Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?
Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.
Fakt smutna tema takto pred Vianocami,kazdy nech si pojme Vianoce ako chce,len sa nehadajte,nekritizujte a nevnucujte svoju pravdu druhemu.
Krasne a pozehnane sviatky prajem vsetkym.
...a mne sa najviac paci, ze sa tato debata nesie v duchu krestanskej lasky a porozumenia...
bre ranko, tu to este fici? ja budem tento rok bez salatu, hadam prvy krat. nedietujem, ale sa mi vobec nechce ten salat robit. spravim si moderneho lososa s dusenou zeleninou. no a? ale zato viem, ze neoddolam lineckemu a kilam mandariniek. a ani tej kacici na druhy den u nasich 😀 😀 chystam si automaticky pancreolan. pre istotu. a antihistaminikum - lebo kapustnica 😀 aby som sa nevyhadzala zase ekzemovo.
kazdy si da, na co ma chut 🙂
u nas sa robi kapustnica na silvestra. na vianoce mavame hribovu polievku (zvyk od manzela), my sme doma mavali bielu sosovicovu s hribami. a tento rok budeme mat prvykrat nie kapra, ale filety zo zubaca a majonezovy salat bude, minuly rok ho decka nechceli, tak sme mali zemiakovu kasu, tak uvidime tento rok, zemiakova kasa sa robit nebude 😀 makove pupaky co tu boli spominane mavame na obed 😉
@libka1
@natalym
v nasich koncinach sa zase robieva kapustnica na stedry vecer. a poriadne husta s udenym masom, klobasou, zeleninou, hribami a susenymi slivkami. potom ryba, salat. ja kapra nejem, vlastne nasi ho uz za sociku nahradili rybim file po tom, co som dostala hystericky zachvat, ze chcu zabit kapra co nam plave vo vani. takze kapra pustili do vody vonku a rychlo zhanali file 😀 a mne je jedno aka ryba lebo maly rybu nejedol, exovi aj mne to bolo fuk, okrem kpara zjeme hocijake ryby. vacsinou to bol pstruh, vyprazane file a tak. salat mi tiez maly nechcel jedavat. robili sme to tak, ze som spravila salat aj pre nasich a pre babku s dedom a nasi zase mi odlozili kapustnice trochu, lebo ani to maly nechcel jest 😀 naco by som vyvarala. teraz idu deti k exovi, takze si spravim lososa, zeleninu k tomu a nejako bez starosti. len cakam, ze ako ma zbuzeruje ex, ze maly odmietal to a ono a tak dalej 😀 😀 sak nech si skusi co to je vydrzat usmievat sa na stedry vecer po tom, co ti jedno dieta je az prilis a druhe nad vsetkym ohrna nos 😀
@slivka3 určite nie, ale oni majú tendencie kázať druhým o stíšení sa a skromnosti, veď na jeden taký kresťanský príspevok som vlastne reagovala. A čo poznám z praxe, tak veľmi to tej predstave nezodpovedá. Navyše, ateista sa asi neriadi desatoro, takže ak sa aj obžerie, tak je to síce obžera, ale aspoň nie je pokrytec. Mimochodom, nie som ateista 🙂
@mawka no ja napriklad kapra nemusim odjakziva, ale vzdy som ho raz za rok nejak zjedla... vadi mi aj jeho chut, ale hlavne kopec kosti. moje deti su maniaci na ryby, muz tiez, takze robim rybu aspon raz do tyzdna ale sama ju vacsinou nejem. vynimkou je naozaj len losos, toho fakt mozem. a morske potvorky, tak tie by som jedla kazdy den, ale neviem ich dobre pripravit, pre to mam rada dovolenky v Chorvatsku, tam to proste kuchari vedia urobit tak ako nikde inde 😵 😵 😵
ked ste robievali majonezovy salat davali ste do neho vajicka? ja to nemam vo zvyku, ale co mrkam recepty na nete tak tam vacsinou vajicko davaju
@libka1 ani ja kapra nemusím - tiež mi vadi chut, puch...aj ked mame ryby zo sukromneho rybnika, namačame v mlieku...a tie kosti tak to vazne ,,nedam,, Mame lososa aj deťom to chutí a majonezový šalat, moja mama robieva aj ten zemiakový cibulový - deťom velmi nechutí tak mi ho nerobíme.
Pri mori su tie ryby ,,,uplne ine,, tak ale je to prirodzene.
@libka1 to zase ja nemusim, potvorky. buff. maly uz spravil pokrok, uz zje tresku v cesticku 😀 malej je to fuk, ta miluje ryby vsetky. ale tiez sa kvoli kostiam snaziim skor lososa, tuniaka a take, co nemaju kosti alebo velmi malo. a presne, mne tiez kapor smrdi. neviem preco, ale smrdi aj ked je dobre spraveny, ja tam citim stale aj v chuti rybnik. ako ked sa kupes v jazere a ta aroma rybacia. ufff 😀 v chorvatsku robia vsetko super, co sa ryb tyka. ale to asi vsade v primorskych oblastiach. sama rozmyslam ako si toho losossa spravim, resp. viem ze bezne na masle, ale mam chut na nejaku omacku k tomu. niecim to prsknut vo finale. nic ma nenapada.
