Detičky s nezvyčajným menom
Mile mamicky ktore mate dieta s nezvycajnym menom, chcem sa opytat ako na to reagovala vasa rodina a okolie? My sme dali meno Lucas, pretoze sa nam velmi to meno paci ale bola som velmi sklamana z reakcie hlavne rodicov, ktory mi povedali ze sa im to meno nepaci a doteraz nechcu vnucika oslovovat jeho menom a to ma uz 7 mesiacov. Poprosim mamicky ktore uznavaju len tradicne slovenske mena aby sa zdrzali negativnych komentarov. Dakujem
@horana mne sa nepacia niektore mena v slov. kalendari - zvlast tie zahranicne, co su dodatocne poslovencene - Sophia - Zofia, Zoi/ Zoe - Zoja, Dimitris - Demeter, Elisabeth - Alzbeta (Betka je pekne, ale cele meno mi nesedi na jazyku), Nikolas - Mikulas. A kedze zijeme v zahranici, tak sme sa dohodli, ze typicky slovenske mena a tie co koncia na -mir/a, -slav/a ani nebudeme davat, nepotrebujem, aby mi na dieta kricali Hej, ty..lebo mu nebudu vediet vyslovit meno 🙂
@cobhan Tak fakt ze ked vies ze v krajine kde zijes maju problemy vyslovovat urcity typ mena, ze asi nie je najstatnejsie ho davat. Ako poznam vzdialene jednu babu co ma dieta s africanom a dala mu dlhsie africke meno..no rada by som ho sem napisala, ale uz dlhsiu dobu sa ho marne snazim zapamatat, napriek snahe.
Aj ked...ked je kratke, moze to byt prave vyzva a moze to ludi motivovat ze ho budu nakoniec vyslovovat radi, nakolko je nove a neokukane, to sa neda dopredu jenodznacne povedat. Skor ked su tak hlasky ktore v danom jazyku neexistuju, resp. sa zvyknu citat inak..to chapem..
@vejula Pisala si ze premyslas nad menom Frantisek pre dieta, mne sa toto meno dost paci, co sa mi nepaci je - z mojho pohladu otrasna - prezyvka Fero ktorou vyhradne oslovovali dieta susedov co vyrastal vedla nas v panelaku ked som bola mala. Vzdy mi to prislo take buranske a zaroven skor pre dospeleho chlapa/robosa nez pre dieta. Frantisek je dostatocne jemne aj pre dieta a pritom dostatocne vznesene aj pre dospeleho. Preco len ludia maju tendeciu mena komolit? Alebo Alexandru ze musia volat zakonite Sasa. Z mojho pohladu fakt otras. Nepaci sa mi skracovanie dlhsich mien ako napr. Veronika/Berenika na Nika a pod. Je to take akoby sme nim pohradali v tej podobe akej je, chceli mat rychlejsie obdite jeho vyslovenie...Uz len Antona ked volaju Tono, ved to uz co je tu jednu slabiku naviac komu vadi? A zmeni to zvukomalebne cele to meno, jedno ma potom clovek na papieri ale cely zivot ho drvova vacsina vola inak, dost taka schiza.
Naša rodina je plná netradičných mien. Máme tu Zaru, Nathana, Nikitu a Renza s tých normálnejších máme Sofiu, Emmu, Timeu, Denisa a Mathiasa. Rodina zalamuje rukami my čakáme Elu Isabellu a švagriná Niu
@horana no to maš pravdu, tiež som rozmyšlala nad tym Ferom.... A to bolaa jedina vec, ktorá mi stale vrtala v hlave, či ho nebudu všetci volať Fero. Minulý rok som mala tanečny kružok so škôlkarmi a mala som tam chlapca Františka a všetci spolužiaci ho volali František. Ani raz som nepočula, že by ho niekto nazval Fero. Jeden jeho spolužiak ho volal Franto, inak všetci František. Tak Boh vie čim to je. Rozmyšlala som či mamička vyslovene nepovedala učitelke, že si nežela aby ho volali Fero. Lebo aj učitelky ked ho volali, vždy len František a mna ani nenapadlo ho inak pomenovať, len František. A Alexandru som som mala na tanečnej som tiež volala len Alexandra. Tak uvidime no popredu ťažko povedať ako ho budu volať. Mnohým mojim kamaraTOM PRISchlo meno, ktoré s ich krstným menom nema absolutne nič spoločné, všetci ich volaju prezyvkami, a mnohí krstné meno ani nevedia, kedže sa vôbec nepoužíva.
