icon

Darček pre učiteľku: Aká suma je prijateľná?

22. máj 2026

Ahojte, dnes som ostala trochu zaskočená z diskusie v skupine, čo máme spolučnú s rodičmi v triede.Rieši sa rozlúčka deviatakov a popri programe, občerstvení a pod. sa začal riešiť aj spoločný dar pre triednu. Lenže z pôvodného „niečo malé na pamiatku“ sa pomaly stáva dosť drahá záležitosť a úprimne neviem, či som divná ja, alebo sa to už trochu preháňa.
Nechcem pôsobiť nevďačne, učiteľku máme radi a určite si zaslúži poďakovanie. Ale mám pocit, že sa z toho niekedy robia skoro svadobné zbierky. Ako to fungovalo u vás? Dávala sa skôr symbolická pozornosť alebo väčšie a drahšie darčeky? Viem, že sa to tu rieši každý rok 😎

muchotrafka298
24. máj 2026
@mandzula

@muchotrafka298 Netusim veru, mozno ho odniesla vyssiemu vedeniu. Osud hnoja je doposial neznamy🤔😃 Vidi sa mi vsak, ze kvety na chodbe, kde sedela prednostka, zacali vyrazne prosperovat.

@mandzula ale ja obdivujem tvoju odvahu,ze si s takymto niecim isla za nadriadenou. Ja by som sa od hanby prepadla, ze dostala som hnoj a idem ho odovzdat 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

mandzula
24. máj 2026
@muchotrafka298

@mandzula ale ja obdivujem tvoju odvahu,ze si s takymto niecim isla za nadriadenou. Ja by som sa od hanby prepadla, ze dostala som hnoj a idem ho odovzdat 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

@muchotrafka298 Vies co, ona nas mala cely cas za hovna, tak mi to prislo take prihodne odniest jej ho.

anonym_2d6b60
24. máj 2026
@mandzula

@muchotrafka298 Netusim veru, mozno ho odniesla vyssiemu vedeniu. Osud hnoja je doposial neznamy🤔😃 Vidi sa mi vsak, ze kvety na chodbe, kde sedela prednostka, zacali vyrazne prosperovat.

@mandzula mne raz tisla pani balik vloziek. Ako podakovanie. Robim pri okienku, na takej "uradovni".

muchotrafka298
24. máj 2026
@mandzula

@muchotrafka298 Vies co, ona nas mala cely cas za hovna, tak mi to prislo take prihodne odniest jej ho.

@mandzula no tak to uplne meni situaciu 😂😂😂😂😂😂

mandzula
24. máj 2026
@anonym_2d6b60

@mandzula mne raz tisla pani balik vloziek. Ako podakovanie. Robim pri okienku, na takej "uradovni".

@anonym_2d6b60 Dufam, ze aspon menstruacnych, nie inkontinencnych, co na poukaz v lekarni dostala.

muchotrafka298
24. máj 2026
@anonym_2d6b60

@anonym_2d6b60 na jednej strane, ake prakticke, je to potrebne a na druhej,si predstav, ze by tam niekto bol a udal by Ta, ze beries uplatky a ty by si zo skrine vytasila balik vloziek.

anonym_2d6b60
24. máj 2026
@mandzula

@anonym_2d6b60 Dufam, ze aspon menstruacnych, nie inkontinencnych, co na poukaz v lekarni dostala.

@mandzula menstruacnych, no som uz po 50tke 🤷 ale vytisla som jej to nazad....

mandzula
24. máj 2026
@anonym_2d6b60

@mandzula menstruacnych, no som uz po 50tke 🤷 ale vytisla som jej to nazad....

