Darček pre učiteľku: Aká suma je prijateľná?
Ahojte, dnes som ostala trochu zaskočená z diskusie v skupine, čo máme spolučnú s rodičmi v triede.Rieši sa rozlúčka deviatakov a popri programe, občerstvení a pod. sa začal riešiť aj spoločný dar pre triednu. Lenže z pôvodného „niečo malé na pamiatku“ sa pomaly stáva dosť drahá záležitosť a úprimne neviem, či som divná ja, alebo sa to už trochu preháňa.
Nechcem pôsobiť nevďačne, učiteľku máme radi a určite si zaslúži poďakovanie. Ale mám pocit, že sa z toho niekedy robia skoro svadobné zbierky. Ako to fungovalo u vás? Dávala sa skôr symbolická pozornosť alebo väčšie a drahšie darčeky? Viem, že sa to tu rieši každý rok 😎
Tiež mám dieťa v 9.triede. U nás sa navrhlo zbierať po 25€. Mne sa aj tých 25 zdá vela. My tiež chodíme do práce a nám kto a čo dá?! Som za max 15€. V našom prípade učiteľka na otázku rovno povedala, že si prosí wellness víkend. A asistentka zlatý náramok 😮
@anonym_9dad60 dala by som im prd makovy a nie ze wellness a zlaty naramok, rovnako nenazraty ucitelia ako lekari, darmozraci.
@anonym_9dad60 dala by som im prd makovy a nie ze wellness a zlaty naramok, rovnako nenazraty ucitelia ako lekari, darmozraci.
@anonym_da66ef Veru, ani písať ťa nenaučili....
@barka1 ja robím na úrade a tiež mám veľa možností dostať ako vravíš všimné. Tiez mam nízku výplatu a osobne to neznášam zle sa cítim lebo proste v mojen práci je to aj prirodzene brane ako korupcia čo je pochopiteľne aj keď to ty ľudia nemyslia zle a často krát vôbec nechcú byť korupčný len chcú by slušný alebo milí. Ja osobne to nemám rada v žiadnom prípade. Into viac že po kovide máme plexiskla a opatrenia že ja sa k tomu človeku ani hneď nedostanem keď mi nejakú čokoládu donesie. Alebo napríklad snažím sa nejesť sladké a donesú mi zmrzlinu z mesta 🤦 sú kadejaky experti a fakt je to odveci keď odmietne a si odveci keď prijmes podporuje a korupciu ..jednoducho dobré riešenie neexistuje v tomto takže to je celé zle .
@oskvarka ty mas urcite nizku vyplatu, zas vyplakava tá zo statnej spravy a berie 2200€ netto, take poznam a potom luxus, zlato a dovolenky...
@anonym_autor Ozvi sa. Teda my sme sa lúčili len zo škôlkou a tam padali cifry, že 20 až 30 Eur, ozvali sa rodičia, dostali sme sa na sumu 10 EUR, takisto sme sa skladali aj na konci štvrtého ročníka. Maximálne by som bola ochotná dať 15 Eur na konci nejakého obdobia, ale už by som nič po vlastnej osi nekupovala.
@anonym_da66ef Ty aj čítaš po sebe? Drvivá väčšina učiteľov nevyžaduje žiadne zlato a dovolenky, chybu robia premotivovaní rodičia, ale aj takí ako ty.....opačný extrém.
@oskvarka samozrejme, že som to robila zo vsetkych tych dovodov. A nie, nejde mi o dary. Ide mi o normálnu ludskost.
Ide mi o to, že to beru rodičia ako samozrejmost. Je to tvoja práca, tak rob. Ale nie, organizovat a chodit na tyzdnove výlety nie je práca učitela. Je to nadstandard.
Nie, rodičia sa na mna neskladali ANI EURO. A nie, nie je to pre mna výlet. Učitel si taketo akcie neužíva. Robí to len pre ziakov. Vo svojom volne, ktoré by mohol trávit so SVOJIMI detmi.
No ktora z vás - matiek menších dětí - neuciteliek chodí bezne na tyzdenne sluzobne cesty?
Ja sa nestazujem, milujem svoju prácu. Moj prvý prispevok chcel vniest aj iny pohlad a opačnu stranu (tzn.minimalny dar) do diskusie. To je všetko.
@anonym_2d6b60
@barka1 Je fajn, ze to robis, len by si za tento nadstandard mala ocakavat ocenenie od zamestnavatela, pre ktoreho pracujes, nie od rodicov. Rodic nemusi ani len tusit, ze tieto nadcasy nemas zaplatene napriklad, nepredpoklada teda, ze ocakavas nejaku specialnu vdaku. Ked bola ucitelka s deckami v SvP, na lyziarskom, nikto z rodicov ju za to nijako speciaalne neodmenoval.
@anonym_da66ef Trolluješ či si fakt tak obmedzená??
@valria sama vies ze sa maju kralovsky, zlato na ich hrdle a rukach to len dokazuje...
@anonym_da66ef Veru, ani písať ťa nenaučili....
