icon

Ja a manžel sme učitelia a sme pozvaní na svadbu. Máme sa jej v čase koronavírusu zúčastníť?

28. aug 2020

Potrebujem poradiť, sme pozvaní na svadbu (rodina, nad 100 ľudí). Obaja s manželom sme učitelia na základnej škole. Svadba je už o týždeň - čiže celkom dosť vysoké riziko prípadnej nákazy (veľa ľudí príde z dovoleniek atď., to asi nemusím rozpisovať). Ja mám dosť obavy, zodpovednosť za deti a kolegov v škole, ale manželova mama urobila hroznú scénu - tlačí nás silou mocou do toho, aby sme šli.
Ženy učiteľky, rodičia, aký máte názor? Nevieme sa nijako dohodnúť, rozhodnúť. Vaše názory pomôžu. Ďakujem!

autor
28. aug 2020

@laura0107 ďakujeme. Asi budeme radšej teraz na smiech, ako potom v správach 🙂)

sissy27
28. aug 2020

A čo keď máte deti a cestujete tri hodiny autom? Veď hádam niekde budete mať nocľah, alebo si ho viete zabezpečiť a teda sa zo svadby poberiete predtým ako sa to začne zvrhávať v príliš odviazanú zábavu. Ak nechceš ísť tak nechoď a vybavené, nepotrebuješ tu anonymne obhajovať svoj postoj. Mladomanželom daj včas vedieť a hotovo.

tosomja
28. aug 2020

Ja by som nešla a to nie som v kolektíve. Ale od marca sa vyhýbam podujatiam, kúpalisku, veľkým obch centrám...nešla by som.

autor
28. aug 2020

@sissy27 ďakujem, zaujímali ma názory učiteľov a rodičov, zatiaľ mám len viac mínusov ako plusov, nie vyhranený postoj, ktorý by som potrebovala"anonymne obhajovať". Informácie ohľadom dĺžky cesty a prítomnosti detí boli reakciou, nie výhovorkami. V každom prípade naozaj ďakujem za názor a radu ako prípadne zorganizovať našu návštevu svadby.

zuzubb007
28. aug 2020

ja by som šla keby som riadila kde sa môžem nakaziť sedím už pol roka doma na zadku a strácam drahocenný čas, nakaziť sa v prvom rade môžeš kdekoľvek a v škole je ešte vyššia pravdepodobnosť, korona nekorona teraz keď to tu bude ešte rok bez očkovania čo zastaví sa život, mladý ľudia to prežijú ako chrípku ba niektorí ani nevedia, ale starším ľudom by som sa teda vyhýbala. Takže v prvom rade, by som dala mladomanželom vedieť aby neboli urazení keď im dva dni predtým povieš, že neprídeš a oni za Vás zaplatené všetko

marca12
28. aug 2020

Nebola to sice otazka na mna,ale mne by to nevadilo.

autor
28. aug 2020

@tosomja
@zuzubb007 ďakujem vám žienky.. stále sa rozhodujeme, ak nepôjdeme, chceme dať vedieť aspoň týždeň vopred, preto som sa obrátila aj sem po radu.
Ste veľmi milé všetky, ktoré ste zareagovali.
My sa s mužom radi zabávame, radi spolu trávime čas, len teda teraz zvažujeme kde, ako, s kým.
Mnoho našich detí býva so starkými, mnohí z nich sú už zdravotne na tom slabšie.. v júli sme napríklad na svadbe boli - a potom týždeň pre istotu doma. Teraz však medzi tie deti ísť musíme hneď v pondelok.

nini1010
28. aug 2020

Uff,asi nesla.Mne pride uz velmi neohladuplne od mladomanzelov robit v tomto case taku velku oslavu.Naco je to dobre?Ak sa tak rozhodli urcite povitaju s rtm ze niekto aj nepride.A kedze ste pani ucitelka o to je dolezitejsie vyvarovat sa v tomto case tak velkym stretnutiam.

hederamonstera
28. aug 2020

Sla by som a aj pojdeme v novembri.