@vejula fero je este dobre v spanine hovoria franciscovi - paco - citaj pako - a poznam len jedneho co mu hovorim francisco - vsetci ostatni su pakovia a pakito 😀 😀 😀 😀
@prasiatko30 😅 tak tam už z pôvodneho mena neostal ani kamen na kameni.... že pako, jooooj 😀
@vejula a zeny su paca - paka alebo paquita - ked jej hovoris v zdrobnenine 😀
@horana
@horana vsak nech si dá meno kazdy aké uzná za vhodné, ale nech sa to ako tak aj hodí k priezvisku. Mňa vedia vytočiť názory typu, nechceme to ako za našich čias sama Zuzka, Janka......dnes mi to pride take bez rozmyslu dokola10 mien.
Minulé m dojala jedna mamička : chceli sme chlapca menom Teo, máme dievčatko tak je Tea. Čo má prvé napadlo pri tom mene? Nech si kazdy dá meno aké chce, je mi to fakt suma fuk, ale zas tak trochu s rozumom......
@prasiatko30 ved zaved tam u vas "Fero", bude to hit 😀
@prasiatko30, tak to vidis, ako su Ti Spanieli tolerantni a pokrokovi. U nas keby si nejakemu Ferovi oznamila, ze cau, pako, tak mozes zinkasovat jednu po drzke 😀 😀 😀
Inak ked sa mal maly narodit, dcera strasne chcela, aby sa volal Lubos. A chlap skoro zinfarktoval, ze on si doma ziadnu sialenu exotiku nezela......
pro nezvyklé jména stačí kouknout do českého nebo slovenského kalendáře...... třeba Jerguš, Fedor, Vincent, Vavřinec, Prokop
@naty07 vies co,prd na vsetkych,hlavne,ze tebe sa to meno paci 😉 Nas syn ma pekne 4mena,kvoli tomu nas kopec ludi ohovorilo na my na nich prdime.Syn ma moznost vyberu zo styroch krasnych mien,ked bude dospely a my sme s laskou vyberali pre neho kazde 😉
My čakáme dievčatko, bude sa volať Liliana. Nikomu v okolí sa náš výber nepozdáva. sestra povedala, že Lili je meno pre psa, mama vraví, že ju tak aj tak volať nebude, svokra, že si to nezapamätá, aby som jej to napísala do kalendára, že to tam ani nie je... a otec... ten sa ani neobťažuje si to zapamätať. :( som z toho nešťastná, ale meniť to nebudem, mne a môjmu priateľovi sa to meno veľmi páči. Snáď si všetci zvyknú a nebudú jej meno komoliť...
My mame Lianu🙂
môj najmenší sa volá Neo, ked ho dostal, bol jediný na slovensku a dokonca v nejakej databáze bolo meno uvedené ako obojpohlavné.....ale mali sme o rok staršie dvojičky Thea a Lea...a k tým to pasovalo....
a či už v nemocnici,u lekárky , v školke alebo na sídlisku si ich všetci pamätajú....
@ebose Ahoj. Ja mam doma Elisu. Volame ju Ela, Elinka, Eli, Eliska. Ked som bola tehotna a oznamili sme, ze ako sa bude volat, nasi v pohode, ze pekne, ale svokrovci boli nestastni, svokra jej na meno nevedela dojst, ze ci teda ideme jej dat meno " Lissette", neskor "Lisbeth", potom ju volala " Líza", nevedela si spomenut, no trapne. Volala mojej mame, ked som bola v porodnici, ze ci bude stastna v zivote s tym menom, atd 😀 a stale si nepamatala meno 😅 Inak, celkovo boli z tej strany dotazy, aj svagrinej sa nepacilo, ale mne to nepovedala, len muzovi. No neverila by si. Ja som inak na to vobec nereagovala.