@anonym_ffc1a7 gramatika ti k peniazom nepomôže...😎😉
@anonym_da66ef Ty aj čítaš po sebe? Drvivá väčšina učiteľov nevyžaduje žiadne zlato a dovolenky, chybu robia premotivovaní rodičia, ale aj takí ako ty.....opačný extrém.
@valria ako ze nevyzaduje? Ja dnes nevidim ucitelku bez zlatej retiazky, zlatych prstenov a naramku, vsetko hrube zlato, dalej auta na akych chodia, a tak zazeraju na rodičov ze co oni su...
@valria ako ze nevyzaduje? Ja dnes nevidim ucitelku bez zlatej retiazky, zlatych prstenov a naramku, vsetko hrube zlato, dalej auta na akych chodia, a tak zazeraju na rodičov ze co oni su...
@anonym_da66ef A z toho ti vyplyva, ze si na to zarobili samy alebo to dostali ako dar od rodicov deti?
@anonym_da66ef A z toho ti vyplyva, ze si na to zarobili samy alebo to dostali ako dar od rodicov deti?
@mandzula zarobili sa na to svojou osobnou nenazranostou, vkuse strajky za platy a dnes ich maju kralovske(ale stale vyplačkúvajú), dalej zo ZRPŠ si pravidelne peniaze ulievaju(ved im to nikto nekontroluje a preto nutia rodicov platit...) a plus k tomu samotny premotivovany rodicia(ze dajme im...), dobre sa im teda zije, nepoznam chudobnu ucitelku plus su aj take co pracuju este aj na dochodku cize:
->dostavaju priemerny dochodok nad 1100€
->maju tucny plat nad 1400€ netto
->k tomu pekne odmeny od riatela skoly
->samozrejme dostavaju aj 13 dôchodok
->peniaze zo ZRPŠ si mesacne ulievaju na svoj ucet
->a k tomu dary od rodicov vid spominane wellness pobyty a zlate sperky alebo obalky
Takym sa zije, mesacne maju cisty prijem nad 3200€..., viem o takych nie ze jednej, maju vsetko auta nad 42 000€
a vraj
-nemaju kriedu v triede
-nemaju na A4 papier
-vlastne nemaju na nič
Lakomé.
@anonym_da66ef Ty v akom časopriestore žiješ??
@valria je 23.5.2026 - 21 storočie, včera som bola pred zakladnou skolou a tolko luxusu sa len tak nevidi, vlastne v parlamente...
@mandzula zarobili sa na to svojou osobnou nenazranostou, vkuse strajky za platy a dnes ich maju kralovske(ale stale vyplačkúvajú), dalej zo ZRPŠ si pravidelne peniaze ulievaju(ved im to nikto nekontroluje a preto nutia rodicov platit...) a plus k tomu samotny premotivovany rodicia(ze dajme im...), dobre sa im teda zije, nepoznam chudobnu ucitelku plus su aj take co pracuju este aj na dochodku cize:
->a k tomu dary od rodicov vid spominane wellness pobyty a zlate sperky alebo obalky
Takym sa zije, mesacne maju cisty prijem nad 3200€..., viem o takych nie ze jednej, maju vsetko auta nad 42 000€
a vraj
-nemaju kriedu v triede
-nemaju na A4 papier
-vlastne nemaju na nič
Lakomé.
@anonym_da66ef Už prestaň trollovať alebo skôr halucinovať, si fakt trápna!
a vraj
-nemaju kriedu v triede
-nemaju na A4 papier
-vlastne nemaju na nič
Lakomé.
@anonym_da66ef Fuuha, tolko zloby a zavisti v jednom prispevku. Z par ojedinelych pripadov urobis vseobecnu pravdu, dokonca im vidis do prijmov, fantasticke.
a vraj
-nemaju kriedu v triede
-nemaju na A4 papier
-vlastne nemaju na nič
Lakomé.
@anonym_da66ef .....OMG...toľko sprostostí naraz.......Chodievaš na rodičovské? Mala by si. Rovno sa nanominuj do celoškolského výboru a maj na starosti financie.
@anonym_autor syn teraz maturoval, skladali sa po 2,50 €. Hovoril mi, že im vyšlo aj na dar, kyticu a bombošku. Dobre ich pripravila do života.
@oskvarka ty mas urcite nizku vyplatu, zas vyplakava tá zo statnej spravy a berie 2200€ netto, take poznam a potom luxus, zlato a dovolenky...
@anonym_da66ef mám vysokú skolu v obore a netuším kde by som zobrala toľko peňazí mám 1400 v hrubom a aj to len keď robím 100 percent úväzok a keďže mám aktuálne 80 percent y úväzok z vlastnej iniciatívy tak mám menej čo ale chápem že je moja slobodná vôľa takže na to sa nesťažujem. Inak apropo nesťažujem sa ani na svoju výplatu moja mama bola učiteľka a otec robil anndruzstve takže som zvyknutá žiť skromne 😉. Nechýba mi. Len teda na Slovensky priemer je to naozaj málo.
