Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?
Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.
Smutnejšiu tému na Mk som už dávno nečítala 😔
@alaguema sa tu smejem, veru mas pravdu... tolko pribehov z pohotovosti z vianoc 😀 babky, co odpadavali od bolesti zlcnika a paterky v rukach. joj pan dokto, mala som len trochu salatu a trochu, naozaj trochu ryby a mariska doniesla tie kolace, tak som si dala. aj rezen no. ale viete, ja nemam nikdy problemy so zlcnikom, ja som fakt iba trochu jedla............ 😀 a tych opitych ani neratam...
na prvej strane temy osoba co nevie zakladne fakty vyslovi uplne primitivny nazor a tu sa strhne takato mela... kaslime na to, fakt je to smutne ako pise sue...
ale v konecnom dosledku su vzdy vianoce o darcekoch, stromcekoch, nakupoch, jedeni, prejedani, piti a nasledne dietach 😀 ako sorry baby. takto to je a je jedno ci je clovek veriaci alebo nie. je to furt o tom istom.
@fiffinkaa pisala som ti, ze ma vynechaj. Pisala, ale ked uz si zas zacala.
Ja odpustenie hriechov nepotrebujem. Uz vobec nie od nejakej divnej vyssej moci, ktora sa moze volat ako chce. Ja sa so svojimi hriechmi musim vyrovnat sama a musim s nimi zit. Nikoho dalsie sluzby nepotrebujem.
A znova pisem: Vynechaj ma zo svojej agitacie.
@mima4 to sú už notoricky známe správy z každých sviatkov. Každá nemocnica očakáva na pohotovosti nápor. Tí, ktorí majú v rodine lekára, to dobre poznajú. K tomu nikto nepotrebuje žiadny vedecky výskum 😎 A to ako, že 10%? Veď jednotlivé cirkvi patriace pod vatikán majú na Slovensku najviac fanúšikov 😉
Normálne kukám ako sa z takejto peknej a zaujímavej témy, hlavne po historickej stránke, zvrhla táto debata na niečo úplne iné. Asi je jasné, že skutoční kresťania majú na túto tému svoj názor aj keď fakty sú zjavne iné. To podpichovanie tu fakt nechápem.
Alebo taká blbosť tu bola napísaná, že teraz tu vládne ten druhý "zlý"...a to je akože kto? Jediný hlupáci a tupci, ktorí si robia zo života peklo sme tu my "nenažraní ľudia".
Takže žienky - poberte sa k pečeniu, tepovaniu kobercov a iným krásnym činnostiam patriacim k týmto krásnym sviatkom. A hneď prídete na iné myšlienky.
@fiffinkaa prosim ťa že sa s týmto individoum tu baviš ved ta nema ani paru o biblii Bohu viere,svätých prečo trpime na svete a že zato si možu ludia kao žiju a ako sa chvaju..ja už ani nereagujem na nu lebo je strašne v toto obmädzená 🙂 vraj prečo sa svine maju dobre na svete???no lebo služia zlu -asi ako ona- a neveria v dobre..Satan ich odmenuje ako sa vravi zaliepa im oči materializmom ale to je na dlho a hluchemu nevytsvetliš a slepemu neukažeš 🙂) nechajme ju tak zbytočne ved raz padne na hubu a potom začne hladat Boha a vieru....pekne sviatky ti prajem
Idem sa tesit na moje nekrestanske Vianoce. Pridu deti a budeme si uzivat. Aj darceky, aj jedivo, aj popijeme (vsak vsetci sme uz dospeli) a hlavne budeme zas SPOLU!!!
Pekne Vianoce vsetkym. 🙂
@alaguema aspon nie je cez sviatky v sluzbach nuda 😀 clovek si povie, ze je pripraveny, ze ho nic neprekvapi a vzdy niekto pride s niecim bizarnejsim ako minuly rok 😀 riesili sme uz aj nespravne pouzivanie erotickych pomocok, co podostavali ludia pod stromcek. to nevies, ci sa ti chce smiat alebop plakat, ked vidis ako si ludia potentovali sviatky 😅 😀

@gennara drvivá väčšina kresťanov sa cez vianočné sviatky celkom nekresťansky prežiera...vedeli by ti o tom rozprávať lekári slúžiaci cez sviatky na pohotovosti...koľko žlčníkov, podráždených čriev, pečene, ale problémy spojené s nadmerným užitím alkoholu ...hlavne na Štefana, že áno 😀 Koľko takmer svätých žien (aspoň podľa frekvencie návštev kostola), príde do práce a sťažuje sa, že pribrali kilo, dve, tri a viac za púhy týždeň!😉 Koľko kresťanov besnie v supermarketoch a nevedia, čo by od dobroty cez sviatky pojedli (až požrali). To mi teda žiadne stíšenie neevokuje, skôr naopak...je to porušenie prikázania, nie? Obžerstvo 😉 Samozrejme, ty budeš asi výnimka, ale kresťania ako takí určite nie.
Mimochodom, starí slovania nemali žiadne saturnálie, ale ako som už písala, mali Kračún a bol to sviatok so svojimi duchovnými rituálmi, ktoré asi neboli o nič horšie, než tvoja návšteva kostola.