Ludia akoze dokedy chcete byt posrati z tej korony? Nesledujte tolko tie media, nerobi vam to dobre

lucilaines
28. aug 2020

No podla mna prave to, ze pracujes v skole. To znamena, ze si v kontakte denne s desiatkami deti, kazde z tych deti ma povacsine dvoch rodicov plus babky dedkov, s ktorymi sa stretava.kazdy z tych rodicov chodi do prace, kde sa stretava s x ludmi denne. Odhliadnuc od obchodov a pod, kde sa chranis ruskom, toto su nechranene kontakty, ktorym si ty vystavena denne. Takze jedna tvoja svadba je len kvapka v mori popritom celom zijucom organizme skoly.

lucysl
28. aug 2020

Ja pracujem v zariadení sociálnych služieb a nešla by som. Každý normálny človek to pochopí, ide o ohľaduplnosť voči zraniteľnejším. Ja mám obavy z nákazy umocnené tým, že naozaj prichádzam do kontaktu s množstvom klientov, príbuzných a kolegov. Ty to máš podobné. Ak by som robila niekde kde nás je zopár nepoviem...ale takto nie. Svadba nie je nákup, je nezmysel to porovnávať . Toť môj názor....a postoj 🙂

kassandra25
28. aug 2020

Kazdy nech ide, kam chce. Ak by som sa dozvedela, ze ucitelka mojich deti bola na svadbe, brala by som to uplne normalne. My sme tiez boli pred 2 tyzdnami na velkej svadbe a nikto neochorel🙂))) nikto na take nieco ani nepomyslel.

jeliz59
28. aug 2020

Nuž žiaľbohu nie... môžete sa nakaziť aj nemusíte no človek nikdy nevie....ja by som nešla,lebo ak by som nedajboh nakazila niekoho či už dieťa alebo staršieho človeka s nízkou imunitou a jeho život by bol ohrozeny kvôli mne tak neviem .....to by som neuniesla že mojou vinou je niekto v ohrození života to by som nepredychala...

kassandra25
28. aug 2020

@hederamonstera otras tu, ze? My sme tu 10%, zvysok 90%. Ja som tiez bola v mensine vzdy, ale neva, svoj nazor si mi potvrdila dokonale. Aspon som sa tu pobavila, aj ked zhrozena.

prasiatko30
28. aug 2020

Nesla by som - najviac nakazy je prave na takychto podujatiach - vsak sa vsetci pozname a mi to robime dobre a virus proti nam nic nemoze a slivovica vydezinfikuje - az kym nevydezinfikuje. Ja uz nechodievam ani na nedelne rodinne obedy - zrazi sa tam niekedy aj 30 ludi ktori cely tyzden zinu svoj zivot stretavaju sa s inymi ludmi a nahoda je svina - mame v rodine jednu velmi staru osobu, dalsia je po viacerych porazkach co jedine co by jej chybalo je schytat virus. Stretavame sa fakt len na volnom priestranstve aj to pocitam v duchu ludi aby nas nebolo prilis vela, sedime tak aby sme sedeli rodiny spolu a flase dezinfektantu na stole - a rusky sa davaju dole akurat na to aby si si hodila nieco do ust alebo odpila z pohara. Inaksie pocas celwj terrulie vsetci s ruskami na tvari - a teraz chcem vidiet na ktorej slovenskej svadbe to robite takymto sposobom 🤔ked aj tety v tescu si myslia ze su nesmrtelne alebo prinajlepsom vydychuju nejaky viricida - vsetky do jedneho stiahnute ruska pod nosom. Casnicka dneska v rwstike bez ruska 😳a vy sa chcete trepat na svatbu zo 100 ludmi lebo vsak vsetci budu dodrziavat nariadenia a budu prudentni 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😅😅😅

ledgerka
28. aug 2020

Media na slovensku dobre vypucovali ludom mozog. Par ludi chorych a uz sa cela krajina zastavi a kazdy sa boji niekam ist. Kolko inych veci sa moze stat, kolko ovela horsich chorob existuje a nerobi sa taka panika. S takymto rozmyslanim tak mozes odmietat vsetky pozvania este par rokov.

