Darček pre učiteľku: Aká suma je prijateľná?
Ahojte, dnes som ostala trochu zaskočená z diskusie v skupine, čo máme spolučnú s rodičmi v triede.Rieši sa rozlúčka deviatakov a popri programe, občerstvení a pod. sa začal riešiť aj spoločný dar pre triednu. Lenže z pôvodného „niečo malé na pamiatku“ sa pomaly stáva dosť drahá záležitosť a úprimne neviem, či som divná ja, alebo sa to už trochu preháňa.
Nechcem pôsobiť nevďačne, učiteľku máme radi a určite si zaslúži poďakovanie. Ale mám pocit, že sa z toho niekedy robia skoro svadobné zbierky. Ako to fungovalo u vás? Dávala sa skôr symbolická pozornosť alebo väčšie a drahšie darčeky? Viem, že sa to tu rieši každý rok 😎
50 Eur je veľa. A prijme vôbec nejaký darček? Nenápadne to treba od nej zistiť, aby nebol z toho trapas pri jeho odovzdávaní. Vhodná by bola fotokniha z triedy. Tú by určite neodmietla.
@anonym_c6b7ef A ides dat 50 eur? Ja by som normalne povedala, ze kupim darcek sama. A sama by som kupila a dieta by dalo ucitelke.
@anonym_126ccf dam 10, max 20. Tieto velkolepe dary su podla mna neskutocne prestrelene.
Akoze vymyslaju sa tiez nejake fotoknihy alebo ine personalizovane darceky, tak nechcem z toho dieta uplne vylucit, takze prispejem, ale vo vyske, ktoru ja uznam za vhodne.
@anonym_126ccf dam 10, max 20. Tieto velkolepe dary su podla mna neskutocne prestrelene.
Akoze vymyslaju sa tiez nejake fotoknihy alebo ine personalizovane darceky, tak nechcem z toho dieta uplne vylucit, takze prispejem, ale vo vyske, ktoru ja uznam za vhodne.
@katuska93 Dobre robis
Môj je tiež deviatak. Skladajú sa po 10€, triednej prvej čo mala celý čas iba teraz v devine ju nemali(išla robit zástupkyňu) lipu aby si zasadila doma. Potom ale 10ks gerber pre učiteľky( ostatné učiteľky kupujú zvyšné triedy),triednej čo je teraz a aj riaditeľka momentálne zastupujúca vraj poukaz do kníhkupectva a učiteľka z prvého stupňa kytica a ešte im ostane aj na nejaké občerstvenie. Plus si chcú objednávať deti pizzu tam sa skladajú po 10€.
50€ je velmi vela. To ani ucitelka nebude nadsena. Keby mala 20deti v triede, tak to je 1000€. Prehnana cena za dar. Treba skrotit rodicov.
Skladali sme sa, keď dcéra ukončila štvrtý ročník a lúčili sa s triednou učiteľkou a vychovávateľkou. Spolu 25€ som platila. Jedna dostala 200€ poukážku do nejakého elektro obchodu, druhá tiež 200€ poukážku do Alzy, tak ako si vybrali. Za zvyšok peňazí sa kúpili kytice a občerstvenie na rozlúčku. Ako dosť to bolo myslím 🙈
U nas tak blbnu v tretom rocniku,ze dar.Krista aky dar?Kyticku, jeden kvietok a hotovo.Ked som napisala,ze nie vyrazili ma zo skupiny.Co vam poviem,ked niekomu hrabe nech,ale ja sa podielat na tomto nebudem.
Uf, u nas sa navrhla suma 25 €, zda sa mi to vela... Vyzera, ze som jedina, ktorej sa to zda prehnane. Tak zvazujem, ze co urobime.
@martinkatinka tak nedas no 🙂
Je to strašná hanba takéto honosné dary. Dávať a aj prijímať. V každej diskusii to opakujem. Učitelia dostávajú plat a čo potrebujú si dokážu zabezpečiť vlastným úsilím. Žiaci a ich rodičia nie sú s učiteľkou rodina! Kvety zo záhradky, lúky alebo teda jeden kvietok z kvetinárstva - symbolicky. Úprimné "ďakujem" má najväčšiu hodnotu.
@domkakvet zatiaľ vyzerá, že to vadí jedine mne. Návrh je 50 eur na žiaka.
