icon

Išli by ste na svadbu bez detí?

ava987
5. mar 2025

Mamičky, poraďte. Mám dve dcérky (čoskoro 4r. a 2r.) a aktuálne čakáme tretie bábo a dostali sme poxvanie na svadbu začiatkom mája. Obrad aj hostina bude na 35 minút autom od nás. Možmo sa pýtate,, čo na tom riešim. Z okolia máme už väčšinu známych aj rodiny po sobáši, bude to jedna z posledných kam sme pozvaní na najbližšie roky a proste mi napadlo nechať deti doma a ísť si to užiť (nemyslím piť ani nič také), aspoň sa v kľude najesť a porozprávať so známymi. Mladšia dcérka má atop. ekzém a dosť obmedzenú stravu, každú chvíľu by som musela striehnuť aby si neuchmatla niečo, čo nemôže. Navyše s mužom máme veľmi málo príležitostí byť iba sami dvaja niekde.

Bolo by odomňa veľmi sebecké nechať deti doma a ísť bez nich? Alebo ich máme zobrať aspoň na obrad? Moźno blbosť, ale fakt sa neviem rozhodnúť.

Strana
z4
bullinka
9. mar 2025

My sme boli. Bolo mi síce ľúto,že tam niesu a im zase, že nevidia nevestu, ale zvládli sme to. Na svadbe bolo super, ale už to nieje také, ako keď sme boli bezdetní a úplne si vedeli užiť.
A odpoveď na tvoju otázku: áno, byť na tvojom mieste, išla by som na svadbu bez detí.

ava987
autor
9. mar 2025

@bielasovicka pretoze si myslim, ze internetova diskusia je o tom ze sa na nieco opytam a v komentaroch si precitam relevantne nazory, pripadne realne skusenosti. Za mna tato diskusia ucel splnila kedze som si precitala aj realne skusenosti mamiciek bez alebo s detmi na svadbach.

jago3690
9. mar 2025

@ava987 ja by som ich ani na obrad nezobrala, neobsedia tam aj tak a väčšinou si začnú vyžadovať pozornosť keď to najmenej treba. My sme presne pre toto mali svadbu bez deti, lebo keď sme na svadbách videli že práve keď prebiehal obrad začalo aspoň 1 dieťa plakať alebo škriekať…nechcela by som toto na svojej svadbe. A mala keď chce vidieť nevestu, tak ku hocijakemu kostolu v meste ak pôjdeš cez víkend tak uvidí neviest koľko chce.

lucia_ma
9. mar 2025

@ava987 podla mna sa kazdy musi rozhodnut podla seba a situacie ty si najlepsie poznas deti a aj seba.. su ludia co si to vedia uzit aj s detmi my sme sa napr super zabavili s dcérou vytancovali nasmiali ma nej a pod..tak sme sa prestriedali aby kazdy mal aj kusok casu pre seba..jasne ze sme sli domov skor ale zase aj tak uz nevydrzime do rana)) to ze deti na svadbu nepatria je nieco co som este nepocula a je to otrasne..ved svadba je pre rodinu a blizkych..to akoze neskor nebudu patrit na svadbu ani babky a stari ludia alb co .
Ale ak ty citis ze by to bola zataz a chces si to proste uzit a mas moznost ich niekde zverit ze zase nebudes pol večera v strese ze ci neplacu a pod tak v pohode ved kto moze za teba rozhodnut.. ako ta to laka tak sprav ved ide o jeden vecer nie)) su ludia co chodia aj dovcu bez deti a su ludia co ziju s detmi vsade tak si vyber sama)

margotka17
9. mar 2025

@ava987 tak maličké deti určite by som na žiaden obrad nebrala, veď oni tomu nerozumejú tak či tak. Kľudne ich nechaj doma a užite si krásny deň s mladomanželmi 👍.

maya_hi
9. mar 2025

@ava987 Ak to takto cítiš, je to úplne o.k. ísť bez detí. Pre niektoré je to vyložene otrava. Ak ich máte kde nechať, žiaden problém.

martinka_kovacik
9. mar 2025

určite je to úplne v poriadku, ak ti ich má kto postrážiť tak nie je o čom

evkatk
9. mar 2025

Ísť na svadbu s deťmi mladšími ako 14 rokov je vrcholne drzé a primitívne. Na svadbe sa stretávajú príbuzní, ktorí sa možno aj roky nevideli, chcú sa v kľude porozprávať, , svadobčania pobaviť. Malé deti len narušujú atmosféru svadby a pokazia ju. Je maximálne nevhodné v takom prostredí dieťa pustiť na zem. Ak sú už na svadbe, mali by tichúčko celý čas sedieť pri stole. No nie každé dieťa to dokáže. Zažila som už aj takú svadbu, kde sa 1,5 ročné dieťa v sále rozplakalo. Spôsobilo to pohoršenie zo strany mnohých a niektorí aj zo svadby odišli, že ich to ruší. Na jednej svadbe rodičia 3 - ročné dieťa nechali voľne sa pohybovať po sále. Počas tanca v značnej rýchlosti doň narazil jeden pár. Dieťa nešťastne padlo na roh stoličky tak, že skončilo v nemocnici s prasknutou lebkou, krvácaním do mozgu a trvalými následkami. Ak už na svadbu s deťmi, tak si rozvrhnúť vopred stráženie deti vonku po celý čas, lebo deti do sály nepatria.