queen_mary
28. aug 2020

My mame ist tiez o 2 tyzdne na svadbu, a vobec sa mi tam nechce. Vsetci su taki ze ist/neist, jedna polka svadobcanov bude z druhej strany republiky. Podla mna je to neohladuplne od ludi, co si zmyslia teraz na svadbu. Mne to mkze byt sumak, ja mam imunitu dobru a verim, ze by sme to s muzom v pohode ustali, ale budem sa kvoli tomu preventivne musiet vyhybat babkam, dedkom. Plus v cinziaku v bratislave mame tristvrte obyvatelov dochodcov, a ich nakazenie si na triko fakt nechcem zobrat. A myslim, ze ste super, ze chcete chranit deti aj rodinu.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
queen_mary
28. aug 2020

@ledgerka niekto sa chova zodpovedne, a niekto je proste jelito ako ty 🙂 najlepsie su tieto hlasky: media vam vypucovali mozog. Akoze cim, ze informuju? Ci? Kazdy rozumny clovek tu informaciu prijme a normalne spracuje. Jelito ako ty si z toho vyvodi, ze media robia paniku.

kajkag
28. aug 2020

Príďte sa kúpať do aquaparku, kde denne je viac ako 1000 ludi😅

katulienkax
28. aug 2020

Sak o to ide aby sa rozhádali rodiny znenávidel ľudia vivat zámienka korona nástup totality. Netvrdím že korona neexistuje ale to vymývanie mozgov médiami hnus

hederamonstera
28. aug 2020

@queen_mary ano tym, ze denne informuju o jednej jedinej veci, tym vytvaraju v ludoch paniku a pocit, ze je to asi neskutocne obrovske cislo a je to mega nebezpecne a mega velka pravdepodobnost nakazy (lebo nikto si nepozre statistiky inych chorob).....keby tak informovali o kazdom viruse, prenosnej chorobe co tu su s nami roky a roky na ne umieraju ludia (aj ked su vakciny!), tak ludia ani nevylezu z domu. V tomto media rozsiruju paniku a sa divim, ze toto niekto nechape

reni1512
28. aug 2020

My nejdeme..mali sme ist 11.9..s 2 detmi 7 a 2r a este k tomu tam bude plno ludi zo zahranicia kolin,svajc a neviem este skade.. dovod je ale aj ten ze nevesta mi velmi nepekne napisala litanie ako je to nafuknute..ze ci ma kazdeho pred prichodom testovat..ze ci nikam teraz 3r nepojdeme..ze sa mozem nakazit aj inde,ze nemieni o tom pocuvat lebo ona ma plno prace a cestuje hore dole a vraj neviem ake to je (vobec neviem :D kedze som sa vydavala s 2mes babatkom ze co je to mat stres) a plllno plno veci ktore ma uplne zarazili nakolko moja otazka sa tykala len ruska. Asi si potrebovala vyliat zlost..Tak som nap ze nech nevnucuje inym svoj nazor..kazdy moze mat vlastny a ze ma presla chut..
Nebudem potom riesit problemy..ktore nemusia byt

brunettka89
28. aug 2020

Nesla.. Svadba a tesco alebo urad, to sa neda porovnať... V tescu mate všetci ruska, ked uz ini nedodržiavajú, tak ja sa snažím držať nejaky ten odstup, ale svadba.. Nemozne..., zadne ruska, ziadne odstupy vsetci zavreti v uzavretom priestore niekoľko hodín, tancujúci na jednom parkete, spievajúci, spoteni, udychcani ked uz je zabava v plnom prude, za mna je svadba určite väčšie riziko ako obchod. Pri vašej profesii by som to neriskovala.