@anonym_autor ja by som 50e na dar pre učiteľku teda nedala a basta
@anonym_autor Ja by som učiteľkám nič nedávala, oni totiž dostávajú výplatu za svoju prácu, nerobia ju nezištne a podotýkam, robia ju dobrovoľne.
@anonym_autor za mna kytica kvetov uplne postačí. A poďakovanie
Co uz niektoré vymýšľajú je fakt ze moc. Dúfam, že kým bude končiť ZS moja dcéra, nebude sa dávať auto alebo niečo také.
Tiež mám dieťa v 9.triede. U nás sa navrhlo zbierať po 25€. Mne sa aj tých 25 zdá vela. My tiež chodíme do práce a nám kto a čo dá?! Som za max 15€. V našom prípade učiteľka na otázku rovno povedala, že si prosí wellness víkend. A asistentka zlatý náramok 😮
@anonym_9dad60 by som im povedala, že môžu zabudnúť. A ked neprestanú, nahlásim ich normalne na Ministerstvo. Toto je fakt sila. Ale takto sme si ich zase naučili my sami. Presne ako doktorov na úplatky. Tak neviem, čo sa cudujete
@barka1 a aký konkrétny darček si si teda na tu spomienku predstavovala, keď si bola podľa vlastných slov sklamaná? Nevyryvam, normálne ma to zaujíma….
@mandzula necakala som od rodičov speciálne odmeny. Riesi sa tu dar pre učitelku pri rozlučke a jeho adekvátna hodnota.
@anonym_2d6b60 mozes mat pocity akekolvek. Ja mám svoju prácu rada.
@mirkam3 ak to tu otvorene napíšem, tak si potom precitam nieco o nenažraných ucitelkach 🙂
Kedze sa ma pytali, co by som chcela a ja som povedala "Nieco na pamiatku", tak som predpokladala hodinky, nejaký malý šperk, fotka s podpismi v ráme...nie velké dary. Mrzelo ma to možno o to viac, ze som tým detom /rodičom nestála za viac než vybrat sa po stovke (Kč, nie Eur) a stiahnut poukázku do wellness. Ktoru som potom darovala dalej, pretoze wellness nemusím.
Mimochodom, tiež riesim dar ako rodič stvrtaka. Budeme sa skladat cca 13 Eur a kupovat abonentku do divadla, poukázku do knihkupectva pre druhu učitelku a deti nakreslia a napíšu nieco do pamatnicku.
@mandzula necakala som od rodičov speciálne odmeny. Riesi sa tu dar pre učitelku pri rozlučke a jeho adekvátna hodnota.
@mirkam3 ak to tu otvorene napíšem, tak si potom precitam nieco o nenažraných ucitelkach 🙂
Kedze sa ma pytali, co by som chcela a ja som povedala "Nieco na pamiatku", tak som predpokladala hodinky, nejaký malý šperk, fotka s podpismi v ráme...nie velké dary. Mrzelo ma to možno o to viac, ze som tým detom /rodičom nestála za viac než vybrat sa po stovke (Kč, nie Eur) a stiahnut poukázku do wellness. Ktoru som potom darovala dalej, pretoze wellness nemusím.
Mimochodom, tiež riesim dar ako rodič stvrtaka. Budeme sa skladat cca 13 Eur a kupovat abonentku do divadla, poukázku do knihkupectva pre druhu učitelku a deti nakreslia a napíšu nieco do pamatnicku.
@barka1 Tak ako sa ti netrafili do wellnessu, nemuseli sa ti trafit do vkusu ani pri type hodiniek ci sperku, rodicia a deti nemaju odkial vediet, co mas rada. Mozno ten wellness, dokonca v case, ked este boli koruny, povazovali za vrchol luxusu a vdaky. A teda pre mna osobne je neprijatelne, aby ucitelka za svoju pracu ocakavala aj tie hodinky a sperk. Ta fotka je, samozrejme, v poriadku.
Robila som dlhe roky statneho uradnika, neraz som ludom vyhovela nad ramec toho, co bolo mojou povinnostou. To, ze ma neocenil zamestnavatel, je jedna vec. Ale cakat "ocenenie" od stranok bolo jednak utopiou, jednak by vlastne bolo cakanim na uplatok.
