Dovolíte deťom ochutnať alkohol?
Ahojte, dovolíte deťom alkohol ? U nás to dovolené nieje ale už viac krát sme boli za divných. Lebo v okolí dovolia napríklad namáčať prsty 2 ročnému dieťaťu do piva/vína/likéru. Kľudne nalejú trošku 10 ročnému na prípitok a podobne. Aký máte názor ? Alebo tie čo dovolíte napríklad namáčať prsty tak váš postoj je aký ? Prečo áno ?
U nás doma sa takmer vôbec nepije, ale pamätám si, že keď som bola malá, tak na
Vianoce sme si so sestrou (mladšou) vždy namočili palec do vaječného likéru a následne oblizli. Sestre chutilo aj pivo, tak jej naši trošku nechali odpiť. No a raz mala zážitok u dedka na chate, keď ako cca 2-ročná, než niekto stihol zareagovať, vypila štamprlík nejakej pálenky. Vraj ju ani nezatriaslo. 😂 Ale ja osobne alkohol deťom neschvaľujem
Žiaden radler, pivové peny, likéry. 😳😳😳 Ľuďom hrabe. Seriózne
@lenkakravcova alkohol tam je!!! Aj tým minimom vieš vypestovať u dieťaťa peknú závislosť
Divím sa,že taká moslimka a pijete 🤦🏻♀️
@lenkakravcova Zlatý Bažant Radler 0.0% má reálny obsah alkoholu maximálne 0,04 % (t.j. po zaokrúhlení 0.0 %) Zaokrúhlenie!!!!
@lenkakravcova abstinentom sa neodporuca ani nealko- tam nejde o to minimum alkoholu ale o tu chut- chutia takmer rovnako a to moze byt spustac, rovnako ako aromy- rumove .... dokonca sa maju vyvarovat aj voni alkoholu- preto som sa rozhodla dobrovolne abstinovat- a mne alkohol ani nechutil. A ci davaju rodicia detim radler ci penu ci len prsti namocit je premna nepochopitelne no deje sa to. Mali sme o tom aj prednasku a tam bolo povedane ze u 90 percent alkoholikov im 1x podali alkohol rodicia/ stary rodicia. Zvysnych 10 percent partia neskor v dospelosti. Za mna je zarazajuce ze to ludia robia- robia to aj s cigaretami- ved mu daj potiahnut!- asi nie.
@petulda333 a prečo vlastne?
@mamamasama radlery sú rôzne. Máš také čo majú 0,3% a máš také čo majú 0,00%. Som si istá, že ten, ktory kupujeme, zlatý bažant 0,00% má toľko aj skutočne, pretože sa na to robil rozbor, kvôli vodičom (niekde nájdem možno aj link) a zdieľala som tieto výsledky aj v islamskej skupine.
@zuzinka888 to isté, čo som napísala vyššie. Pozri moju poslednú správu vyššie
@lenkakravcova a ten zlatý bažant dáš aj deťom ?
Preboha 😟😟
@petulda333
@mamamasama @zuzinka888 @autorka
posielam výsledky testov na alkohol v radleroch
Ako tam môžete vidieť, Zlatý Bažant má 0,00% v každom prípade - takže áno, ten dám kľudne aj deťom, keďže alkohol určite neobsahuje
My nic, ani detske sampanske, ani ziadny radler (malinovka), absolutne nie.
Dokonca ani sytene sladene napoje, teraz 10,5 rocny a takmer 9 rocna skusili trosku coly, vineu. Nic extra v tom nevideli.
Alkohol u nas vidia, sem tam pivo, ja nealko radler, ribezlove kvalitne vino, to si obcas dame s muzom, takze mame to doma. Ale ani na oslavach to nie je takmer vobec, maximalne na Vianoce a Silvester. Ked robime detom oslavu a pridu nasi, svokrovci, tak veru si ani nepamatam, kedy sa daco pilo 🤔😅.
@lenkakravcova tak si nieco nastuduj,popripade sa spytaj lekarky
To je podľa mňa to isté ako dovoliť dieťaťu potiahnuť si s cigarety.
Pre mňa je to neprípustné. Nedovolím mojej 9 ročnej áno radler
@lenkakravcova https://www.instagram.com/reel/C8Px0htqN4K/?igs...
Pusti si túto pediatricku
Za mňa malým deťom nepatrí do úst žiaden alkohol (ani ochutnať). V období puberty mi ale príde normálne ak sa mladý človek začne zaujímať aj o takéto veci (ochutná).
Ja si pamätám že nám rodičia normálne dali prípitok ako 14-15 ročným (deci šampusu/trošku likéru). V partii sme si tiež zvykli dať, paradoxne najviac sa zriadili vždy tý ktorých rodičia krvopotne chránili pred alkoholom. Som dospelá alkohol nepijem skoro vôbec, maximálne 3-4 krát do roka pohár vína/miešaný drink.
@lenkakravcova Tiež som názoru že radler kľudne môže ochutnať aj dieťa. Nemá to v sebe žiadny alkohol (aj tehotné ho bežne pijú).
@autorka
A čo tá pani pediatrička hovorí? Povedala, že alkohol do rúk deťom nepatrí. Ja som ti hore ukázala testy, že Radler Zlatý Bažant obsahuje 0,00% alkoholu = inými slovami: alkohol NEobsahuje.
Áno. Včera sme boli spolu na pive. On dal tri piva, ja tri striky 😅. Ale pije len výnimočne.
