icon

Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?

roamers
20. dec 2015

Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.

lucinkaboz
21. dec 2015

@evening_star sam ježis nikdy svoje narodeniny neoslavoval a to je to najdoležitejsie

jana_eyre
21. dec 2015

@lucinkaboz kedy bolo dobre? To ma vzdy strasne zaujimalo, kedy ludia ktori toto tvrdia mali dobry zvot, resp. kedy bolo podla nich dobre pre vsetkych? Ked vravis, ze nevnimas len svoju rodinu, ale okolie?

sardinka335
21. dec 2015

Kazda doba ma to ,,svoje zle,, ziadna doba nebola LEN dobra...alebo ako pre koho, kto sa mal dobre, nebol perzekuovany za nazor - čo sa deje aj dnes, kto povie B je homofob, xenofob a iný ,,fób,,. nasilie a vojny tiež boli vzdy...nespravodlivost atd...koho sa to netykalo tak ten sa mal dobre...asi tak.

slivka3
21. dec 2015

@alaguema tak kazdy to chape inak,ale smilstvo je v 10 bozich prikazani a obzerstvo je v 7 hriechoch,takze v tom asi bude rozdiel,kedze podla prikazani by sa malo zit,tam aj jedno porusenie je velky hriech a zo 7 hlavnych hriechov ked porusis mozes olutovat a snazit sa vyvarovat,tot ja to tak beriem.

flipflopi
21. dec 2015
Používateľ flipflopi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od flipflopi.

ked bude starsi tak pochopi o com su vianoce

mima4
21. dec 2015

@lucinkaboz
myslim si, ze sa nechapeme 😎

lucinkaboz
21. dec 2015

@jana_eyre co by ta strasne zaujimalo? ze dobre bolo? ano podla mna lepsia doba, ja netvrdim ze bolo dobre pre všetkých ,ale toto je čo za dobu, ale tvarme sa jeeej idu vianoce ideme si vyznavat všetci lasku, darčeky lebo su vianoce , lebo je jezisko? napriklad toto obdobie, krasne vianoce byvali, toto je fraska, doma si mozno vytvorite krasnu vyzdobu, super mate dobre vztahy, to aj my...ale prave vianoce su bez darčekov, zakaz to ludom a prestanu slavit vianoce, vztahy sa stracaju, je tu vacsia sebeckost, ako 2é rokov dozadu, netvrd mi ze nie,mamonárstvo na 1. mieste. Ja o tak vnimam hlavne čo sa tyka vianoc a tej falose ludi, nie ziadna doba nie je dobra a dokonala, ale bolo aj lepsie a nemusis mi tu davat rady

dedikatessa
21. dec 2015

sama v tom mas trošku chaos. Vianoce sú len a len taký výmysel vatikánu, celé to vymyslela katolicka cirkev v tom kresťanskom a zvysok su pohanské tradície a zvyky. Zmes pohanstva a katolíckej tradície. Vianoce možes brat cisto pohansky, kedy pride santa a donesie darceky alebo primiesas do toho krestanstvo ze tie darčeky nosí ježiško, co je vlastne vymyslená postava, lebo v biblii o žiadnom ježiškovi nikde nečítame. V biblii citame o Panovi Ježišovi, ktorý prišiel na tento svet spasiť ľudí tým, že zomrel za naše hriechy na kríži.To je moc, ktorú by sme si mali pripomínať každu chvilu v našom živote, a nie sebecky sa obdarovávať a zapájať do toho ešte aj ježiška, zdrobneninu.

jana_eyre
21. dec 2015

@lucinkaboz ja ti davam rady? Kde prosim ta? Otazka nie je rada.. A ano, v case meciarizmu co bol pred 20timi rokmi, vtedy mamonarstvo nebolo ;) samozrejme, spomienkovy optimizmus.. Treba sa zozierat v tom ako je vsetko zle, ludia falosni a zli, to je dobra a spravna cesta..

margarita
21. dec 2015

@lucinkaboz
Za komunistů se špatně nežilo v létě bylo vedro v zimě sněžilo zjara ledy tály byly povodně to jste milé děti přišly o hodně. (J.Nohavica - Podzimní)