@barka1 a toto je tvoj nevdak voci nim. Mozno by sa ti nezavdacili ani hodinkami. Ved ked si to preratame, ked boli este koruny, to vtedy bolo vela penazi. Ty si to vobec neuvedomujes, oni ti chceli dat na tu dobu luxusny darcek, necitali ti myslienky. A tebe sa nepacilo. A bol to uz aj vtedy uplatok. Mala si im to teda vratit. Neprijat to.
@barka1 Tak ako sa ti netrafili do wellnessu, nemuseli sa ti trafit do vkusu ani pri type hodiniek ci sperku, rodicia a deti nemaju odkial vediet, co mas rada. Mozno ten wellness, dokonca v case, ked este boli koruny, povazovali za vrchol luxusu a vdaky. A teda pre mna osobne je neprijatelne, aby ucitelka za svoju pracu ocakavala aj tie hodinky a sperk. Ta fotka je, samozrejme, v poriadku.
Robila som dlhe roky statneho uradnika, neraz som ludom vyhovela nad ramec toho, co bolo mojou povinnostou. To, ze ma neocenil zamestnavatel, je jedna vec. Ale cakat "ocenenie" od stranok bolo jednak utopiou, jednak by vlastne bolo cakanim na uplatok.
@mandzula Čo máš stále s tými korunami? Neporáža ťa, že kávičkuješ za stovku? ( Dotyčná žije v Čechách, chápeš?)
@mandzula Čo máš stále s tými korunami? Neporáža ťa, že kávičkuješ za stovku? ( Dotyčná žije v Čechách, chápeš?)
@anonym_ffc1a7 ale preratala to na eura a mne sa nezda, ze darcek za 80 eur je nevhodny, ani keby to bolo to uz spominane welnes. Proste chcela nieco ine. A to kde sme, ze si este bude aj vyberat a je nevdacna, lebo dostala welnes.. A len za 80 eur. Je jedno kde zije. Bud sa jej nepacila forma darceka alebo suma. A to je u mna nevdak. Proste ocakavala ine.
Sami si za to mozeme, ze cele generacie pred nami na toto naucili lekarov, sestry, ucitelov, ze bez vsimneho to proste nejde. Teraz to uz tazko zmenime. Ide len o to,ze nie kazdy na to ma a premotivovane matky a otcovia, co peniaze hadzu vidlami a mozu si dovolit davat stovky EUR na dary, tak nech tak robia. Ale nech nenutia na toto prispievat ostatnych rodicov, v pripade skolstva, ktori na to peniazu nemozu alebo nechcu davat.
Sami si za to mozeme, ze cele generacie pred nami na toto naucili lekarov, sestry, ucitelov, ze bez vsimneho to proste nejde. Teraz to uz tazko zmenime. Ide len o to,ze nie kazdy na to ma a premotivovane matky a otcovia, co peniaze hadzu vidlami a mozu si dovolit davat stovky EUR na dary, tak nech tak robia. Ale nech nenutia na toto prispievat ostatnych rodicov, v pripade skolstva, ktori na to peniazu nemozu alebo nechcu davat.
@muchotrafka298 a presne toto sa deje v skolach aj z opacnej strany ako som pisala. Tiez neviem kedy sa stalo to, ze ucitelia davaju detom darceky pomaly 4x do roka. Ked vidim na FB ako ucitelky kupuju odznaky, magnetky, vcera som videla snurku na kluce s menom, kde jedna stoji 2,50€. Tiez nechapem, preco by som zo svojho platu mala toto platit. A vies kolko deti/rodicov proste ocakava twn darcek od ucitela napr na konci roka.
@anonym_autor skladali sme sa po 20 eur a uz som potom nekupovala ani kvety nic takze aj za kvety na konci roka bybsom tolko dala a prisla mi to uplne prijatelna suma
@muchotrafka298 a presne toto sa deje v skolach aj z opacnej strany ako som pisala. Tiez neviem kedy sa stalo to, ze ucitelia davaju detom darceky pomaly 4x do roka. Ked vidim na FB ako ucitelky kupuju odznaky, magnetky, vcera som videla snurku na kluce s menom, kde jedna stoji 2,50€. Tiez nechapem, preco by som zo svojho platu mala toto platit. A vies kolko deti/rodicov proste ocakava twn darcek od ucitela napr na konci roka.