evkatk
9. mar 2025

Deti obrady väčšinou nevydržia a najviac vtedy vyvádzajú. Plač, hlasný krik, naháňanie sa po kostole a behanie rodičov za nimi je bežné. Nielen svadba je pokazená, ale aj video z takého obradu je hrozné. Moja sesternica bežiac za vnučkou, ktorá sa jej vytrhla a bežala niekam za oltár sa nešťastne zamotala do dlhých šiat rovno pred oddávajúcim farárom, ktorého takmer vyvrátila, no on bol statnej postavy a zadržal aj ju pred hrozivým pádom oboch pred oltárom.

mantilka
10. mar 2025

@evkatk Asi nemáš deti. Dosť negatívny koment. Všeobecné pravidlo neexistuje, takže drzé to nie je. Sú novomanželia, ktorí sa tešia z deti. Rozhodovať o prítomnosti by mali novomanželia a nie hostia.
Ale určite sa viac autorka zabaví bez detí.

veronicka88
10. mar 2025

@evkatk vidíš a u nás by sme si na rodinných stretnutiach toto video púšťali a vôbec by mi to ako neveste nevadilo. Je to o Tom čo chcú mladomanželia nie potom čo si kto mysli

irusa
10. mar 2025

Samozrejme by som ich nechala doma....

katarinka963
10. mar 2025

@janamoto78 každý podľa seba

evkatk
10. mar 2025

Omyl, deti mám až 3 a 6 vnúčat. No pokaziť svadbu iných deťmi, to by som nerobila. Na akejkoľvek svadbe sa musí udržať určitá úroveň a to značí, udržať aj deti na totálnej uzde pri stole potichučky. Sedieť niekoľko hodín nepohnute pri stole je pre dieťa utrpením. A vôbec, zamyslel sa niekto nad tým, čo také malé dieťa zo svadby má? Pre neho to nie je zábava - krik, hluk, ... Alebo tam vezmú so sebou rodičia s deťmi aj hračky, rozložia ich v sále, aby sa deti mohli aj hrať? Pustiť dieťa od stola tam, kde sa iní zabávajú, je hrozne primitívne. Dieťa potrebuje vždy svoj kľud, hračky, zabehaný režim.

katarinka963
11. mar 2025

@evkatk ty si kto že určuje vekovú hranicu?

kivivi
11. mar 2025

@evkatk ja len dufam, ze nepracujes s detmi. Svoje si vychovavaj, ako chces. Ale asi ste cudna cela rodina, ked sa 1.5 rocne dieta rozplace a pohorsi to tolkych ludi a kvoli tomu este aj odidu zo svadby? 🙈 pomoc
Nastastie v nasej rodine sa kazdy tesi, ked na oslavy a svadby pridu deti a rata sa s ich pritomnostou na vsetkych udalostiach, ktore k zivotu patria, dokonca aj na pohreboch. Ani dospeli na svadbe nesedia ticho bez pohnutia pri stole, necaka sa to teda ani od deti. A uprimne, radsej "vyrusujuce" dieta ako opity dospely.
Ospravedlnujem sa autorke, nie je to odpoved na jej otazku. V nasej rodine by sa na nas divne pozerali, keby sme prisli bez deti. Ale autorka nech sa samozrejme zariadi podla seba.

dankakuc
11. mar 2025

Super nápad ísť len vy dvaja. Zabavte sa. Aj my sme tak boli. Dcéru som ešte kojila, našťastie hostina nebola ďaleko, tak som večer odbehla k našim kde spala. Bolo to super a s mužom sme sa zabavili.