😉

mima4
21. dec 2015

@lucinkaboz sorry, ale si velka negativistka-pesimistka...

sardinka335
21. dec 2015

@mima4 niekedy som aj ja pesimistka... 😉 ale vo vysledku ,,jaký si to uděláš, takové to máš,,!
mne netreba ani darčeky ani nič..ani si s mužom nič nedavame, čo chcem si kupim kedy chcem. Deťom sme kupili kazdemu po 1 max 2 veci, ešte dostanu u babky a tym to hasne ...do nakupakov ma nedostane ani par volov...byvam čo by kamenom dohodil pri Avione a Ivanska a Vrakunska praska vo švikoch...kam asi všetci idu...to ked uz v sobotu doobeda vidim z pavlače ze stoji rada aut ako v pondelok tak to sa bud stala havarka, niečo je s tým nešťastným vlakovým priecestím alebo su vianoce....

lucinkaboz
21. dec 2015

@jana_eyre ja sa nezozieram, ale nazor mat snad mozem, nie?

lucinkaboz
21. dec 2015

@mima4 nemás pravdu, som realistka, nemám rada pretvarku ludi v toto obdobie, mnohi ludia hovoria ze vianoce oslavuju kvoli detom, tak to je na zamyslenie,
okolie ma velmi nezaujima, nezijem okolim...ludom sa totálne vmkla podstata aj ked pohanskych vianoc, totálne im unika mnohým cela podstata, z ludi sa stali deti, ktorým diktuju ich deti....

mima4
21. dec 2015

@lucinkaboz

"ja nevnimam len seba a svoju rodinu, vnimam okolie a .."

sorry, ale ty sa s niekym striedaš pri tom nicku? 😉

no pre mna si pesimistka, pretoze "vychytavas" len to negativne a nehladis na kopec pozitívnych a peknych veci....

jana_eyre
21. dec 2015

@lucinkaboz ano nazor mat mozes, ani ti ho neberiem.. Ale podla toho ako ladis svoje prispevky mi pride ze sa zbytocne zozieras niecim co aj tak neovplyvnis..

To ako sa rozhodnu ostatni ludia travit vianoce je ich vec, ci niekto v praci, niekto s kopou darcekov, niekto bez nich, niekto s malickostami.. Ani jeden sposob neurcuje, ci je clovek zly a falosny..

slivka11
21. dec 2015
Používateľ slivka11 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od slivka11.

moj syncek sa ma to tiez stale vypytoval, ale vysvetlovat mu to budem az ked bude starsi

lucinkaboz
21. dec 2015

@jana_eyre urcuje to falosnost u ludi, ktorí chodia napriklad do kostola, podla toho ci niekto oslavuje vianoce s kopou darčekou nehodnotim falos cloveka, hodnotim tak pokryteckeho katolika

lucinkaboz
21. dec 2015

@mima4 citas medzi riadkami a domyslas si...nezaujimaju ma ostatni , ale to čo sa deje okolo vnima každy, aj ked nechce, čo som pre teba...je mi jedno, nepoznáš ma, nehraj sa na pani psychologicku, pretože ti to velmi nejde....

sardinka335
21. dec 2015

Urobte si test ktorí typ ,,veriaceho ste,, alebo ake typy poznáte. Pekne to vystihol Max Kašparu...iste by sa ešte nejake typy našli... 🙂

1. CHODIČI - proste chodia do kostola, Každú nedeľu ráno v klobúku, či v inej sviatočnej rekvizite, vstupujú do priestorov chrámu. Väčšinou tam majú svoje miesto a sú nespokojní, ak im to miesto niekto obsadí. Či už v lavici, alebo pri vchode do kostola. Práve tam stoja najradšej. Čím ďalej od oltára, tým lepšie.hodiči sú tí, ktorí síce chodia do kostola, ale iba na svoje miesto, alebo hneď vedľa.

2.PLNIČI - Je povinnosťou katolíckeho kresťana raz do roka sa vyspovedať a Najsvätejšiu sviatosť prijať najlepšie v čase Veľkej noci.“ Plniči sa od chodičov líšia i tým, že raz do roka si túto povinnosť plnia.

