Darček pre učiteľku: Aká suma je prijateľná?
Ahojte, dnes som ostala trochu zaskočená z diskusie v skupine, čo máme spolučnú s rodičmi v triede.Rieši sa rozlúčka deviatakov a popri programe, občerstvení a pod. sa začal riešiť aj spoločný dar pre triednu. Lenže z pôvodného „niečo malé na pamiatku“ sa pomaly stáva dosť drahá záležitosť a úprimne neviem, či som divná ja, alebo sa to už trochu preháňa.
Nechcem pôsobiť nevďačne, učiteľku máme radi a určite si zaslúži poďakovanie. Ale mám pocit, že sa z toho niekedy robia skoro svadobné zbierky. Ako to fungovalo u vás? Dávala sa skôr symbolická pozornosť alebo väčšie a drahšie darčeky? Viem, že sa to tu rieši každý rok 😎
Vlani mi končili deviataci, viem, že sa zbierali po 5 eur, dostala som hodinky a kyticu.
@anonym_4fadf7 no skoro som odpadla teraz... My sme mali konfirmaciu minuly tyzden a kostol sme boli upratovat my aj s detmi, jedno poobedie po praci a skladali sme sa po 13 eur, v tom bol dar pre pani fararku + kvety a kvety pre pani organistku a nieco malo z toho slo na vyzdobu... Deti bolo 14
@anonym_fa71e0 ale u nas bolo 6 deti
Tiež mám dieťa v 9.triede. U nás sa navrhlo zbierať po 25€. Mne sa aj tých 25 zdá vela. My tiež chodíme do práce a nám kto a čo dá?! Som za max 15€. V našom prípade učiteľka na otázku rovno povedala, že si prosí wellness víkend. A asistentka zlatý náramok 😮
@anonym_9dad60
Ja by som jej odpovedala, že si prosím tiež. Som matka starám sa o svoje deti. Nedávno mi jedna psychologicka povedal, že 3 malé deti sú ako mať dve práce súčasne.
Tá by odo mňa dostala akurát jeden kvet a asistentky tiež. Kokos že zlatý náramok a wellnes! Keď chcú tringelty takéhoto štýlu nech robia v zahraničí servítky. Z toho občas aj oboje vijde.
Pred 2 rokmi som dostala po 4 rokoch triednictva dar v hodnote 80,- Eur. Co bolo asi 4 Eura na ziaka. Ked sa ma decka pytali, co by ma potesilo, povedala som, ze nieco na pamiatku a spomienku. Bola to moja prvá trieda. Dostala som poukázku do wellness.
Za 4 roky som ich vzala na týzden do Polska (všetko zdarma), na týzden do Londýna, splavovat Vltavu...áno, bola do sklamana.
@barka1 to je pekné a bolo to tvoje rozhodnutie a dať pre nich urobiť nieco nad rámec bežného pracovného času predpokladám že si to robila pre to že si im chcela spraviť radosť lebo si ich mala rada alebo to proste len záleží robiť tvoje povolanie naozaj kvalitné a dobre, to že si za to očakávala viac to už je ale skôr problém tvoj-hafam si to nerobila preto aby ti bolo super vďačný tak ako si to ty predstavuješ alebo ti dali dráhy dar. Neviem či máš deti ale deti ešte tak nevnímajú hodnotu veci na peniaze lebo nezarábajú. Takže asi viac iné veci riešia. Na druhej strane chápem že pocit sklamania si mohla mať ak si mala iné očakávania.
@barka1 to je pekné a bolo to tvoje rozhodnutie a dať pre nich urobiť nieco nad rámec bežného pracovného času predpokladám že si to robila pre to že si im chcela spraviť radosť lebo si ich mala rada alebo to proste len záleží robiť tvoje povolanie naozaj kvalitné a dobre, to že si za to očakávala viac to už je ale skôr problém tvoj-hafam si to nerobila preto aby ti bolo super vďačný tak ako si to ty predstavuješ alebo ti dali dráhy dar. Neviem či máš deti ale deti ešte tak nevnímajú hodnotu veci na peniaze lebo nezarábajú. Takže asi viac iné veci riešia. Na druhej strane chápem že pocit sklamania si mohla mať ak si mala iné očakávania.
