ale veľmi sa mi to pozdáva, takže si to ukladám to pamäte a sľubujem, že si to doštudujem.
A prajem krásne Vianoce všetkým veriacim aj neveriacim.

fiffinkaa
20. dec 2015

@mawka
mna katolícke bludy ako su spovede, sv. prijímania a ich eucharistie, oblatky atd nezaujímajú..pretože o týchto spomenutých veciach nie je jediná zmienka v Biblii, ja verím len tomu čo je napísané v Biblii..ak si neveriaca..ale vnútri v srdci cítiš, alebo sa pohrávaš s tým či Boh je, alebo nie je, nepočúvaj nikoho zober si Bibliu a čítaj..

zita19
20. dec 2015

@mawka ja v tejto diskusii iba zasnem, co sa dozvedam na adresu neveriacich od tych, co sa hrdo hlasia ku katolickej cirkvi. Nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, lebo poznam par veriacich, ktori si zasluzia moj obdiv aj vdaka tomu, ze ziju tak ako krestanstvo kaze, ale tu sa zisla obzvlast podivna vzorka. Je mi z toho smutno, hlavne preto, ze blizia sa sviatky pokoja, rodiny a lasky (bez ohladu na vyznanie ci nevyznanie) a oni tuto "lasku" siria tak, ze sa az zadusam...

zita19
20. dec 2015

@cackaa aj tebe a tvojim blizkym pekne a pokojne Vianoce 🙂

fiffinkaa
20. dec 2015

@mawka ved smrť je predsa prirodzená..
aj mna vychovali rodičia..Boha som začala hladať až ako dospelý človek

janulik2008
20. dec 2015

@mawka ja na toto musim reagovat. Som krestan. Mam birmovku aj vsetko v boha verim ... Naposledy som bola na spovedi pred rokom pred sestrinou birmovkou. Odvtedy nie. Chodim na spoved ked to ja potrebujem mam pocit. Neuznavam napr spoved typu ked pred vianocami je plnu kostol lidi kt sa chcu vyspovedat a pritom cely rok do kostola nepojdu. Tak isto co sa kostola tyka som alergicka ked niekto ide napr na polnocnu a cely rok do kostola nepojdu. Len treba ist na polnocnu lebo sa to patri.
Hlavne co nerobim je ze neodsudzujem ateistov. Ja verim oni nie. Je to ich vec mozno raz uveria. Tak isto ako kamarati respektuju ze som veriaci clovek tak isto ja respktujem ich. A ano aj ja si ponadavam 😀 Co sa vianoc tyka ... Tak napisem to takto ... Keby k nam prisiel aj jeden neveriaci na vianoce urcite mu nepoviem e chod prec je to sviatok nas katolíkov. Vianoce su pre nas sviatkami JK a ateisti mozu oslalovat to ze su spolu potesia sa darcekmi a je to 🙂 a pustite sa do mna 😀

janulik2008
20. dec 2015

@zita19 a tie "vojny" veriaci vs neveriaci.

mawka
20. dec 2015

@fiffinkaa kto je ten tvoj Boh? ktory miluje vsetkych rovnako? a jezis umrel za nase hriechy. akoze ospravedlnenie za to vsetko, co nasledovalo potom? kto je boh, ked dovoli, aby trpeli ti najnevinnejsi a najvacsie svine sa maju ako prasata v zite? kto je boh, ked dovolil holokaust? rasista, xenofob? prosim ta, daj pokoj s tymi sprostostami, lebo to, co sa dialo a deje vo svete si odporuje s tymi vasimi svatuskarskymi rozpravkami. a nepresviedcaj ma. az ked sa pozries smrti do oci, az ked ti budu v rukach zomierat ludia zbytocne, tak aj ty pochopis, ze to je o niecom inom. nemam naladu sa dalej bavit o tychto veciach a kazit tu kockam vianoce nech su akekolvek.
@zita19 ved prave, tiez sanka dole. ja som normalne rada, ze sa nekrmime nejakymi blbinami doma. ze moje deti si sami zvolia, co chcu a ako chcu, ci budu verit alebo nie. ale najviac som hrda, ze su tolerantne. ovela viac ako kvantum dospelych zien tu. normalne nechapem.