evkatk
11. mar 2025

Celé správanie sa na svadbe závisí od úrovne rodiny, z ktorej svadobčania pochádzajú. Predsa nevolala by som na svadbu a nevolajú takých ani naši príbuzní a známi, ktorí by sa na svadbe opili, resp. hlučne sa rozprávali, rušili, atď. Vždy sme si potrpeli na úrovni v celej rodine. Svadby nie sú pre vybláznenia sa detí, ale stretnutie blízkych a to musí byť decentné. Požiadať hostí, aby na svadbu nenosili detí je u nás samozrejmosťou. Opíjajú sa na verejnosti a tým sú aj svadby, iba totálne primitívni alkoholici. A kde je ich rodina, ktorá to dopustí? Mať čo len jedného ožratého na svadbe, znamená mať úplne pokazenú svadbu a byť v širokej rodine odpísaný na dlhšiu dobu. No sú aj takí, ktorí ožranstvo berú ako samozrejmosť a je to pre nich zábava. Chudáci. Raz som bola kolegyni na svadbe ešte pred 40. rokmi na dedine, kde boli aj deti. No tie pochádzali asi zo ZOO. Asi 3 - ročné dieťa jedlo druhé jedlo lyžicou, čo by som ani doma dieťaťu nedovolila v tom veku jesť ani vidličkou bez noža, správali sa totálne primitívne, rodičia ich vôbec na to nepripravovali, ako sa správať v spoločnosti dospelých. Veď 3 - ročné, ktoré ide do škôlky, pred nástupom už musí jesť kompletným príborom. Prípustné je mäso im pokrájať. Vydávali rôzne zvieracie zvuky, naháňali sa pomedzi stoly, občas niečo vyvrátili, vyliali. Aká úroveň, také správanie sa. No rodič by mal dieťa od malička vychovávať k slušnému správaniu sa v spoločnosti. Kto pochádza z úbohých pomerov, tomu nevadia deti tam, kde nemajú čo robiť, hluk na svadbe, opilci. Ak by rodičia deťom na svadbu priniesli hračky, aby sa mali s čím hrať, neboli by problémy s krikom, bezhlavým pobehovaním detí a nemiestnym správaním sa. To všetko je za to, že sa nemajú s čím hrať, tak vymýšľajú hlúposti a správajú sa nekontrolovane.

evkatk
11. mar 2025

14 rokov, to je asi hranica, kedy sa dieťa správa ako dospelé a neruší ostatných.

lucia_ma
12. mar 2025

@kivivi podla mna tuto pani je ina generacia predpokladam ze je to clovek ktoreho nezaujimaju nazory ostatnych ludi, z toho tonu ktory je povysenecky a urazajuci je mozne ze je to narcisticky typ. odporucam ti nestracat vobec cas komunikaciou nema to ziadny zmysel
kazdy si zijeme podla seba a na svete su rozny ludia 🙂 autorka nech sa rozhodne podla seba a uzije si svadbu
ja som este nebola na svadbe bez deti a vzdy je to krasne rozkosne a deti su velkym obohatenim kazdej spolocnosti a patria do nej ako riadny clen nasej spolocnosti 🙂

kivivi
12. mar 2025

@lucia_ma diky, pozerala som jej prispevky v inych diskusiach. Toto nie je o inej generacii, toto je podla mna az patologicky pocit vlastnej nadradenosti. Ale nechapem potom, preco takyto clovek mrha svojim potencialom v diskusii s ludmi z "ubohych pomerov".

lucia_ma
12. mar 2025

@kivivi netreba sa nechat tam zatiahnut a hlavne tu negativnu energiu aj takto virtualne si pripustat.. naco

tilly
12. mar 2025

@lucia_ma
@kivivi pani je ťažko dokonalá, má dokonalé deti a vnúčatá. Všetci ostatní sú odpad a všetko robia zle. Vo všetkých diskusiách sa tak prezentuje. Všetci sme zlí rodičia hlúpych, nevychovaných detí. Pani bola celý život učiteľka...

dankanka
12. mar 2025

@tilly :D tak odteraz bude mať môj trojročný už len kompletný príbor :D. Pani je z inej planéty.

tilly
12. mar 2025

@dankanka aj si navarí a potom umyje riad... 😅

luciik2111
8. apr 2025

@ava987 myslím,že je to v poriadku a práve by aj mladomanželia ocenili keby idete bez detí. My priamo na svadbu žiadame aby prišli bez mladších detí a nikto s tým nemá problém

ava987
autor
3. máj 2025

Tak, svadbu máme za sebou, bez hanby priznávam že bolo NAJlepšie rozhodnutie nechať deti doma 😁
Aj sme sa najedli, aj sme sa porozprávali so známymi a keďže sme odchádzali relatívne skoro okolo pol 10-tej, tak sme sa aj vyspali. Ešte mi manžel povedal teraz ráno, že konečne sme to mohli byť trochu aj my dvaja ako manželia nie len rodičia 🥰

deedaa
3. máj 2025

@ava987 my ideme teraz na 2 svadby. V máji a v júli. Mať ja kde nechať môjho 3 ročného tak idem bez neho bez rozmýšľania 😁 treba si aj užiť, zabaviť sa a vyčistiť hlavu ☺️

Strana
z4