@oskvarka ja mam pocit, ze ocakavala dar za to, ze robi svoju pracu. Ved to predsa je sucast prace. Nebrala si isto dovolenku na to obdobie, bola tam v ramci prace a urcite sa na jej vydavky z casti skladali aj rodicia.
@oskvarka ja mam pocit, ze ocakavala dar za to, ze robi svoju pracu. Ved to predsa je sucast prace. Nebrala si isto dovolenku na to obdobie, bola tam v ramci prace a urcite sa na jej vydavky z casti skladali aj rodicia.
@anonym_2d6b60 súčasť prace nie je emociolna zainteresovanosť, to bere veľa energie, prácu na doma, plus myšlienky deň noc. To ti niekto, kto ti príde opravit sifon asi nedá. A hlavne je to tvoje dieťa. O ktoré sa stará. Aby sa mu nič nestalo. Okrem učenia samozrejme. Za mna , sme ucitelke dávali osobitne. Darček má stal asi 30€. Neľutujem ani euro. Bola skvela . Aj jedna sj druha , aj tretia
@anonym_2d6b60 súčasť prace nie je emociolna zainteresovanosť, to bere veľa energie, prácu na doma, plus myšlienky deň noc. To ti niekto, kto ti príde opravit sifon asi nedá. A hlavne je to tvoje dieťa. O ktoré sa stará. Aby sa mu nič nestalo. Okrem učenia samozrejme. Za mna , sme ucitelke dávali osobitne. Darček má stal asi 30€. Neľutujem ani euro. Bola skvela . Aj jedna sj druha , aj tretia
@mooonika1975 kazdy moze mat iny pohlad. Ale teda ocakavat v podstate uplatok za to, ze sa rozhodnem robit pracu srdcom? To je podla mna potom uz vyslovene ucelovost. A uz sa straca aj ten dobry umysel... Je to take naoko... A inak by to nerobila?
Záleží koľko je detí v triede a čo všetko chcete.
Naša trieda sa skladá po 25 eur ale v tejto sume je aj rozlúčkova párty pre deti. Čiže aj občerstvenie a jedlo.
Plus darček pre triednu darčekový poukaz a kyticu. Riaditeľ dostane kávu rôzne druhy taký set na ochutnanie.On má kávu veľmi rád.
Takže veľmi záleží komu chcete čo darovat v akej sume a na čo všetko sa skladate.
@oskvarka samozrejme, že som to robila zo vsetkych tych dovodov. A nie, nejde mi o dary. Ide mi o normálnu ludskost.
Ide mi o to, že to beru rodičia ako samozrejmost. Je to tvoja práca, tak rob. Ale nie, organizovat a chodit na tyzdnove výlety nie je práca učitela. Je to nadstandard.
Nie, rodičia sa na mna neskladali ANI EURO. A nie, nie je to pre mna výlet. Učitel si taketo akcie neužíva. Robí to len pre ziakov. Vo svojom volne, ktoré by mohol trávit so SVOJIMI detmi.
No ktora z vás - matiek menších dětí - neuciteliek chodí bezne na tyzdenne sluzobne cesty?
Ja sa nestazujem, milujem svoju prácu. Moj prvý prispevok chcel vniest aj iny pohlad a opačnu stranu (tzn.minimalny dar) do diskusie. To je všetko.
@anonym_2d6b60
@oskvarka samozrejme, že som to robila zo vsetkych tych dovodov. A nie, nejde mi o dary. Ide mi o normálnu ludskost.
Ide mi o to, že to beru rodičia ako samozrejmost. Je to tvoja práca, tak rob. Ale nie, organizovat a chodit na tyzdnove výlety nie je práca učitela. Je to nadstandard.
Nie, rodičia sa na mna neskladali ANI EURO. A nie, nie je to pre mna výlet. Učitel si taketo akcie neužíva. Robí to len pre ziakov. Vo svojom volne, ktoré by mohol trávit so SVOJIMI detmi.
No ktora z vás - matiek menších dětí - neuciteliek chodí bezne na tyzdenne sluzobne cesty?
Ja sa nestazujem, milujem svoju prácu. Moj prvý prispevok chcel vniest aj iny pohlad a opačnu stranu (tzn.minimalny dar) do diskusie. To je všetko.
@anonym_2d6b60
@barka1 tak za to nic neocakavaj. Ja si vazim pracu ucitelov, ale nie su to nadludia. Aj ine profesie robia svoju pracu srdcom a nikto sa im na darceky nesklada. Predstav si, ze aj v inych profesiach robia ludia nieco naviac.