@anonym_17d65c coze? Aby ucitelka este zo svojho detom veci platila? Ja sledujem na socialnych sietach jednu ucitelku a presne o tomto mala video, ze ona co vsetko do skoly plati zo svojho, ze skolske pomocky, rozne kreativne veci (uci vytvarnu), lebo na to skola nema peniaze. A ze kto iny toto robi okrem ucitelov? No tak ja neviem, asi som padnuta na hlavu, ale myslim,ze skolske pomocky by nemali kupovat ucitelia za vlastne peniaze. A ked rodicia a deti ocakavaju darceky, tak nech si ich zakupia. Ucitel podla mna nie je povinny im nic kupovat ani davat. A ked je ucitelka premotivovana, tak jej problem.
@anonym_17d65c coze? Aby ucitelka este zo svojho detom veci platila? Ja sledujem na socialnych sietach jednu ucitelku a presne o tomto mala video, ze ona co vsetko do skoly plati zo svojho, ze skolske pomocky, rozne kreativne veci (uci vytvarnu), lebo na to skola nema peniaze. A ze kto iny toto robi okrem ucitelov? No tak ja neviem, asi som padnuta na hlavu, ale myslim,ze skolske pomocky by nemali kupovat ucitelia za vlastne peniaze. A ked rodicia a deti ocakavaju darceky, tak nech si ich zakupia. Ucitel podla mna nie je povinny im nic kupovat ani davat. A ked je ucitelka premotivovana, tak jej problem.
@muchotrafka298 kolegyna minule kupovala stvrtakoˇ knihy 5€/ks, v triede 24 deti. Preco preboha? A presne to, co sa tu vycita ucitelom (nevdacni, maju plat a pod. - ja som velky odporca darcekov, ja nechcem ani kvety), to iste robia aj rodicia. Vasi dostali knihu? Nasim ich ucka nedala nic, nema ich asi rada, nie je jej za nimi smutno a pod.
@muchotrafka298 kolegyna minule kupovala stvrtakoˇ knihy 5€/ks, v triede 24 deti. Preco preboha? A presne to, co sa tu vycita ucitelom (nevdacni, maju plat a pod. - ja som velky odporca darcekov, ja nechcem ani kvety), to iste robia aj rodicia. Vasi dostali knihu? Nasim ich ucka nedala nic, nema ich asi rada, nie je jej za nimi smutno a pod.
@anonym_17d65c tak toto je uz sila, dobre ze si to sem napisala. Toto tiez nie je za mna OK, ze jedna ucitelka minie stovky EUR na hluposti alebo aj pomocky pre deti a ostatne su zle, lebo na to nemaju alebo nechcu to robit. Ja by som teda ucitelku robit nemohla, klobuk dole kazdej zene, co ma na toto nervy.
Ja som kedysi podobne robila v praci, ze ked bola Velka noc, Vianoce, tak som im kupila nejaku malu cokoladku alebo tak. Nestalo to vela, lenze mne nikto nic nedal, ani nepodakovali. Tak som to prestala robit. Lebo preco by som mala, ked ludia, co maju x nasobne vyssi plat nepovedia ani dakujem. A velke debaty boli okolo toho,ze a preco som nedostala cokoladku? Preco si nam nedala na Velku noc alebo Mikulasa? No nedala. Hotovo bodka. je to robota, nie su to kamarati.

Ja mam deti este iba v skolke. Minuly rok sme sa zbierali na darcek po 20 eur, tento rok vymysleli rodicia 50. Vraj "aby kazdej vyslo na kyticu, nejaky maly darcek a este poukazku na 500eur, vsak pani ucitelky si to zasluzia". Vymysleli to presne tie premotivovane matky, ktore sa vyjadruju ku vsetkemu vzdy a vsade a najradsej by sa pani ucitelkam do zadku strcili. Akoze neviem si predstavit, ze ked mam tri deti, aby som vyhodila 150eur len na darceky a poukazky ucitelkam, nech by boli aj najlepsie na svete.
@anonym_c6b7ef A ides dat 50 eur? Ja by som normalne povedala, ze kupim darcek sama. A sama by som kupila a dieta by dalo ucitelke.