Ale potom prestali. Takze hod za hlavu vsetky tie dotazy, oni to po porode uz riesit nebudu. Btw, svokra chcela, aby som jej dala meno Sofia
Nikdy v zivote by som neurazila nikoho s tym,ze sa mi nepaci meno,ktore si vybrali pre svoje dieta ... Je to kazdeho osobna vec,kazdemu sa paci nieco ine a nas do toho nic ...
Aj ty sa volas Natalia,tvojim starym rodicom sa pacilo to meno ? Tvoji rodicia si pytali suhlas od nich ?
Neviem,ja som sa nikdy nikoho nespytala,ci sa pacia mena mojich deti,nikto mi do oci nepovedal,ze sa nepaci... a za chrbtom nech si hovoria co chcu 😀
Inak vela ludi ma kopec pripomienok, ze na co zahranicne mena, ze nase slovenske tradicne su najkrajsie. Ale neuvedomuju si, ze aj tie "tradicne" boli volakedy u nas exoticke, su prevzate z inych jazykov, len sa vo velkom pouzivaju a zludoveli. Teda aj nase stare matere boli priekopnicky. Keby sa krvopotne drzali tradicii tak je tu samý Živan, Horan, Bohdan, Dobroslav, Slavko a tiez Blahomila, Viera, Milena, Ružena, atd. A ziadne Zuzany, Lucie, Martiny, Petrovia, Janovia, Michalovia..
@naty07 Aj ja budem mat v decembri Lucasa 🙂 Nadherne meno 🙂
@mysuliatko7 dakujem drzim prsty a rodicia si uz celkom zvykaju. Ja to meno milujem 😅
@mysuliatko7 a kedy mas termin?
ja mam doma chlapceka ma meno Alex vsetci si ho zozaciatku mylili zo Sanom co som razne zakazala pretoze sa mi to nepaci kedze moj drobec je len Alex ziadny Alexander . a teraz ho nikto inak nevola ako Ajko , Ajuško alebo jednoducho Alex
teraz cakame druhe meno sice pre chlapca nemam vybrane pretoze tuzim po dievcatku ktorej by som dala meno : Mia alebo Zoe 🙂 nadherne mena 🙂
@horana hello, citala som tvoj prispevok, ja mam manzela aj syna Antonov. a sme zvyknuti ich oislovovat Tono, Tony, maleho Tonko, Tonicko. manzel ma zakodovane, ze ked ho nazvali Anton, bolo to preto, lebo nieco ako dieta spravil a tak si ho volali k sebe rodicia pre vysvetlenie a pripadny trest 🙂))
@naty07 Haha nasi mozu byt radi, ze som si nevymyslela krkolomnejsie meno, lebo nastavajuci je spaniel :p On chcel strasne meno Brais alebo Tristan ,ale to som bola maximalne proti :p Nemam nic proti zahranicnym menam . ale ten Tristan ma dostal 😀 😀 😀 😀 A Lucas Blanco sa mi celkom hodilo , tak sme urobili kompromis 🙂 A termin mam 8.12 aj ked duufam, ze tam pobudne trosicku dlhsie :p
Náš najstarší sa volá Teo 😎 a najmladšia je Evelyn 🙂 🙂 🙂 , keby bol chlapec tak Julian 😉 . V rodine máme Hermínu, Letíciu, Miu, Leu. Páčia sa nám aj Saul, Etienne, Berenike, Edmund, Lydia.

@naty07 Meno Lucas sa mi velmi paci, take netradicne mi az nepridada, kamoska ma tiez Lucasa. Vasich celkom nechapem, mali by sa prisposobit, aj ked sa im nepaci,
Inak ale stale hovorim, ze meno treba zosuladit s priezviskom
Ak ma dieta vyslovene slovenske priezvisko napriklad Liptak, tak by som netradicne meno nedavala
Moj syn ma zahranicne priezvisko Mannion, tak by som si dovolila aj experimentovat, ala dala som take medzinarodne Filip