3. JEDNOROČÁCI - Všeobecne najhlučnejší dav jednoročiakov smeruje do najbližšieho kostola na polnočnú svätú omšu, aby si doprial tradičný sentimentálny bonbónik na oslavu „bruchaplných“ sviatkov slnovratu. Ďalší dôvod na to, aby sa mohli po celý rok oháňať svojím kresťanstvom, pretože boli na polnočnej a na vyzvanie dokážu zaspievať Narodil sa Kristus Pán. Viera skutočne ako „hrom“.

4.CHCHÓRISTI - Menej či viac početná skupina kostolného ľudu, ktorému už dávno nestačí oná prízemná viera v lodi kostola, a preto vystupujú nedeľu čo nedeľu bližšie k nebesiam.
Chóristi, väčšinou opretí o zábradlie, pozorujú z vtáčej perspektívy zasadací poriadok sediacich dole. Zo slova Božieho toho asi veľa nepočujú, ale presne vedia, kto v nedeľu v kostole chýbal. Od chodičov sa líšia tým, že bohoslužbu trávia vo vyššej nadmorskej výške.

5.KOLEČKÁRI - Je to skupina „tiežveriacich“, ktorí prakticky do kostola vôbec nechodia. Kontakt s Cirkvou majú iba dvakrát v živote a raz po smrti. A to vždy na kolieskach.
V prvom prípade ich ktosi privezie na krst na kolieskach kočíka. Potom ich v kostole už dlho nikto nevidí. Druhá cesta do kostola je opäť na kolesách (osobného automobilu) - tento raz na svadobný obrad. Nakoniec ich čaká ešte cesta tretia - posledná - na kolieskach pohrebného voza.
Kolieskári a členovia ich rodiny trpia nevyvrátiteľným bludom, že sú dokonalými katolíkmi. Istá žena z tejto skupiny nedávno povedala: „My sme hlboko veriaca rodina. Vlani nášho dedka pochovávali i s pánom farárom.“ Či ukladali do hrobu oboch, to ona - zbožná duša - neupresnila.

6. ŽIVÍ VO VIERE.....kazdy si doplnte sám...

a na záver ,,SVATÉ ŽENY,, - budú na vás celú omšu zazerať, ak im náhodou obsadíte ich obľúbené miesto. Našťastie sa to stáva málokedy, pretože šanca, že sa vám to podarí, je mizivá. Zvyčajne už na svojom mieste sedia dávno predtým, než vstúpite do kostola. Nahlas predriekajú litánie a ružence a neberú ohľad na tých, ktorí sa chcú v tichu a pokoji duševne pripraviť na omšu. Muža medzi nimi nájdete zriedka. Tieto ženy sú buď vdovy, ktoré sa so svojimi deťmi stýkajú málokedy, alebo – vo väčšine prípadov – sú to staré dievky, ktoré vlastnú rodinu vôbec nemajú, a tak môžu všetok svoj voľný čas – a na dôchodku ho majú habadej – „zasvätiť“ kostolu.

mima4
21. dec 2015

@lucinkaboz
OK, vnimas okolie, ale tvoje reakcie a tvoje prezivanie a tvoje "čaro" Vianoc zavisi len od teba....

niekedy nie su podstatne situacie, ale postoj, ako sa k nim staviame...

lucinkaboz
21. dec 2015

vytvorime si každy svoju bublinu, myslis si ze som jedina....ktorá vidi negativitu okolia? Vianoce su iba pretvarka, ludia oslavuju jezisove narodeniny drahymi darčekmi a Ježis svoje narodeniny nikdy neoslavoval.Ldia si nepripominaju jeho a lasku, pripominaju si, lasku darmi

sardinka335
21. dec 2015

@lucinkaboz tak ale vieš - to uz je ich vec nie tvoja ani moja...aky bol Ježiš to je velmi diskutabilne... 🙂 zase asi nebol uplne proti zabave ked premenil v Káne vodu na víno....teraz idu na Viasat history mnohé dokumenty, ktore stoja za pozretie ako sa to krestanstvo vyvíjalo, ako do tohoto nabozenstva zasahovala politika papežov atd. čo je všetko na dlhú diskusiu....Vo vysledku kazdy z nás bude sudený sám za seba...a nie za to aky boli susedia, ludia v nakupaku, svokra - kazdy sa pred Boh postaví sam za seba.