@sardinka335 aj my namacame v mlieku, ale mne to aj tak stale smrdi. no nic, tento rok som sa ho zbavila 😀 zubaca zjem, navyse ho mam odkosteneho, mozno sa tam nejaka kosticka najde, ale to je v norme, takze ok aj pre mna tentokrat
@libka1 ja som robila 2 druhy, jeden som spravila tak, ze zltok, trosku oleja, horcica, rozslahat a zaliat nim zemiaky /predtym este povarenu cibulu v naleve/. a do majonezoveho som nedavala tieto rozslahane vajicka. tam len tu cibulu v naleve a majonezu. casom som majonezu nahradila jogurtom bielym. viac mi to tak chutilo resp. mi potom nebolo tak tazko od zaludka.
nemci a rakusani nedavaju vajicka do salatu zemiakoveho. oni bez, len ten cibulovo olejovy nalev. a vela vela cibule.
@alaguema ved hej,ale vyznelo to ako keby len krestania nakupovali vo velkom.
Ano obzerstvo je hriech,ale urcite nie,ze ked sa raz za cas prejem,ja to vnimam skor ako to ze furt zerem len ja a nikomu nedoprajem a nie,ze raz za cas ked je plny stol ci na sviatky,ci na oslave viacej zjem.
No ja sa uz teším na šalatik....nemala som ho od velkej noci... ☹ ☹ kazdý ma svoj recept tak iste mnohé varianty by mi chutili. U nás robí ,,,majonézák,, moj muž - recept ma od svojej mamy, on robí tu majonezu sám v mixeri tuším smotana, olej...vajcia...no...mam čo robiť aby som neobžrala, taký je dobrý, len neviem ako vy ale mne sa zda ze treba aj ,,dobre,, zemiaky na šalat.
@slivka3 tak to naozaj neviem, ako presne to definuje kresťanstvo. Moja osobná definícia obžerstva, je nedostatok sebakontroly a striedmosti a ten bohužiaľ vianociam vládne. No a myslím, že sa "ráta" aj jeden krát 😉 Veď to je ako keby si povedala, že jedno smilstvo zas nie je taký veľký hriech. Jasné, je to horšie, ak sa niekto obžiera a smilní denne, ale ja vnímam ako veľký paradox, že sa to deje najviac práve na Vianoce. A potom hajde na polnočnú 😉
@roamers Nečítala som všetko, ale mám tiež 3 ročného syna s podobnými otázkami. Občas sa riadne bavím, keď vyhlási, že Ježiško vykukuje spoza oblakov a pod. Ja nášmu vysvetľujem slovenskú kresťanskú verziu, tj. že slavime narodenie Ježiša. Ale zapotim sa občas pri tých otázkach 🙂 Už sa teším na Veľkú noc, to bude iný hardcore 😀
baby, super ľahký a dobre stráviteľný zemiakový šalát je ak dáte zemiaky v pomere 1:1 so zelerom na kocky a domácu (varenú) majonézu v pomere 1:1 s jogurtom, alebo majonézu vynecháte úplne a dáte pochúťkovú smotanu a horčicu. A samozrejme mrkva, hrášok, cibuľa. Hodí sa aj vajce uvarené na tvrdo.
Ultra ľahká verzia je vynechať zemiaky a dať iba zeler a ostatnú zeleninu. Chutí tiež výborne.
@sardinka335 určite robí veľa aké zemiay, treba dobré zemiaky typu A a radšej menšie, mávajú výraznejšiu chuť.
@alaguema u mna ideál keby som mala ,,kopku,, aj takeho a aj takeho...ja rada ochutnavam čo maju ,,ine domacnosti,,. Moze to byť fajn.
Inak akurat ide na Viasat History ,,Historie křesťanství,, mam to ako ,,podmaz,, koho zaujíma ako sa to cele vyvíjalo.
@mima4 neviem, ale sviatky nie su predsa len o mojej rodine,ale o všetkých ludoch, vianoce nevnimam sebecky len o mojej rodine, ale aj o ostatných, nevnimam vianoce zavretím dveri u mojej rodiny
ako sa my správame, aj o tom to je a v prvom rade , ja nevnimam len seba a svoju rodinu, vnimam okolie a nemusime si tu klamat o tom, že vianoce budu najkrajsie za mojimi dverami, zijeme dobou, ktorou sme ovplyvnení...dobre uz bolo

@alaguema A to sa len krestania obzeraju,len krestania maju plne kosiky s jedlom v supermarkete?podla mna nie.
Ano obzerstvo je hriech,ale neobzeraju sa len krestania.