icon

Farár odmieta pokrstiť dcéru bez sobáša?

25. aug 2024

Dobrý deň, nie som veľmi nábožensky vzdelaná ani vychovaná a potrebujem poradiť. Chceli by sme pokrstiť dcéru, ale pán farár u nás ju nechce pokrstiť lebo nie sme zobratí s priateľom. Taktiež nám nechce dať prepúšťaciu listinu k inému farárovi do iného mesta a vraj by dotyčnému farárovi spravil problémy. Kam sa dá takýto farár nahlásiť? Pri prvom dieťati sme tento problém mali tiež, ale priateľ mal trvalé bydlisko inde a tam s tým problém nemali vôbec.

Strana
z5
thirstymonk
26. aug 2024

@maciatkolulu Už 5 rokov podnikám a som šťastný, neboj sa ;) Či môžeš aj ty niečo také povedať? To už je na tebe.

Slobodných matiek sa to netýka. Prekážkou tam je konkubinát, čiže permanentné smilstvo s osobou, s ktorou by sa (ak by bola vôľa) normálne dalo uzatvoriť platné sviatostné manželstvo. Slobodná matka je slobodná matka, to znamená, že asi nebýva a nesexuje s otcom toho dieťaťa, však? Takže nežije v konkubinate a dieťa pokrstiť môže bez problemov.

Neviem čo tu do toho ťahaš podvadzanie, klamanie, chlastanie a bitie ženy. Nemá to s tým nič spoločné. Mohol si dať aj hitler pokrstiť svoje dieťa (možno, neviem), lebo nežil v konkubinate (alebo žil? neviem, a ani ma to nezaujima).

A áno, treba podľa toho aj žiť. Ty podľa toho žiješ? Nežiješ. Jediný rozdiel medzi mnou a tebou je ten, že ja svoje hriechy ľutujem a ty nie. Čáu.

domkakvet
26. aug 2024

Ze kam sa da taky farar nahlasit? Nemam slov.

janulik2008
26. aug 2024

@thirstymonk "A koho nekrstiť?
1. Deti, ktorých rodičia nemajú vôľu uzavrieť manželstvo, aj keď im v tom nikto a nič nebráni
2. Deti, ktoré rodičia nechcú dať pokrstiť (nasilu sa krstiť nesmie)." Ten druhy bod by si mali precitat niektori stari rodicia pretoze som citala uz aj take ze stari rodicia dali dieta pokrstit BEZ suhlasu rodicov.

thirstymonk
26. aug 2024

@janulik2008 No to by nemal ani farar... Krst je v každom prípade platný...

janulik2008
26. aug 2024

@thirstymonk ved tam mas ze DETI KTORE rodicia NECHCU dat pokrstit tak ako to je?

dannieja
26. aug 2024

Počas krstu verejné deklarujete, že budete dieťa viesť k Bohu a životu v Cirkvi. Základom toho je počať ho a porodiť v sviatostnom, teda cirkevnom manželstve. Farár rozumie tomu, že krst je pre vás len formalita (možno aby sa babky nehnevali?) tak preto má zrejme odmietavý postoj. Ak bude chcieť dieťa patriť do Cirkvi, môže sa dať pokrstiť vo vyššom veku, nie je to nijako obmedzené a bude to jeho vlastné rozhodnutie.

thirstymonk
26. aug 2024

@janulik2008 Tak ako píše tuto podomnou. Niekedy rodičia ani nechcú dať pokrstiť, ale aby babky nehučali, tak chcú. Takto sa krstiť nesmie.

hopsas
29. sep 2024

Nie si veriaca a chces dať krstiť dcéru? Ty si uvedomujes že ti z toho plynú aj nejaké povinnosti? Ako sa chces postarať o jej kresťanskú výchovu? Dobre farár urobil, kiež by takých bolo viac. Alebo ten krst berieš vážne alebo nie.

Strana
z5