atikab
28. aug 2020

Veľmi sa mi páčia tvoje slova "lebo mi na tých mojich deťoch a ich rodinách záleží". Veľká vďaka za takýchto učiteľov 🙂
Ako rodič - budeme podpisovať vyhlásenie, že naše deti v posledných dvoch týždňoch neboli v zahraničí, nezúčastnili sa hromadnej akcie... Ak beriem do úvahy blízky kontakt dieťa - učiteľ, predpokladala by som, že podobné vyhlásenie by sa malo/mohlo očakávať aj od pedagógov (ak predpokladáme, že zamestnávatelia si budú svedomito plniť svoju novú povinnosť). Otázkou ostáva či svadba s počtom ľudí nad sto je hromadným podujatím? ( pre mňa áno)
Ako človek - by som takejto akcii povedala nie. Rovnako ako tvoje slová, páčia sa mi aj slová @lucysl "ide o ohľaduplnosť voči zraniteľnejším". Ako zdravotník, ako manželka človeka z prvej línie, ako rodič, ako dieťa 80-tnikov rodičov... cítim veľkú zodpovednosť voči okoliu, či už blízkemu ale i tomu vzdialenému 🙂

ollako
28. aug 2020

Je to na tebe ,ale ja ako rodič to vnímam takto deti musia odovzdať v škole papier ,že nebolo va zahraničí a nezúčastnili sa hromadných podujatí...takže je to trošku dvojitý meter , ucitelia sa môžu zúčastniť a v pohode potom do práce? Neviem či máš školákov deti ,ak ano teda tiež musíš dať čestné prehlasenie , či už druhý týždeň netreba?. .ja by som na tvojom mieste nešla... určite sa mi paci tvoje zodpovedne zmýšľanie.nechces ohroziť ani seba, ani deti v škole, ani hostí na svadbe super!

fiafia
28. aug 2020

Nešla, zbytočne riziko.sto ľudí z kade tade, bohvie z akej dovolenky prišli, s kým sa stretli. Na nákupe si dávam pozor, všetci majú ruska a tu co budem na kraji miestnosti? Okrem toho chcem vidieť ,ktorý rodičia detí zo školy by boli v tejto situácii v pohode keby vedia,že učiteľka bola na svadbe so sto ľuďmi. Corona nieje mor ale nebudem riskovať zbytočne ani nato nestavim zdravie blízkych. Je to lotéria niekto o Tom ani nevie a niekto má xy ťažkosti.

lucia147852
28. aug 2020

Záleží aká blúzka rodina to je. Ak by to bol súrodenec išla by som aj niekto vzdialenejší tak nie. Je fakt že nakaziť sa mozes všade. Tiež sne opatrní ale napr môj muž sedí v kancli s 12 ľudmi ktorí majú x kontaktov, behajú si kade tade. A ja sa budem zbytočne totálne obmedzovať keď najskôr mi to donesie z tej roboty. Myslím že ty si na tom podobne. Deti prídu do skoky z aquaparkov, táborov, dovoleniek a bohvie odkiaľ. Prvý zdroj nákazy je pre teba tam.

ciernysokol
28. aug 2020

Ja by som nesla. V tejto dobe, fakt naco. Aj tak by ste tam boli nervozni a sledovali, kto zakasle. Ja nie som nejak paranoidna, ale v uzavretych priestoroch nosim rusko bez vynimky. Virus chytit nechcem, pretoze to nie je chripka, vyliecim sa a vybavene. Co mam nejake info od doktorov, ktori tym presli, nechava trvale zmeny na plucach, znizuje plucnu kapacitu a vytvara zrazeniny v cievach,ktore putuju. Ak chytim, chytim, ale nevyhladavam to, ani nepodcenujem. Navyse mam v rodine starsich prislusnikov, naozaj si neprajem im nic doniest, neodpustila by som si to.

sejan
28. aug 2020

Tak pokiaľ sa stále takto chránite, a nie ste v styku s haldou ľudí, tak asi skôr nie ako áno