icon

Farár nechce pustiť dcéru k prvému svätému prijímaniu

laddy88
2. feb 2023

Farár nechce pripustiť dcéru k prvému svätému prijímaniu kvôli tomu že nemáme svadbu v kostole

h2
2. feb 2023

@angel993 Prečo automaticky predpokladáš, že rodičia to neberú vážne a chcú len oslavu, šaty a darčeky? Prečo myslíš, že s vierou nechcú mať nič spoločné? Niekto napríklad nemôže mať svadbu v kostole.

angel993
2. feb 2023

@loliki v niektorých prípadoch by to mohlo rodičov motivovať, aby chceli prežiť tento deň s dieťaťom tak ako ono. Nevravím že to je správny spôsob. Ale to by sme museli mať aj pohľad z druhej strany, takto sa tu zbytočne útočí na kňazov, ktorí sa ani nemajú ako obhájiť. Nevieme či sa vôbec autorka rozprávala s kňazom, alebo tu bol iba dôvod zvýšiť návštevnosť MK a rozvíriť negatívne emócie.

angel993
2. feb 2023

@h2 ja sa pýtam, nepredpokladám. Ak má autorka kladnú odpoveď, že vedie dieťa k viere, tak isto to vyrieši jedna diskusia s kňazom a nie hon na kňazov naMK.

loliki
2. feb 2023

@angel993 Ešte dodám, že teraz tie rodinné situácie sú veľmi rôzne a často aj ťažké, komplikované. Prijímanie nemožno brať ako odmenu za to, že rodičia sú zobratí v kostole. Lebo ak ideme do hĺbky, ani to nestačí. Dvaja sa vzali, podarilo sa, ale ako žijú teraz? Tu ide len a len o to dieťa, či je disponované. Neriešime, či je otec v base, či je babka veštica, či žije v detskom domove, ani či sú rodičia zobratí. To dieťa za tieto okolnosti nemôže.

angel993
2. feb 2023

@loliki áno to je pravda, ale my nepoznáme celú situáciu autorky. Možno ak by napísala viac, tak by to bolo jednoznačnejšie. Ale verím že autorka si všetko vydiskutuje s konkrétnym kňazom. Ja osobne som sa ešte nestretla s tým aby nejakému dieťaťu kňaz nedovolil pristúpiť k prvému svätému prijímaniu. Ale vždy je to o komunikácii.

amelie2017
2. feb 2023

Nechápem, prečo by za to malo "trpieť" dieťa. To keď sa 30 ročný človek, dieťa 2 ateistov rozhodne, že sa chce pokrstiť, lebo verí v boha a následne absolvovať všetky sviatosti, tak mu farar povie, že ho nepokrsti, lebo jeho rodičia mali svadbu na úrade? Nejaký dvojaký meter majú niektorí farári. Nové ovečky nevadia, aké dieťa trestať.

silvike
2. feb 2023

@amelie2017 Tak hlavne 30 rocny clovek je uz davno svojpravny, ma OP a davno rozhoduje o svojom zivote sam. Kdezto 9 rocne dieta je stale malolete a ma zakonnych zastupcov, ktori rozhoduju o nom. Dost podstatny rozdiel.

amelie2017
2. feb 2023

@silvike ano, rozdiel. Ale ak jeho zakonny zastupcovia suhlasia so svatym prijimanim, preco mu branit? To je skor vydieranie zo strany farara, aby sa rodicia vzali aj v kostole.
A ked uz raz dovolili rozhodnut za dieta a pokrstit ho, preco uz vtedy nemal namietky??

monuska112
2. feb 2023

brala by som to jak znamenie z neba a nechala tu ustanovizen zit si vlastnym zivotom odo mna, bezo mna.

paciko9
2. feb 2023

Jasne,ze sa to deje. Nam takto nechceli malu pokrstit, ked som fararovi povedala,ze to dieta sa na svet nepytalo, jeho odpoved bola,ze sme namali smilnit🤣. Som veriaca, ale mne sa cirkev sprotivila. Vodu kazu, a vino pyju. Kokretny fararko, ma udajne 2deti. Tak neviem kto tu smilní viac😅

lucia147852
2. feb 2023

Chodila tvoja dcéra na náuky, sv. omše, má túžbu a potrebné vedomosti? Splnila všetky podmienky? Pretože ak áno a kňaz by ju nechcel pustiť kvoli tomu čo píšeš, máš právo podať podnet na biskupstvo, toto nie je dôvod. Ak nie, treba sa zamyslieť nad sebou prečo chcem, aby dieťa na prijímanie slo. Alebo ti zas ide len o tému na rozprudenie vášni? Pretože samozrejme, nikto tu vlastne ani nevie o čo ide a čo sa stalo, ale z jedného nepodlozeneho príspevku autorky tu bude 10 strán nadavania na Cirkev.

