icon

Je bozk v kostole počas svadby bežný?

5. aug 2024

Ahojte. Asi debilna otazka, ale chcem sa spýtať tých, čo sa vydávali v kostole - davali ste si tam aj bozk? Pretože všetko, čo mám známych a bola som aj na svadbe, nikde sa bozk nedáva. Trochu ma to sklamalo, ved to k tomu patrí, nie?
A ďalšia vec je, že sa mi nepáči, keď vás vyvádza von kňaz za ruky ako štipľavé deti.
To nemôžeme ísť s manželom ani sami ruka v ruke von z kostola?

autor
5. aug 2024

@rusalinka dobre. nerieš to. pýtam sa ine

saxana000
5. aug 2024

My sme si tiez bozk dali v kostole a este fotograf nam prizvukoval nech ho predlzime a ratame do 5 aby to stihol odfotit.lebo vacsinou je to len take cmuk a fotka z toho nie je dobra.von nas tiez viedol knaz.

lindous
5. aug 2024

Nebola som na veľa svadbách v kostole, ale bozk bol vždy, ako vychádzali si pri všetkých nepamätám, ale pri poslednej ich určite neviedol kňaz 😊

pericolosa
5. aug 2024

na deuhu otazku neviem odpovedat na prvu otazku: mali sme v kostole a dali sme si bozk, s knazom som sa vopred dohodla ze nas vyzve. Vyzval a teda dali sme si ho, vsetko bolo ok.

terezka1947
5. aug 2024

Pozri,možno sa s farárom dohodnes aj tak,že bude v sakristii celý čas,aby netušil atmosféru,nezavádzal na fotkách a už vôbec nijak nezasiahol do obradu. Iba hlasom.
Irónia,prepáč,ale to sa vyslovene pýta napísať to.
Už nech je svadba kdekoľvek,či úrade,či v akejkoľvek cirkvi,sekte...všade je nejaký postup.
A už keď je to pre teba také smiešne a nepochopiteľné,tak buď taká dospelá a tu svadbu ries ako dospelá,nie kvôli máme.
Lebo toľko trapasov je práve pri ľuďoch,čo sú prvýkrát v kostole,či niekde -hocikde,že sa to míňa účinku.
A je to skoro až fraška a fakt pre ostatných aj smiešne.
Veď to pories na úrade,napíš presný postup oddavajucemu a máš to.

monika4487
5. aug 2024

Ano, bozk sa dava, ak to velmi chcete, este to pripomente knazovi pred sv. omsou. Ale nie je to pisane pravidlo, ze to kazdy musi robit. A inac to nie je chytenie mladomanzelov za ruky ako DETI. Ale on vas chyta tak, ze drzi aj štólu a to je symbol, ze ste uzavreli sviatostne manzeltvo a mate kracat sviatostnym manzrlskym zivotom, kde je potvrdeny manzelsky trojuholnik - Boh +manzel + manzelka. PS: vsetko co ma byt jednotne , je vysluzene jednotne pri tej sviatosti. Ostatne su modifikacie, kt. bud strany ziadaju a bud je tam zhoda lebo nie.

nikiki29
5. aug 2024

Bozk sme si dali, kňaz kráčal za nami. Nezáleží to vyvádzanie za ruky od viery? 🤔

jaskolka
5. aug 2024

Ja som mala sobáš v gréckokatolíckom chráme, mali sme hneď dokonca tam aj zásnuby, obrúčky nám dal tiež farár, nemenili sme si ich my. Bozk tiež nebol. Kňaz nás viedol von tak, ze sme držali na rukách štolu, je to symbolika toho, ze sme už "spojeni pred Bohom". Nebolo mi to nijako divne, ani som sa necítila ako "soplave" decko
Jednoducho všade je nejaká symbolika, aj k tom je obrad v kostole ci cerkvi(chráme)

autor
5. aug 2024

@terezka1947 načo sa do toho staráš keď nevieš prečo ho potrebujem v kostole?

mayami
5. aug 2024

Všetko je o dohode s kňazom, keď nechcete aby vás vyvádzal kňaz z kostola tak mu to povedzte a určite nebude problém, takisto s tým bozkom.
Je viac možností ako môže ten váš obrad v kostole prebiehať. Môžete ho mať s omšou, bez omše, môžete prichádzať s rodičmi, zo svedkami, s kňazom.., môžete sa zapojiť do liturgie čítaniami, prinášaním obetných darov aj nemusíte, môžete si vybrať z viacerých textov čítaní a takisto je na výber viac variant pri manželských sľuboch, môžete si dať bozk aj nemusíte. Môže vás vyviesť kňaz alebo môžete ísť spolu, je toľko možností, stačí to všetko prebrať s kňazom.