@dorizzz a čo je podľa teba adekvátny darček. Známi dostal elektrokolobezku ale žiaci teda aspoň riadne zisťovali čo by fakt chcel no. Mne to aj tak prišlo divné ale tak ak by to bolo tak že žiadne kvety a bonboniéry tak ako vravíš dnes sú kvety drahé a je to tiež neekologicke a ak si na to niekto nepotrpí tak niečo iné je vhodné ak to teda naozaj výberu deti a nie rodičia. Deti by wellness asi nikdy nekúpili. Ale teda otázka je že potom čo ak nevieš čo iné. Je to celé náročné s týmito "zvykmy a čo sapatrí" najhoršie je že ak sa postavia proti si ešte drzgros a neslušný. Alebo trhas partiu.
@oskvarka adekvatne je nieco do 100eur. Peknym sperkom napriklad nikdy clovek nic nepokazi.. to je take univerzalne, na kolobezku by som sa v zivote neskladala, ani na pobyt ci dovolenku ci ine drahe srandy. A bolo by mi jedno, ze trham partiu (aka partia???), alebo ze si myslia, ze som zgrlos. Vsak nech si myslia, pre mna je dolezite to, co si myslim o sebe ja. Cele je to divocina. Na VŠ nie je triedny ucitel, tam sa co budu skladat kazdemu zvlast na kolobezku? Uz fakt by niektori rodicia mohli pobrat trochu rozumu.
Ja nic neocakavam a ani nic nechcem. A ak by som sa nehanbila, lebo su aj taki, ktori by sa urazili, tak by som napisala eodicom, ze ai vyslovene nic neprajem. Ale aj z druhej strany - prestala som deti zasobovat darcekami, lizatkami, cukrikmi na zaciatku roka, na Vianoce, na Den deti, na konci roka. Lebo oni odo mna tiez dostavaju to, co maju - ucim a snazim sa ucit najlepsie ako viem.
@anonym_2d6b60 tak jej práca ma ale časové ohraničenie keď si s deťmi 24 hodín viac dní v týždni je to tvoje osobné za angažovanie nad rámec pracovného času. Mi máme vedúceho krúžku tiež takého že vezme deti kade kde v rámci svojho voľného času. Nemáme peňazí na rozhadzovanie ale ja sa napríklad snažím angažovať inak že napríklad že sama zoberiem deti na preteky ak nemajú čas, prípadne idem ako druhý dospelý pomôžem zorganizovať stravu a tak. Tak ako na jednej strane je vďačnosť na druhej strane jej prejav. Podľa mňa sa to veľmi ťažko súdi ako sa ťa vďačnosť má prejavovať a to že má niekto dobre financne zázemie neznamená že má iné predpoklady na to aby prejavil vďačnosť presne takým spôsobom ako si to ten druhý predstavuje to ale neznamená že nie je dostatočne vďačný.
@oskvarka adekvatne je nieco do 100eur. Peknym sperkom napriklad nikdy clovek nic nepokazi.. to je take univerzalne, na kolobezku by som sa v zivote neskladala, ani na pobyt ci dovolenku ci ine drahe srandy. A bolo by mi jedno, ze trham partiu (aka partia???), alebo ze si myslia, ze som zgrlos. Vsak nech si myslia, pre mna je dolezite to, co si myslim o sebe ja. Cele je to divocina. Na VŠ nie je triedny ucitel, tam sa co budu skladat kazdemu zvlast na kolobezku? Uz fakt by niektori rodicia mohli pobrat trochu rozumu.
@dorizzz tak kolobežka bola v cene asi 350 eur a bolo to dosť teda ale naozaj mali spolu výnimočný vzťah a boli to stredoškoláci inak to za celý čas čo pracuje bol jediny takýto dar čo dostal. Asi sa mu to špeciálne v tejto situácii zdalo ok.