Pred 2 rokmi som dostala po 4 rokoch triednictva dar v hodnote 80,- Eur. Co bolo asi 4 Eura na ziaka. Ked sa ma decka pytali, co by ma potesilo, povedala som, ze nieco na pamiatku a spomienku. Bola to moja prvá trieda. Dostala som poukázku do wellness.
Za 4 roky som ich vzala na týzden do Polska (všetko zdarma), na týzden do Londýna, splavovat Vltavu...áno, bola do sklamana.
@barka1 a aký konkrétny darček si si teda na tu spomienku predstavovala, keď si bola podľa vlastných slov sklamaná? Nevyryvam, normálne ma to zaujíma….
Som ucitelka, od ziakov si nezoberiem ani cokoladu. Staci mi ustne podakovanie. Milo odmietnem akekolvek darceky.
@barka1 a aký konkrétny darček si si teda na tu spomienku predstavovala, keď si bola podľa vlastných slov sklamaná? Nevyryvam, normálne ma to zaujíma….
@mirkam3 No, ono je to asi skôr o porovnávaní sa. Možno nejakej inej triednej učiteľke dali dar za 300 Eur. Ale fakt by sa nemala upínať na to, že aký drahý je dar, tak je tomu úmerná vďaka žiakov a rodičov. To záleží od skladby triedy, rodičov. Stačí, že sa v nejakej triede stretnú takí premotivovanejší a strhnú aj zvyšok. Zas v druhej triede sú možno rodičia so slabších pomerov alebo triezvejším úsudkom a pre nich je aj tých 80 Eur úplne postačujúce. A možno na ňu s vďakom spomínajú doteraz, aj deti. Ja sama som učiteľka, fakt mi je jedno, čo k to prinesie - na konci dňa aj tak skoro nikdy netuším, čo som od koho dostala. Nešomrem na kvety, ani na čokolády, ani na kávy, ktoré nepijem, ani na hrnčeky, ani, keď nedonesú nič. Ja verím, že každý kto si dá námahu niečo kúpiť, to nerobí z povinnosti, ale z vďačnosti, že boli deti v škole radi😀A kto ten pocit nemá, nech nekupuje a neskladá sa.
@anonym_2d6b60 to ale nie je celkom pravda.
V akých konkrétne profesiach ludia robia naviac?
A kolkym uradnikom, lekarom, sestrám, dávaju ludia "všimne"?
Nepovažujem sa za nadcloveka. Ale naozaj by som komukolvek mimo školstvo priala strávit týzden s pubertákmi v zahraničí. A este fungovala tak, aby si nikto nemohol na nic stazovat. A ver tomu, že potom ma potesi viac ako dar, ked mi traja rodičia zo 40 podakuju, ze som ich deti niekam vzala. Další piati sa totiž stazuju, že ich dieta nesedelo pro okne, že bývalo s Tomom a nie a Robom, že vegetarián jedol len 3 druhy obedov alebo ze špagety boli 3x.
@barka1 ja mam stale pocit, ze si nespokojna so svojou pracou a takto to davas najavo. Potom ani ta tvoja praca naviac nie je vobec uprimna a robis to zistne.
Stale nie si spokojna. Aky dar si teda dostala a co si ocakavala? To by ma zaujimalo.
My sme sa v deviatom ročníku skladali po 20 eur, ale nedal každý. Učiteľ dostal darčekový kôš, poukážky do nejakých obchodov.
Vo štvrtom ročníku sme sa skladali 20 eur učiteľke a 10 druzinarke a dostali darčekové poukážky do nakupaku
Ja mam deti este iba v skolke. Minuly rok sme sa zbierali na darcek po 20 eur, tento rok vymysleli rodicia 50. Vraj "aby kazdej vyslo na kyticu, nejaky maly darcek a este poukazku na 500eur, vsak pani ucitelky si to zasluzia". Vymysleli to presne tie premotivovane matky, ktore sa vyjadruju ku vsetkemu vzdy a vsade a najradsej by sa pani ucitelkam do zadku strcili. Akoze neviem si predstavit, ze ked mam tri deti, aby som vyhodila 150eur len na darceky a poukazky ucitelkam, nech by boli aj najlepsie na svete.
Ja mam deti este iba v skolke. Minuly rok sme sa zbierali na darcek po 20 eur, tento rok vymysleli rodicia 50. Vraj "aby kazdej vyslo na kyticu, nejaky maly darcek a este poukazku na 500eur, vsak pani ucitelky si to zasluzia". Vymysleli to presne tie premotivovane matky, ktore sa vyjadruju ku vsetkemu vzdy a vsade a najradsej by sa pani ucitelkam do zadku strcili. Akoze neviem si predstavit, ze ked mam tri deti, aby som vyhodila 150eur len na darceky a poukazky ucitelkam, nech by boli aj najlepsie na svete.
@anonym_c6b7ef Nedajte sa, normálne matky, ale aj otcovia!

@anonym_858c1b Ale môžu za to hlavne iniciátori, teda rodičia. Kroťte sa, pls!
@anonym_ffc1a7 mne to pisat nemusis, ja som nebola iniciator;)