pink_lady
5. aug 2024

nas nevyvadzal farar von 😂 ale my sme mali malu svatbu ...ale som sa narozmyslala ake su to stiplave deti 😂

autor
5. aug 2024

@pink_lady písala som to vyššie že preklep - soplave. nejde to upraviť tak co už

petko81
5. aug 2024

My sme zabudli na bozk☺️😁.dali sme si az vonku 🙂
A viedol nas vonku.brali sme sa pred 6 rokmi

autor
5. aug 2024

@petko81 kamošku dokonca muž vzal na ruky a tak si ju vyviedol z kostola. to bol brutal. ale to mne nehrozí lebo mňa chlap neudvihne 🤣🤣

pink_lady
5. aug 2024

ano ja som to potom precitala, nevadi, zabavili sme sa 😂

petko81
5. aug 2024

😁
Mna tak odniesol k stolu v sále.a od riadoveho preč.2krat a dosť 😁🤣

maryetta
5. aug 2024

Lebo nejakym symbolom nie je bozk. Symbolom su obrucky nie? Tak ako si ty po svojom vysvetlujes symbol resp spojenie ze mas sobas iba ako prisahu pri oltari a ostatne uz byt nemusi….?!
Uzatvorenie manzelstva v chrame je sviatost. Pre kroru sa rozhodnu obaja snubenci. A pozyvaju tym Krista do svojho vztahu. Do novej rodiny. Aj to moje byt tym symbolom ze nielen vy dvaja ale aj On je a bude pritomny vo vasom vztahu…

maryetta
5. aug 2024

A citam dalej-ak mas mat sobas iba kvoli svojej mame… nie z vlastnej vole a svojho vedomeho rozhodnutia ten sobas bude cirkevne aj tak neplatny…

autor
5. aug 2024

@maryetta ja som není sprostá že mi niekto naordinuje sobáš! ten bude tak ci tak a je mi fuk, či bude na roli alebo v kostole. ale ak s tým môžem niekomu urobiť radosť ze si ho spravím v kostole, tak budis

maryetta
5. aug 2024

Okej. Vidim ze si ides svoje… tak potom ak ides do kostola “len tak pre radost”. Tak by si aspon mala resp mohla respektovat to ako to tam funguje 😉

rusalinka
5. aug 2024

načo sa do toho staráš keď nevieš prečo ho potrebujem v kostole? // veľmi zvláštne... lebo vieš... načo sa staráš do liturgického obradu a symboliky? Vysvetlila ti to jasne, obrad v kostole je obrad so stanovenou liturgiou - bozk tam nepatrí, no môže sa dať. Keď obrad chceš mať, z akéhokoľvek dôvodu, v kostole, tak by si mala byť pripravená na to, že ten kostol budeš aj rešpektovať.

autor
5. aug 2024

@rusalinka chápeš pointu mojej diskusie? ze sa PYYYTAM prečo je to všade inak???

h2
5. aug 2024

@maryetta Ale ona nechce sobáš kvôli svojej mame. Chce sa vydať. Kvôli mame v kostole. Hádam si nemyslíš, že sa za toho muža nechce vydať vôbec a robí to len kvôli mame.

rusalinka
5. aug 2024

preto, lebo je to na dohode. Do obradu to ale nepatrí, nie je to súčasťou - bozk po prstienkoch. Kto ale chce, si ho dá, niekedy vyzve kňaz, niekedy nie.

11bodka11
5. aug 2024

Vsade kde som bola si bozk dali a von isli spolu. Nikto ich neviedol za ruky

maryetta
5. aug 2024

@h2 ano ja chapem ze si ho chce zobrat. Ale iba kvoli mame v kostole? V prvom rade by mala chciet ona sama kvoli sebe. Kvoli nim ako manzelom.
Ale uz ked idem ci uz na urad alebo do kostola (v jej pripade by to mohla byt aj spominana rola) tak proste beriem aj tie ich podmienky ktore su stanovene.

mimixxxx
5. aug 2024

Otázka LEN na veriace: Môže kňaz zakázať bozk? Zažila som taky sobáš, mladí si to priali, on im to zakázal. Pritom bol mladý ale dosť konzervatívny kňaz.

h2
5. aug 2024

@maryetta Áno, ja chápem. Len si písala, že taký sobáš nebude cirkevne platný. Bude. Nebol by, ak by sa vydávať nechcela vôbec a niekto by ju donútil.

autor
5. aug 2024

@maryetta ale teba to nema prečo trápiť že to bude v kostole a pre moju mamu. co sa vlastne staráš keď nevieš prečo to robím???

maryetta
5. aug 2024

@h2 ano ale v tomto ide aj o umysel. Tak ak sa autorka rozhodne mat sobas v kostole tak ho proste ona chce. A nie ze “iba” kvoli mame. Ale ze sa sama rozhodne. Tak by bolo okej aby to “nehadzala” na mamu ze jej chce urobit radost.