Inak niekedy väčšia cena môže znamenať aj kúpenie si niečoho iného čo nedávam napríklad čas, trpezlivosť, slušnú komunikáciu, čokoľvek... Napríklad v rodine nemusí byť najvzácnejší a najlepší ten čo dáva najdrahšie dari
Ja nic neocakavam a ani nic nechcem. A ak by som sa nehanbila, lebo su aj taki, ktori by sa urazili, tak by som napisala eodicom, ze ai vyslovene nic neprajem. Ale aj z druhej strany - prestala som deti zasobovat darcekami, lizatkami, cukrikmi na zaciatku roka, na Vianoce, na Den deti, na konci roka. Lebo oni odo mna tiez dostavaju to, co maju - ucim a snazim sa ucit najlepsie ako viem.
@anonym_17d65c tak ako rodič by som ti ruky a nohy bozkávala za to že nedopujes deti sladkosťami v dnešnej dobe to robí každý a za mňa je to fakt úplne nevhodné. Ja som v škole za celý život dostala jeden cukrík a doteraz si to pamätám. Teraz sa spu sladkosti na tie deti zo všetkých strán...a na banány deti ohrnaju nos.
@anonym_2d6b60
@anonym_6f5e5b
@barka1 tak na Slovensku je dosť problém že učitelia nie sú dostatočne ohodnotený. Hodnota daru podľa mňa nevyjadruje ľudskosť ale naozaj ak ten učiteľ vidí že rodičia v triede majú vďaka tomu že nerobia učiteľov oveľa vyššiu životnú úroveň ako ona a vidia to obe strany je to žiaľ fakt smutné.
@anonym_17d65c A to je spravne, deti v skole ziadne darceky ani sladkosti nepotrebuju.
Tu na MK sa často píše, dáte niečo doktorom a je to úplatok. Už na čokoládový dezert sa to povie. Ale učiteľkám sa zanedlho budú rodičia na dovolenky skladať. Nie nedala by som toľko peňazí.
@mooonika1975 kazdy moze mat iny pohlad. Ale teda ocakavat v podstate uplatok za to, ze sa rozhodnem robit pracu srdcom? To je podla mna potom uz vyslovene ucelovost. A uz sa straca aj ten dobry umysel... Je to take naoko... A inak by to nerobila?
@anonym_2d6b60 kto vraví že za to učiteľ niečo caka? Ale ty ako matka máš posúdiť podľa seba, podľa toho koľko sa venuješ svojmu dieťaťu cez týždeň, dve tri hodiny a koľko učiteľ, taká učiteľka 1-4 je s ním trikrát ciac ako matka, na tebe je poďakovanie, učiteľ nečaká nikdy nič, tiež som učiteľ a najviac si vážim to, že ma rodič rešpektuje behom roka, naopak ja ako rodič si neskutočne cením učiteľku, bude to tým , že viem čo robí .
@barka1 tak za to nic neocakavaj. Ja si vazim pracu ucitelov, ale nie su to nadludia. Aj ine profesie robia svoju pracu srdcom a nikto sa im na darceky nesklada. Predstav si, ze aj v inych profesiach robia ludia nieco naviac.
@anonym_2d6b60 to ale nie je celkom pravda.
V akých konkrétne profesiach ludia robia naviac?
A kolkym uradnikom, lekarom, sestrám, dávaju ludia "všimne"?
Nepovažujem sa za nadcloveka. Ale naozaj by som komukolvek mimo školstvo priala strávit týzden s pubertákmi v zahraničí. A este fungovala tak, aby si nikto nemohol na nic stazovat. A ver tomu, že potom ma potesi viac ako dar, ked mi traja rodičia zo 40 podakuju, ze som ich deti niekam vzala. Další piati sa totiž stazuju, že ich dieta nesedelo pro okne, že bývalo s Tomom a nie a Robom, že vegetarián jedol len 3 druhy obedov alebo ze špagety boli 3x.
@ovecka31 Pol učiteľského platu na dar? Ste ok? A aj tá učiteľka a jej vedenie? Nejaká snobská škola. Dúfam, raritná.
@anonym_ffc1a7 nemusí byť raritná škola. Tieto diskusie sa tu opakujú každý rok. Premotivované matky.
@dorizzz ja by som šperk neprijala ani by ma nepotešil. Podľa mňa je zvláštne veriť že číslo ktoré si predstavujem ja je nejaká správna finančná hranica.