@anonym_2d6b60 Jaj, tak toto bol problem, ze ti ich nebolo treba, inak by si bola po nich chnapla😃 Aj nasi v tom case chovali, takze hnoja bolo, inak ho potajme berem domov.

anonym_aa1f42
24. máj 2026
@mandzula

@anonym_aa1f42 Ale tu vobec nejde o to, ze sa jej netrafili do daru, lebo to bol wellness, ktory ona nema rada, tu ide o to, ze vobec ocakava, ze dar dostane. Dokonca hodinky ci sperk. A poznamenava este nieco v zmysle, ze tie deti neboli zo socialnych rodin, cize jej sa nezda ani ta suma. Toto vobec nie je v poriadku, ze ucitel nieco take vobec ocakava a je sklamany, ked to nedostane. Ja som pre stat robila dlhe roky a dostala som akurat tak vrecko vyzreteho hnoja na kvety, odniesla som ho nadriadenej, samozrejme. Za svoju pracu, rovnako ako aj ten ucitel, som dostala zaplatene, ziadne bonusy od stranok navyse.

@mandzula ale tu podľa mňa vôbec nešlo o očakávania v zmysle, že si zaslúži dar. Keď robíš v škole 2,3,5,10 rokov a vidíš aká je prax, že kolegyne dostávajú všimne a rozlúčkové darčeky, tak to nie je o to, že to vyžaduješ ale očakávaš to tom zmysle, že ťa situácia to 90% prinesie. Aj sa v práci sem tam ocitne v situácii, že viem, že niečo dostanem a čakám čo to bude, nie preto, že by som to vyžadovala ale proste viem, že niečo vymýšľajú, lebo ... A tiež som už pár krát predstierala nadšenie 🤷

mandzula
24. máj 2026
@anonym_aa1f42

@mandzula ale tu podľa mňa vôbec nešlo o očakávania v zmysle, že si zaslúži dar. Keď robíš v škole 2,3,5,10 rokov a vidíš aká je prax, že kolegyne dostávajú všimne a rozlúčkové darčeky, tak to nie je o to, že to vyžaduješ ale očakávaš to tom zmysle, že ťa situácia to 90% prinesie. Aj sa v práci sem tam ocitne v situácii, že viem, že niečo dostanem a čakám čo to bude, nie preto, že by som to vyžadovala ale proste viem, že niečo vymýšľajú, lebo ... A tiež som už pár krát predstierala nadšenie 🤷

@anonym_aa1f42 A toto cele je chore, ze sa nieco take v skolstve vobec deje, a teda uz mnohi ucitelia ocakavaju urcitu formu a hodnotu daru. A su sklamani, ked to nepride. A dokonca su sklamani, ze je to "len" wellness za "len" 80 €, lebo deti neboli socialne pripady. No cele zle.

anonym_b535ea
24. máj 2026

Suma 50 EUR na žiaka sa mi zdá priveľa. Za mňa je OK 15 - 20 EUR, ale za "výhru" nepovažujem ani také Pandora náramky, machové obrazy, nitkových anjelov a podobné paškvily, čo niektoré matere na MK "pretláčajú" ako najideálnejší dar pre učiteľku... Keď už sa kupuje dar, nech je to niečo vkusné, čo učiteľku poteší, nie 59. vázička, porcelánový pes, gýčovitý obraz vyskladaný z fotiek žiakov, lebo na to bude len padať prach (ideálne niekde v školskom kabinete). Učitelia by tiež mali byť viazaní tým, že nevezmú dar od istej hodnoty (sama som učiteľka, ale nie va ZŠ či SŠ a okrem kytice všetky dary odmietam).

anonym_aa1f42
24. máj 2026
@mandzula

@anonym_aa1f42 A toto cele je chore, ze sa nieco take v skolstve vobec deje, a teda uz mnohi ucitelia ocakavaju urcitu formu a hodnotu daru. A su sklamani, ked to nepride. A dokonca su sklamani, ze je to "len" wellness za "len" 80 €, lebo deti neboli socialne pripady. No cele zle.