zita19
20. dec 2015

@fiffinkaa myslim, ze si sem nabehla sirit tu Vasu pravdu pisanu v Pisme. Mne je uplne a celkom ukradnuta. Vratane Panenky Marie. Mna pre zvysok diskusie vynechaj. Takym ako ty ani dvere neotvaram ani sa pri nich nezastavujem, ked sa chcu "rozpravat"...

zita19
20. dec 2015

@mawka na Knihe... Uz asi skoncila sluzbu pred obchodakom, kde rozdavala Straznu vezu okoloiducim, takze si robi zasluhy tu.

mima4
20. dec 2015

vidím, že sa tu upevnuju vzťah medzi veriacimi a neveriacimi 😀 😀 😀 😀 😀

mawka
20. dec 2015

@janulik2008 ved ano. aj ja som bola ovecka. pracujem na vystupeni z RKC. a mam na to svoj dovod. dost vazny. vies, som v nemecku a zazila som to aj v rakusku, ze tu normalne nechapu ake oracie sa robia u nas okolo prijimania, ze spoved predtym, bla bla bla, ze napriklad problem pokrstit dieta slobodnej matke alebo rozvedenej, problemy s cirkevnym "rozvodom", proste tu take nie je. ak su relevantne dovody, cirkev rozvedie velmi rychlo, dieta slobodnej, rozvedenej neni problem pokrstit, rovnako nemusis mat spoved ked chces oplatku, proste tu to beru tak, ze sa spovedas sama, ze netreba na to chodit do kostola, vies. tu proste cirkev tak neterorizuje ludi ako u nas. ale mozno je to aj tym, ze tu si kazdeho krestana vazia, tu si platia na cirkev skutocne len prislusnici. neexistuje, aby ateista platil dane, ktore pojdu cirkvi. takze myslim, ze keby sa to zaviedlo aj u nas, tak sa pristup velmi rychlo zmeni. ale to som mimo temy.
pre mna za mna, nech si moji znami, ktori su veriaci slavia jeziska, ja to respektujem, ale oni zase vedia, ze u nas sa slovo jezisko vs vianoce nepouziva. proste sa prisposobime jedni druhym. to je tolerancia a tak by to malo byt. kludne nech si idu na polnocnu, ja vtedy "rozjimam" doma v pohanskom style, s poharom vina a kilom mandariniek pri telke. no a co. hlavne, ze je pohoda 🙂 nie?

fiffinkaa
20. dec 2015

@mawka
Všetko by si pochopila keby si vedela, kto je pánom tohto sveta. Ano Boh stvoril tento svet, ale nie je Jeho pánom...pánom je ten druhý, preto je toto všetko zlo..lebo tu dole na zemi vládne ten "zlý"!

Reaguješ uplne normálne, ako ja ked som bola ateista..človek sa "hnevá" na Boha za toto a za tamto!, ale je to len kôli ľudskej nevedomosti, preto aj toto Ti Boh dokáže odpustiť..

moja viera nie je o tom že Ježiš za mňa zomrel a všetky hriechy su mi teraz odpustené z Jeho nekonečnej Milosti, preto si robím čo chcem...Viera bez skutkov je mrtva..preto sa nedá len povedať verím a som spasená, ale musím mať skutky viery..

Ok ak nemáš chuť sa baviť, je to v poriadku

zita19
20. dec 2015

@mima4 vsak to je jasne. Vzdy sa najde niekto, kto ma potrebu bezboznikov poucit o tom co jedine je spravne. Keby sa dalo, tak ohnom a mecom by poucovali 😝

fiffinkaa
20. dec 2015

@zita19
mýliš sa ja nie som Svedok Jehovov
ok ak by si mi neotvorila v poriadku, ja by som Ti otvorila..

mawka
20. dec 2015

@mima4 uplne ze super. paradox je, ze v ramci mojich znamych sme pol na pol ateisti/veriaci a vobec sa takymto niecim nezaoberame. lebo proste sme. sme ateisti, sme veriaci, tieto sviatky pouzivame univerzalne oznacenie Vianoce a ci sa marek doma modli k jezisoi pri veceri alebo ze jozef uznama len ruskeho komunistickeho deda mraza, to mi je sum a fuk. neobtazujeme sa tym navzajom. oni nie mna s vierou a ja ich zase neobtazujem tym, ze som ateista. a fungujeme.