@anonym_2d6b60
@barka1 ako že na jednej strane je to tvrdo napísané že neužíva (ale úplne chápem ako to myslíš) určite si to pre ne rada urobila a o určitej mieri si si to užívala ale stále to neznamená že sa ma niekto tváriť že je to samozrejmosť alebo tvoje hobby lebo jednoducho starostlivosť o deti dáva veľa pozitívneho ale je to veľká makačka. Inak by tu chodili sami vysmiaty rodičia po zemeguli ktorý by radi trávili čas so svojimi deťmi.
@anonym_2d6b60 to ale nie je celkom pravda.
V akých konkrétne profesiach ludia robia naviac?
A kolkym uradnikom, lekarom, sestrám, dávaju ludia "všimne"?
Nepovažujem sa za nadcloveka. Ale naozaj by som komukolvek mimo školstvo priala strávit týzden s pubertákmi v zahraničí. A este fungovala tak, aby si nikto nemohol na nic stazovat. A ver tomu, že potom ma potesi viac ako dar, ked mi traja rodičia zo 40 podakuju, ze som ich deti niekam vzala. Další piati sa totiž stazuju, že ich dieta nesedelo pro okne, že bývalo s Tomom a nie a Robom, že vegetarián jedol len 3 druhy obedov alebo ze špagety boli 3x.
@barka1 ja robím na úrade a tiež mám veľa možností dostať ako vravíš všimné. Tiez mam nízku výplatu a osobne to neznášam zle sa cítim lebo proste v mojen práci je to aj prirodzene brane ako korupcia čo je pochopiteľne aj keď to ty ľudia nemyslia zle a často krát vôbec nechcú byť korupčný len chcú by slušný alebo milí. Ja osobne to nemám rada v žiadnom prípade. Into viac že po kovide máme plexiskla a opatrenia že ja sa k tomu človeku ani hneď nedostanem keď mi nejakú čokoládu donesie. Alebo napríklad snažím sa nejesť sladké a donesú mi zmrzlinu z mesta 🤦 sú kadejaky experti a fakt je to odveci keď odmietne a si odveci keď prijmes podporuje a korupciu ..jednoducho dobré riešenie neexistuje v tomto takže to je celé zle .
@anonym_autor jasne, este ucitelke co dostane zas odmeny zo statu lebo je ta vyvolena treba tlacit prachy do obalky, uz viem minimalne o troch co si dopraju cez leto dovolenku za vyse 2800€ all-inclusive pre jednu osobu, tak sa maju zle, samozrejme k tomu si jedna kupila zas nove auto, Mercedes GLB, je single, cize tak a samozrejme 2 mesiace platenych prazdnin pred nimi, skutocne sa tazko ty ucitelia narobia, je to luxus praca.
@anonym_autor jasne, este ucitelke co dostane zas odmeny zo statu lebo je ta vyvolena treba tlacit prachy do obalky, uz viem minimalne o troch co si dopraju cez leto dovolenku za vyse 2800€ all-inclusive pre jednu osobu, tak sa maju zle, samozrejme k tomu si jedna kupila zas nove auto, Mercedes GLB, je single, cize tak a samozrejme 2 mesiace platenych prazdnin pred nimi, skutocne sa tazko ty ucitelia narobia, je to luxus praca.
@anonym_da66ef Trolluješ či si fakt tak obmedzená??
Nie kazdy rodic (hlavne ak ma viac skolopovinnych deti) ma na to, aby daval 40-50 EUR na dar pre ucitela. Hlavne v dnesnej dobe velkej drazoby a malych prijmnov. Jaj pardon, tu na MK kazda zaraba 5 cifernu sumu, jej muz tak isto a ziju nadstandardne. A potom je tu taky vysmech, ze nemas na dar? Uz v mojej ere zakladnej skoly v 80-tych rokoch ucitelia protezovali ziakov, ktori im nosili vsimne, mali rodicov na vysokych postoch a pod. A teraz sa deje to iste, nemas, nedas, vylucia ta, lebo si "socka" co nema na dary.

@anonym_4fadf7 no skoro som odpadla teraz... My sme mali konfirmaciu minuly tyzden a kostol sme boli upratovat my aj s detmi, jedno poobedie po praci a skladali sme sa po 13 eur, v tom bol dar pre pani fararku + kvety a kvety pre pani organistku a nieco malo z toho slo na vyzdobu... Deti bolo 14
@anonym_fa71e0 my po 160eur,ale umyvali sme kostol sami presne aj s detmi.Len sme vsetky zirali ked nam to hovorili.