@mandzula nepochopila si.

anonym_65797d
24. máj 2026
@anonym_17d65c

@muchotrafka298 kolegyna minule kupovala stvrtakoˇ knihy 5€/ks, v triede 24 deti. Preco preboha? A presne to, co sa tu vycita ucitelom (nevdacni, maju plat a pod. - ja som velky odporca darcekov, ja nechcem ani kvety), to iste robia aj rodicia. Vasi dostali knihu? Nasim ich ucka nedala nic, nema ich asi rada, nie je jej za nimi smutno a pod.

@anonym_17d65c Bývalá triedna učiteľka tiež kúpila deťom knihy na konci 1. stupňa, ale platili sme to my, rodičia. A tá kniha bola dosť drahá, cez 20€. A za mňa aj strašný gýč ( to som vedela už predtým, ale čo jej na to povieš ) Ani synovi sa nepáčila. A keďže má vypísané venovanie, ani ju nemôžem nikomu darovať. Pri daroch sa nikdy nikto asi nezavďačí. Čokoľvek u nás učiteľky kupujú, ide z triedneho fondu, čiže od rodičov.

mandzula
24. máj 2026
@anonym_aa1f42

@mandzula nepochopila si.

@anonym_aa1f42 Rozumiem tomu velmi dobre. Ocakavala za svoju pracu nieco ine, ako realne dostala.

anonym_993cff
24. máj 2026
@anonym_aa1f42

@anonym_993cff a s wellnessom by si bola ok? To sa teraz úplne normálne pýtam. Lebo naozaj šperk (prívesok) alebo aj tie hodinky (moja mamina si vybrala nejaké v klenotnictve pod stromček asi za 130€), môžu byť lacnejšie ako celý wellness.

@anonym_aa1f42 nie. Ja som nikdy taký drahý dar nedostala. Nikdy. Učím na špeciálnej škole, sme s tými istými deťmi roky. Rodičia nám prinesú čokoládku, či čaj, kávu, kvety. To si tam hneď nechávame v našej zborovničke a ponúkame sa všetky. Raz som dostala sviečku a raz hrnček. Ten mám v práci. Prvý šok s drahými darmi som dostala, keď moja dcéra končila ZŠ a rodičia sa skladali na pandoru. A potom to isté syn na konci škôlky, pre istotu obom učiteľkám. Dovtedy som ako človek z fachu ani len netušila, aké dary sa dnes dávajú učiteľom a stále tomu nerozumiem.

saxana000
24. máj 2026

Ja som tiez za kyticu a max.nejaku poukazku do knihkupectva kde si vyberie sama co uzna za vhodne ci k praci alebo pre seba. 5e na ziaka by to malo pokryt..tych spomienkovych lapacov prachu uz ma doma urcite dost.

milanemila
24. máj 2026

My teraz budeme chystat darcek pre p. ucitelku v skolke, kedze nam dieta ide od septembra do skoly. Neviem ake ma/nema rada sladkosti a viem ze nema auto, takze trepat sa domov s xy kyticami kt za par dni pojdu do kosa asi tiez nie je uplne to co chce 🙈 Kupime poukazku do dmky za 50e a vlozime ju do karty na pamiatku od dcery, kam jej napise co ma na nej rada a take male podakovanie. Za mna to nie je ani prehnane, ani objemne a nepoznam cloveka, kt by si nieco nevedel vybrat v dmke 🤷🏼‍♀️

Skladat sa po 50e ked je 20-25 deti v triede je dar v hodnote vyse 1000e, mne by bolo asi aj trapne take nieco prijat od ziakov/deti, pride mi to prehnane a ak to ma byt nejaky vecny dar, tak sa aj velmi lahko mozete netrafit do vkusu.

anonym_aa1f42
24. máj 2026
@mandzula

@anonym_aa1f42 Rozumiem tomu velmi dobre. Ocakavala za svoju pracu nieco ine, ako realne dostala.