Do 18 som mu nedovolila ani prípitok, ale to neznamená, že si nedal s kamošmi.
@lenkakravcova a to ti nevadi, ze radler je pivo, cize chmel plus mega mnozstvo cukru?
@lenkakravcova Konzumácia nealkoholických nápojov, ktoré majú podobnú chuť, vzhľad alebo balenie ako alkoholické nápoje, môže u detí normalizovať predstavu pitia alkoholu. Deti môžu získať dojem, že pitie takýchto nápojov je bežnou a prijateľnou činnosťou, čo môže ovplyvniť ich správanie a postoje v neskoršom veku.
Deti často napodobňujú správanie dospelých okolo nich. Ak vidia rodičov alebo starších súrodencov konzumovať nealkoholické radlery, môžu to považovať za spoločensky akceptovateľné správanie, čo môže znížiť ich ostražitosť voči konzumácii skutočných alkoholických nápojov v budúcnosti.
Konzumácia nealkoholických radlerov môže vyvolať u detí pocit, že sú "dospelé" alebo že sa zúčastňujú na aktivitách typických pre dospelých. Tento efekt môže znížiť ich zábrany voči vyskúšaniu alkoholických nápojov, keď budú starší.
V mnohých kultúrach je pitie alkoholu súčasťou sociálnych osláv a tradícií. Ak sú deti vystavené nealkoholickým nápojom, ktoré sú štylizované ako alkoholické, môžu tieto kultúrne signály akceptovať a byť menej obozretné, keď sa stretnú so skutočnými alkoholickými nápojmi.
Ak deti vnímajú nealkoholické radlery ako bezpečné a príjemné, môžu byť viac naklonené experimentovaniu s alkoholom. To môže viesť k skorej konzumácii alkoholu, čo je spojené s vyšším rizikom vývoja závislosti a iných zdravotných problémov. Tu máš len taký výcuc k tvojim 0,0% alkoholu.
Moj si teda prsty nenamaca, zatial ma 4.5r, ale myslim, ze niekedy este pred pubertou mu ochutnat dam. Nerobim si iluzie, ze sa s kamosmi k tomu nedostane tak ci tak, tak nech to aspon nema prichut nejakeho exkluzivneho zakazaneho ovocia.
Nedovolím .Raz som mu naliala za štamperlík na svoju 15 stku. Odvtedy nepýtal 😂. Raz pýtal cigarety keďže nefajcime a boli sme na dovolenke kde môj bratranec fajčil tak mal dovolené raz potiahnuť. Odvtedy tiež nepýta.Z triedy čo su traja kamoši tak jediných vylúčili z kolektívu,lebo nefajcia a nepijú. Odskúšané mali pod mojím dohľadom a raz mňa videl potiahnuť z cigarety vtedy na dovolenke tak sa rozplakal ,že je to nechutne a nemám skúšať ani ja .Syn má 15 zatiaľ je s tým ticho 12 rocna je ticho tiež a zatiaľ neskusa nič necítim a nevyzveda zatiaľ.
Moj ujo takto daval odmalicka synom ochutnavat. Ujo pije. A ani jeden bratranec nepije. Takze nie vzdy je to o tom,ze sa rozvinie u dietata alkoholizmus,lebo v detstve ochutnaval. No aj tak by som to nikdy ja osobne nedovolila. Naco je to dobre,tomu nerozumiem.
@mamamasama tak to u nás ako u islamskej domácnosti ťažko. 😀 U nás nenájdeš alkohol v domácnosti, pretože máme alkohol úplne zakázaný (Max tak v čistiacich prostriedkoch možno). Teda nejaky vzor čo môžu dospelí to u nas nie je.. resp je aj my môžeme len to nealko narovnako 🤣
Čiže určite pre nás radler doma nie je nejakým rizikom 🙂 Jedine ak tak obsahom cukru 😅
@liz_lemon toto opäť na nás neplatí. Pre nás je normálne aj pre dospelých piť iba nealko, medzi ktoré daný spomínaný radler patrí. Alkohol u nás nepijeme. Žiaden.
@heln a čo je zle na jačmeni + chmeli (bylinka, z ktorej sa robia aj čaje na nechutenstvo) + cukre (vari inde cukor nie je? Ja deťom dávam aj sladké ako čokoláda za odmenu, dokonca aj nanuky či zmrzlina v lete mávame bežne - a tam teda je cukru veľa, takže keď to raz za čas prestriedajú, nevidím v tom problém).
Ako naco by mu to bolo dobre ?
Nie
@lenkakravcova nepride ti tato "studia" absurdna?? Steiger ma 0.5% alkoholu, a po teste vyslo 0.0 promile. Birell ma tiez 0.5%, a na teste 0.6promile.
my sme za divnych lebo nedovolime ani pepsinu a colu 3ročnej, nie to este alkohol. ano ked pichla prst do peny pivovej tak som neinfarktovala iba daval viac pozor. ani radlery nema dovolene

My našu učíme že alkohol je nápoj pre dospelých ľudí, takže žiadne namáčanie prstov neponúkame a ona to ani nepýta. Ak by sa tak však stalo u starých rodičov alebo niekde mimo, drámu by som z toho asi nerobila. Staršia generácia má k tomu iný prístup, ja som tiež celé detstvo "namáčala prsty" a nijako ma to nepoznačilo. U nás alkohol nie je nejaké tabu, normálne si aj cez víkend k obedu dáme pohár vína alebo teraz v lete vonku nejaký drink.