79viktoria79
3. feb 2023

a to je jedina, ktorú nechce pustiť? ja by som tiez pisala na biskupský urad o radu, keďže dieťa nemôže za hriechy rodičov,este by ma zaujimalo, ktorý kňaz to je

janetinka27
3. feb 2023

@laddy88 a je to naozaj tak ako pises? alebo ideme len poburovat a nadavat na cirkev a fararov. na prve svate prijimanie chodia rozne deti z roznych rodin aj vztahov, aj nesobasenych

patus_2
3. feb 2023

@laddy88 milá autorka. Chodila si s dcérou na omše, má dcéra absolvovanú naúku a splnili ste všetky potrebné podmienky? Ak áno, tak sa na farára kľudne sťažuj, ale ak nie, tak budúci rok podmienky slnite a dcéra potom môže pristúpiť...

dadis
3. feb 2023

@angel993 Mna tak dali rodicia (nechodia do kostola aji na sviatky)s bratom na prijimanie, nech si spravim, nech mozeme mat svadbu v kostole. 17 rokov po prvom prijimani som chodila do kostola iba obcas, svadbu som mala na urade, deti mam nepokrstene, lebo exmanzel nesuhlasil. A potom? Uplne sa to vo mne obratilos zatuzila som ist do kostola. Najprv som iba do kostola chodievala, potom po par mesiacoch isla na spoved, prijimanie, po 2 rokoch som sa odvazila na birmovku ist..Vychova v rodine nemusi vzdy viest k viere, ale to neznamena, ze clovek, si k nej nemoze spravit cestu sam. A mne pomohlo, ze som mala krst i prijimanie. Citila som sa aspon trosku, ze tam patrim.

macekovam
3. feb 2023

@angel993 boze ty píšeš ako naši kňazi.(ale nie od nás) .. Hrozne.. Co ty máš čo súdiť iných... Starajte sa o seba nie o to co oni budu ďalej v živote... Nesuuuuuďď...

tykat
3. feb 2023

@angel993 "...potom s vierou nechcu mat nic spolocne"
Moja znama ked dieta absolvovalo prve svate prijimanie tak ho chcela z nabozenstva prehodit na etiku 😂 netusim ci sa jej to podarilo.

moonlight1210
3. feb 2023

@laddy88 tak sa pana farara spytaj, ako do viery vstupili prvi krestania. Ci sa len tak na lusknutie svatemu Janovi pri rieke vyskytli ako huby po dazdi.

Samozrejme, ze do viery “verbovali” tych, co mali zaujem a najskor mali predtym dokonca uz inu vieru (v tej dobe uplny neverec asi ani nebol. Ludia sa obavali mnoho veci, co si nevedeli vysvetlit, ovplyvnit, tak verili vo vyssie sily/bozstva akekohokolvek druhu).

Keby uz vtedy odmietali a preberali si, tak dnes ma pan farar ine povolanie. (Mozno by chodil s papierovou tabulou a zvoncom po new yorku a vyvolaval predpovede konca sveta. Par takych profetov sme tam stretli.).

A Jezis povedal, ze maju ludia nechat dietky prichadzat k nemu.

Tak na zaklade coho sa citi bozskejsi nez boh, ze si vybera, ktore dieta prijme a ktore odstrci bokom?

katkine_terapie
Autor odpoveď zmazal
tykat
3. feb 2023

@katkine_terapie ..mozno ano ale ide o to ze prvym svatym prijimanim sa u nich zaujem o vieru skoncil. Uz mali co potrebovali, uz ich to nezaujimalo.

rusalinka
3. feb 2023

@tykat záujem sa vráti, keď budú chcieť mať svadbu v kostole... prepokladám.

katkine_terapie
Autor odpoveď zmazal
tykat
3. feb 2023

@rusalinka presne tak, vela rodicov to robi lebo ved "...ked budes chciet svadbu v kostole tak aby si mal/a..." , mojich rodicov nevynimajuc. Cirkvi to evidentne nevadi a rodicia su spokojni, ze je to "na poriadku". Obojstranne vyhodny obchod 🙂

tykat
3. feb 2023

@katkine_terapie to nebol tento pripad, dieta chcelo el.kolobezku (slubili za 1.sv.) a potom uz chodit nechcelo.

zuzulka558
3. feb 2023

Choré, my chodíme na prípravu zas ale keby bolo na mne a nie na malej ze chce už po prvom sedeni v kostole prijímanie ruším, co dokáže trepať deťom o rozvedených, zobratych a len tak žijúcich rodičov no hnus to trepať deťom 🤮🤮 iba zobraty rodicia dokážu krestansky vychovávať dieta, my zobraty sme ale mne to pripadalo ako hnus ze protivi deti proti rodičom,, druhé sedenie tiez otras ale citlivá téma teraz u nebudem to. Písať

simona2001
3. feb 2023

@laddy88 zájdi do inej farnosti. Aj keď toto nie je dôvod na to aby farár nepustil dieťa na prvé sväté prijímanie.

janetinka27
3. feb 2023

obavam sa, ze toto je jeden z tych prispevkov, ktory chce len nieco vyvolat. prispevok strucny, jedna veta, podrobnosti ziadne, autorka nereaguje, neupresnuje. ale uz dve strany pohorsovania sa nazbierali

andrea_prestastna
3. feb 2023

@laddy88 toto je sekta, uz by som isla inam a farar nebol este v telke ze je pedofil???

janetinka27
3. feb 2023

@andrea_prestastna a ty ho poznas a vies ze je pedofil? alebo len hovoris do vetra ako majsterka sveta

simca06022011
3. feb 2023

@dame2 pokrstia hocikde inde, je kopec deti kde rodicia nie su zobrati a deti pokrstene su. Tiez sme to tak riesili s bratom, proste rodicia isli inam a na nazor miestneho farara sa vykaslali. Aj do kostola zacala sirsia rodina chodit inam...