@mandzula nie... Vedela, že aj keby povedala, že nechce nič, tak niečo dostane lebo sa to patrí. Lebo Tu rodičia si to robia sami. A skonštatovala, že keď už to teda musí byť, tak to mohlo byť niečo iné. Pokojne omnoho lacnejšie ako celý wellness. Prívesok sa dá kúpiť za 30€. Čo je v priemere menej ako 2€ na žiaka.

mandzula
24. máj 2026
@anonym_aa1f42

@mandzula nie... Vedela, že aj keby povedala, že nechce nič, tak niečo dostane lebo sa to patrí. Lebo Tu rodičia si to robia sami. A skonštatovala, že keď už to teda musí byť, tak to mohlo byť niečo iné. Pokojne omnoho lacnejšie ako celý wellness. Prívesok sa dá kúpiť za 30€. Čo je v priemere menej ako 2€ na žiaka.

@anonym_aa1f42 No nie, ona vyslovene pise, ze to bolo za 80 €, cize 4 € na ziaka a ze ti ziaci nie su socky. Snad vidis ten rozdiel medzi tym, co pises ty a co ja. Proste sa jej to zda malo. Keby to tak nebolo, nedala by si namahu so sumou a rozpisovanim, kolko to stalo jedneho ziaka plus s tou poznamkou, ze nejde o socialne pripady, ale beznu skolu ci ako presne to napisala.

anonym_ffc1a7
24. máj 2026

@mandzula ....ale následne rozpisuje aj to, čo všetko pre nich...aj nad rámec .... urobila a asi v porovnaní s ostatnými sa cíti nedocenená. Asi je ešte primladá na to, aby zistila, že učiteľstvo je vôbec nedocenená profesia...či už zo strany štátu alebo rodičov a žiakov.:(

mandzula
24. máj 2026
@anonym_ffc1a7

@mandzula ....ale následne rozpisuje aj to, čo všetko pre nich...aj nad rámec .... urobila a asi v porovnaní s ostatnými sa cíti nedocenená. Asi je ešte primladá na to, aby zistila, že učiteľstvo je vôbec nedocenená profesia...či už zo strany štátu alebo rodičov a žiakov.:(

@anonym_ffc1a7 Ano, citi sa nedocenena. Na to jej pisem, ze v tom pripade ma o ocenenie ziadat zamestnavatela, nie rodicov deti.

windblue
24. máj 2026

Otec je učiteľ na strednej, tieto dary nema rad ani on ani jeho kolegovia. Ak je to od triedy ktorej bol triedny a dobre vychádzali, tak je to vzájomne príjemne odmenenie, ked si ho ziaci chcu uctit. Ale nie žiadne prilis hodnotne dary, pobyty a podobne to je uplne mimo. Napríklad pekný dar bola drevená soska a jeho kolegyna dostala batoh vhodny na turistiku, kedze je to jej vasen. Ale vždy pripomína že si nič neprosi ani neočakáva, je rád za poďakovanie a keď sa k nemu mimo školy žiaci prihlásia a podebatia ako sa majú.

skeblicka777
24. máj 2026

Trieda môjho syna dávala vlani hodinky za 400e, akože mne to nebolo po chuti, aj kvôli tomu, ako sa triedny zachoval k synovi, ale aby nebol za čiernu ovcu, tie peniaze sme dali. Ak si dobre spomínam, skladali sme sa po 30, boli v tom aj kytice pre riaditeľku, kvety pre učky. Ešte ma to čaká raz, teraz na strednej. Ale za mňa si takéto drahé dary niektorí nezaslúžia.

anonym_ffc1a7
24. máj 2026
@skeblicka777

Trieda môjho syna dávala vlani hodinky za 400e, akože mne to nebolo po chuti, aj kvôli tomu, ako sa triedny zachoval k synovi, ale aby nebol za čiernu ovcu, tie peniaze sme dali. Ak si dobre spomínam, skladali sme sa po 30, boli v tom aj kytice pre riaditeľku, kvety pre učky. Ešte ma to čaká raz, teraz na strednej. Ale za mňa si takéto drahé dary niektorí nezaslúžia.