jana_eyre
21. dec 2015

@lucinkaboz aha, cize pokrytecki katolici neexistovali pred 20timi rokmi.. Ok, smut dalej, vyvracat ti to nehodlam.. Pekne vianoce, prezi ich podla vlastneho uvazenia..

lucinkaboz
21. dec 2015

@jana_eyre V prvom rade, ja teda nesmutim, prečo si mysliš ze smutim, ja mam vianoce pekne,nestazujem sa na Vianoce v mojej rodine to za prvé. Za druhe, Myslim si ze ludia su viac skazeni ako boli, neriesim preboha 200 rokov dozadu, ale obdobie mozno 20 rokov.To ako sa stali ludia otrokmi reklám, darčekov a čo si urobili mnohi z Vianoc. Mám nato svoj nazor, ja sa kvoli tomu netrápim, nie som depresivny clovek a snad mozem porovnat dobu.

motovidlo
21. dec 2015

@margarita 100 bodov 🙂

mima4
21. dec 2015

@lucinkaboz sorry..s tebou sa neda bavit..velmi jednoducho uvazujes...

vejula
21. dec 2015

@lenkaga to, čo si tu skopírovala je vlastne len vysvetlenie symboliky Vianoc pre kresťanov. Logicky však pre ateistu tvoje skopírované vysvetlenie nemá žiadnu váhu, kedže celý jeho obsah je o tom, ako Kresťania na základe svojej viery v Ježiša Krista ako svetlo, ktoré porazilo tmu, z pôvodneho pohanského sviatku spravili sviatok kresťanský, ako si to celé vsunuli do kresťanského kontextu... Je to samozrejme ok, len netreba očakavať, že by toto bol nejaký dôkaz o tom, že Kresťanské Vianoce su tie jediné, ktoré dávaju význam a tí ostatní nechápu ich pravému významu

evening_star
21. dec 2015

@lucinkaboz A to ty vieš odkiaľ, že Ježiš svoje narodeniny nikdy neoslavoval? Máš dôkazy? A aj keby nie, prečo by sme to nemali oslavovať my? Aj keď niekto slávny zomrie, tak svoju smrť nikdy neoslavoval, ale my si ju pripomíname - toľké a toľké výročie smrti. Pre kresťanov je to jedna z najväčších záležitostí viery - že Boh poslal svojho Syna na svet, že On, ktorý je všemohúci, sa tak ponížil z lásky k nám, že sa stal jedným z nás. Boh sa stal človekom. Nie je to dosť veľká vec na oslavu?

lucinkaboz
21. dec 2015

@evening_star biblia to jasne píše... Ježiš nikdy svoje narodeniny neoslavoval. Trosku si mylis pojmy...Ježiš chcel,aby si ho ludia pripominali den pred ukrizovanim, večerou, kde sa jedol posuch a pilo vino. Toto robte na moju pamiatku.
Ked niekto slavny zomrie,my si ju pripominame? A povedz ako , článkom v novinách?
Katechizmus je niečo ine ako biblia.
Ludia si sami rozvinuli Vianoce do takej podoby, ze nemaju nič spoločne s Ježišom ani prichodom Ježisa, Zvyky a oslava a dary, nikto z fanatických katolikov to neprizná a farari uz vobec nie,ako cela cirkev vie, dokonca v dokumentoch mnohi knazi priznali, že Ježis sa nenarodil 25....ale tak zoberu radost ludom, obdarovavat sa ?

evening_star
21. dec 2015

@lucinkaboz Môžeš mi dať, prosím, súradnice z Biblie, v ktorom verši je spomenuté, že Ježiš narodeniny neoslavoval? Lebo ja Bibliu čítam, ale taký verš si teda nespomínam...