@skeblicka777 A čože mu vyviedol? (...asi nebol tak zlý a neobľúbený učiteľ, ak si vyslúžil takýto darček..)

mandzula
24. máj 2026
@skeblicka777

@skeblicka777 To je chore s tymi hodinkami.

skeblicka777
24. máj 2026
@anonym_ffc1a7

@skeblicka777 A čože mu vyviedol? (...asi nebol tak zlý a neobľúbený učiteľ, ak si vyslúžil takýto darček..)

@anonym_ffc1a7 ten darček navrhla jeho kolegyňa 🙄, matka jednej zo spolužiačok. A čo urobil rozpisovať tu nebudem 😉

andreatytler
24. máj 2026

@anonym_autor 50!!! Otras! Toto je ukazovanie sa, nie podakovanie.
Neznasam taketo spolocne zbierky. V skole sa to nikdy nerobi. Na rodicko sa nechodi hromadne a nie je ziadna platforma kde by sa rodicia spolocne debatovali. V praci to robili ked niekto isiel do dochodku, alebo nejake okruhle vyrocie. Tu kde zijem sa nikdy nestanovi suma. Vzdy sa povie ze nech kazdy prida tolko kolko chce, alebo moze.
Ja davam ucitelke darcekovu kartu na konci roka za 18 a to sa povazuje za vela.

elisebah91
24. máj 2026
@anonym_43df55

my sme sa skladali po 10000 a kupili sme ucitelke byt(sice holobyt)ale na vianoce jej dolozime na kupelnu a podlahy-

@anonym_43df55 🧐 to bola nejaka známa učiteľka, či je trieda dobre situovaná? Lebo aj keby bolo v triede 20 žiakov neviem si predstaviť dať na dar 500€, čo by som musela aby na nás nezazerali...bolo to na SK?

simca06022011
24. máj 2026
@windblue

Otec je učiteľ na strednej, tieto dary nema rad ani on ani jeho kolegovia. Ak je to od triedy ktorej bol triedny a dobre vychádzali, tak je to vzájomne príjemne odmenenie, ked si ho ziaci chcu uctit. Ale nie žiadne prilis hodnotne dary, pobyty a podobne to je uplne mimo. Napríklad pekný dar bola drevená soska a jeho kolegyna dostala batoh vhodny na turistiku, kedze je to jej vasen. Ale vždy pripomína že si nič neprosi ani neočakáva, je rád za poďakovanie a keď sa k nemu mimo školy žiaci prihlásia a podebatia ako sa majú.

@windblue popravde aj ja viem o tom, ze najma muzi to velmi nemaju radi. My v zuske mame ucitela a ja som mu.len nejaky lindor poslala po dcere, ved ma bozsku trpezlovost s nou, a.volal.mi, ze to nechal dcere, ze dary neprijima od deti ani rodicov. Je velmi fajn to takto jasne dat vediet. Aj ked... niekedy ani nejde o to vytahovat sa, ale aj sebe dobre spravit, ze aspon takto clovek vdaku vyjadri. Potom som videla (uz ju uci roky) ze ho to prestalo bavit vysvetlovat a proste vezme co mu ludia nosia.

anonym_dbab28
24. máj 2026

je nechapem tomu, preco ten, co organizuje zbierku, ziada konkretnu sumu. Ved to je aka drzost. Prispela by som, ale iba v takej vyske, aku by som uznala za vhodne. Ja som skor za tieto spolocne darceky, lebo aj ten kvet, coko, bomboniera, kava atd stoji castokrat 7-10€. Raz som v triede takuto zbierku organizovala, avsak bolo to pisane ako dobrovolna ciastka. Rodicia boli hned odo mna oboznameni, ze nebudem nikde robit ziadny zoznam prispevkov a deti daju darcek pani ucitelke za celu triedu. A ze darcek bude vybrany podla toho, kolko sa vyberie penazi. V triede bolo vtedy 24 ziakov a prispelo 23. Neskutocne ma to prekvapilo. Priemer bol nieco nad 12€. Boli pripevky 3€, 5€, 15 aj jeden krat 50€.